Aby ste sa zasa cítili dobre... v 5 krokoch


August minulého roka bol v mojom živote prielomovým mesiacom. Začiatky zmien veštil už článok Intolerancia potravín ako daň za život v dnešnej dobe a články zverejnené po tomto dátume dosť o mne vypovedajú. Čítajte a dozviete sa, ako prebieha môj boj s neznášanlivosťou potravín.



Všetko začalo rozchodom s priateľom. Náš rozchod sprevádzali hádky, počas ktorých zaznievali obvinenia, že som úplne nemožná. Bojím sa výšok, nezídem dolu prudším kopcom, takže so mnou už pomaly nemá kam ísť. Neuvarím nič s cibuľou, ktorú on ľúbi,nejem prezreté rajčiny, orechy, arašidy,... z kadečoho je mi zle... a len si vymýšľam. Bola to pravda, no on mi to úplne neveril. Tak som problémy škrtla zo života. Aj jeho.

1. krok: Test potravinovej intolerancie

"Ja ti ukážem, že som tie potraviny obviňovala oprávnene" povedala som si a začala pátrať, čo môže byť na príčine mojich ťažkostí. Príznaky boli podozrivé. A tak som sa dostala až na stránku http://food-detective.sk a zadovážila si test potravinovej intolerancie Food Detective, ktorý mi moje obavy potvrdil. Prisámvačku, naozaj bola za tým potravinová intolerancia. Možno ju máte aj vy. Pre info o teste si prečítajte článok na blogu Awards4beauty.


2. krok: Okamžite preč z domu a zmeniť vzduch

Na stretnutie westíkov mal ísť so mnou aj priateľ, ale rozchod ma neodradil. Vzala som svoju psiu slečnu Vikinku a šli sme na víkend do Manínskeho kempu. Okrem spoznania super ľudí a možosti premýšľať nad budúcim životom som sa tam dozvedela o Dornovej metóde, o čom bol taktiež článok.


Neskôr Dornova metóda pomohla aj mne. Mala som posunutý bedrový kĺb a vyosenú panvu. To preto sa mi nedalo chodiť dolu strmšími kopcami. Narušovalo mi to rovnováhu. Ale vráťme sa teraz k potravinám. Ak ste zistili potravinovú intoleranciu, nemusíte hneď skočiť na nový režim. Doprajte si chvíľu času pre seba a premýšľajte.

3. krok: Nájsť si náhrady potravín (a ja aj nového chlapa)

Poviem vám, to štúdium zloženia potravín a ingrediencií mi zabralo viac času než stretká. Pozrieť sa na každý balíček s potravinou, prečítať zloženie a ustiť sa, že je pre mňa bezpečná... veľa času. Ja mám vo svojom blackliste 10 pomerne dôležitých surovín a ďalších 10 základných potravín musím v strave obmedzovať. Raz sa ma niekto zo žartu opýtal, že či nechcem požičať radšej nejaké zamilované romány namiesto čítania obalov. :-) Nie, nebol to nový chlap. Bohužiaľ. :-(

No čudovali by ste sa, ostalo mi dosť surovín na prípravu. Len som musela viac používať hlavu pri nakupovaní a viac čítať.


Problémové potraviny som nahrádzala inými, niekedy netradičnými a moja strava vôbec nebola chudobná. Naopak, bola krásna pestrá, lebo ja variť viem a keď chcem, viem byť aj vynachádzavá. Ešte i vianočné zákusky som upiekla. Pre seba aj pre rodinu. Rodina ani nespoznala, že sú z iných a zdravších surovín (napr. bez pšeničnej múky). Akurát sa mi ťažšie piekli. Prečo?


Ak trpíte intoleranciou na jednu či dve potraviny, recept na chutné jedlo nájdete raz dva. Pri mojom blackliste ho nenájdete. Takže si vyberiete hocičo a prerobíte ho takmer celý, lebo štvrtinu až polovicu vecí v ňom nesmiete ponechať. Napríklad aj v tomto recepte na brownies bez vajec z 11 surovín som musela až 5 surovín nahradiť. Ale brownies vyšlo (videli ste na titulke). Len ho nabudúce upečiem na menšom plechu, aby bol koláč vyšší.


Pre tieto dôvody kozmetika a recenzovanie na Awards4beauty museli ísť bokom. Kapacitu pamäte som potrebovala na plánovanie jedálnička, čas na varenie a pohyb. A oči pre chlapov. Hlavne na ich správanie, lebo reč tela veľa prezradí, že? Mne teda povedala veľa a neboli to dobré veci. O svoje skúsenosti som sa už s vami podelila.

4. krok: Odmeniť sa za úspechy ale nepoľaviť

Dvakrát hádajte, prečo som a blogu chválila rýchle doručovanie zásielok a kam tie zásielky šli. No predsa ku mne. Pustila som z hlavy frajerov. Nakupovala som. Objednávala som si pochúťky, za ktoré mi moja potravinová intolerancia "nevynadá" a zdravé suroviny na prípravu pokrmov. Aj oblečenie, lebo bol na to dôvod. Vďaka zmenej strave a času na pohyb šli kilá dolu jedna radosť. Zhodila som 14 kíl (fotka pred aj po bude nabudúce) a zasa sa cítim sexy. Teda aktuálne to je len 12 zhodených kíl, lebo Vianoce... ale ja pokračujem a zhodím ďalšie.

Môj shopoholizmus konečne dostal požehnanie na nákupy oblečenia a doplnkov do domácnosti (nech to u mňa vyzerá pekne). Aby som sa ešte ďalej vzdelávala, domov mi prišla aj knižka "Průvodce potravinovými intolerancemi - Aby ste se zase cítili dobře", ktorá aj iným ľuďom v podobnom prúšvihu intolerančnom poradí pri varení, aby sa nemuseli pýtať: "Čo budem variť?". Môžete ju kúpiť na webe Food-detective.sk.

O čom je Sprievodca potravinovými intoleranciami?

Prvá kapitola knihy je akýmsi úvodom do problematiky. Dozviete sa, čo to obnáša, keď chce človek zmeniť stravu, ako chápať výsledky testu a ktoré potraviny sú pre vás rizikové.

Nasledujú kapitoly venované konkrétnym skupinám potravín, na ktoré môže vzniknúť potravinová intolerancia. Každá skupina / kapitola je rozpísaná na niekoľko strán a aby sa v tom človeku dobre orientovalo, stránky so skupinami majú zafarbený okraj.Skupina začína vždy návodom, ako sa stravovať bez daných potravín a akým pokrmom sa treba vyhýbať alebo pozorne sledovať ich zloženie.

Aby ste to mali ešte jednoduchšie, knižka vám pomôže rozlúštiť aj tie záhadné názvy ingrediencií, ktorými výrobcovia zakrývajú, že v skutočnosti idete zjesť niečo, čo vám môže uškodiť. K niektorým by ste došli aj logicky. Ak napríklad nemôžete vajce, isto si nedáte potravinu s vaječným bielkom ani vaječným proteínom. Ale zasvietila by vám varovná kontrolka aj pri albumíne, livetíne a vitelíne? Asi nie a pritom sú to tiež proteíny.


Na stránkach danej potravinovej skupiny sa ďalej dozviete, čím sa dajú tieto potraviny nahradiť a napokom dostanete aj konkrétne recepty na jedlá bez daných igrediencií. Viď recept na brownies.


Záverečné dve kapitoly sú zasvätené užitočným informáciam o výživnej hodnote potravín, vitamínoch a popisujú, ako sa vrátite späť k bežnej strave bez tabu. Bez toho, aby u vás pretrvávala potravinová intolerancia a bez toho, aby ste si vypestovali intoleranciu na ďalšie potraviny.

Ak dôjdete do fázy, v ktorej som teraz ja, určite budete radi, keď budete môcť opäť začať niečo predtým obľúbené jesť. Túto poslednú kapitolu by som však ja osobne zaradila na začiatok knihy. Potvrdzuje totiž starú múdrosť, ktorá hovorí, že všetkého veľa škodí. Aj náhrad problémových potravín. Prečítajte si tento koniec hneď spolu s úvodom a vráťte sa k nemu vždy, keď dostanete chuť si život zľahčovať málo pestrou či hotovou stravou. Chuť vás hneď prejde.

5. krok: Identifikovať chyby a vziať si ponaučenie

K čomu som došla zmenou stravy a premýšľaním nad minulosťou? Prišla som na to, že názov článku "Intolerancia potravín ako daň za život v dnešnej dobe" bol vlastne úplne trefný. Za svoje problémy s potravinami si môžem sama.

Iste, zjesť každé ráno jogurt, to je veľmi pohodlné. Nemusím skoro vstávať a chystať. A keď sa mi nechce variť, vynájdem sa a zjem narýchlo niečo, čo mi chutí. Moja strava nebola vyslovene chudobná, ale občas dosť jednotvárna. A stres? To je kapitola sama o sebe. Dnes sa nikam nenaháňam ani nestresujem. A prípravu jedla neberiem ako za trest. OK, nie je ľahké to naplánovať, ale odmenou je pestrá strava, zhodené kilá a sebavedomie.

Mne s mojim sebavedomím prišiel aj chlap. Zhodou okolností je to ten istý, s ktorým som sa rozišla. Zistili sme, že sa stále ľúbime. Priznal si chyby a teraz sa už nespolieha, že mu tie chyby prejdú. Ani mne nebudú prechádzať moje, lebo aj ja mám svoje muchy. On sa zmenil a stále sa mení. Ja tiež a už to bude fajn. Ale to som trošku odbočila od blížiaceho sa záveru tohto článku.

Ľudkovia, ak sa vám nechce riešiť problémy s intoleranciou ale ani variť, radšej nájdite zariadenie, kde si môžete zaplatiť petrú varenú stravu. Ale skôr by ste sa mali prinútiť a opásať zástery. Netlačte do seba stále to isté a ani polotovary. Jediný človek, komu tým uškodíte, ste vy a vaša rodina, ak aj pre ňu varíte. Potravinová intolerancia číha a možno ju má aj každý druhý človek. Len o tom nevieme, lebo sme príliž zaneprázdnení, aby sme sa sledovali a pripisovali problémy svojej životospráve i konkrétnym potravinám. Prečo by ste sa mali cítiť zle, keď vám môže byť dobre? Potrava vás má nabíjať energiou, nie uspávať a ničiť.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes