Hrošia koža nie je IN

Niekde som čítala, že šťastie človeka je vraj priamo úmerné jeho odolnosti k vonkajším vplyvom. Ak by som to mala povedať inými slovami, hrošia koža by mala byť základom šťastia a úspechu. Toto prirovnávanie a nazývanie ľudskej odolnosti hrošou kožou nie je náhodné, pretože hroch má kožu naozaj hrubú a drsnú. Aj ľudská koža vie byť niekedy na dotyk drsná, no u ľudí nie je drsná koža príznakom dobrého zdravia, ale presne naopak.



Svoje úlohy (ako je napríklad udržiavanie stálej telesnej teploty, ochrana pred UV-žiarením, pôsobením baktérií a iných vonkajších vplyvov) si koža môže plniť jedine vtedy, ak sa o ňu príkladne staráme a vyživujeme ju.

Ako celé naše telo, aj koža potrebuje energiu, ktorú dokáže získať z medzibunkových metabolických procesov. Aby si ju dokázala vyprodukovať, potrebuje k tomu živiny - tuky, uhľohydráty (resp. cukry), proteíny a kyslík. To všetko k nej prichádza cievnym systémom. Životný cyklus kožných buniek je relatívne krátky a pred odumretím prechádza radom zmien. Poslednou zmenou je zrohovatenie (čiže stvrdnutie) a odlúpnutie.

Existuje rada problémov, ktoré tento cyklus dokážu značne urýchliť. Ja však teraz spomeniem len tie, za ktoré si človek môže prevažne sám.

  • Prvým najčastejším problémom, ktorý s pôžitkom našej koži spôsobujeme, je opaľovanie, pri ktorom pokožku vystavujeme úhlavnému nepriateľovi - žiareniu UV. Toto žiarenie vyvolá zvýšenú tvorbu melanínu, ktorý vyvolá pre nás žiaduce a pre pokožku ohrozujúce hnednutie. Nie je to prejav zdravia kože, ako si väčšina z nás myslí. Je to sebaobrana v každom slova zmysle. Melanín je fakticky farbivo, ktoré si produkuje koža, keď sa bráni. A nadmerné opaľovanie je prejav nesebavedomého jednotlivca, ktorý sa radšej poddá chorým ideálom krásy, ktoré diktuje spoločnosť, len aby niečím vynikal.
  • Dehydratácia a nedobrá výživa je problémom číslo dva. Nepijeme a nehydratujeme ani pokožku. V strave neprijímame vitamíny a nedoprajeme ich ani koži. Avšak pozor, nie je hydratácia ako hydratácia a nie je výživa ako výživa. Nie je problémom postriekať kožu vodou či natrieť ju krémom s obsahom vitamínov, umenie je dostať všetko dovnútra a ešte väčším umením je výživu v pokožke udržať. A toto žiaľ nedokáže zaručiť každý výrobok, i keď väčšina výrobcov svoje produkty chváli a bude vám tvrdiť pravý opak.
  • Ďalším a zároveň posledným problémom (viac mi momentálne nenapadlo) je vystavovanie pokožky nebezpečným látkam ako sú škodliviny z ovzdušia a chemické látky, ktoré sa bežne používajú na udržanie hygieny v domácnosti. Niektoré sú dokonca obsiahnuté aj v kozmetických prípravkoch! Ruku na srdce, vieme vlastne, čo si to na seba natierame alebo striekame? A vieme vôbec, čo dýchame my a naša pokožka, keď sa pohybujeme vonku, zadymených priestoroch, či fajčíme?
Patríte k vyššie spomínaným tyranom svojej vlastnej pokožky? Zdá sa vám, že pokožka už nie je taká, aká by mala byť?
Tu je niekoľko rád:
  1. menej sa opaľujte, alebo aspoň používajte kozmetiku s dostatočným ochranným faktorom (problematike opaľovania neskôr venujem samostatný článok)
  2. začnite dôslednejšie dodržiavať pitný režim a vodu doprajte aj svojej koži
  3. do stravy nezabudnite pridávať potraviny s vyšším obsahom vitamínov a minerálov
  4. nefajčite, nezdržiavajte sa v zadymených priestoroch a ak sa tomu nemôžete vyhnúť úplne, potom svojej pleti doprajte častejšiu a dôkladnejšiu očistu
  5. začnite sa viac zaujímať o ingrediencie prípravkov, s ktorými prichádzate do styku
Ak ste si vstúpili do svedomia a chystáte sa na záchranu svojej pokožky, potom sa musíte v prvom rade zbaviť už odumretých buniek. K tomu vám dopomôže píling a azda tiež moje rady.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes