7 mýtov o peelingu

Máte na tele pigmentové škvrny od slniečka, trápi vás celulitída, trápi vás ekzém, suchá koža či iné kožné problémy? Je vaša pleť mdlá, bez jasu alebo dokonca sa leskne? A skúsili ste už použiť peeling? O peelingu vo svete koluje veľa mýtov a niektoré majú od pravdy poriadne ďaleko. Ja teraz spomeniem a úplne (alebo čiastočne) vyvrátim niektoré z nich.


Je pravda, že peeling sa má používať len raz týždenne?

Pravda i nepravda. Frekvencia používania záleží od typu pleti a individuálnej potreby. Ľudia, ktorí sa častejšie vystavujú škodlivým vplyvom prostredia a nemajú vyslovene citlivú pleť, môžu peeling používať aj 2x týždenne.

Peeling pokožku nadmerne dráždi

Je to pravda, ale jedine vtedy, ak prípravok aplikujeme nevhodným spôsobom (čiže príliš šúchame), ak používame nevhodný typ prípravku vzhľadom k typu pleti. Každá pleť má svoje individuálne potreby. Ak je vaša pokožka citlivá či prehnane suchá, buď peeling vôbec nepoužívajte, alebo zainvestujte do jeho drahších a kvalitnejších variantov a používajte k nemu prípravky určené špeciálne pre daný typ pleti.

Peeling je zbytočnosť, pleťová maska vyčistí pleť lepšie

Nepravda. Pleťová maska síce čistí pleť do hĺbky, no pokiaľ neobsahuje kyseliny (typické pre chemické peelingy), odumretých buniek nás nezbaví. Peeling s vhodnou veľkosťou častíc spraví rovnakú, ak nie dokonca lepšiu službu pórom.

Peeling sa nemá používať na mastnú pleť

Opak je pravdou. Mastnú pleť oveľa viac poškodzujú pleťové vody, ktoré si hojne kupujeme a ktoré často obsahujú alkohol a rôzne vysušujúce látky. Pleť sa síce vysuší, ale zničí sa aj ochranný film pokožky, ktorá na túto stratu reaguje ešte väčšou produkciou mazu. Keď už máte použiť vodu, vyberte si micelárnu pleťovú vodu alebo akýkoľvek gélový prípravok s čo najmenším obsahom alkoholu.

Peeling nemajú používať ľudia s ekzémom

To nie je tak celkom pravda. Ja by som odporučila peeling práve ľuďom s miernejšou formou atopického ekzému alebo psoriázy. Samozrejme, na mysli mám soľný peeling, nie prípravky s nerozpustnými časticami a aplikáciu, pri ktorej pleť nebudete príliš odierať. Čo sa odporúča ľuďom s ekzémom? No predsa more s vysokým obsahom solí pre zmiernenie svrbenia a prírodné olejíčky na premastenie. Čo iné toto všetko obsahuje ak nie soľný peeling?

Akné a peeling nejdú dohromady

A práveže idú. Neaplikovala by som ho v druhom štádiu akné, kedy sú pľuzgieriky zahnisané a v treťom štádiu, keď sa ranky hoja. Avšak na už zahojené akné či ako prevenciu nič lepšie nepoznám. Ak navyše zvolíte peeling s obsahom kyseliny salicylovej, vyhrali ste. Kyselina salicylová pôsobí abrazívne (čiže obrusuje, ako už bolo spomínané), protizápalovo a preventívne, keďže súčasne normalizuje tvorbu kožného mazu.

Peeling slúži len na obrusovanie starej kože

Áno, aj nie. Chemický/enzýmový peeling sa dá používať aj na obrusovanie pigmentových škvŕn. Klasický peeling sa môže používať aj pred nanášaním samoopaľovacích prípravkov či opaľovaním na slniečku, pretože pokožku vyhladí a tá sa potom rovnomernejšie opáli. Málokto vie, že ak ho používame pred nanášaním prípravkov proti celulitíde, násobíme tým ich účinnosť. Ak ste si mysleli, že prírodný gél proti celulitíde vás spasí a zničí celulitídu naveky, potom ste na omyle. Pravdou je, že veda ešte prakticky nevynašla taký gél, ktorý by prenikal hlboko do podkožia bez toho, aby ste pokožku predtým poriadne vymasírovali a prekrvili. Navyše gély so zlepšeným prienikom do podkožných vrstiev (ktorý zabezpečia využitím modernej a nie lacnej technológie) nestoja 3 eurá, ako sa mnohé ženy domnievajú, ale hotový majetok. Pravda, videla som aj hrejivé gély, ktoré niektorým dámam prospeli (účinok však nebol až taký "wow"), no asi 80% z nich aj poriadne potrápili svojou pálivosťou.

Nuž pre krásu niektoré z nás pekne trpia, hoci nemusia...
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes