5 mýtov o opaľovaní

Vieme, čo ľuďom najčastejšie chýba, pokiaľ ide o opaľovanie? Je to rešpekt voči prírode a vedomosti. Z každého média sa k nám dostávajú správy o tom, ako sa treba chrániť pred účinkami škodlivých UVA a UVB lúčov, no my ich buď nečítame (prípadne nepočúvame), alebo ich úplne ignorujeme, lebo máme "svoju pravdu" a "svoj rozum".


Aby som bola úprimná, s týmto fenoménom som sa stretla zatiaľ úplne všade, no najmenej praktických vedomostí (žiaľ) mali ľudia na Slovensku a v Čechách. Zákazníkov v podstate nebolo možné presvedčiť, aby si na dovolenku či opaľovanie na záhrade volili adekvátny ochranný faktor. Nakoľko verím, že patričná osveta a viac času (ktorý som v lekárni pri pulte nemala) vie niekoľko mylných faktov vyvrátiť, rozhodla som sa napísať tento článok o mýtoch.

Čím hnedší je človek, tým viac je odolný voči slnku

Áno, toto je z väčšej časti pravda, avšak mnoho ľudí si toto tvrdenie vkladá vyslovene nesprávne. Melanín je pigment, ktorý je nášmu telu vlastný. Každý jedinec na svete ho má a od jeho množstva a rozmiestnenia závisí prirodzená farba pleti i čas, ktorý tento jedinec môže stráviť opaľovaním bez rizika. Pleť prirodzene tmavších ľudí obsahuje viac melanínu a preto sú títo ľudia lepšie "vybavení" na pobyt na slniečku.

Ako už bolo spomínané, tvorba melanínu je obrannou reakciou tela, čiže ak si ho vaše telo začína vytvárať v zvýšenej miere (teda viac, ako ho máte prirodzene), koledujete si o problémy. Imunita sa buduje jedine rozumným a pomalým opaľovaním. Preto je veľmi dôležité, aby sme dĺžku pobytu i výšku ochranného faktoru prispôsobili fototypu pleti, inak imunitu nezískavame, ale naopak strácame. Ak by to bolo opačne, prečo by sa práve v lete tak darilo oparom a kvasinkovým či bakteriálnym infekciám?

Čím vyšší ochranný faktor, tým menej sa opálim

Toto tvrdenie by bolo pravdivé, keby sme ho doplnili. Pravda je taká, že čím vyšší ochranný faktor, tým menej sa spálime alebo tým menej sa opálime nezdravo. Veľa ľudí si myslí, že ak použijú krém s vysokým ochranným faktorom, neopália sa vôbec. Je to omyl.

Každý z nás má inú pleť a každý patrí k nejakému fototypu (typ určuje reakcia pokožky na slnečné lúče). Na našej zelenej planéte máme ľudí s veľmi svetlou farbou pleti, ktorých pleť bez ochrany vydrží maximálne pár minút a tiež takých, ktorí na slniečku pokojne môžu stráviť aj hodinu a nespália sa. To však neznamená, že tmaví ľudia sa nemôžu spáliť vôbec. Každý z nás sa môže spáliť, no každý na to "potrebuje" iný čas. Číslo na prípravkoch na opaľovanie teda nevyjadruje stupeň opálenia (5 = vysoký, 50 = veľmi nízky), ale ukazuje čas pre bezpečné opálenie.

Pred slniečkom ma dostatočne chráni oblečenie a tieň

To nie je pravda, pretože UVA lúče si s oblečením i prekážkami (ako napríklad slnečník či vodná hladina) poradia ako nič. Cez zamračenú oblohu preniknú dokonca až tri štvrtiny lúčov UVA a UVB. Síce sa budete opaľovať o niečo pomalšie, ale opaľovať sa budete, nuž sa treba vybaviť aspoň krémom s o niečo nižším faktorom.

Moja pokožka je na opaľovanie pripravená v soláriu, nič sa mi teda nestane

Solárium nevytvára prirodzený filter. Vaša pokožka je síce hnedá, no zhnednutie vyvolala niekoľkonásobne vyššia dávka UVA lúčov. Na prirodzene vypestovanú imunitu môžete teda rovno zabudnúť a mali by ste sa natrieť. A pokiaľ ste na ochranu zabudli aj priamo v soláriu, potom vám radím natrieť sa okrem opaľovacieho prípravku aj veľmi účinným prípravkom na upokojenie pleti a modliť sa, aby ste v budúcnosti nemuseli znášať dôsledky vášho neuváženého konania.

Som stará(ý) a moja pokožka si na slniečko už zvykla

Tragický omyl. Pokožka si na slnko nezvyká vekom a predlžovaním pobytu na slnku. Aj keď je človek na staré kolená o niečo hnedší (čo je väčšinou spôsobené tým, že väčšinu svojho života starí ľudia trávia hrabaním sa v záhrade), zákonitosti prírody naňho stále platia. Starí ľudia sú dokonca v ešte väčšom riziku, pretože ich pokožka je ochabnutá, preto jej prirodzená ochrana môže byť ešte nižšia. Ak bol starý človek za mlada bledý a teraz je tmavý, potom určite niečo nie je v poriadku. Rozhodne si nevystačí s krémom nemenovanej značky, ktorý zvyknú manuálne pracujúci ľudia používať na ochranu svojich rúk. Aj tento krém má síce ochranný faktor, no ten je nízky.

Aby som vysvetlila, ako treba chápať čísla uvedené na prípravkoch, dajme si praktický príklad. Povedzme, že som osôbka so svetlejšou pleťou (ak to niekomu pomôže, môj odtieň mejkapu je "Beige"), ktorej pokožka na slniečku vydrží maximálne 10 minút a potom už začína červenať. Tu je návod, ako by som sa mala správať:
  • V prípade, že použijem krém s SPF 5, svoj pobyt na záhrade môžem predĺžiť na 50 minút.
  • Pri SPF 50 to bude 10x viac za predpokladu, že ostanem na záhrade u rodičov, kde slniečko až tak nepraží. Je rozumné natrieť sa takýmto krémom, ak viem, že tretinu dňa idem stráviť prácou v záhradke ako je plevanie, polievanie, presádzanie.
  • Pokiaľ by som sa však rozhodla vycestovať za dovolenkou do Egypta alebo k Stredozemnému moru, potom by som z tých 500 minút musela podstatne ubrať. V Taliansku pri mori by som čas krátila na minimálne polovicu a v Egypte o minimálne dve tretiny.
  • Samozrejme, čas je orientačný. Aj vysoký ochranný faktor a odolnosť voči vode nezaručí 100% nepriepustnosť. Ak vleziem do mora či bazéna, alebo sa spotím, mala by som sa natrieť opäť.
Čo by sa stalo, ak by som v Egypte použila SPF 10? Absolútne nič. Akurát by som sa musela natierať čo 5 - 15 minút a nadávať na svoju hlúposť, že si neužívam voľno, ale namiesto toho na seba stále niečo kydám... Opálim sa navyše úplne rovnako, ako keby som použila SPF 50, len ma to bude stáť omnoho viac námahy a času. Nebuďme teda ako ovečky a zaujímajme sa viac o to, čo je pre nás dobré a zdravé.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes