Weleda: tehotenský telový olej trošku inak

 Weleda: tehotenský telový olej trošku inak

Nie, ja nie som tehotná (ja len tak vypadám :-p), nebola som a tak skoro asi ani nebudem. Nemám žiadnu známosť, takže mamou sa celkom isto v najbližších mesiacoch ani rokoch nestanem. Olej používam na iné účely, ktoré vás možno prekvapia. 

Moje skúsenosti s tehotenským olejom Weleda

Používam ho na hojenie kožných defektov a je fakt vynikajúci. Olej som dostala v rámci spolupráce s touto značkou a mám balenie vo veľkosti 10 ml. Ide o malú sklenenú ampulku s dobre držiacim uzáverom so závitom a bezpečnostným červeným krúžkom. Krúžok zaisťuje hrdlo fľaše pred prístupom vzduchu a jeho nepoškodenosť + priliehanie k vrchnáčiku svedčí o tom, že ste dostali balenie, ktoré ešte nebolo otvorené. Rovnaký krúžok majú všetky oleje Weleda, takže garancia plných účinkov olejov je v prípade správneho skladovania zaručená až do posledného dňa, kým produktom skončí doba odporúčanej spotreby. No ešte aj po tejto dobe má olej svoje účinky, to sa nebojte. 


Olej by ste však mali skladovať pri normálnej teplote, čiže nedržte ho na poličkách, na ktoré svieti priame slnko a vždy ho poriadne zatvárajte vrchnáčikom. V lete ho radšej majte v chladničke. Ak máte takéto vzorky, ako mám ja, skladujte ich v originálnych škatuľkách. Ich obal je vyrobený z priehľadného svetlého skla, čiže sa k nim dostane viac svetla než k oleju balenému vo fľaštičke z tmavého skla! Originálne balenie oleja inak dostanete vo fľašiach z tónovaného skla zelenej farby (čo je už OK) a objem balenia v plnej veľkosti je 100 ml. Na papierovej škatuľke sú etikety, na ktorých nájdete všetky potrebné informácie. Dokonca i na škatuľke vzorky! A keby nestačilo, na webe Weleda zistíte ešte viac.

Aj tehotenský olej je parfumovaný látkami extrahovanými z éterických olejov. Vonia podobne ako olej s arnikou, bylinkovo, mierne citrusovo, ale trošku jemnejšie a príjemnejšie. Má rovnako blízko k bylinkám, ale o čosi bližšie ku kvetom. Pripomína mi povalu, na ktorej uskladňujem muškáty na zimný spánok (zhruba tak vonia geraniový olej) a suším bylinky. Aj táto ma v duchu okamžite zaviedla do lekárne. Má to však jednu nevýhodu. Kvôli vôni by som sa olej neodvážila používať v okolí očí. Ranku pod okom som hojila očným krémom.

Tehotenský olej chráni pokožku pred vysušovaním. Ako olej je prirodzene mastný, ale nepatrí k tým ťažkým olejom, ktoré by premasťovali pokožku až príliš a zanechávali na nej ťažký mastný film. Máte mastnú a aknóznu pleť? Nemusíte sa báť, neuškodí. Tento viac hydratuje a neupcháva póry.

Mne tento olej naopak pomáha práve na defekty, ktoré mi ostávajú po akné. Mám ho ako prvú pomoc na hojenie. Aby ste pochopili, môžem s pokojom povedať, že moja pleť je 3/4 roka úplne v poriadku. Ale v predmenštruačnom čase, asi tak 1 týždeň z mesiaca, sa výrazne menia jej vlastnosti. Vo zvýšenej miere sa mi robia čierne bodky, takže ten jeden týždeň v mesiaci sa s ňou naozaj natrápim až až, len aby sa bodky nezvrhli na akné. Ak sa mi však nejaké vyrážky aj napriek všetkému objavia, tak jedna až tri, nie tridsať, ako kedysi. Žiaľ, moja pokožka pre svoju tenkosť nemá až takú dobrú regeneračnú schopnosť. A nie som už najmladšia, takže ak sa mi niekde objaví nejaká vyrážka, ostávajú po nej pigmentové škvrny. Keď som mala na túto tému debatu s pánom, ktorý pracuje pre spoločnosť Weleda, odporúčal mi tento olej. Dala som na jeho rady a bolo to super rozhodnutie. Odkedy dávam olej na zacelené ranky v štádiu hojenia (nie na otvorené!), všetko sa zahojí a žiadne fľaky neostávajú. Takže keď neustriehnem nejakú tú bodku na tvári, už ma z nej netriafa šľak.

Kompozícia oleja je však prvotne určená na iné použitie. Olej podporuje elasticitu namáhanej pokožky a je v podstate jedno, či sa namáha napínaním (teda rastúcim bruškom), alebo procesom hojenia

Kedysi sa z dvoch pupákov veľkosti 3 mm dokázala vytvoriť takáto hrôza o veľkosti 3 cm. Na opačnej strane pier vidíte, čo ostalo po každom takomto hojení - pigmentová škvrna.



Olej prispieva k posilňovaniu tkaniva, udržiava pokožku pružnú a neustále dobre hydratovanú. Tkanivo nespotrebuje všetku vodu, nezmrštuje sa, netvrdne a nevznikajú jazvy ani pajazvy (strie). Pleť má svoju prirodzenú ochranu, dostáva neustály prísun výživy a tak kritické miesto nepotrebuje ani pigmentovať - pigment je ochrana pred UV žiarením. Moja tvár je toho dôkazom. 


Za posledné dva mesiace som mala nové akné aj na nose, aj na brade. Používaním oleja sa prestali na povrchu ranky vytvárať šupinaté miesta a ako vidíte, povrch má hladký. Na dotyk bola tvrdšia než okolité tkanivo (to aj musí mať), no žiadne hrany ani nadmerná pigmentácia.



Takéto nedostatky sa dajú aj počas hojenia bez problémov zamaskovať korektorom, čo predtým nešlo ani náhodou. Žiadne šupinky a ani svrbenie. Predtým mi ranky zvykli buď mokvať, alebo svrbeli a stále som cítila chuť do nich zasahovať. Teraz nie. Olej tomu pomáha a to som prosím neminula z neho takmer nič. Možno tak 1 ml. :-) Ak budete mať veľké balenie, ani z toho nebude ubúdať rýchlo, lebo olej sa krásne po pokožke rozlieva. Čosi vydrží.

Dnes niet po tomto defekte žiadnej pamiatky a zahojil sa treťou kozmickou rýchlosťou - do pár dní. :-) Olej som tiež použila na kútiky úst a poranenú + už zacelenú peru. Pomohol.




Moje hodnotenie oleja:


Textúra: klasická tekutá a olejová, dobre roztierateľná (presne taký tekutý, ako býva olivový olej)
Hojivý efekt:
 5 - akné sa hojilo bez nepríjemných tlakov, nepociťovala som žiadne svrbenie
Hydratácia a výživa: 5 (úplne stačí aj suchšej pleti, netreba už nič iné používať)
Vôňa: príjemná bylinková
Celková spokojnosť: 10, nemám žiadne výhrady, pre ktoré by olej nemal slúžiť dobre
Cena: 15,96 EUR za 100 ml a kúpite ho v e-shope Weleda.sk alebo v lekárňach


celkové hodnotenie - slovom

NAJLEPŠÍ Z NAJLEPŠÍCH

obal / prezentácia výrobku
krátkodobá účinnosť - úľava
účinnosť v dlhodobom horizonte
hydratácia
výživa
vôňa
pomer kvalita / cena
celkové hodnotenie

Pokiaľ ide o zloženie, dobre rozumiem, prečo olej toľko stojí. Mám prehľad o cenách olejov v kvalite BIO a tvrdím, že vo fľaštičke tohto sa nenachádza nič, čo by bolo lacné. Cena zodpovedá tomu, čo olej obsahuje a nie je nízka, ale myslím, že za tento efekt si ho určite kúpim. Keď vezmem, koľko stoja krémy proti vzniku jaziev, koľko stojí tento olej a že olej mi vystačí na možno 10x viac použití, nie je o čom uvažovať.

Ak chcete vedieť, čo vlastne v oleji tak dobre funguje, čítajte ďalej. Ak nie, potom ďakujem za prečítanie a určite si nenechajte ujsť ďalší článok o oleji s rakytníkom značky Weleda, ktorý bude čoskoro na tomto blogu.

Obsahové ingrediencie oleja


Kompozícia oleja, podobne ako u všetkých ostatných olejov Weleda, pozostáva z výhradne prírodných látok. Tentokrát nosičmi olejov nie je nič bežného, ale tie najfajnovejšie oleje, aké len poznáme. Je to mandľový olej - PRUNUS AMYGDALUS DULCIS (SWEET ALMOND) OIL a jojobový olej - SIMMONDSIA CHINENSIS (JOJOBA) SEED OIL. Obidva oleje sú známe svojou ľahkosťou a hydratačnými účinkami. Pôsobia rovnako ako skvalán, čiže vytvárajú pokožke ochranu a držia v nej vlhkosť. Presne tieto oleje sú základom aj v kozmetike z mandlí na hydratáciu a kozmetike z kosatca určenej na mastnú a zmiešanú pleť. Nezaťažujú, nepremasťujú, neupchávajú póry, nenechávajú mastné rezidua na pokožke, preto tehotenský olej môžete bez problémov používať aj na pokožku tváre. Aj keď je mastná.


Veľmi hodnotnou látkou je olej z pšeničných klíčkov - TRITTICUM VULGARE (WHEAT) GERM OIL). Keď rastlinka rastie zo semienka a rozpína sa, vtedy potrebuje veľmi veľa sily. Klíčky preto obsahujú lecitín, ktorý udržiava elasticitu jej tkanív a ona tak môže bez problémov používať svoju energiu do tvorby listov. Klíčky a púčiky kvetov bývajú vôbec najviac cenenými časťami rastlín. Mávajú vysoký obsah výživných látok. Olej z klíčkov pšenice obsahuje vitamín A, B1, B2, B3, B6 a E, minerály ako fosfor, draslík, železo, zinok, síra i omega-3 mastné kyseliny. Spomínané látky chránia pokožku pred poškodením voľnými radikálmi a tiež vedia pokožku upokojiť (napríklad keď sa spálite na slnku). Olej z klíčkov je vynikajúci pri liečbe ekzémov a veľmi suchej kože, ktorú trápia šupinky a zákerné svrbenie, ktoré človeka núti škriabať sa. Preto som nemala potrebu škriabať sa a preto sa dalo akné zamaskovať korektorom.

O olejovom výťažku z arniky (ARNICA MONTANA FLOWER EXTRACT), ktorý je taktiež súčasťou, ani nehovorím. To je ďalší liek na podráždenú pokožku, o ktorom ste mohli čítať tu. Arnika i pšeničné klíčky riešia problémy s elasticitou, konkrétne s elastínovými vláknami. Elastínové vlákna sú veľmi dôležité. Spájajú nám kolagén a viažu ho pružným spôsobom tak, aby bola pokožka poddajná a aby sa správala ako guma. Starnutím však vlákna tvrdnú a stávajú sa krehkými. Pri poranení sú sú zasa vlákna porušené, elastínu je málo alebo chýba úplne, pokožka rýchlo stráca vlhkosť, čím vlákna tvrdnú a vznikajú jazvy. Pri tehotenstve sa zasa vlákna nadmerne napínajú a chýbajúca vlhkosť (tehotné ženy často pociťujú pocity napínania pokožky i suchosť a neriešia to) opäť bráni udržať si elasticitu, preto vznikajú strie. A preto by mali tehotné dámy i mladé dievčatá, ktorých telo sa prudko mení (rastú prsia, priberajú v bokoch i na stehnách), pokožku masírovať. 

Preto treba nemokvajúce rany treba nechať zatiahnuť chrastou a potom ich udržiavať dostatočne vlhké a nie vysušovať, čo žiaľ robí veľa ľudí. Zapamätajte si, vysušujú sa len mokvajúce rany a s ostatnými sa robí pravý opak. Vlhkosť je alfa i omega všetkých kvalitných produktov na rany, pretože správnou liečbou podporujete hojenie vo všetkých vrstvách pokožky a nielen hojenie na povrchu.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes