Hygge - v jednoduchosti a drobných radostiach je krása i ľudské šťastie

Je hygge nejaký dánsky výmysel, ako prežiť zimu? A skrýva sa za týmto pojmom i niečo viac než vidina osobného šťastia vzdialená od materializmu? Na to sa pozrieme dnes.

Prečo odrazu celý svet hovorí o hygge?

HYGGE, kľúčová ingrediencia životného štýlu Dánov, ovládla celý svet a prináša kapitalistom nevídané zisky. Využívať cudzie slová sa im miestami vypláca veľmi dobre. Napríklad v Británii je hygge hneď druhým najvyhľadávanejším výrazom po slove Brexit. A kde je dopyt, tam je i ponuka. A tak ľudia na britských ostrovoch prežívajú hygge večery, k čomu si bezpodmienečne musia kúpiť hygge veci a všetci chcú byť šťastní ako Dáni, ktorých štúdie považujú za jeden z najšťastnejších národov na svete. 

Avšak to, čo Pinterest označuje za najhorúcejší trend v bývaní a Instagram ukazuje v znamenitej prírodnej paletke farieb, predstavuje oveľa viac než pominuteľnú módu. Pojem "hygge" je dánskym slovom a v bežnej reči zastáva funkciu podstatného mena, prívlastku a môže byť i slovesom (napr. "Idem hygge"). Pokus o preloženie tohto pojmu do slovenčiny by bol rovnakým nezmyslom ako snaha o doslovný  preklad slova zen z japončiny. Z obrázkov a strohých popisov influencerov sa však taktiež pochopiť nedá. Hygge je hodnota, súčasť dánskej kultúry, zaujímavý koncept, či dokonca stav. Alebo ho môžeme zjednodušene nazvať umením prežívať plnohodnotný život plný šťastia. 

Spýtajme sa povolaných

Článok na tému hygge - jeden z tých najrozumnejšie napísaných - ma nasmeroval na dobrú knižku o Hygge. Knihu Malá kniha hygge: dánske tajomstvá šťastného života napísal Meik Wiking. Autor, ktorý organizuje rôzne kurzy, prednášky a vedie organizáciu, ktorej meno budí ešte väčšiu dôveru - Inštitút pre výskum šťastia. 

Nech môj článok nie je iba recenziou (inak skvelej) knihy, ktorú som mimochodom zhltla za jediný večer ako malinu, niečo som sa povyzvedala aj u svojich severských priateľov. Hlavne u Jonasa, pôvodne švédskeho rodáka, ktorý už od svojich dvoch rokov žije v dánskom okrese Hellerup - na predmestí Kodane. Pár postrehov mám aj kamaráta Ronnyho z nórskeho mesta Bodø. Dala by som vám sem ich fotky, ale takéto zdieľanie by im nebolo veľmi po chuti. Však k tomu sa hneď dostaneme.

Keď skutočný život, tak offline

S Ronnym a Jonasom ma nespojil Facebook a ani iné sociálne siete a apky. Pre severanov sú aktivity spojené so zdieľaním fotiek a rôzne messengery bohapustou stratou času i zásahom do súkromia. Svoj čas zdieľajú s priateľmi v reálnom živote. Keď som chalanom popisovala, ako sme boli s partiou na chate a polovica z nich väčšinu času nepustila z ruky smartfón, veľmi sa tomu čudovali. Pre severanov je predpokladom začiatku kvalitného hygge víkendu okamžite vypnúť mobil. Veľmi nekompromisne oddeľujú prácu a techniku od súkromného života. Byť online nie je hyggelig (alebo v našom chápaní "cool").

Hygge nachádzajú v prírode, kam sa vyberajú športovať, kempovať, grilovať.  A Ronny ho vidí v člne, v ktorom vyráža s kamarátmi Jørgenom a Thomasom na ryby. Keď je pravda na to počasie, pretože v Škandinávii sú iba dve ročné obdobia. Zima a hrozná zima. Zvlášť v meste Bodø, kde fúka taký krutý a ľadový vietor, že takmer počujete, ako vám od chladu praskajú kosti. Ale tento rok mali teplotný rekord. V júli bolo vonku 18 stupňov. Jonovi ukazovalo na teplomeri v auguste až 20. Viac to nebýva. 

Ak vonku vládne hrozná zima, radšej teda nechcime vedieť teplotu, ľudia nachádzajú útočisko vo svojich útulných domovoch. Pozerajú filmy, diskutujú, varia, pečú a počúvajú hudbu. Tá s Ronnym a Jonasom spojila i mňa. Mali sme v počítači nainštalovaný program pre vyhľadávanie a zdieľanie hudby. Keď bol program zrušený, Ronny si založil i ten neslávny Facebook, aby so mnou nestratil kontakt. Facebook hovoril iba po anglicky a Slovensko ho ešte nepoznalo. Som možno prvá jeho slovenská užívateľka. Jonas (pre priateľov Jon), ten si občas so mnou zájde na kus reči cez Skype. Facebook kategoricky odmieta. Celé tie roky, čo sa poznáme.

Ako si žijú ľudia v Dánsku - v kolíske hygge?

Čo vám poviem, ani v Dánsku ľudia nemajú nič zadarmo. Naše spravodajstvo neraz porovnávalo životnú úroveň krajín v Európe, pričom novinári nikdy nezabudli vypichnúť problémovú migračnú politiku, vysoké dane a rôzne poplatky v Dánsku... Trápenie Dánska je ale skôr slovenský uhol pohľadu. Skutočnosť je taká, že v Dánsku neexistuje nič také ako extrémna chudoba. Štát sa o svojich občanov dobre stará, čo sa ukázalo, keď Jon prišiel o prácu a nevedel sa niekoľko mesiacov zamestnať. V živote nenapísal nič zlé na adresu systému.  

Ak chcú Dáni niekam prísť načas (dochvíľnosť je typická dánska cnosť), musia myslieť dopredu a jednoducho sa vyberú z domu skôr. Slováci, tí si naopak už dávno odvykli pozerať odchody autobusov, vlakov, MHD, chystať si veci a viazať sa na nejaký konkrétny čas. Chodia všade na poslednú chvíľu a naháňajú sa, lebo môžu. Pomaly každá domácnosť má už po dve či tri autá. Takže zatiaľ čo dánske deti chodia do školy autobusom, na bicykli alebo pešibusom, tie slovenské zavážajú dospelí až pred dvere školy. A potom tým autom do práce zavezú seba. Jon auto nemá. Ani mu nechýba.

Základné princípy hygge

Cítiť sa uvoľnene, bez stresu je krásne, no ešte krajšie je zažívať to s niekým

Aj keď sa to možno nezdá, hygge nie je čisto životný štýl nastavený pre introvertnú časť obyvateľstva.  Stráviť hyggelig večer neznamená izolovať sa natrvalo od vonkajšieho sveta, každý večer naťahovať pletené ponožky, zakutrať sa do deky a s knihou v ruke sadať pred krb, v ktorom budú plamienky veselo oblizovať drevené polienka. I to je nepochybne skvelé, no šťastie nemožno prežívať bez kvalitných a srdečných sociálnych väzieb. Každý potrebuje s niekým zdieľať všetko krásne. 

Doprajte si všetko, čo milujete. S mierou.

Dánsko vraj hneď po Fínsku patrí k druhému najväčšiemu konzumentovi sladkostí. Sladké jedlá dokážu spraviť človeka šťastným, pretože vysielajú pozitívne signály do mozgu. Rovnaké pocity vyvoláva v milovníkoch kávy šálka lahodného moku a v TV maniakoch sledovanie ich obľúbeného sitkomu. A čo je na tom zlé? Ak máte niečo radi, tak si to z času na čas doprajte bez výčitiek. Veď si nemusíte pozrieť hneď 3 diely seriálu či vypiť 4 šálky. Ani zjesť naraz pol kila medovníka. Ale kúsok vás nezabije.

Hygge je všetko, na čo sa môžete tešiť. Môj priateľ si napríklad veľmi rád v nedeľu poriadne dlho pospí. Nebudím ho a nie som kvôli tomu otrávená. Keď si on spokojne odfukuje, chodím po byte ako baletka, pretože ho nechcem budiť. Viem, že sa celý týždeň teší na nedeľu. 

Ja som zasa taká, že milujem šperky v rôznych odtieňoch, ktoré viem kombinovať s tým, čo aktuálne nosím. Mám aj zopár drahších kúskov, ktoré som dostala pri nejakej príležitosti. Ale cením si tiež vlastnoručne vyrobené náušnice či prívesky z brúsených krištáľových elementov Swarovski a korálikov v pekných farbách. Farby aj modely si vyberiem sama, lebo viem presne, ktoré mi pasujú k očiam, k pleti. Ale... nekúpim si ich len tak. Proces výroby začínam vždy pri nejakej významnejšej príležitosti. Nielenže ma potom výroba oveľa viac teší, ale zároveň sa každý môj šperk spojí s nejakou peknou spomienkou. Srdiečko mám od priateľa z lásky, ale tieto pestré slzičky som si kúpila pred rokmi po tom, ako som našla odhodlanie dať výpoveď v nevyhovujúcom zamestnaní. Bolo to ťažké ale správne rozhodnutie. Vôňu som si kúpila (za výbornú cenu) na oslavu skončenia brigády, ktorá sa zmenila na trvalý pracovný pomer. Sladký tón marshmallow mi pripomína, aký sladký to bol pocit.

Obklopte sa ľuďmi, s ktorými si rozumiete a nie signálom wifi

Umelec tvoriaci šťastie v zmysle hygge vie, že každý z nás má svoj vlastný svet, ktorý obklopujú svety iných a tie by sa mali v niektorých bodoch vzájomne stretnúť. Ak o to stojíte a ak ste naladení na rovnakú vlnu. Slovensko by malo konečne pochopiť, že do práce chodíme pracovať a nie sa kamarátiť. Naozaj nie je nutné, aby ste sa snažili za každú cenu páčiť všetkým kolegom a chodiť s nim von.

Hygge je o prežívaní života naplno s tými, na ktorých vám záleží. Obklopujú vás milovaní ľudia, môžete s nimi diskutovať, vyhýbate sa sporným témam, ktoré by mohli vyvolať hádku (Dáni sa nikdy nebavia s nikým o politike, náboženstve ani práci), spomínate na minulosť, plánujete budúcnosť, podnikáte spoločné aktivity, alebo len tíško sedíte a nasávate príjemnú atmosféru. To, že máte okolo seba správnych ľudí, poznáte podľa toho, že nemusíte nasilu udržiavať konverzáciu a ticho nie je trápne. 

A ešte jeden rozdiel som postrehla. Na Slovensku sa vždy obetuje jeden, nanajvýš dvaja ľudia, aby ako hostitelia obskakovali ostatných, zatiaľ čo tí sedia na zadku. Neraz s mobilmi v ruke. No však aj na chate si to vždy "odkrútim". Ruku k dielu priloží iba pár priateľov. V Dánsku robia ľudia všetko spolu. Či sa spolu partia ocitne na chate, alebo u niekoho na návšteve, každý s niečím pomáha. A nie, nikto si nepýta heslo na wifi. Je vrcholom neslušnosti byť s niekým a neprítomný duchom.

Buďte jednoduchí, neporovnávajte schopnosti, majetok a nesúťažte s inými

Hygge môže byť všetko, len nie konzum a súťaženie. Spočíva vo vedomej snahe odlepiť sa od materiálneho sveta a nebažiť po dokonalosti, vplyve ani postavení. Dáni sa nikdy neporovnávajú a nesúťažia o to, kto si v debate získa viac slov, viac pozornosti alebo viac obdivu. Ľudia sú si navzájom rovnocenní a vzťahy sú srdečné. Keď upečiete koláč, bude to vynikajúce, pretože ste mali snahu priniesť na stôl domáce jedlo. Nikto sa nepozastavuje nad tým, ako je ozdobený a neporovná ho s koláčom od susedy. Proces prípravy bez zbytočných komplikácií, ručná výroba, improvizácia, kvalitné ingrediencie, to všetko je hygge. Výsledok nie je podstatný, aj keby sa váš koláč nedal jesť. Ako zapekané cestoviny od Jonasa. Stihol sa mi pochváliť svojim kulinárskym umením.

Plytvanie, luxus, ani hromadenie vecí nie je OK

Sú veci, na ktoré v Dánsku ľudia ochotne utratia viac peňazí. Jon si napríklad kúpil dosť drahý bicykel a šetril naň tri štvrte roka. Ale nekúpil si ho preto, aby vyvolával obdiv a závisť. Potreboval bicykel, ktorý vydrží jeho "rekreačný spôsob jazdy" plný kaskadérskych kúskov. Dal si záležať na tom, aby mal kvalitné brzdy, pruženie a aby sa mu pri skoku zo schodov nerozpadol pod zadkom. A aby na ňom mohol chodiť do roboty.

Machroviny ako cyklistický počítač či značkové tretry, to on nepotrebuje. Dáni nemajú v obľube predražené veci označené logom ikonickej značky. Nenasledujú módne trendy a nevyhovujú im ani prezdobené, extravagantné alebo nepohodlné veci. Napríklad super vysoké lodičky, ktoré robia otlaky. Alebo kreslo od popredného bytového dizajnéra, v ktorom sa nedá pohodlne sedieť. Takými vecami si nezapracú príbytky.

Podobne to mám aj ja. So všetkým. Aj so spoluprácami. Nemienim si nevyužiteľnými produktmi a rôznymi "pseudo-zľavami" kupovať jednorázových fanúšikov na sociálnych sietiach ani si zapratávať byt zbytočnosťami. Nekupujem handry vo fashion outletoch ani predraženú kozmetiku, lebo nehľadím na hodnotu a kvantitu, ale na využiteľnosť.

Peniaze nie sú všetko a už vôbec nie hygge

Peniaze Dáni považujú za niečo, čo je na samom spodku pyramídy hodnôt. Sú iba prostriedkom, ktorým zaplatia svoje účty a nakúpia veci nutné pre život. Alebo opravia / vymenia, čo sa pokazilo. Po uspokojení tejto potreby už nehľadia na to, ako by sa mohli získať viac. Koniec koncov, čím dlhšie na nejakú vec šetria (ako Jon na svoj bicykel), tým viac si ju vážia. 

Obklopte sa prirodzeným svetlom a prírodnými materiálmi

Čo sa týka dizajnu, Dáni milujú prírodné materiály a prírodné farby. Držia sa najmä neutrálnej farebnej schémy, ktorá sa môže zdať zvyšku Európy trošku nudná. Aj tá sa však dá vždy vylepšiť čímkoľvek farebným, čo si prinesiete z prírody domov (zelené listy, vetvičky so šípkami, pestré kvety). To úplne stačí. K šťastiu nepotrebujete krikľavo zelený vankúšik.

Ľudia v Dánsku nemajú radi ani silné žiarivky, LED lampy s bielym svetlom a halogény. Keď svieti slniečko, pustia si ho do bytov cez okná. Akonáhle klesne za obzor, zapaľujú sviečky, desiatky sviečok, oheň v krbe a preferujú malé ostrovčeky teplého svetla okolo lámp s tienidlami. Sviečky milujú a nájdete ich v každej miestnosti. Hygge je teplé mäkké svetlo, v ktorom pohľad na všetkých ľudí i predmety okolo vás lahodí oku. Presne také, aké vidíte na obale tejto knihy. Nie je to žiara imitujúca denné svetlo, v ktorej musíte žmúriť. 


Nie každý môže byť umelcom

Keď je človek obklopený prirodzenou krásou, správnymi ľuďmi a verí v bezproblémovú budúcnosť bez neistoty. môže prežívať skutočne krásny život plný šťastia. Tým sa ale nesnažím povedať, že ľudia zameraní na kariéru a milovníci moderného umenia vzdialeného od prírody nebudú šťastní nikdy. 

Hygge je svojský druh umenia, na ktorý treba nadanie. Umenie by ale nemohlo fungovať bez ostatných divákov, ktorí sa ním môžu kochať a z časti inšpirovať. Napríklad si môžete:

  • pustiť krásnu relaxačnú hudbu alebo pozrieť dobrý film
  • dať si pauzu od ľudí a zakutrať sa do huňatej deky so šálkou čaju
  • zabudnúť na všetky termíny, vypnúť techniku a prečítať si dobrú knihu
  • stráviť večer s priateľmi v pokojnom a tichom prostredí
  • ísť s priateľmi či rodinou na grilovačku alebo kempovať
  • nájsť si nejaké tvorivé hobby
  • zapáliť si sviečku alebo oheň v krbe / vatru v prírode a zahľadieť sa do plameňa

Toto všetko prispieva k dobrej nálade a je to vnímané ako hyggelig. Snaha zakomponovať hygge do svojho života bude odmenená väčším pokojom, kvalitnejším sústredením i lepšími pracovnými výsledkami. Vyskúšajte to.

ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes