Nepriateľ krásnych vlasov číslo 1: Lupiny

Lupiny, problém, ktorý vie dobre potrápiť každú ženu i muža. Začínajú väčšinou nepríjemným svrbením pokožky hlavy a zvýšeným odumieraním kožných buniek. Tie potom začínajú v menších či väčších množstvách odpadávať. Ale niekedy ani k olupovaniu nemusí dôjsť, aby sa váš deň zmenil na peklo.



Škriabete sa, vlasy sa vám mastia, skúšate jeden šampón za druhým, masírujete si pokožku rôznymi vodičkami a nič nepomáha. Poznám to. Je to na šľak trafenie.

O lupinách sa dočítate v kadejakých časopisoch a počúvate o nich aj v reklamách. Ak vám môžem poradiť, nikdy si nekupujte šampón podľa reklamy ani podľa časopisov. V tých väčšinou (česť výnimkám) nenájdete žiadne vysvetlenia, len kopec odporúčaní, na základe ktorých si väčšina ľudí kúpi nejaký komerčne propagovaný šampón a čaká zázraky. Ja som doslova alergická na tieto "dobre mienené" rady a ani náhodou ich nepovažujem za smerodajné, lebo šampónom prideľujú prívlastky ako napríklad "silný", "jemný" čo vám veľa nenapovie. Nie je to divné? Veď aký to už len môže byť silný prípravok? Niektoré sa vám budú možno snažiť vnútiť názor, že za lupiny môžu kvasinky a treba ich všetky vyhubiť. Ale ono to nie je celkom tak.

Všetci vieme, že v našich črevách žijú rôzne kvasinky, ktoré nazývame dobrými, pretože nám pomáhajú a sú prirodzenou súčasťou našej črevnej mikroflóry. Aj kvasinka nazývaná pytirosporum ovale, ktorá spôsobuje lupiny, sa u človeka vyskytuje úplne bežne, napomáha bunkovej obnove a nie je to žiadny nepriateľ. Avšak mala by byť v obvyklom množstve. Hneď, ako sa premnoží, koža sa začína obnovovať príliš rýchlo môžete očakávať problémy.

Pravda je, že každý šampón, aj ten nesprávny, na chvíľku upokojí pokožku. Ak ste však netrafili klinec po hlavičke, čakajte, že už onedlho sa budete trápiť zasa. V prvom rade je nutné rozoznať, čo vás trápi. Lupiny môžu byť:

1. suché lupiny

Suché lupiny sa vyskytujú u najväčšieho percenta populácie. Ide o najmenej závažný problém, no my ho často vnímame presne naopak, lebo tento problém neostáva ukrytý pohľadu verejnosti. Niekomu sa lupiny tvoria len v blízkosti čela, inému doslova sneží z celej hlavy, v oboch prípadoch sa odumreté bunky nezdržiavajú tam, odkiaľ pochádzajú, ale opadávajú. Odrazu sa z ničoho nič objavia v podobe malých šedých vločiek na vašom tmavom oblečení a vy sa zahanbene oprašujete. Pri tomto type ochorenia obvykle nevzniká zápal, maximálne vás bude pokožka svrbieť a to si možno ani nevšimnete. Vyvoláva ich viacero faktorov, no najčastejšie je to používanie nevhodnej kozmetiky, príliš suchý vzduch, zlá kvalita vody i stravy.

Ak už viete, že vaše lupiny sú presne takéto, najlepšie je nasadiť šampón, ktorý upokojí podráždenie a stlmí svrbenie. Niektorí ľudia sú zvyknutí panikáriť a ihneď bežia do lekárne. Avšak nasadenie prípravkov s obsahom ketokonazolu vôbec nie je nutné. Často stačí úplne obyčajný šampón s obsahom rastlinných extraktov, selénu alebo zinku, prípadne nejakú inú látku pôsobiacu proti mikróbom. Je dobré zmeniť aj stravovacie návyky. Za lupiny môže často nedostatok vitamínov - napríklad vitamínu A, B, C, E, provitamínu A (betakaroténu), ďalej za tým môže byť aj nedostatok selénu, omega 3 mastných kyselín i nerovnováha v črevách. Tie zharmonizuje chlorella a lactobacilus. Dobrou pomocou zo šampónov je napríklad ten s obahom kapucínky, ktorý vidíte na obrázku. Vyrába ho Yves Rocher.

2. mastné lupiny

Tieto lupiny sú už obvykle predzvesťou hojne premnoženej kvasinky, ktorá rozkladá kožný maz na mastné kyseliny a tie dráždia pokožku, ktorá je začervenaná. Je to presne rovnaký princíp ako pri vzniku akné. Nie je známe, čo spôsobuje zvýšenú tvorbu mazu, no predpokladá sa, že za to môžu hormóny, dlhodobý stres, únava, nesprávna kozmetika, užívanie niektorých liekov, presne ako pri mastnej pokožke na tvári. Až sa pokožka premastí, kvasinky začnú pracovať a výsledok už poznáme. Lupiny nemajú šedivú, ale skôr takú žltkastú farbu ako aj samotný maz.

Najlepšia liečba je odstránenie príčiny mastenia vlasov. Žiaľ, univerzálny recept neexistuje. Tak ako pri akné, aj tu sa musíte zamerať na hľadanie spúšťača, ak nechcete, aby sa problém zakaždým vrátil. Môžete si však na tejto dlhej ceste za zdravím aspoň čiastočne pomôcť a uľaviť s pomocou šampónov a roztokov s obsahom byliniek, kyseliny salicylovej, kyseliny glykolovej, antimikróbnych prísad. Mne veľmi pomohol šampón od Fleur de Santé. Tu už by mohol byť účinný aj ketokonazol a jemu podobné látky, avšak berte na vedomie, že tieto látky bývajú návykové. Niežeby ste nemohli bez nich existovať, ale v tom zmysle, že pokožka si na ne navykne a časom vám prestanú pomáhať. Teda musíte ozaj hľadať prvotnú príčinu a nie sa utešovať, že ste si dočasne pomohli. Ak sa vám to nedarí, vyhľadajte pomoc lekára. Nenechajte to zájsť priďaleko.

3. lupiny ako dôsledok zápalového ochorenia zvaného seboroická dermatitída

Mastné lupiny môžu prejsť aj do tohto tretieho štádia, keď sa tvoria celé svrbiace a zapálené ložiská. Na pokožke vidíte červené fľaky, ktoré sú pokryté mastnými šupinami väčších rozmerov. Dalo by sa teda povedať, že druhý stupeň môže byť aj takou predzvesťou alebo miernou formou seboroickej dermatitídy. Tu už ale končí všetka sranda a vážne by ste mali uvažovať nad návštevou odborníka. Ani pri tomto treťom štádiu neboli odhalené všetky spúšťače, no keď ste čítali odstavec o mastných lupinách a mastnej pokožke, viete si ich domyslieť.

Z voľno predajných prípravkoch poznám akurát prípravok Kertyol S a Kélual DS z laboratória značky Ducray (na obrázku). O týchto viem, že ľuďom pomáhali aj pri takýchto závažných stavoch. Inak by som liečbu radšej zverila do rúk odborníkov.

Nech už máte ktorýkoľvek typ lupín, uvedomte si, že správny postup pri liečbe je len jeden:
- primerane jemná hygiena (žiadne dráždivé prípravky, fénovanie horúcim vzduchom a podobne)
- zastavenie nadmerného množstva kvasiniek a navodenie rovnováhy nájdením príčiny a odstránením pôvodcu
- tlmenie svrbenia, redukcia začervenania a tvorby mazu
- prevencia (hlavne neopakovanie starých chýb)

Zdroje obrázkov: Kélual DS (http://www.ducray.it), šampón od YR (http://www.yves-rocher.si)
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes