Slovník ingrediencií používaných v kozmetike

Pozeráte na zložky vášho obľúbeného kozmetického výrobku a ste z toho dobre chrumkavá? Nuž nie je všetko také ťažké, ako sa na prvý pohľad zdá a nie sú všetky látky také škodlivé, ako sa o nich píše. Treba si uvedomiť, že v každom prípravku máme nejaké účinné látky a tiež nejaké technické pomocné látky a z nich žiadne nemusia byť vyslovene zlé. Sú však aj také zložky, ktoré by sme radšej nechceli.


UPDATE z 6.8.2014

Aby bolo jasné, o čom je tento článok a aby nedošlo k nepochopeniu, mala by som hneď na úvod napísať, z akého hľadiska sú posudzované látky, o ktorých bude reč. Látky nehodnotím podľa žiadnych databáz, kde sa píše miera ich bezpečnosti. Vždy niekde nájdete nejaký článok, kde sa bude písať: "Táto látka dráždi" a podobné veci. Ale toho sa netreba držať ako slepec svojej paličky. Dala by som krk na to, že kebyže mám začať posudzovať bezpečnosť každej jednej kozmetickej ingrediencie, žiadna by neskončila ako 100% bezpečná. Vždy sa nájde niekto, komu vadí. A prečo sa to deje? Lebo žijeme tak ako žijeme. My si nesprávnou kozmetikou, stravou, návykmi priamo pestujeme naše telá, aby sa v jeden deň stali výbornými adeptmi na alergiu. A keď ten deň príde, tak áno. Môžeme sa stať alergickými i na vodu. Nemusí to byť práve laurylsulfát sodný, parabén alebo propylén glykol, pre ktoré ľudia kritizujú kozmetické suroviny. V týchto zoznamoch upozorňujem viac na schopnosti látok robiť svoju prácu, než na to, čo sa o nich klebetí. A hneď dám príklad, aby ste to pochopili.

Dajme tomu, že si vyberám na turistiku nejaký balzam na pery, ktorý je plný silikónov, polymérov a je v ňom syntetická aróma. Hlášky z kadejakých kníh a databáz by ma okamžite vystrašili, lebo by písali, aké sú silikóny zlé, ako ich príroda nevie spracovať a neviem čo... Potom by boli články, ktoré by mi vysvetľovali, že prírodná aróma je vždy lepšia, než syntetická. Ale poviem vám pravdu. Kebyže vidím vedľa seba dva balzamy - prvý je zo samých tukov a ako vonnú látku obsahuje olej z levandule a potom vedľa neho tento chemický, ktorý pod rúškom nežiadúcich látok ukrýva aj veľmi cenné vitamíny, na potulky po horách si vezmem chemický. Prírodné oleje sú možno dobré v telovom mlieku, ale to neznamená, že vedia ochrániť a zvláčniť jemnú + veľmi ľahko zraniteľnú pokožku pier a urobia to lepšie ako silikón. Prírodný vonný olej možno krásne vonia, ale dobre vonia aj syntetická náhrada, ktorá navyše nereaguje so slnkom. Oleje môžu obsahovať vysoký podiel výživných látok, pokiaľ ich však nedostanete cez kožu, budú vám nanič a ešte horšie je, ak výrobca nezvolí správny typ slnečnej clony. Nie všetky sa totiž dobre znášajú s olejmi. A tak si nechám prírodný balzam na doma, keď sedím pri počítači, no na ochranu si vezmem niečo, čo obsahuje ingrediencie, ktoré svoju robotu zvládajú omnoho lepšie. Aj keď sú chemické. Ak sa teda chcete vyvarovať omylov, vylúčte akurát tie látky, ktoré ja označujem červenou farbou. Nielenže si nevedia robiť svoju robotu dobre, ale navyše vedia telu uškodiť.

Emoliencia

sú látky patriace medzi ingrediencie používané na ochranu a zvláčnenie kože. Najčastejšie ich nájdeme v prípravkoch na liečbu atopických ekzémov.

Výborné

Kyselina gama linolová (GAMMA LINOLIC ACID - GLA), lecitín (LECITHIN), rastlinné oleje ako avokádový (AVOCADO), jojobový (JOJOBA), kakaový (THEOBROMA CACAO), sójový (SOYA /GLYCINE SOYA), borákový (BORAGO), slnečnicový (HELIANTHUS), kokosový (COCONUT), tekvicový (PUMPKIN), argánový (ARGAN), palmový (PALM) maslá ako kakaové (COCOA BUTTER), bambucké (SHEA alebo BUTYROSPERNUM PARKII)

Dobré

olej marhuľový (APRICOT alebo PRUNUS ARMENIACANA), ryžový (RICE, alebo ORYZA SATIVA), šípkový (RORE HIP) sezamový (SESAME), olej z rias (ALGAE), GLYCERIN, GLYCERYL TRIACETATE, kyselina stearová (STEARIC ACID), HEXYL LAUREATE, PEG-10, siloxán (SILICONE), PPG-3, minerálne oleje (napríklad vazelína PETROLEUM alebo parafín PARAFFINUM LIQUIDUM), dimetikon (DIMETHICONUM), lanolín a jeho alkoholy (LANOLIN a LANOLIN ALCOHOL), GLYCERYL PALMITATE a GLYCERYL IZOPALMITATE, GLYCERYL STEARATE, GLYCERYL COCOATE, PROPYLENE GLYCOL ISOSTEARATE, agar (AGAR), PEG-40, HEXYL LAURATE, včelí vosk (BEESWAX)

Priemerné

kyselina vyrábaná z podzemnicového oleja (arašidov) ARACHIDONIC ACID a celkovo tento druh lacných olejov

Antibakteriálne látky

pôsobia proti množeniu baktérií, čo sa hojne využíva pri výrobe prípravkov proti akné

Výborné

benzoyl peroxid (BENZOYL PEROXIDE), extrakty z kamilky (CHAMOMILLE), horca (GENTIANA), nie veľmi známej medvedice lekárskej (ARCTOSTAPHYLOS UVAE URSI) tretinoín a jeho deriváty (TRETINOINUM a ISOTRETINOINUM), kyselina salicylová (SALICYLIC ACID)

Upozornenie: tretinoín a jeho deriváty vždy používajte vyslovene pod dohľadom lekára a nesnažte sa ich ordinovať sami. Sú to vysoko účinné látky, ktoré sa používajú napríklad na liečbu akné a neskúsený človek si nimi môže uškodiť.

Dobré (mierne vysušujú)

Hydroxid horečnatý (MAGNESIUM HYDROXIDE), olej z čajovníka (TEA TREE), olej z borovice (PINUS SILVESTRIS), kyselina boritá (BORIC ACID), nechtíkový extrakt (MARIGOLD alebo CALENDULA) - budú dobré napríklad na akné, ale nemali by sa používať dlhodobo a ani v koncentrovanom stave.

Priemerné (môžu podráždiť, alebo zaberajú len čiastočne)

benzalkonium chlorid (BENZALCONIUM CHLORIDE), farnesol (FARNESYL ACETATE) - ak sú uvedené v ingredienciách ako jediné dezinfekčné zložky a chcete prípravok použiť napríklad na akné, potom si radšej vezmite niečo účinnejšie

Dosť dráždiace alebo návykové

HYDROGEN PEROXIDE, chlorhexidín (CHLORHEXIDINE), extrakt zo škorice (CINNAMOMUM), olej z mäty (PEPPERMINT) a myrty (MYRTLE), eukalyptový olej, zlúčeniny síry (SULFUR), rezorcín (RESORCINOL), koloidné striebro (to nedráždi, ale po čase slabne jeho účinok)

Antioxidanty

sú látky, ktoré spomaľujú oxidačné procesy. Buď bránia látkam, aby sa kazili, alebo bránia starnutiu. V kozmetike je samozrejme vyhľadávaný ten druhý spomínaný účinok.


Výborné

Vitamín E a jeho odvodeniny (TOCOPHEROL, TOCOPHERYL ACETATE), vitamín A (RETINOL, RETINYL ACETATE), vitamín C (ASCORBIC ACID), oxid zinočnatý (ZINC OXIDE), beta-glukan, olivový olej (OLIVE OIL), zelený čaj (GREEN TEA) a biely čaj (WHITE TEA), extrakt z teplomilnej riasy karnosín (CARNOSINE), kamilky (CHAMOMILE), koenzým Q10 (COENZYME Q10), kyselina alfa-lipoová (THIOCTIC ACID, alebo ALPHA LIPOIC ACID), opäť GLA, hesperidín - látka získaná z rozličných rastlín ako napríklad prvosienka (HESPERIDIN), rutín a iné bioflavonoidy (RUTIN), karnitín (CARNITINE), luteín - známy karotenoid pôsobiaci aj na dobrý zdrak (LUTEIN), med (MEL), skvelén zo žraločej pečene (SQUALENE), extrakt z viniča (VITIS VINIFERA), černicový extrakt (BLACK RASPBERRY), zinok (ZINC), isoflavonoidy obsiahnuté aj v prípravkoch na liečbu ženských ochorení (ISOFLAVONE), extrakt z hroznových semienok (GRAPE SEED), selén (SELENIUM)

Dobré (niekedy možno aj výborné, ale je nutné konzervovať ich chemicky, lebo sú nestále)

arginín (ARGININ), alanín (ALANINE), aescín z gaštanov (ESCIN), fenylalanin (PHENYLALANINE), agar (AGAR), extrakty z rias (ALGAE, alebo LAMINARIA), metionín (METHIONINE), kafeín (CAFFEINE), vitamín D (CALCIFEROL),

Priemerné

farnesol (FARNESOL), ginkgo (GINKGO) - ginkgo samotné nikdy nestačí, potrebuje k sebe aj iné látky, ale má našťastie aj iné priaznivé účinky než tie antibakteriálne

Horšie alebo dráždivé

bobkový list (BAY LEAF), tanín (TANNIN), hamamelis virdžínsky (HAMMAMELIS VIRGINIANA), škorica (CINNAMON), rozmarínový olej (ROSMARINUM), geraniový olej často sa vyskytujúci - pozor naň (GERANIUM) a feniklový olej (FOENICULUM) - oba oleje vyvolávajú fotosenzitivitu a môžu spôsobiť pigmentové škvrny.

Technické pomocné látky

V kozmetike sa nachádzajú aj látky, ktoré sú špeciálne a slúžia na pomoc tým ostatným ingredienciám. Buď ich držia
pokope, alebo im pomôžu udržať sa na nejakom povrchu, alebo to celé konzervujú, aby nám kozmetika vydržala.

Emulzifikanty

sú látky spájajúce a držiace ingrediencie rôznych pováh a prípravky viac menej drží celé pohromade. Tie, čo poznám, nie sú nejaké škodlivé.

Dobré

kyselina palmitová (PALMITIC ACID) a iné odvodeniny ako napríklad PALM KERNEL ACID, PEG - 9, PEG - 20, POLYGLYCERYL - 6 ISOSTEARATE, DICETYL PHOSPHATE - sú relatívne neškodné veci, ak sa používajú v rozumnej miere. Je ich ešte viac, ale v podstate nepoznám také, čo by vyslovene škodili. Tieto som napísala len preto, že nepotrebujú k sebe priveľa "pomocníkov".

ďalej sú to tzv.

Holding agents

ktoré spôsobujú, že nám niektoré veci držia na pokožke a vlasoch (napríklad masky a gély), no potom ich zlúpneme alebo zmyjeme, čiže na povrchoch neostávajú ani sa nijako nevstrebávajú

Dobré

krospolyméry (CROSSPOLYMER) a kopolyméry (COPOLYMER), metylcelulóza rôzne upravovaná (HYDROXYMETHYLCELLULOSE), rôzne akryláty (ACRYLATE), vosky (WAX), gumy (GUM), dextrín (DEXTRIN)

Horšie

horší je akurát polyvinyl alkohol (POLYVINYL ALCOHOL), lebo môže dráždiť pokožku, takže pokiaľ ho vidíte ako jediný, rátajte s tým, že výrobok nebude príliš dobre držať.

"Preservatives" alebo konzervanty

Dobré sú napríklad tieto, lebo tie môžeme prijímať aj v jedle

kyselina benzoová (BENZOIC ACID), citrát sodný (SODIUM CITRATE), POTTASIUM SORBATE, kyselina sorbová (SORBIC ACID), benzoát sodný (SODIUM BENZOATE), parabény podľa mňa nespravodlivo obviňované (ISOBUTYLPARABEN, PROPYLPARABEN)
Celkom fajn je aj chlorfenezín (CHLORPHENESIN) a HEXANEDIOL, ale na chlorefenezín sa snažte si príliš nezvykať, ak vám robí zle voda z vodovodu. Inak ako taký fixuje kozmetiku vcelku dobre.

Priemerné (nestále alebo mierne dráždivé)

močovina (UREA), METHYLISOTHIAZOLINONE a METHYLCHLOROISOTHIAZOLINONE sem radím preto, lebo sa občas nájde niekto, kto na ne môže mať alergiu, ale inak nie sú nejako extra dráždivé

Dosť dráždivé

borax (BORAX), BRONOPOL

Detergenty a tenzidy

detergenty (čističe a rozpúšťače mastných látok) a surfaktanty - tenzidy (peniče a uľahčovače zmáčania) pôsobia tak, že rozpúšťajú kožný maz a pomáhajú vode prenikať do nečistôt. Tým pádom ich ľahšie z tela zmyjeme.

Dobré
polysorbáty (POLYSORBATE), niektoré fosfáty (napr. POTASSIUM CETYL PHOSPHATE, DICETYL PHOSPHATE) a látky získané z lauryl alkoholu (obsahujúce slovo LAURETH...), kokosového oleja (slová obsahujúce COCOYL a COCOATE alebo napríklad COCAMIDOPROPYL BEATINE), polysorbáty (POLYSORBATE), POLYOXAMER, kyselina palmitová (PALMITIC ACID), rôzne polyetylénglykoly označované ako PEG

Slabé, priemerné až dráždivé

sodné soli (začínajúce slovom SODIUM (SODIUM COCOATE, SODIUM LAURYL SULFATE, SODIUM PALMATE)... sú slabé čističe (horšie od nich sú už len alkoholy) a draselné soli (majú v názve slovo "POTASSIUM" a citlivú pokožku môžu jemne dráždiť)

A tu sú látky, na ktoré by ste si mali dávať pozor:

spomínaný rezorcín (RESORCINOL) a borax (BORAX), citrusy (CITRUS AURANTIUM alebo TANGERINE), spomínaný feniklový olej (FOENICULUM), gerániový olej (GERANIUM alebo PALMAROSA), karbonát zinku (ZINC CARBONATE, CALAMINE), ktorý často dráždi, anízový olej (ANISE), zázvor (ZINGIBER, GINGER), železník (VERBENA), spomínaný borovicový a eukalyptový olej (PINE a EUCALYPTUS), olej z ružového dreva (ROSEWOOD), oregáno (ORIGANUM), santalové drevo (SANDALWOOD), koriander (CORIANDER), čierne korenie (BLACK PEPPER) levanduľový olej (LAVANDULA, LAVENDER), myrtový olej (MYRTLE), mätový olej (MENTHA), rascu (CARVONE), alkoholy (klasický ETHANOL, ALCOHOL DENAT.), vetiver (VETIVER), mentol (MENTHOL), gáfor (CAMPHOR), kyselina para-amino benzoová označovaná ako PABA.

Ak niečo z tohto vidíte vo svojom kréme, nechoďte s tým na slnko. Sú to všetko aromatické látky, ktoré vám buď pôsobením UV-žiarenie bez slnečnej ochrany podráždia pokožku, alebo spravia pigmentové škvrny, ktorých sa už nezbavíte. Môžete ich mať v pílingoch alebo aj v prípravkoch proti celulitíde, ale keď si prečítate návody, zistíte, že tieto vecičky sa nepoužívajú pred opaľovaním. Niekedy sa tieto dráždivé zložky pridávajú aj do čistiacich vôd a toník. Tam výrobcovia rátajú, že si pleť vyčistíte pred spaním a že cez deň nosíte mejkap (ten obsahuje väčšinou aj SPF). Keby to tak bolo, potom sa ich až tak báť nemusíte, ale ak sa nelíčite, potom by to problém bol.

Nateraz ma nenapadá nič, pred čím by som vás ešte mohla varovať, alebo čo by som tu mohla spomenúť. Ak bude ešte nejaká skupina, na ktorú som zabudla, doplním ju do tohto článku neskôr.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes