Rimmel: Lasting Finish 25H Powder Foundation

 Rimmel: Lasting Finish 25H Powder Foundation

Keď sa tento produkt po dvojtýždennom čakaní objavil u mňa doma, úprimne, ani najmenej sa mi ho nechcelo skúšať. Veľmi nerada dávam na pokožku čokoľvek, čomu nepoznám zloženie. Ale keďže som súčasťou projektu "Agentky Rimmel), dala som sa do toho, aj keby som ten púder mala vyskúšať len dvakrát v živote. 

Prečo som sa rozhodla napísať tento článok takto mimo plánu? Na jednom webe sa nečakane objavilo zloženie a to aj napriek najnovšiemu úsiliu značky brániť umiestňovaniu INCI v dosahu očí verejnosti. A to zloženie len potvrdilo moje predpoklady, že je nutné, aby prišiel zákon, ktorý výrobcov bude nútiť uvádzať ho na obaloch. A keďže už viem, čo obsahuje, tento púder neušetrím môjmu prísnemu hodnoteniu, už len kvôli tomu, čo spravil dobre, čo úplne zle a ako sa bude zrejme prezentovať produkt v reklamách. Chcem, aby v tom bolo jasno.

Moje skúsenosti s púdrom Lasting Finish 25H

Podľa zloženia by som nepovedala, že ide o púder a to aj napriek tomu, ako je balený, ale k tomu sa ešte dostaneme ku koncu článku. Ak Vás pravda zloženie zaujíma. 

Púder dostanete v balení, ktoré sa dosť podobá na balenie púdrov Match Perfection. Ide o mištičku, ktorá je odspodu perforovaná (dierkovaná), v ktorej skladujete hubku. Dierky sú tam kvôli možnosti použitia púdru namokro, čo mimochodom osobne nepovažujem za najšťastnejší nápad, ale OK. Keď hubku namočíme, mohla by splesnivieť, ak sa nedobre vysuší. Takže pre lajdáčky, čo pri líčení nepomyslia na to, že by ju mali vyčistiť a PORIADNE osušiť, predtým ako ho bezmyšlienkovito strčia do obalu, je toto riešenie menšie zlo. Dierky umožnia prístupu vzduchu k nej a nesplesnivie. 

No to ešte neznamená, že bude všetko v súlade s kostolným poriadkom, pretože iné mikroorganizmy si budú veselo na hubke žiť ďalej. :-) Takže odkaz pre dámy, ktoré nečistia hubky: Použite produkt namokro viackrát, nevyperte hubku a garantujem vám problémy. Prinajmenšom alergie.


Do mištičky presne zapadá menšia mištička, v ktorej je púder a táto má odspodu zrkadlo, ktoré vidíte na fotografii.  

Púder sa predáva v naozaj pôsobivom obale, čo sa týka dizajnu. Jeho červená farba pritiahne pohľady a lesklý povrch vyzerá pekne i luxusne. Obal je pevný a zrejme čosi vydrží. Púdre budeme môcť dostať zrejme v 3 - 4 odtieňoch. Ešte neviem, pretože do e-shopu a drogérií príde až v marci, čo je o pár dní. 


Už som sa raz vyjadrila, že toto konštrukčné riešenie obalu mi nepríde moc praktické, ale dá sa na to zvyknúť. Zvyknem balenie otvoriť a odklopiť vrchnák na 180-stupňový uhol a zrkadlo nechám v 90-stupňovom, čiže v pravom uhle. Zhruba takom, ako je tento uhol na obrázku vyššie. Zozadu naberám a súčasne hľadím do zrkadla.

Ibaže práve tvar štvorca so zaoblenými stranami to tomuto baleniu neumožňuje. Vrchnáčik odklopíte maximálne na 135 stupňov, pretože vystupujúca oblina zabráni otočnému kĺbu, aby ho pustil ďalej. Pre mňa je to nepohodlné, pretože ak chcete pri aplikácii hľadieť do zrkadla, musíte ho mať v pravom uhle a tých zvyšných 45 stupňov nepostačuje na to, aby ste mohli hľadieť a súčasne naberať. Už som si raz aj prst takmer pricvikla. Takže naberiem, zavriem, pozriem do zrkadla, nanesiem, otvorím, zasa naberiem... a tak ďalej. Nepraktické.

Púder sa používa ľahko. Opravujem, púder sa používa neskutočne ľahko, pretože vynikajúco prilieha, práši minimálne, je jemnučký, preto ho nepredávkujete a drží ako kliešť. Má krémovú konzistenciu so zamatovým výsledkom, takže ho krúživým pohybom hubky bez problémov rozotriete. Výrobca spomína krúženie, ale si myslím, že to ide aj ťahmi. :-)

Krytie hodnotím ako vynikajúce, čo môžeme pripísať konzistencii. Je v ňom úplné minimum minerálov, takže krémovosť ostáva, no nepridáva sa k nej priehľadnosť. Tu to vidíte. Ľavá strana je napúdrovaná, pravá nie. Rozdiel je evidentný. 


Neprispôsobí sa tónu pleti a hoci je ľahký, musíte sa trafiť do odtieňa aspoň zhruba. Rozumejte to tak, že mi prišiel veľmi svetlý mejkap a táto neprispôsobivosť je typická pre produkty na základe silikónov bez minerálov, ktorým tento púder je. Avšak krytie nemá našťastie až také silné, takže farba pokožky ostáva vidieť, čo budí dojem, že sa prispôsobuje. Keď vezmete o jeden odtieň tmavší / svetlejší, nemala by to byť taká katastrofa. 

Produkt sa dá vďaka zložkám používať i namokro. Na rozdiel od iných púdrov, tu by som sa toho nebála. Pri niektorých výrobkoch narazíte na problém so savými zložkami, ktoré po kontakte s vodou spôsobia, že púder stvrdne a už necítite taký komfort pri používaní. U tohto sa báť nemusíte. Tento by ste vlhkou hubkou zničiť nemali. To však neznamená, že doňho môžete liezť hubkou mokrou! Jedine, že by ste stáli o mikroorganizmy...

Napriek všetkému si nemyslím, že je tento púder práve tým kandidátom na mokré super líčenie. Zacitujem zo sprievodného listu, čo sa o ňom píše: "Aplikuj nasucho pre ľahké až stredné krytie, alebo namokro pre dosiahnutie profi looku." Ale potom sa píše: "Vďaka vode odolnému zloženiu hravo odolá..." Tak sa na to pozrime.

hubka nastriekaná jemnou spŕškou termálnej vody
Na vlhčenie vždy používam jedine termálnu vodu. Termálne vody jednak môžete úplne citlivo dávkovať tak, aby neprevlhčili hubky do hĺbky a jednak sú prirodzene antibakteriálne vďaka obsahu niektorých užitočných prvkov.

Po nastriekaní púdru sa vytvorili na povrchu malé kvapky, ktoré sa premiešali s pigmentom v prevzali farbu. To isté sa deje aj pri púdri od Max Factor - Creme Puff, ibaže púder od MF si ponechá aj aké také krytie, pretože jeho minerály absorbujú časť vody a preto necháva za sebou farebnú stopu i vrstvičku. U tohto sa mi nezdá použitie namokro až také WOW. Je pravda prirodzenejšie, ibaže to ani zďaleka nepripomína nič "profi". Silikón sa s vodou pomieša, ale spraví to pri výrobe krému, nie pri takýchto úpravách konzistencie. To, že hubku dodatočne nastriekate vodou, to nič nerieši. Keď si nedáte pozor, budete aj pekne fľakatá. Neviem teda, aký profesionál hodnotil tie profi výsledky, ale asi sa zle pozeral. ;-) MF vytónuje pleť i zakryje a tu ledva bádam farbu. Možno krytie je aké také...

vľavo použitie nasucho, vpravo namokro
Takže ja som tú tvár odlíčila a poprášila ju vrstvičkou púdru nasucho, nech môžem skutočne zhodnotiť krytie a účinky. Nevýhoda použitia nasucho spočíva s priľnavosti púdru. Nesmiete mať suchú a ani trošku hrboľatú pleť. V opačnom prípade uvidíte každú šupinku, každú drsnosť, každý výstupok. Ale to robia takmer všetky púdre. Na tejto fotografii vidieť, čo urobí púder na nose, ktorý nie je čerstvo po peelingu a mierne suchý.


A ešte jedna vec... nech vás ani nenapadne si pred aplikáciou nevyčistiť pleť. Ja viem, všetky dámy sa dušujú, že vždy čistia, ale ja viem, ako to je v skutočnosti. Videla som to neraz. Mnohé dámy sa ráno preberú, umyjú si tvár čistou vodou a s rozlepenými očami hurá na mejkap... 

Tak teraz sa zamerajme na výdrž. Tá je na tomto produkte asi najšpičkovejšia. Púder nevysušuje pokožku, výborne zmatňuje a dobre kryje po dlhú dobu.

takto kryl nedokonalosti po 3 hodinách
Na tomto obrázku vidíte uterák na mojej hlave po 3 hodinách. Áno, umývala som si vlasy. :-) A nezaobišlo sa to bez pár kvapiek na čele. Púder to ustál. Ja som si čelo pravda nesmela osušiť trením. Len som priložila vreckovku a nechala ju nasať vodu. Líčenie však drží.

líčenie po 4 hodinách
líčenie po 6,5 hodinách
Čo vidieť na fotografiach, po 3 hodinách už začína odchádzať z brady. Zhruba po 4 hodinách sa objavujú žilky na nose a ten malý fľak po pravej strane nosa, no nič strašné. Po 6,5H už vidieť pigmentovú škvrnu na brade. Odtiaľ je už púder preč. Púder nekryje akurát výraznejšie žilky zboku nosa. Avšak pleť sa stále neleskne. 


Fotografie vznikli za denného svetle stojac priamo oproti oknu, takže keby sa pleť leskla, garantujem, že by ste to na fotkách videli.

Nuž 25 hodín púder určite nevydrží nikomu, to teda značka prehnala poriadne, ale v stave, aký vidíte na poslednej fotografii, vydržala pleť cca 8 hodín za domácich podmienok (neprekurujem, nechodím z miestnosti do miestnosti, nebehám). Vonku bola výdrž kratšia. Podľa počasia sa to pohybovalo medzi 6 - 7 hodinami. Na púder super.

Čo mám proti tomuto púdru? AKNÉ! V žiadnom prípade nesúhlasím kompletne s tvrdením: "púder sa nanáša rovnomerne a neupcháva póry!" Nanáša sa rovnomerne, no póry upcháva a poriadne, čo vyplýva z jeho zloženia! To som však pred skúšaním nepoznala, takže som veselo a nič netušiac testovala výdrž opakovane v rôznych podmienkach. Vedieť to, tak ho odlíčim po 6 hodinách a neriskujem! Pred skúšaním som mala na sebe dva fliačiky a aj to boli ranky po akné v štádiu hojenia. Na druhý deň po posledných testoch mi okolo nosa i úst naskákali malé zahnisané hlavičky. Už tretí deň s tým bojujem a dávam pleť do pôvodného stavu. A to je VEĽKÝ PROBLÉM. Po tomto púdri pôjdu všetky baby, čo milujú poriadne krytie a matnú tvár, ibaže práve tie by púder namiesto mejkapu používať nemali. Na nejaký mejkap, relatívne OK, môže pomôcť mejkap zafixovať. Ale ako podklad alebo samotný, NIE, NIE a ešte raz NIE! Kým som nevidela zloženie, tak som si posledné dni trápila hlavu tým, čo som svojej pleti vyviedla. Spomínala som, čo som zjedla, čím som sa líčila,... Mala som podozrenie, že za tým môže byť púder, ale ako dokázať oprávnenosť pochybností bez informácií?

Ja tento púder neodsudzujem. Isto ho občas použijem, ale fakt len na nejaké zafixovanie. NEVER EVER nepôjde na nahú a denným krémom ošetrenú pleť. Ak máte pleť, ktorá má tendenciu lesknúť sa, možno sa vám bude zdať ľahký a že pleť pod ním dýcha, no je tam jedna vysoko riziková zložka, čo sa týka akné, ktorá do tých pórov nebadane vlezie a ani hĺbkovým čistením ju z nich nevytiahnete. A to som po poslednom teste dávala aj enzýmový peeling a aj tak... Pokiaľ máte problém s pleťou, možno sa vám akné neobjaví hneď, ale skôr či neskôr vám to pokožka môže spočítať.

Moje hodnotenie:

Textúra: ľahká, mierne krémová, výborne prilieha, nepráši
Krycia schopnosť: 3 - ak sa použije namokro a 5 pri použití nasucho, čiže fajn krytie
Prispôsobivosť tónu pleti: 4 (silikón neprispôsobíte, buď sa trafíte alebo nie)
Hrubosť zrna: 5 - najmenšia (jemnučký)
Výdrž: dobrá (5 - 8 hodín pri použití nasucho), namokro drží cca o 1 - 2 hod. dlhšie
Celková spokojnosť: 7 (ak beriem akné, prezentáciu), 9 by bola, ak by som mala zhodnotiť kvalitu produktu ako takú bez nejakých tvrdení výrobcu o trvácnosti a účinku špeciálne na môj typ pleti, pretože nie všetci máte rovnakú pleť ako ja
Cena: tú zatiaľ netuším, takže nateraz nehodnotím pomer kvalita vs. cena

celkové hodnotenie - slovom

VÝBORNÝ

obal / prezentácia výrobku
krycia schopnosť
výdrž v dlhodobom horizonte
prispôsobenie tónu pleti
hrubosť zrna
zmatnenie
pomer kvalita / cena
(zhodnotím až uvidím cenu)
celkové hodnotenie

Z objektívneho hľadiska môžem body brať len za prezentáciu, ktorú som mala v sprievodnom liste, za nepraktickosť balenia a označenie 25H, ktoré mi príde ako vtip. Nikomu tak dlho púder nevydrží. Tá osoba by musela asi žiť vo vákuu a bez pohybu. Inak je to slušný produkt s ohľadom na efekt. No to nič nemení na fakte, že isté cieľové skupiny musím pred ním varovať.

Ak máte zmiešanú pleť s nadmernou tvorbou mazu v T-zóne, alebo dokonca mastnú až aknóznu pleť, tak ruky preč! Nikdy ho nedávajte na nahú pleť. Púder príde na trh a ťažko predpokladať, aká kampaň bude. Keby sa vám po uvedení produktu snažili reklamy nahovoriť, že je produkt 100% bezpečný a v žiadnom prípade nezhorší či nevyvolá akné, neverte tomu. Nenávidím reklamy, lebo málokedy povedia úplnú pravdu. To je dôvod, prečo píšem tento článok, hoci som nemala v pláne. Tak vari vám to aspoň trošku pomohlo.

Obsahové ingrediencie

Kto došiel až sem, toho chválim, že sa zaujíma aj o dôležitejšie veci, než je textúru, krytie, farbu a všetky tie veci, ktoré nájdete všade. Presne kvôli tomuto robím tento blog. Snažím sa vás naučiť, aké experimenty nemáte na svojej pokožke robiť. Takže prejdime k látke, ktorá sa mi nepáči. Volá sa oktyl decyl staroyl stearát (OCTYLDODECYL STEAROYL STEARATE), ktorá patrí do tej istej skupiny ako izopropyl myristát (ISOPROPYL MYRISTATE), ktorá tu nie je našťastie, no určite si na myristát spomínate. "Pindala" som naň pri maskách Balea, pre čo som vám vlastne odporúčala tieto masky neponechávať na pleti, ale ich zmývať, ako to robím ja.  Ak sa tieto látky použijú v rozumnom množstve (a nie sú na zozname ingrediencií hneď ako tretia látka v poradí, ako tu!), zmyjú sa, nenarobia takú šarapatu ako v nejakom mejkape, ktorý máte celý deň. A podaktoré z vás si ho zmyjú až keď idú do postele, čo je obrovská chyba, lebo na odlíčenie sa nečaká na koniec dňa, ale sa má vykonať hneď po príchode z práce či ukončení aktivít v spoločnosti. Keď máte plný mechúr, čakáte tiež na koniec dňa? Tak prečo toto robiť pleti? Toto je protivná látka, ktorá koná na problematickej pleti agresívne a vlezie všade. Keď ju dali na uši pokusnému zajkovi a namastili ich, hneď mu navreli póry ako aj mne. Hmm, som pokusný zajac. Pekne... Táto látka bola pridaná do púdru, pretože zlepšuje kĺzavosť a roztieranie. Ibaže mastná pleť, ktorá sa bleskovo zanesie, sa takémuto efektu nepoďakuje, keď potom musí riešiť to čo ja. Mimochodom, databáza EWG ju nehodnotí ako rizikovú, čo je dôvod, prečo sa ja nespolieham na žiadne databázy, ale na štúdie, svoj sedliacky rozum, skúsenosti a robím si vlastné názory. A to je dôvod, prečo mi napísanie článku toľko trvá a prečo nechám tento blog ležať na čas.

Ostatné látky ma až tak netrápia. Púder je konzervovaný fenoxyetanolom (PHENOXYETHANOL) a kyselinou sorbovou (SORBIC ACID), čo hodnotím ako bezpečné. 

V púdri je silikón (DIMETHICONE) uvedený ako prvý a takmer žiadne minerály okrem pigmentov. Niekomu ako minerál bude pripadať stearát horečnatý (MAGNESIUM STEARATE), ale to nie je nerozpustný minerál, ale soľ. Preto tvrdím, že nejde o púder. Nie je tu nič, čo by malo efekt ako sľuda, mastenec, oxid zinočnatý a podobné látky. Púdre ich vždy obsahujú, no tento produkt s nimi nemá nič spoločného.

Máme tu ešte polyetylén (POLYETHYLEN) a akryláty vo forme kros-polymérov, niektoré opäť kombinované so silikónom. Dokonca tam máme aj teflón (PTFE), ktorý je rizikový až pri teplotách okolo 300 stupňov Celzia. Píšem to takto, lebo už vidím niektorých z vás v šoku. :-) Teflón sa do kozmetiky dáva. Toto zloženie práve spôsobuje to, že ten púder tak dobre drží a zmatňuje. Nepustí totiž maz na povrch, ale umožňuje pokožke dýchať. Kto by chcel naznačiť, že to tieto látky spôsobujú akné, tak sa budem opakovať, ale tak to nie je. Silikóny i minerálne oleje a tieto látky sa práve na mastnú pleť hodia, lebo nerobia problémy. Hoci silikóny v kombinácii s niektorými látkami spôsobia, že sa krémy na vás lesknú (a nechápem, prečo to ľuďom so zdravou pokožkou tak vadí, lebo toto by malo vadiť len ľuďom s problémom), nepatria k rizikovým a tento púder sa na vás lesknúť nebude. Je to dobrý púder pre normálnu, dehydratovanú, mierne suchú (ale ošetrenú), citlivú, zrelú pleť, pleť s vráskami, pleť so začervenaním.
ZDIEĽAJTE:

2 komentáre :

  1. Ahoj Veronika. Verim, ze aj ked potrebujes oddych od blogu, aspon nejake tie dva clanky do mesiaca pre nas pripravis. Na Tvoj blog chodim velmi rada, pretoze tu pises o informaciach, ktore sa clovek bezne nedozvie. Ak sa raz rozhodnes vydat knihu o kozmetike a starostlivosti o plet, rovno si rezervujem aspon 50 vytlackov, ktore budem potom rozdavat vsetkym kolegom, kamaratom atd.

    Ja si tiez davam do poriadku plet, lebo mi nesadok krem Mixa na zacervenanu plet. Skoda, pretoze za tie dva tyzdne co som ho pouzivala splnil svoju ulohu a plet ma prestala pichat aj zacervenanie sa vratilo do fazy bezneho zacervenania medzi prechodom zo zimy do tepla. Len som sa zase z neho vyhadzala.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ešte neviem, ako to bude s mojim časom. Nejde o oddych, ide o zdravie, ktoré už nesmiem viac zanedbávať. Blog a moje boľavé nohy boli dobrou výhovorkou, prečo nejdem von. Vždy som si povedala, že len hodinku budem sedieť pri PC a nakoniec som sedela 3 hodiny, len aby som naozaj dôkladne analyzovala nejaký produkt a nepochválila/neodsúdila ho pre nič za nič. Moje zamestnanie je sedavé. Keď sa k nemu pridá ešte blog, bežné denné úkony (žijem sama, takže nikto za mňa nikdy nič nespraví) a nočný spánok, na pohyb už veľa času neostáva. A to je pri mojom (nikdy už nie tak dobrom) zdraví riziko. Až schudnem na svoju pôvodnú hmotnosť a opäť si nejako usporiadam život, čo sa dúfam najneskôr do pol roka podarí, určite budem zasa písať vo veľkom. Ale nateraz to sľubovať nemôžem. Rada by som, ale blogovanie je ako závislosť. Mňa to k tomu ťahá, lebo píšem rada, rada čítam všetky tie informácie, analyzujem, porovnávam a potom podávam svoje zistenia. Keď podľahnem, mám tendenciu písať a sľúbiť aj ďalšie články a sme doma, lebo sľuby plním. :-)

      Na tú červeň budeme musieť nájsť niečo, čo pustí maz vonku alebo aspoň tlmí jeho produkciu. Len to je trošku ťažké, lebo práve tieto krémy na začervenanie väčšinou pôsobia aj bariérovo. Ale pri troške šťastia niečo nájdem a ozvem sa.

      Odstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes