Intolerancia potravín = veľmi podceňovaná príčina AE


U niektorých ľudí sa atopický ekzém aspoň v lete zlepší. Atopia však nikdy nezmizne. Čomu sa teda máte vyvarovať a čo nepodceniť?


U niektorých ľudí sa atopický ekzém aspoň v lete zlepší. Navštevujeme rôzne miesta a ak sa podarí i výlet k moru, aspoň na pár dní, je to len a len skvelé. Atopia však nikdy nezmizne. Je schopná vám prihnať svrbenie doslova na počkanie. Čomu sa teda máte vyvarovať a čo nepodceniť?

Článok je prevzatý z môjho vlastného druhého blogu NewBridget.

Než sa začnem venovať jednej z najzávažnejších príčin, prečo atopický ekzém nemizne zo životov ľudí, navrhujem zmeniť uhol pohľadu. Atopia nie je predispozícia alebo protivník, s ktorým musíte urputne bojovať. Už v minulom článku o atopii som spomenula, že za všetkým treba hľadať v prvom rade imunitu. Tej stres a panika neprospieva. Presne naopak. Pod vplyvom stresových hormónov pokožka svrbí ešte viac. Oveľa lepšie je nedať atopii zámienku, aby vôbec na vás ten atopický ekzém zoslala.

K AE s pokojom - čím viac stresu, tým horšie


Príkladom človeka postihnutého ekzémom vyvolaným stresom je môj priateľ. Každé stresové obdobie v práci uňho rozpoznám na prvý pohľad. Nohy má šupinaté ako koža ryby. Aj by som vám ich odfotila, práve teraz chodí neborák ako bez duše, ale nedovolil mi. Má ich ale chudák celé suché a než zaspí, je schopný sa aj pol hodiny driapať. A to nechcem. Takže spánok nespánok, rozsvietim nočnú lampu, vezmem SOS sprej z Biodermy a nohy mu nastriekam. Chvíľku ich má mastné, ponadáva si, ale potom sa mu uľaví a zaspí. O výhodách spreja sa čoskoro dočítate na mojom druhom blogu, ale to najpodstatnejšie už viete. Nemáte sa stresovať.

Radšej si po dobre vykonanej robote doprajte oddych. Vezmite si dobrú slnečnú ochranu a choďte trebárs k vode. Aj atopici môžu chodiť k moru. Netvrdím, že sa tam máte vypekať na slnku. Ide len o načerpanie energie, prečistenie pľúc i hlavy. Len si dajte pozor na stravu. Nie, aby ste si nabrali z domu konzervy a jedli stále to isté. Práve stresom poznačená imunita dokáže zafungovať s potravinami presne tak, ako by ste nechceli. Vypestovaním intolerancie na potraviny konzumované opakovane. Len sa o tom hocikde nedočítate.

Intolerancia = veľmi podceňovaná príčina AE


O intolerancii a liečbe ekzémov som už napísala viacero článkov (zoznam odkazov nájdete na konci tohto článku), pretože sa ma dlhú dobu týkali osobne. Dokonca som mala tušenie, že by sa intolerancia potravín mohla skrývať za mojimi problémami s pokožkou. Moja koža šla z extrému do extrému. Najskôr bola mastná a tvorilo sa na nej akné. Neskôr začala šialene svrbieť, bola mastná len miestami, ale zvyšok bol suchý. Z atopického ekzému vlastne vznikli i moje pigmentové škvrny okolo úst a na čele. Čelo si to všetko odnieslo najviac. Bolo dlhodobo suché a nijako sa mi ho nedarilo dostať do pôvodného stavu. Toľko sér s kyselinou hyalurónovou, vitamínmi, glycerínom a inými pokladmi, by ste asi nenašli nikde. Iba u mňa doma.

Zo svojich problémov som vtedy najviac podozrievala pečivo. Ale ako spomenul aj Ing. Havlíček v článku Potravinové intolerancie a alerfie v súvislosti s atopickým ekzémom u detídokázať intoleranciu je ťažšie, než by sa mohlo zdať. Vysvetlím.

Pečivo nepatrí medzi jednozložkové potraviny. Napríklad chlebík obsahuje vodumúkuvajciadroždie, cukor, soľ a často aj nejaké tie semiačka alebo kypriace látky, farbivá, konzervanty. Múka zasa pozostáva okrem iného aj z proteínov a lepku. Vajíčka obsahujú žĺtka i bielka. Imunita nemusí reagovať negatívne na všetky zložky. Napríklad taký človek s histamínovou intoleranciou by nemal konzumovať iba bielok. Celiatikovi bude robiť problém múka. Potrebuje ryžovú alebo inú bezlepkovú múku. Ak teda máte podozrenie, problémy a lekár všetko podcenil, neostane vám nič, než po jednej vylučovať každú zložku a sledovať, čo sa bude diať.

Intolerancia potravín je však zákerná a nič vám neuľahčí. Hlavne nie pátranie, lebo symptómy každého človeka sú odlišné a často sa objavujú po jednom alebo sa objavia v zdanlivo nesúvisiacich skupinkách. A hlavne prídu oneskorene. Aj jeden a viac dní po konzumácii problémovej potraviny. Nie sú dokonca bezprostredne závislé ani na množstve požitej potraviny. Je úplne jedno, či si dáte jedno vajíčko alebo 3 vajcia. Berte telo ako džbán. Chodíte s ním po vodu a všetko sa javí v poriadku, kým sa raz neodtrhne ucho. A to ste doňho pridali iba kvapku... Symptómy sa môžu ukázať až po týždni, v ktorom ste opakove potravinu komzumovali. Nedáte si ich do súvisu s konkrétnou potravinou.

K tomu berme do úvahy fakt, že náš jedálniček nepatrí k najjednoduchším. My, Slováci milujeme mať k mäsu rôzne prílohy, omáčky, marinády, koláče i zaváraniny, veľa z nás miluje zahraničnú kuchyňu a keď papáme, kombinujeme piate cez deviate. Najmä hotové jedlá z obchodu pozostávajú z takých surovín, ktoré by ste v nich ani nečakali a teda ich určite nebudete podozrievať. Čakáte napríklad v marináde sušené vaječné bielky? Asi nie.

Ja napríklad obľubujem tofu, sushi so sójovou omáčkou, kyslé uhorky, horčicu, zeleninové šaláty s jednoduchou octovo-olejovou alebo horčicovou zálievkou a osviežujúceho nealko radlera. Dnes už sushi a iné potraviny môžem, ale predtým mi škodili a dosť. Ako sa ukázalo, bola som intolerantná na kvasnice (okrem iného). Takže hoci som vysadila podozrivé pečivo, stále som látky získané fermentáciou a kvasením prijímala v iných jedlách či nápojoch.


Nestačí nejesť pečivo alebo len určité jedlo. Ak už začnete niečo eliminovať, je bezpodmienečne nutné čítať etikety na všetkých potravinách a vyhýbať sa aj skrytým vinníkom.

Spomínané sushi ich malo skrytých hneď niekoľko. Do ryže sa dáva ryžový ocot - získaný kvasením. K sushi sa konzumuje nakladaný zázvor v sladko-kyslom náleve. Aj v ňom môže byť ocot. A sójová omáčka sa získava fermentáciou. Mne bola dokonca zistená silná intolerancia aj na zázvor, morské plody a ľahšia potravinová intolerancia na ryžu. S kažou porciou som si teda dopriala naozaj unikátny koktail plný pre mňa netolerovaných potravinových zložiek.

Za intoleranciou sa takmer vždy ukrýva nadbytok látok z istej skupiny a vôbec sa nemusíte stravovať vyslovene nezdravo. Antigény z potravín do tela dostanete dokonca v obmedzenom množstve aj kozmetikou. Mlieko sa veľmi často využíva ako zvláčňujúca ingrediencia, ovocie a zelenina sú antioxidanty. Oleje sa do kozmetiky pridávajú ako emolienciá, zázvor slúži na zlepšenie prekrvenia a obilniny na upokojenie i zadržanie vlhkosti. Ak teda eliminujete mlieko v strave, dajte pozor aj na kozmetiku.

Intolerancia nie je alergia


Lekár by vám proti tomu driapaniu sa nevedomky predpísal antihistaminiká. Má to svoju logiku. Zapálená podráždená koža sa potrebuje nejako upokojiť, aby nesvrbela. Ja by som to volila ako krajné riešenie, lebo márne budete potláčať imunitu antihistaminikami, keď si dáte každé ráno napríklad rožtek a máte intoleranciu na niektoré jeho zložky.

Len ako intoleranciu dokázať? Telo so svojou neprimeranou obranou pred antigénmi niektorých potravín nepotrebuje vždy produkovať látky, ktoré by svedčili o alergii a ktoré by zistil alergológ v bežných testoch. Na alergológii vám povedia, že ste zdraví, pretože testy nepreukázali alergiu. Alergiu vážne nemáte, preto spokojne odídete domov a potraviny veselo papáte ďalej.

Telo však pri strete s problémobými potravinami ďalej produkuje špecifické imunoglobulíny G, ktoré sa na antigény potravín naviažu, vytvoria zhluky a tie sa hromadia v organizme, kde spôsobujú zápalové stavy a výrazne ovplyvňujú funkčnosť orgánov. Vrátane kože, ktorá je najväčším a jedným z najdôležitejších orgánov tela. Je to teda presne ako s tým džbánom. Síce nemáte alergiu, ale alergény vášmu telu postupne škodia a je len otázkou času, kedy sa džbánu odtrhne ucho a prejaví sa nejaký symptóm. Napríklad atopický ekzém.

Pokožka je vždy zrkadlom toho, ako sa cítime, čo konzumujeme, ako sa o ňu vieme postarať. Pokiaľ teda váš AE nespôsobuje alebo nezhoršuje vystavovanie pokožky extrémne nepriaznivým okolitým vplyvom (teplo, chlad, slnečné žiarenie, dezinfekcia, čistiaca chémia, mikróby, prach a roztoče) alebo vaše tele neprekonáva hormonálne zmeny či stres, zvážte aj tieto ďalšie možnosti. Posvieťte si na potravinové zložky prijímané ako strava, nápoje alebo kozmetika. Kým odhalíte vinníkov, začnite na dochucovanie svojich jedál viac využívať bylinky a suroviny z domácej produkty než hotové omáčky z obchodu. Tam je najviac skrytých možných nepriateľov. Čím jednoduchšia vaša strava bude, tým skôr zistíte, čo vám nerobí dobre a čo váš AE zhoršuje.

Čo vyriešilo môj problém s AE a intoleranciou?


Bola to niekoľkomesačná eliminačná diéta nasadená po zistení výsledkov testu potravinovej intolerancie, postupné zaraďovanie problémových potravín späť do môjho života, primeranejšie množstvá ich konzumácie, pestrá strava. Kým sa koža dostala späť do normálu, bolo potrebné sa vyhnúť všetkému, čo by ju mohlo podráždiť aj zvonku, preto mi okrem stravy pomáhala aj vhodná kozmetika.


Vhodná kozmetika neobsahuje problémové zložky ani zbytočnú parfumáciu (iba ak hypoalergénnu). Zato by mala obsahovať emolienciá na zvláčnenie pokožky, filmotvorné a hydratujúce látkylátky tlmiace svrbenie a začervenanie. Z môjho pohľadu najúčinnejšia bola vždy kozmetika Atoderm od Biodermy, ktorej produty na ruky, pery, tvár i celé telo tvoria ucelený rad. Napísala som o nich nejednu recenziu. Dnes už síce všetky produkty nepotrebujem, ale krém na ruky, balzamy na pery i produkty do sprchy sú stále moji najlepší priatelia. Priateľ teraz najnovšie otestoval novinky. Ale tým už venujem samostatný článok na mojom druhom blogu, ktorý odporúčam sledovať. O intolerancii potravín už viete takmer všetko, o konkrétnej kozmetike sa dočítate práve tam.

Odkazy na články:

ZDIEĽAJTE:

2 komentáre :

  1. Tento článok mi tak perfektne padol teraz. Trpím na atopický ekzém už od 3 mesiacov života a stále bojujem s jeho prejavmi hlavne v oblasti tváre, krku a na vlasovej pokožke. Nedávno som podstúpila testy na intoleranciu potravín a čakám na výsledky. O tvojom druhom blogu som ani nevedela, ale idem si tam poprezerať články a možno sa aj niečo nové dozviem. Ďakujem veľmi pekne za tieto informácie, dlho som nenarazila na človeka, čo má podobné ťažkosti a zároveň toľko vedomostí práve s týmto ochorením.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj. Potravinová intolerancia môže mať veľký súvis so stavom pokožky. Hlavne keď je to niečo, čoho zjeme veľa, skrýva sa to vo viacerých pokrmoch (alebo aj kozmetike) a ani o tom netušíme. Ale niekedy potraviny ani nemusia byť priamym vinníkom a iba zhoršujú už vzniknutý ekzém. Napríklad ja som si poslednú dobu všimla, že keď už ekzém mám a zachutia mi jahody a citrusy, ako keby sa mi ten ekzém ani nechcel hojiť. Hlavne v okolí úst. Vtedy mi robí zle aj kozmetika obsahujúca arómy vyrobené z citrusov. Myslím však, že testy na intoleranciu sú skvelým prvým krokom k zisteniu príčiny a možno aj k úplnému vyliečeniu. Takmer každý človek je na niečo intolerantný. Len o tom nevieme, lebo príznaky sa neobjavujú okamžite ako pri alergii a preto svoje problémy pripisujeme všetkému možnému, len nie jedlu. Napríklad taká intolerancia môže vyvolávať aj migrénu, opakujúce sa hnačky, zápchy a kadečo. Nielen problémy s pleťou. Ak bola tvojim hlavným problémom intolerancia a nie trebárs stres, hormonálna nerovnováha a iné, po nahradení problémových potravín inými budeš vidieť dosť jasný rozdiel. Telo si z kompatibilnej stravy získa oveľa viac energie, keď mu ju neberie rozhádzaný tráviaci systém na trávenie problémových potravín, pokožka sa zlepší a kto bol pri tele, ten aj obvykle schudne pár kíl. Keď sa dané potraviny neskôr zaradia do stravy v rozumných dávkach a pekne pomaly, telo si na ne môže zasa zvyknúť.

      Odstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes