Ziaja: Sensitive Skin denný krém

 Ziaja: Sensitive Skin denný krém

Keď som vyskúšala nočný krém Ziaja z radu Sensitive Skin, už mi bolo nad slnko jasné, o čom je tento rad a že sa produkty Sensitive Skin stanú mojimi obľúbenými. Tento článok bude o jednom dobrom kréme pre citlivú pleť.


Aj Claire (Saveonbeautyblog.blogspot.sk) vyskúšala niektoré z produktov a po tom, ako uverejnila svoje názory i zloženia, sa moje presvedčenie ešte posilnilo. Na mňa sú ako šité. Dajú mi presne to, čo moja pleť v danej chvíli nemá a potrebuje. Čo potrebovala od tohto denného krému? Odpoveď znie: OCHRANU.

Môj názor na denný krém Sensitive Skin


Krém som dostala od Claire, ktorá sa o ňom veľmi pochvalne vyjadrovala v článku "A naopak všetky citlivky potrebujú". Nejakým činom sa dostala k dvom baleniam a bola zvedavá, čo naň poviem ja po tom, ako na mojom blogu čítala recenziu na nočný krém Sensitive Skin. Denný krém som síce pôvodne testovať nechcela, ale nakoniec našiel svoje využitie a som napokon rada, že ho mám.


Krém dostanete v obale bielej farby s modrým písmom, čiže presne opačný dizajn, ako má nočný. Nikdy si ich nepopletiete, čo je fajn, lebo u niektorých značiek máte často problém rozoznať, ktorý krém máte na noc a ktorý na deň. Krém je balený v tube, ktorá chráni obsah pred prístupom vzduchu a jeho obal obsahuje všetky potrebné informácie. No opäť ostala signatúrka s prekladom prilepená na celofáne. Ten sa však dá na krabičke ponechať, takže o popis produktu v slovenčine neprídete, ak ju pravda nevyhodíte. Ja vždy vyhadzujem, ale našťastie viem po anglicky, takže problém nemám.



Na rozdiel od nočného krému, tento denný krém má iný základ. Je ťažší, mastnejší a hutnejší. Na kompletné vstrebanie potrebujú oleje v zložení dlhší čas, aspoň 5 - 10 minút, než nanesiete mejkap. Všimnite si to roztieranie. Nočný krém je ľahučký. Pár pohybov prstami a už ho pomaly nevidieť, hneď sa vstrebe. Nezanecháva nič len hydratáciu. Zato denný vyslovene vytvára bariéru. Obidva však hydratujú rovnako výborne. 



Teraz v zime ich obidva používať môžem, no až teploty vystúpia nad 25 (pre mňa vražedné teploty), budem musieť ten denný odložiť a používať iný. V lete mi určite sedieť nebude, lebo vtedy sa potím. Krém si opäť kúpim až na zimu.

Možno vás tento fakt o hustote prekvapil, lebo všetky značky majú výrobu postavenú presne naopak. Denné krémy vyrábajú ľahučké a nočné zasa mastné i ťažké. A predstavte si, ľahký krém na noc dáva logiku. Keď sa nad tým zamyslíte, citlivá pleť so sklonmi k začervenaniu je presne ten typ pleti, ktorý potrebuje ochranu cez deň a ľahkosť v noci. Veď cez deň najviac trpí prechodmi z tepla do zimy i naopak, znečistením a stresom. V noci má pokoj a môže sa regenerovať. Nepotrebuje zaťažovať nejakými mastnými zložkami, len hydratovať a na to ľahký krém stačí.

Rovnako na tom je môj špeciálny typ pleti postihnutým rosaceou, ktorá prináša sklony k akné. V noci má moja pleť svoj vlastný život. Potím sa, ona sa mastí, póry sa zanášajú. Takže jediné, čo moja citlivá pleť v noci potrebuje, je hydratácia a energia pre bunky, aby sa regenerovali, rozhodne nepotrebuje mastný kabát. 


Cez deň je jej obranná bariéra relatívne dobrá (mám dostatok kožného mazu) a potrebujem presne to, čo všetko mi denný krém Sensitive Skin poskytol, čiže:


1. SPF ochranu, bez ktorej nedám ani krok


Hoci v zime si toľko slnka neužijeme, UV žiarenie preniká aj cez oblaky a to by už konečne mohlo veľa ľudí pochopiť. Krém Sensitive Skin má SPF 20, čo je na zimné obdobie dosť. Jedine na hory by ste potrebovali viac. No ja lyžovať nechodím, takže pre mňa to stačí. 


2. Dobrú hydratáciu a v zimnom období aj bezpečnú


Ani toto ľudia stále nechápu. Pokojne používajú v zime tie isté krémy čo v lete (dokonca i gélové!), vychádzajú do mrazu a vôbec im nevadí, že pleť trpí. Tento krém však poskytuje bezpečnú a úplne postačujúcu hydratáciu. Vodu krém fixuje v pokožke tak, že sa neodparuje a ľadové kryštáliky nespôsobujú na mojej pleti omrzliny. Tento krém si bez problémov môžete dať do vetra a mrazu. Nemala som s ním jediný problém, pretože hoci dobre hydratuje a nemá žiadne silikóny (našťastie, lebo práve tie v hydratačných krémoch robia paseku) ani minerálne oleje, vlhkosť drží bezpečne.


3. Ochranu pred začervenaním a hlavne niečo upokojujúco - protizápalové


Ak mám práve svoje kritické obdobie a ráno som prehliadla nejakú čiernu bodku, cez deň sa mi vo vnútri upchatého póru začína búriť vulkán a nie je to bohvieaký pocit. Krém má však v sebe aj protizápalové látky,  s ktorými necítim potrebu si líca a čelo škriabať alebo trieť a pleť si tak netvorí ešte viac mazu. Citlivá pleť často trpí pocitmi nepohody a vtedy sa fakt neudržím. Keďže sa teraz neškriabem, nezanášam si do pokožky mikróby a nezhoršujem stav. Naozaj tlmí podráždenie.


Prečo som si myslela, že tento denný krém nepotrebujem? Nuž preto, lebo ja nikam nechodím. Nedochádzam do práce (robím z domu), obchody mám blízko, nuž teda nikde nevymrznem. V byte nemám radiátory žeravé, na slnku a v klimatizovaných priestoroch sa zdržiavam minimálne. Ale keď mi krém Claire poslala, to akurát začínalo byť vonku fakt zima a keďže si každý večer so psíkom odkráčam poctivo svoje dva kilometre (a venčiť ho samozrejme treba tiež),  vtedy som si uvedomila, že mi vlastne bude užitočný a tak aj bolo. Teraz sa ním natriem vždy, keď idem vonku na dlhšiu prechádzku.


Ako Claire trefne poznamenala, krém Sensitive Skin je super základový krém pod líčenie. Obsahuje totiž olej a preto sa na ňom prichytí väčšina mejkapov od tých s púdrovým finišom až po mastnejšie krémové mejkapy. Iné krémy na citlivú pleť bez silikónov (a aj bez olejov) žiaľ také šťastie mať nebudú. Na nich sa bude veľa mejkapov (najmä tie fluidné) šmýkať.



Moje hodnotenie krému Sensitive Skin:

Textúra: krémovo - olejová, chladivá a hutnejšia, neupcháva póry, nezhoršuje akné, ale v letnom období bude krém trošku priťažký, aj keď vyslovene mastný nie je
Hydratácia: 5
Výživa a zvláčnenie pleti: 5
Upokojenie pleti: 5
Vôňa: neutrálna, žiadne vonné látky, tak by to malo byť
Celková spokojnosť: 10
Cena: odporúčaná cena je 7,09 EUR za 50 ml

celkové hodnotenie - slovom

VyNIKAJÚCI

obal / prezentácia výrobku
zloženie
účinnosť v dlhodobom horizonte
(upokojenie, hladká pleť)
rýchlosť nástupu účinku
vs. vstrebávanie
výživa pleti vs hydratácia
vôňa (žiadna = výhoda)
pomer kvalita / cena
celkové hodnotenie

Ak porovnávam zloženie nočného krému a denného krému, tak ten nočný sa mi zložením páči viac a preto som dennému vzala jedného motýlika. Nočný krém nastavil štandard poriadne vysoko a zrejme ho nič tak skoro neprekoná. 


V tomto dennom kréme by sa mi žiadali aj nejaké iné antioxidanty. Najmä vitamín E mi tu chýba. Je mi jasné, že vitamín E už dávajú všade, ale možno práve preto by som ho pridala. Chráni aj pred akné. SPF je fajn, ale čakala by som ešte nejaké výťažky z ovocia, flavonoidy, skrátka niečo, čo trošku ochráni i tie žilky a cievky pred teplotnými zmenami, nie len SPF. Veď podráždenie nie je jediným prejavom citlivej pleti. Ale na druhej strane to, čo výrobca sľúbil, to aj dodržal. Ak potrebujete len predchádzať podráždeniu, hydratovať a chrániť, tak ste práve našli dobrý krém. Tento krém je skvelý na zimu.

Zaujíma vás zloženie? Potom čítajte ďalej.

Obsahové ingrediencie denného krému Sensitive Skin

Isteže, nájde sa v ňom zopár látok, s ktorých obsahom až tak stotožnená nie som. Spomeniem napríklad konzervačný DMDM HYDANTOIN, ktorý som vytkla aj nočnému krému a parabény. Ďalej sa mi nepozdáva repkový olej (CANOLA OIL). Namiesto neho mohol radšej ostať makadamiový olej. Budem len dúfať, že ten repkový prešiel úpravou, ktorou sa odstránil chlorofyl, pretože v opačnom prípade by mohol robiť mierne problémy s fotosenzitivitou (v preklade to znamená, že nemá rád slniečko). A slnko nemá rád ani ricínový olej - RICINUS COMMUNIS (CASTOR) SEED OIL - ktorý v nočnom kréme nevadil ani vo väčšom množstve, zato v tomto dennom byť naozaj nemusel.

Našťastie krém nie je parfumovaný a jeho slnečné filtre (ETHYLHEXYL METHOXYCINNAMATE, OCTOCRYLENE, BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANE,) pokrývajú celé spektrum UVA aj UVB lúčov. 

Prípravky z línie Ziaja Sensitive Skin obsahujú Antileukín-6, extrakt z riasy Laminaria Ochroleuca, ktorá učí pokožku obranyschopnosti. Z tohto titulu má krém právo nazývať sa krémom pre citlivú pleť. Účinky antileukínu-6 boli laboratórne dokázané a produkty s ním pomáhajú ľuďom s citlivou pokožkou na celom svete. Ako funguje, si prečítate tu.

U nočného krému som sa o tom nezmienila, no oba krémy obsahujú kukuričný olej upravený oxidáciou (OXIDIZED CORN OIL), ktorá z neho vyrobila stabilnejšiu formu a trošku pozmenila jeho vlastnosti. Olej podporuje prekrvenie tkaniva a rozloženie živín, má účinok proti zápalu a pokožku zvláčňuje. O hydratáciu a udržanie vlhkosti v pokožke sa opäť postaral glycerín (GLYCERIN) a hyaluronát sodný (SODIUM HYALURONATE). Táto kombinácia látok je výborná.

Na zmiernenie podráždenia pokožky bol pridaný pantenol (PANTHENOL) a výťažok zo sladkého drievkaGLYCIRRHIZA GLABRA (LICORICE) ROOT EXTRACT. O sladkom drievku som už na tomto blogu písala viackrát a vieme o ňom, že pôsobí ako antioxidant, upokojuje pokožku, no čo zrejme neviete je, že pomáha tiež udržiavať hydratáciu a tlmí nadprodukciu kožného mazu. Presne kvôli tomu denný i nočný krém nezhoršujú čierne bodky a nezvrhávajú ich v akné. Objavujú sa tiež dohady, že by extrakt mohol pomáhať aj pleti, ktorá od citlivej často prechádza k citlivej so začervenanými miestami a ekzémom. Vraj dokáže pôsobiť podobne, ako steroidné protizápalové látky. To sú látky pôsobiace tlmivo na imunitný systém, ktoré sa používajú napríklad pri reume alebo alergických reakciách na tlmenie bolesti a svrbenia. Ale toto bude ešte predmetom ďalšieho výskumu.

Ja si myslím, že tento krém sa oplatí kúpiť. Hlavne teraz, keď je vonku chladno. Za takúto cenu som ešte krém s tak dobrým zložením a hydratačným účinkom nevidela.
ZDIEĽAJTE:

3 komentáre :

  1. jéééé, môj krémik ;)))
    Som veľmi prekvapená tým porovnaním konzistencií, tiež by som bola čakala skôr opak... Dúfam, že najneskôr v apríli v Košiciach sa k tomu nočnému krému konečne dopracujem aj ja! :D
    S tým vstrebávaním súhlasím, je trošičku "prácnejšie"... Ale som rada, že Ti krémik sadol.
    Super recenzia ako vždy.
    saveonbeauty

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za pochvalu. :-) Sadol. Tieto krémy sú momentálne jediné, čo drží moje čelo a spánky v akom takom stave bez suchosti. Hydratácia je úžasná. Povedala by som, že hydratujú lepšie než séra. Treba im dať šancu. Určite sa dostaneš aj k nočnému krému. Ak by som naň narazila konečne, kúpim sebe i tebe.

      Odstrániť
  2. zloženie je super, mne však vadí v rámci filtrov etylhexyl metoxycinamát, u ktorého sa aj v rámci opaľovákov potvrdil potenciál pre poškodenie DNA a pri dlhodobom používaní zasahuje aj do hormonálnej rovnováhy...takže vo svojej kozmetike sa mu snažím vyhýbať

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes