Atopický ekzém a všetko, čo ste o ňom potrebovali vedieť


Úplne najtypickejším prejavom atopického ekzému je pretrvávajúce svrbenie, suchosť, opuch, začervenanie kože v ložiskách a v tom horšom prípade i zápal spojený s mokvaním. Všetky tieto prejavy výrazne zhoršujú kvalitu života človeka. Poznáme však všetky príčiny, prečo vlastne atopický ekzém vzniká a kto je ním ohrozený? Vieme ho správne liečiť? Kozmetikou? Zmenami vo svojom zabehnutom živote?


Prvotná príčina AE - genetická výbava


Z pohľadu genetiky sme všetci potenciálni atopici, alergici, kardiaci, cukrovkári... Každý z nás má vo svojej DNA-štruktúre "dedičstvo" svojej pokrvnej línie, ktoré ho žiaľ predisponuje k nejakým ochoreniam. Niekomu k spusteniu žiaľ stačí vývin v maternici a chybu, ktorú spraví mama, alebo hlt materského mlieka. Iní ľudia budú vyrastať v prostredí, kde sa vyskytujú aj nejaké tie škodlivé vplyvy, robiť vlastné chyby a na svoj prvý atopický ekzém si počkajú pár rokov. Všetko záleží len na nás. Ako so svojou genetickou výbavou a svojim životom naložíme, tak nám bude.

Druhotná príčina AE - ostatné vplyvy


Takmer každý nezdravý človek, ktorého som stretla a spoznala, mal vo svojom živote niečoho veľa a časom prestal byť na to imúnny. Pamätajte, že takmer všetko, dokonca aj zdravá vec, sa jedného dňa môže stať potenciálnym spúšťačom choroby.

Rozvoju AE napomáha i doba. Dnes už bohužiaľ neexistuje primerané tempo ani zdravá miera čohokoľvek. Ľudia musia robiť všetko rýchlo. Aby sme sa v tejto rýchlosti aspoň nejako uchránili pred neprimeranosťou, nastavujú nám limity. V čom však pomôžu napríklad limity pre obsah konzervantov, keď si dnešná rodina vyrazí na "rodinný obed" do zariadenia rýchleho občerstvenia a potom na nákup, kde nahádžu do nákupného vozíka kopec polotovarov, hotových potravín a nápojov s chémiou? Zamyslite sa a potom choďte, otvorte svoje skrinky, chladničky, komôrky. Posúďte, či vo svojom živote i domácnosti nemáte niečoho priveľa. Posvieťte si hlavne na svoje stravovacie návyky. Nevhodná strava dokáže spustiť celý rad kožných ochorení. AE nie je výnimkou.


Svrbenie a nedobrá imunita pokožky môže byť tiež následkom inej neprimeranosti. Veľa sa opaľujete a neraz ste sa spálili? Podráždil vám pokožku neprimeraný zákrok (chemický peeling, laser, a pod.)? Pridlho sa máčate alebo naopak vystavujete pokožku i cievny systém veľkým šokom (prehrievanie, podchladzovanie, rýchle prechody z prostredí rôznych teplôt, konzumácia množstva pikantných jedál, alkoholu)? Pozor! Je v poriadku mať určité koníčky i chute, ale stará múdrosť hovorí, že všetkého veľa škodí. Mnoho spúšťačov ochorenia z genetického základu si do života vedome prinášame sami a vystavujeme sa im nadmerne s pokojným svedomím.

Avšak pozor, lebo škodíme si aj vtedy, keď niečo prehnane eliminujeme. Eliminovať kontakt s prírodou, ľuďmi a mikroorganizmami a žiť si doma vo svojej sterilnej bubline pred telkou tiež nebude to pravé orechové.

Za všetkým hľadajte imunitu


Dnes už veda pozná prejavy a súvislosti mnohých chorôb, no okolo príčin sú stále otázniky. Vieme napríklad to, že alergická nádcha, potravinové alergie a AE majú spoločného menovateľa - poruchu imunity a môžu spolu súvisieť. Stále ale nevieme na 100 %, čo tieto poruchy imunity vyvoláva.

Jedno je však isté. Skôr ako u človeka s genetickou predispozíciou k atopii vôbec prepukne atopický ekzém, musí sa na úrovni imunity pokožky čosi stať. Musí dôjsť k zlyhaniu. Ja si myslím, že má do toho veľa čo hovoriť pamäť kože. Koža niečo vydrží, ale si tiež zapamätá každé zlé nakladanie. Keď dráždivých podnetov začne mať dosť, v dôsledku predispozície (a možno aj nejakých ďalších vonkajších faktorov pôsobiacich v ďalšom kritickom momente) jej ďalšie reakcie už budú úplne iné. Vráti všetko späť aj s úrokmi. Prečo je to tak?

Atopia a rovnako alergia je tendencia tela vytvárať si špecifické imunoglobulíny E na určité alergény, ktoré by za normálnych okolností mali ostať nepovšimnuté. Reaguje prehnane. To u atopika vyvoláva svrbenie, následné podráždenie kože (také sú aj alergické prejavy) a tá na prejav reaguje zhubnutím, ešte horšou obranyschopnosťou, stratami vody, zápalmi. Tu sa otvára akýsi začarovaný kruh, z ktorého už potom nejde vyliezť von. AE sa opakuje pri každom strete s alergénom a komplikovane lieči práve preto, že v stave podráždenia je obranná bariéra kože narušená a koža suchá. V pokožke sú štrbiny, ktorými uniká vlhkosť a tými istými medzerami sa k bunkám imunitného systému kože sa dostáva ešte viac alergénov, na ktoré telo reaguje.

Rozumným riešením v liečbe AE je skúsiť zaceliť praskliny pokožky aspoň do tej miery, aby ďalej nestrácala vlhkosť. To sa dá docieliť použitím kozmetiky, ktorá obsahuje filmotvorné látky. Mne sa najviac osvedčila kozmetika značky Bioderma z radu Atoderm (na titulnej fotografii). Nielenže sú v nej ingrediencie, ktoré tlmia svrbenie a hydratujú, ale kozmetika tejto značky taktiež pomáha podporovať prirodzenú obranyschopnosť pokožky. Na svojom druhom blogu Awards4beauty som napísala nejednu recenziu o odskúšaných produktoch. Všetky nájdete v rubrike venovanej produktom Atoderm.

Ako ďalšie logické riešenie sa naskytá medicínska liečba, najmä pomalé zvykanie organiznu na menšie dávky alergénov. Tlmenie prejavov AE preto patrí ako do rúk pokrokovo zmýšľajúceho dermatológa, tak i do rúk alergológa.

Intolerancia potravín a atopický ekzém


V čom podľa mňa robí dnešná medicína veľkú chybu, je nevenovanie dostatočnej pozornosti pacientovi a jeho životu. Za AE nemusí byť iba choroba imunitného systému rozvinutá do štádia, kedy už imunita vytvára špecifické IgE a netoleruje ani minimálne dávky alergénov. Stav môže byť oveľa lepšie zvládateľný. Ako píše vo svojom článku Prim. MUDr. Štěpánka Čapková, skon k ekzému u pacienta síce pretrvá po celý život, ale s vhodnými opatreniami sa vôbec nemusí AE objavovať.

Ak nemáte alergiu, problémom môže byť intolerancia potravín, intolerancia niektorej potravinovej frakcie (napr. lepok, mliečne bielkoviny) alebo histamínová intolerancia. Tieto zdanlivo neškodné poruchy imunity veľa lekárov nepovažuje za závažný stav a ani ich nezvyknú diagnostikovať. Chyba. Boj vo vnútri tela máva viaceré vonkajšie prejavy typické pre AE, pretože pri ňom takmer vždy vzniká nejaké zápalové ochorenie. Ale lekári oveľa radšej tieto príznaky prisúdia nejakej neznámej "psychosomatickej príčine" alebo "nešpecifikovanej alergii", než by mali komplikovane pátrať. Pre podaktorých (česť výnimkám) je najlahšie vyhlásiť pacienta za zdravého a ten si ďalej v nevedomosti škodí sám.

O intolerancii dnes hovoria viac výživoví poradcovia než lekári. Preto vždy odporúčam nespoliehať sa na vedomosti iba jednej strany a vypočuť si viacero názorov na atopiu a atopický ekzém. Ako jeden z dobrých zdrojov informácií môže byť napríklad projekt Pravdy o atopii, kde prispievajú ako odborníci, tak ľudia, ktorí sa s AE potýkajú. Tento web je prvým webom, kde niekto aspoň čiastočne zmienil intoleranciu ako možného vinníka, takže to nie je iba nejaký môj výmysel. Článok Potravinové intolerancie a alergie v súvislosti s atopickým ekzémom u detí napísal Ing. Petr Havlíček. A ja sa k tejto téme ešte vyjadrím v budúcom článku, ktorý už mám rozpísaný.

Máte vy alebo vaše dieťa atopický ekzém? Nenechajte to len tak. Navštevujte semináre a weby, na ktorých sa koncentruje viacero odborníkov na danú oblasť. Toto ochorenie kože najlepšie zvládnete tak, že sa budete vzdelávať a dozviete o ňom čo najviac.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes