Ako si vybrať správny peelingový prípravok

Zdá sa vám, že ani tie najosvedčenejšie kozmetické prípravky na vás akosi nezaberajú a vaša pokožka stále vyzerá mdlo? Potom je na mieste otázka, či vaša pleť dýcha. Na pokožke sa zvyknú vo vrstvách usádzať mŕve (alebo zrohovatené) kožné bunky, ktoré zabraňujú pokožke prijímať výživu a tiež voľne dýchať. Zbytočne ju teda neduste.

Ako som spomínala v predošlom článku, životný cyklus buniek kože je relatívne krátky a jeho dĺžka je z časti ovplyvňovaná činiteľmi vonkajšieho prostredia. Našťastie pre nás, pokožka sa dokáže obnovovať tvorením nových buniek a my tento proces môžeme urýchliť. Nemusíme čakať, až sa odumreté bunky samovoľne uvoľnia a odpadnú, dá sa tomu napomôcť použitím vhodného peelingu.

Peeling (alebo odborne exfoliácia) odstraňuje z pokožky mŕtve kožné bunky, čím vytvorí miesto pre nové bunky. Drobné abrazívne (obrusovacie) častice prípravku napomôžu k uvoľneniu šupniek, prečistia póry, prekrvia pokožku, ktorá potom oveľa lepšie prijíma výživu z kozmetických prípravkov.
Peeling môže rozličné konzistencie, ktoré je ideálne voliť podľa typu pleti a podľa toho, či ho používate na tvár alebo telo.

Oblasť tváre

Na tvár patrí peeling s menšími čiastočkami, aby sme čo najlepšie uvoľnili nečistoty z pórov a čo najmenej podráždili pokožku. Aby sme sa chápali, mierne podráždenie nie je nič neobvyklé, nič zlé a vzniká prakticky po každej aplikácii. Prejavuje sa začervenaním, ktoré neskôr môžeme/nemusíme minimalizovať nanesením krému či iného ošetrujúceho prípravku.

  • Normálna pleť znesie v podstate akýkoľvek typ peelingu, ale najideálnejší je peeling krémovitej štruktúry s prírodnými abrazívnymi čiastočkami ako sú napríklad rozomleté jadierka marhule či mandlí, mikrogranule z jojoby alebo morských rias.

  • Citlivá pleť je zvyčajne háklivá, preto jej bude najlepšie vyhovovať enzýmový peeling. Funguje na princípe chemickej reakcie s odumretými bunkami vrchnej vrstvy pokožky, teda neúčinkuje mechanicky. Jeho nevýhodou je pomerne vysoká cena, pretože tento druh prípravku patrí (pre svoju vysokú účinnosť a hlboký prenik do pokožky) do rúk odborníkom a vykonáva sa v špecializovaných salónoch a klinikách. Pravdupovediac, videla som ho v predaji aj na internete, ale ak nemáte žiadne odbornejšie znalosti, neodporúčala by som vám experimentovať na svojej pleti v domácich podmienkach. Ak už máte tento typ pleti, skôr by som vám poradila vyskúšať peeling s polyamidovými guličkami, ktoré majú (ako už vyplýva z názvu) pravidelnejší tvar, čím spôsobujú úplne minimálne podráždenie pleti.

  • Mastnej pleti najlepšie vyhovuje peeling gélovej konzistencie s biologicky aktívnymi látkami spôsobujúcimi lúpanie, ako napríklad nízko koncentrovaná kyselina salicylová, či inými prírodnými kyselinami. Tieto látky väčšinou nájdete v chemických peelingoch, ale stretla som sa s nimi aj u bežných prípravkov na problematickú mladistvú pleť.

Na telo
V prípravkoch na telo sa obvykle využívajú častice väčších rozmerov. Keratizinované (zrohovatené) bunky sa totiž na tele usadzujú v o niečo hrubších vrstvách než na tvári. Účinkom väčších častíc súčasne docielite lepšie prekrvenie pokožky a tým aj lepšie zjednotenie farby pleti.

  • V sprchových géloch väčšinou nachádzam čiastočky vyrobené z polyamidu alebo morských rias. Ak máte mastnejšiu pleť (bez vyrážok, lebo na tie sa mechanický peeling nemá používať), potom voľte radšej gél. Ja osobne nemám rada tento druh prípravkov, i keď zvyknú obsahovať kadejaké prírodné extrakty. Nemám ich v obľube pre ich agresivitu k pokožke, životnému prostrediu a tiež k mojej vani, z ktorej ich musím potom komplikovane oplachovať. Niektoré nevhodné prípravky vedia dokonca poškriabať akrylátové vane!
  • Ak si môžem vybrať, volím si olejové prípravky s kryštálikmi morskej soli, pretože soľ obsahuje veľa minerálnych látok a čistí oveľa účinnejšie. Kryštáliky pekne premasírujú pokožku a potom sa rozpustia vo vode. Ďalšou výhodou je už spomínané rozpúšťanie, vďaka ktorému musí každý prípravok okrem solí obsahovať aj oleje (vo vode by sa soľ rozpustila). Olejová konzistencia sa hodí pre normálnu, suchšiu i citlivú pleť.
V ďalšom článku si vyjasníme zopár nezrovnalostí. Vo svete sa šíria rôzne nepravdy o tom, prečo by sme nemali či dokonca nesmeli používať píling, hoci verte či neverte, oblastí jeho využitia nie je málo.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes