Fleur de Santé: šampón proti lupinám

V predošlom článku som písala o problémoch s lupinami. Ani mne sa tieto problémy nevyhli a dlhšie som s nimi bojovala všemožnými prostriedkami. Musím povedať, každý prostriedok mi istú dobu pomáhal, ale len do určitej miery. Vždy sa mi podarilo vyriešiť len časť problému. Až kým som nenatrafila na tento šampón.



Áno, lupiny som zakaždým porazila. Väčšinou som mala ten druhý typ - mastné lupiny a s pomocou vhodných šampónov a zmeny životosprávy sa mi celkom darilo dostať pokožku do normálu. Aj moja tvár, ako som už spomínala minule, sa mi zlepšila o dosť a akné takmer úplne ustúpilo. No stále to nebola úplná spokojnosť, lebo stále ma trápil jeden nepríjemný problém. Pokožku hlavy som mala suchú, svrbela, zato vlasy sa mi ešte stále mastili jedna radosť. Ráno som ich umyla už večer boli také nič moc. Ďalšie ráno som ich musela umývať opäť. Na večerné umývanie som mohla zabudnúť, lebo to by som mala mastné vlasy už na poludnie, takže radšej skoršie vstávanie než mastné vlasy.

Vedela som, že nemá cenu vlasy drasticky vysušovať lacnými bylinkovými šampónmi obsahujúcimi priveľa zásaditých zložiek. Vypomstilo by sa mi to rozštiepenými končekmi, ešte svrbivejšou kožou a možno ešte mastnejšími vlasmi. Najskôr som teda skúšala rôzne šampóny určené špeciálne na mastné vlasy a dala som do toho celkom dosť peňazí. Žiadny si však s nadmerným mastením neporadil. Vlasy mi šampóny pekne vyčistili, ale už za 24 hodín boli také isté mastné ako aj predtým.

Potom mi napadlo, že by som mohla skúsiť ešte šampóny proti lupinám, ale prišla diléma. Ja predsa nemám lupiny. Pokožka je suchá, ale moje vlasy sú mastné. Tak aký si mám teraz kúpiť šampón? Skúsila som šampón na prvý typ vlasov. Zdalo sa, že som zvolila správne, lebo pokožka ma prestala svrbieť a logicky som očakávala a zniženú tvorbu mazu, ale ono to nebolo tak. Ešte stále som si musela vlasy umývať každý deň. Síce mi vydržali o pár hodín dlhšie v relatívne čistom stave, no dva dni to rozhodne nebolo, takže som používala buď suchý šampón, alebo mi potom ostávala len druhá možnosť - umývanie každých 24 hodín, v dôsledku čoho začala pokožka opäť mierne svrbieť. Takže prišiel plán B - šampón proti lupinám od Fleur de Santé. Nikde sa síce nepísalo, na aké lupiny je určený, logika mi však našepkávala, že s obsahom citrónovej trávy a ostatných zložiek by mohol byť univerzálny. Citrónová tráva sa pridáva prevažne do prípravkov určených pre mastnú pleť, mastné vlasy, ale má svoje využitie aj inde. Takže si to radšej rovno rozoberme.

CYMBOPOGON SCHOEANTHUS EXTRACT

známy ako extrakt z citrónovej trávy má mierne analgetický účinok (analgetický = tlmiaci bolesť). Pridáva sa do deodorantov pre svoju príjemnú vôňu, ale tiež do prípravkov na osvieženie pleti, pretože podporuje kožnú mikrocirkuláciu. A to bude aj dôvod, prečo trávu, respektíve extrakt z nej nájdeme v tomto šampóne. Ak máme dodržať správny postup pri liečbe, tretím krokom má byť tlmenie svrbenia, redukcia začervenania a tvorby mazu. Ak sa živiny a látky tlmiace zápal dobre a rozvomerne roznesú do buniek, potom je úspech jednoznačne zaručený.

PIROCTONE OLAMINE

(čítaj piroktonolamín) poznáme pod názvom Octopirox. Ide o látku patriacu do skupiny antibakteriálne a proti plesniam pôsobiacich liečív. Nájdeme ju v niektorých šampónoch a uvíta ju každý, komu nezapasoval alebo už neučinkuje pyrition zinku (ZINC PYRITHIONE). Aj pyrition zinku je súčasťou mnohých šampónov voľne dostupných na trhu, lenže širokej skupine ľudí, vrátane mňa, už nepomáha, lebo naň nielenže vzniká návyk, ale na jemnejšej pleti môže vyvolať aj začervenanie. Som zato, aby ľudia skúsili jedno a ak nezaberie alebo prestane učinkovať, potom môžu skúsiť druhé. Obe spomínané látky sú silne účinné.

METHYLISOTHIAZOLINONE a METHYLCHLOROISOTHIAZOLINONE

sú si podobné aj svojim chemickým vzorcom, akurát v tom druhom prípade máme naviazaný na uhlíku aj chlór. Majú viacero mien, no väčšinou ich nájdete v kozmetike pod týmto najpoužívanejším názvom. Baktérie a plesne nemajú šancu, pretože obe látky majú široké spektrum pôsobenia a teda k sebe nepotrebujú ani veľa konzervantov. Nejdem vám lámať jazyky ich slovenskou výslovnosťou.

COCAMIDE DEA a COCAMIDOPROPYL BETAINE

sa získavajú z kokosového oleja a sú tvorcovia peny i nepriatelia statickej elektriny. V šampónoch i mydlách na ruky sa tieto látky používajú pre svoju stredne silnú čistiacu schopnosť a kompatibilitu s inými látkami. To je veľká výhoda, pretože už toto nám naznačuje, že to nebude nič agresívneho a je to niečo, čo si poradí aj s rozlietanými vlasmi. Ak nemáte alergiu na orechy (kde by do skupiny alergénov teda logicky mali spadať aj tieto dve látky), šampón v žiadnom prípade nepodráždi pokožku. Zlou správou pre premnožené kvasinky je antiseptický účinok (antiseptický = pôsobiaci proti choroboplodným zárodkom). To je súčasne dobrá správa pre nás a v neposlednom rade aj pre výrobcov, ktorí ušetria prostriedky vyhodené za konzervanty.

DIMETHICONE

(čítaj dimetikon) mi podľa názvu pripomína simethicone, ktorý veľmi dobre poznám, pretože som ho predávala v lekárni ako liek proti nadúvaniu. Je maximálne bezpečný, pretože ho pokojne môžete podať aj bábätku. Jeden z liekov vidíte aj v reklamách v televízii. Nejaký ujo sa tam nadnáša v autobuse s nafúknutým bruškom. Nuž keď je peny priveľa, je to viac na škodu ako na osoh a je jedno, či sa tá pena nachádza v črevách alebo na povrhu pokožky. Obe tieto liečivá patria do rovnakej skupiny a ich pôsobenie je také, že rozkladajú plynové bubliny nachádzajúce sa v prostredí, do ktorého sa dostanú a povrch ochránia pred nadmerným dráždením. Ak teda nájdete Dimethicone v nejakom prípravu, nezľaknite sa. Je to dobrá látka.

SODIUM SALICYLATE

sa ukazuje ako veľmi vhodná náhrada za "Aspirín", čiže kyselinu acetylsalicylovú, pretože mnohí ľudia sú na ňu citliví. V medicíne radíme salicylát sodný do rodinky "salicylátov", čiže látok pôsobiacich proti zvýšenej teplote, bolesti a zápalu. Patrí tu aj kyselina salicylová, ktorá sa pridáva všade tam, kde chceme odstrániť odumreté bunky. Ako som už písala, pri druhom a treťom type lupín k zápalu dochádza a pri všetkých typoch lupín odumreté bunky máme a nebýva ich málo. Ak chcete teda univerzálny šampón na všetky typy lupín, tu ho máte.

Účinky šampónu na moje vlasy

Prvé ráno som pocítila niečo divné. Bol to taký pocit, akoby sa mi po hlave rozbehlo niečo maličké a behalo to po nej krížom krážom. Sedela som v kancelárii a nevedela, či sa mám škriabať, alebo čo mám robiť. To sa ale zrejme prejavovali ozdravovacie účinky, lebo po nejakom čase to prešlo. Svrbenie sa viac nezopakovalo, ani tento čudný pocit som viac nemala.

Vlasy mi vydržali nemastné a pokožka bola kľudná. Vydržali v relatívne dobrom stave viac ako jeden deň, ale stále menej ako dva. Nestratila som však nádej a používala som ho aj naďalej. Však keď som dala šancu tým ostatným vecičkám a dokázala som ich týždne používať, tak prečo nie aj tento? Asi tak po piatom umytí som spozorovala zmenu. Vlasy som umývala v piatok ráno, ale v sobotu popoludní vyzerali ešte celkom dobre, takže mi stačilo zmyť ich až večer. A takto sa tá doba postupne predlžuje. Aktuálne si umývam vlasy každých 48 hodín a som veľmi, veľmi spokojná.

Moje hodnotenie výrobku podľa hodnotiacej stupnice:

Textúra: stredne hustý
Hydratácia a výživa: 5, mám z neho ozaj dobrý pocit a pokožka ma po ňom konečne nesvrbí
Čistiaci efekt: 5, vlasy sú jednoznačne čisté, príjemne voňajú a dobre vyzerajú
Vôňa: naozaj krásna, extrakt z citrónovej trávy v nej jasne identifikujem
Celková spokojnosť: 10 (najvyššia známka)
Cena: 200 ml balenie stojí okolo 5 EUR
Tento šampón a mnoho iných užitočných vecičiek zakúpite na stránkach Fleur de Santé. Kúpte si ho, je skvelý a určite vám pomôže.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes