Ochranné rúška z nových materiálov - a čo ďalšie robíme zle?


V prvej vlne šírenia COVID-19 sme ochranné rúška nosili, no potom sa čosi pokazilo. Čo okrem nosenia rúšok počas druhej vlny robíme zle?

Určite si spomínate, ako to bolo. Keď sa objavili prví nakazení na Slovensku, obchody neboli na príval zákazníkov pripravené a nemali dobré zásoby ničoho. Neboli najmä rúška. To Slovákov prinútilo šiť si vo veľkom ochranné rúška doma. Vzhľad rúšok nebol až taký podstatný, hoci niektorí ľudia sa ukázali ako mimoriadne šikovní. Vedeli si pozháňať na výrobu naozaj krásne látky a motivovať k noseniu ochrany aj svoje deti. Slovensko sa správalo zodpovedne. Všetka česť. Teraz zodpovednosť mizne a ľudia zbroja proti celoplošnému testovaniu i obmedzeniam.

Keď je vzhľad dôležitejší než ochrana


Biznis nikdy nespí. Obchodníci sa vynašli a rýchlo pozháňali nové zdroje i nové návrhy. Kým však mali ľudia svoje staré zásoby domácich rúšok z tričiek, vankúšov a iných textilných výrobkov, o tie kupované pochopiteľne nebol až taký záujem. Nie taký, s akým obchodníci rátali. Aj módny priemysel dostal počas prvej vlny poriadne na frak. Všetko sa však rýchlo zmenilo s uvoľňovaním opatrení a prehnaným optimizmom.

Predajcom napokon neostalo nič iné, než začať lákať zákazníkov na inakosť ich tovaru, nový dizajn a nízke ceny, pre ktoré sa už ľuďom nevyplácalo šiť rúška doma. Niekto navyše ušil prvé rúško vyzerajúce ako maska, ktoré výborne vyzeralo na tvári, ukázal ho na internete a heuréka. Začali čoraz častejšie pribúdať podobné masky aj potlačou a rôznymi logami z materiálov od výmyslu sveta. Aj z mimoriadne zlých materiálov. Z rúška sa s postupom času stal módny doplnok, ktorého nesprávne nosenie / nesprávny výber nejednému človeku spôsobuje kožné problémy. A niekomu aj pozitívny test na COVID-19. 

Celoplošné testovanie, strach a vlna kritiky


Ani Slovensko sa žiaľ nevyhlo problémom. Ako sa otvorili krčmy a iné zariadenia, klesla aj opatrnosť. Podľa očakávaní prišla druhá vlna a ľudia sú už načisto zhnusení z preventívnych opatrení. Niektorí si stále myslia, že je koronavírus SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, umelo vyvinutá zbraň. Iní pre zmenu neveria, že korona existuje, lebo sa k nim dostali hoaxy, ktorým uverili. Veď stále platí, že nie priamo korona zabíja. Zabíjajú komplikácie, ktoré pridružuje k už existujúcim problémom so zdravím. Tak jej to dokážte! To je to isté, ako keby som cukrovkárovi potajomky sypala do kávy cukor namiesto sladidla. Zabije ho v podstate cukrovka, nie ja so svojim cukrom. 

Proti celoplošnému testovaniu ľudia vystupujú na verejných podujatiach a zbroja aj na internete. Mnohí anonymne, lebo však internet znesie všetko. Aj názory bez rozumných argumentov. Je demokracia a môžeme vyjadrovať svoje svoje názory, ktoré si mnohí aj tak iba niekde prečítali a osvojili. Ľudia píšu, že nechcú nosiť nepohodlné rúška, nechcú držať odstupy ale ani ostávať doma. A nechcú sa testovať.

Celoplošné testovanie na vychytanie ohnísk nákazy je kritizované najmä preto, lebo ľuďom sa zdá byť ušité "horúcou ihlou". Pripravuje sa narýchlo, nepredvídajú sa všetky možné prípadné komplikácie (ľuďom napríklad kvôli ústavnému právu nemožno prikazovať hocičo) a zrejme testovanie nakoniec prispeje k budovaniu kolektívnej imunity. Niektorí ľudia si tam určite pre pár nerozumných jedincov z radu testovaných prídu po nákazu. Môžu dezinfikovať všetko. Pred ľudskou hlúposťou vás nezachráni dezinfekcia.

Nechcem sa zastávať politikov. Aj oni sú iba ľudia a robia, čo (ne)vedia a tak rýchlo, ako sa dá. V politike asi bude málo introvertov, lebo nie všetko je premyslené do všetkých detailov a celé je to pomerne nezrozumiteľne komunikované.  Postupy sa každú chvíľu menia a ľudia sú už z toho načisto zmagorení. Napríklad v našej obci sa malo testovať podľa čísel domov, ale hneď ráno sa do radu postavili ľudia z úplne inej časti obce, čo chceli test prednostne. Nemôžu im zakázať prísť kedy chcú, lebo harmonogram nie je záväzný. Takže na nevedomých, egoistických alebo nedisciplinovaných jedincov zasa doplatia ostatní. Tí, čo budú v daždi stáť, nachladia sa a potom to chytia... Vždy to tak žiaľ bolo a vždy to tak bude.

Neopovážim sa tvrdiť, že celoplošné testovanie vyrieši všetky problémy Slovenska, lebo som si vedomá reality. Tiež sa bojím dostaviť zajtra na testovanie, pretože mám po predošlej chorobe (styfylokoková infekcia) stále pomerne oslabený systém. Je mi veľmi ľúto, že kvôli tomu nemôžem posilniť rady zdravotníkov. Šla by som pomôcť vyhodnocovať testy. Namiesto toho sedím doma a čakám, kedy v našej obci príde na mňa rad. A áno, aj ja mám určité obavy. Ale urobím všetko preto, aby som sa na teste nenakazila a pôjdem naň. Obidva razy.  

Z mojej pozície môžem spraviť jediné. Keď už nemôžem pomáhať zdravotníkom, skúsim pomôcť aspoň vyvrátením mýtov a argumentmi. Chcela som to spraviť už skôr, žiaľ, prácu mám teraz veľmi vyčerpávajúcu a po robote som šťastná, že nemusím byť pri počítači. Ale dnes mám čas a tak napíšem všetko, čo mám na srdci. Moje informácie ale neberte ako 100 %. Čítam štúdie, výsledky meraní hodnotím sedliackym rozumom. A vysvetľujem ich tak, aby ich pochopil každý, mohol chrániť seba i svojich blízkych. Pekne prosím, neberte si príklad z politikov a noste tie rúška aspoň vy poriadne. Hlavne na teste, na ktorý choďte!

Ochranné rúška nenesú vinu. Na vine je nositeľ


Ja som stále ostala verná svojej dvojvrstvovej bavlnenej "harmonike", lebo si stojím za svojim slovom. Kašlem na vzhľad rúška. Podľa mňa je klasické skladané rúško stále tá najúčinnejšia forma ochrany. Ale stačí sa rozhliadnuť a nedá sa nevšimnúť, že masky už svet okolo nás vníma ako vec štýlu. Nosia ich politici, reportéri, pracovníci úradov, predávajúci... Niekto si takú ochranu vyberie dobrovoľne, inému ju pridelí zamestnávateľ / politická strana / rodič. 

Efektivitu týchto estetických ochranných rúšok v praxi vidíte pri sledovaní akejkoľvek politickej diskusie alebo tlačovky.  Úprimne? Mne sa na to ani nedá pozerať. Najdôležitejšie ochrane chýba utesnenie v oblasti nosa a neraz vidím i vlnenie na spánkoch, kadiaľ veselo prenikajú kvapôčky vydychovanej a vykašliavanej vlhkosti z dýchacích ciest diskutujúcich. A čo je horšie, ochranné rúška sa im pri rozprávaní šmýkajú, padajú z nosa a podaktorí si ich po každej druhej vete rukami nadvihujú... Pritom na podaktorých maskách som videla i ďalší ochranný prvok a oni ho nevyužívajú.


Niektoré ochranné rúška a masky majú v časti určenej pre nos taký pliešok alebo drôtik. Ten treba vytvarovať podľa nosa. Ja som si na takmer všetky rúška drôtik našila. 

Ale keby len to bola chyba... Niektorí rúška pre istotu nenosia poriadne a nedodržiavajú ani iné opatrenia nariadené hygienikmi. A keď sa nakazia, šíria cez internet rady, nad ktorými zdravotníci krútia hlavou. Dávajú  tak svetu i Slovákom vskutku "úžasný" vzor. Keď potom vidím hocikoho ďalšieho, ako rozpráva na kameru (dedko na cintoríne, babka pred obchodom, mamička pred školou... ) a rúško má stiahnuté pod nosom, je mi z toho nevoľno. Rúško nemá dostatočný efekt, keď sa nosí nesprávne.

Internet sa hemží sťažnosťami na rôzne kožné problémy. Šťastní tí, ktorým genetika nadelila bezproblémovú pleť, alebo nemusia nosiť rúška 8 a viac hodín denne. Alebo nemusia s rúškom na ústach stále rozprávať. Ostatní trpia podráždenie pleti, začervenanie, drsnú a suchú pokožku, rozšírenie kvasiniek v oblasti kútikov úst, popraskané pery, potničky, ekzémy, akné... Aj takýto problém spôsobuje nesprávne nosené / zvolené rúško.

Mne sa ale zdá, že slovenská spoločnosť napriek videnému, prežitému a napriek hrozivo sa šíriacej nákaze nadobúda klamlivý dojem. Myslí si, že podomácky šité ochranné rúška už nie sú v móde a tí, ktorí ich nosia, zaspali v čase. Dokonca sa objavujú rôzne špekulácie o tom, že rúška z dvoch vrstiev bavlny na ochranu nestačia, lebo neodfiltrujú menšie častice. A že ani respirátory dokonca nie sú dobré. Niet divu, že ľudia bojkotujú testy a majú strach. Veď ak sa naozaj môžu nakaziť s rúškom, majú sa ísť postaviť medzi cudzích ľudí a čakať na test? Takže aká je pravda? 

Čo všetko vplýva na ochranu zdravia a života človeka?


Pri filtrácii vydychovaného zamoreného vzduchu a bráneniu nákaze by sme mali brať do úvahy viaceré faktory:
  • Materiál, v ktorom je vírus
  • Sila a dráha pohybu kvapôčiek
  • Materiál, z ktorého je vyrobená ochrana

V čom sa šíri vírus?


Prvým faktorom je materiál šíriaci nákazu. Koronavírus prirodzene nepoletí vzduchom samovoľne, lebo ako som vysvetlila v staršom článku, vírus je informácia. Nie organizmus. Informácia potrebuje hostiteľa. Musí sa do niečoho infiltrovať, množiť, šíriť a konkrétne vírus SARS-CoV-2 sa šíri kvapôčkovou infekciou. Voľným okom neviditeľnými kvapôčkami, ktoré chorý vykašliava, vysmrkáva, alebo ich šíri s vydychovaným vzduchom, keď sa trebárs s niekým rozpráva. Alebo keď sťažene dýcha. 

Takýto vírus nemá svoju obvyklú veľkosť, ale ju má niekoľkonásobne väčšiu. Dá sa rátať nie v desatinách mikrónov (1 mikrón je tisícina milimetra), ale je to rozhodne viac než jeden mikrón. Teda nepotrebujeme nutne k zábrane prieniku do našich dýchacích ciest až také jemné filtre ako má N95 respirátor alebo chirurgické rúško. Poctivá a kvalitná bavlnená tkanina v dvoch vrstvách dokáže veľa a v ďalšom článku aj na Instagrame vám ukážem ešte ďalšie vychytávky. Už stačí iba to, aby ste sa nedotýkali predmetov, na ktorých sa tie kvapky môžu zachytiť a hneď potom očí, úst, nosa, dodržiavali hygienu a budete v bezpečí.

Ako sa kvapôčky dostanú do tela iného človeka?


Druhý faktor je sila, akou sa vlhkosť vyvrhne do vzduchu a šíri. Človek nemá bránicu ani hrudník so silou hradného dela. Keď poriadne zakašlete, určite z vás vyletia milióny kvapôčiek. Nie sú to ale projektily. Nemajú potrebnú veľkosť a ani silu, ktorá by ich tak ľahko dostala cez rúško. Častice v ich dráhe pohybu nejdú priamym smerom. Ich pohyb ovplyvňuje nielen prievan, ale tiež fyzikálne zákony, pre ktoré nemajú vo vzduchu všetky častice stabilnú polohu ani smer. Môžu napríklad rotovať, čím prichádzajú nesymetrické častice (napr. čiastočky prachu, kde tiež môže byť vlhkosť a vírus) o rýchlosť i silu. 

Ale aj keby boli tie častice just menšie než dokáže vaše domáce rúško zachytiť vo svojom "site", pôsobí na ne ďalšia sila. Čím menšie sú, tým viac ich tzv. Brownov pohyb rozkmitá. Letia tak nie priamo ale cik-cak pohybom. Teda pravdepodobnosť, že pri strete s rúškom preletia cez jeho póry priamo do vašich dýchacích ciest, je pri akejkoľvek veľkosti častice dosť mizivá. 

Zato šanca, že kvapôčky trafia do medzery medzi nosom a lícami, kde ste si masku nepripevnili, tá už nie je zanedbateľná. To sú priveľké medzery. A keď sa vám maska šmýka pri rečovom prejave, alebo nesedí a odstáva na bokoch, to je také isté riziko. Ochranné rúška i masky musia perfektne okrajmi priliehať, mali by sa pravidelne meniť za čisté (ak rozprávate, tak aj každú hodinu či dve), dôkladne prať, dezinfikovať alebo sterilizovať žehlením. 

Ako si vybrať dobré rúško?


Tretím faktorom je materiál rúška. Každý materiál má svoju hrúbku i štruktúru. Niektoré materiály sú tkané z nití, iné lisované a iné môžu byť dokonca perforované - dierkované (čo neznamená, že sú horšie). Niektoré sú jemné a drsné, iné tuhé a hladké. Textílií je habadej a každá filtruje vzduch inak.  Práve tomuto sa budem venovať v ďalšom článku a v príbehoch na Instagrame


Sledujte ma. Budem ukazovať, z čoho všetkého sa dá rúško ušiť a ako sa dá posilniť efektivita už ušitého rúška účinným filtrom vloženým do vnútra.

Ako absolvovať celoplošné testovanie Slovenska bez rizika?


Ak chcete byť OK, povýšte bezpečie na teste o ďalšie prvky. Vezmite si dezinfekciu aj so sebou pre istotu a nastriekajte si ňou ruky. Len ňou prosím nestriekajte okolo seba. Nikdy neviete, aký prípravok bol použitý na čistenie priestorov okolo vás. Dezinfekcia môže byť po vašom zásahu neúčinná. 


Vezmite si dobre priliehajúce rúško alebo respirátor bez výdychového ventilu (tie s ventilmi sú zakázané). A ešte okolo neho môžete oviazať aj šatku... i keď... k tomu sa ešte vyjadrím v ďalšom článku.

Ak môžete, nastriekajte svoje rúško z vonkajšej strany sprejom z koloidného striebra, nechajte ho uschnúť a až potom sa choďte vonku postaviť do radu. Neviem odhadnúť, nakoľko je takto upravené striebro účinné v boji, ale ukázalo sa, že tkaniny s prímesou striebra vírusy neráčia. Mimochodom, ošetrovanie rúška iónmi striebra aj zvnútra by mohlo byť teooreticky prospešné i v boji s akné.

Neoblečte sa do oblečenia z umelých materiálov, ktoré elektrizuje a priťahuje lietajúce častice. Radšej si dajte niečo z prírodného materiálu a nezabudnite na rukavičky. A tiež si vezmite pokrývku hlavy. Nechcete predsa priniesť vírus vo vlasoch do svojho domova. Ja si dám bavlnenú mikinu s kapucňou, pretože mám dlhé vlasy.

Vezmite si vlastnú čistú vreckovku a na vyzvanie zdravotníkom pred odberom kašlite i smrkajte do nej. Nemusíte použiť zdrap odtrhnutý z valčeka, ktorý vám podajú. Ja si svoju vreckovku odnesiem domov a zlikvidujem ju v kotolni spálením. Nebudem nič hádzať do koša, ktorého veka sa predo mnou dotýkali iní. Snáď mi nemôžu zabrániť odniesť si ju vo vrecku, odkiaľ nemá ako vypadnúť.

Nezdržiavajte sa pri viditeľne chorých ľuďoch, ktorí rozprávajú, kašlú a smrkajú. Veď preto máme všetci držať odstupy, nedotýkať sa rukami tváre, nosa, úst, očí a nosiť so sebou dezinfekciu. Keď vidíte v rade podozrivého človeka, držte sa čo najďalej. Aj ďalej než dva metre. Nikto vám nemôže prikázať, aby ste šli k nemu bližšie, ak sa vám nepozdáva. Je bohužiaľ celkom možné, že na testovanie prídu ľudia, ktorí majú podozrenie, že sú už nakazení. Tí nebudú brať ohľady na iných, lebo budú chcieť ušetriť peniaze za test. 

Dajte si zavčasu vitamín C so zinkom a trebárs s vitamínom D3 a podporte imunitu. Vitamín D je v tomto období nedostatkový, lebo máme málo slniečka. 

Doma sa po príchode z testu opatrne vyzlečte už pri dverách, oblečenie opatrne vložte do koša na bielizeň a choďte do sprchy. 

Nestrácajte obozretnosť. Aj keď vám vyjde negatívny test, to ešte neznamená, že ste mimo rizika. Alebo že nepredstavujete riziko pre okolie. Môžete byť iba v inkubačnej dobe, kedy sa choroba ešte neprejavila. Tak ako v nej môže byť ktokoľvek iný, kto vyšiel z testov s negatívnym výsledkom. Preto sa odporúča ísť na test dvakrát

Dbajte na bezpečnosť a obohaťte svoju stravu o cenné látky.

Držím vám všetkým palce a želám pevné zdravie.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes