Pokladňa, ktorú nebudem obchádzať z kilometra

Pokladňa, ktorú nebudem obchádzať z kilometra

Vystála som dlhý rad pre pokladniach, platobná karta nachystaná v ruke, nech sa už viac nezdržiavam, predo mnou konečne už len jeden zákazník, a odrazu nadpis: "Táto pokladňa prijíma len platby v hotovosti." Takmer ma trafil šľak, že sa musím postaviť do ďalšieho radu a zasa čakať...


Neodsudzujem hotovostný platobný styk a ani netvrdím, že ten bezhotovostný je výhodný pre každého menšieho podnikateľa. Nielen spracovanie platieb ale aj kvalitná registračná pokladňa a platobný terminál čosi stoja a nie každý na to má. Peniaze aj nervy.

Pokladňa obchodu s (ne)malým obratom


Sú prevádzky s nízkymi tržbami, ktorým sa investícia do platobného terminálu a poplatkov súvisiacich s týmto druhom transakcií stále neoplatí. Vôbec sa preto nebudem pozastavovať, keď mi pokladník v nejakej večierke nevezme stravný lístok a nedovolí zaplatiť platobnou kartou. Načo by modernizovali? Byť na mieste vlastníka a mať problém udržať obchod, tiež na internete googlim lacné registračné pokladne, hoc aj predpotopné, len aby mal zákazník akú takú účtenku a na ďalšie vymoženosti ani nepomyslím.


Čo neakceptujem, to je existencia prevádzky, kde si klienti podávajú kľučky, nechávajú tam nemalé sumy a napriek tomu vám nedovolia zaplatiť bezhotovostne. V obchodoch sa to tak často nestáva, no u poskytovateľov služieb je to bežná vec. Keď neodhadnete dobre cenu, môže prísť k trápnej situácii. Naháňať po okolí bankomaty ani loviť z vreciek mince nie je nič príjemné. Naposledy sa mi to stalo v spomínanom nemenovanom obchode, kde som si vystála frontu, ale tiež u veterinára.

Keď pokladňa pýta hotovosť a vy rátate mince...
Keď pokladňa pýta hotovosť a vy rátate mince...

Pokrokové a lacné registračné pokladne


Moja mama musela vo svojom obchodíku prijímať len hotovosť. Kvôli neustálym zmenám v legislatíve investovala veľa peňazí do pokladníc a terminál si aj tak nikdy nemohla dovoliť. Bola to riadna pálka. Predajňu ešte pred príchodom eura zatvorila, pretože fungovanie v podmienkach "Čo rok, to nová vyhláška + nová pokladňa" ju nebavilo. To však bolo pred rokmi. Dnes sa zmeny dajú vykonať na softvérovej úrovni a nemusíte skrz jeden zákon meniť zariadenie.

Ak sa obchodu nechce investovať do zariadení samostatne, na trhu sú dnes lacné registračné pokladne typu 2v1. Zariadenie, ktoré som minule videla kuriérovi, malo funkcie registračnej pokladnice a platobného terminálu s možnosťou platiť i bezkontaktnou platobnou kartou. Parádna vec.

Zaradenie erPay patrí medzi lacné registračné pokladne
Zaradenie erPay typu 2v1 patrí medzi lacné registračné pokladne, zdroj: www.erpay.sk

Aj môj včerajší nákup v Takko Fashion bol super. Po ceste z hodiny tanca som natrafila na krásne veci vo výpredaji a perfektnú akciu. Z každej zľavnenej položky vám pokladňa odráta ďalších 50%. Peniaze som pri sebe nemala, ale VISA kartu áno a v obchode sa ňou platiť dá. Môj účet je ochudobnený o pár eur, no šatník bohatší o krásne rifle. :-)

Prečo chcem platiť kartou?

Nejde mi len o pohodlie ale aj o bezpečnosť. Ja som človek veľmi opatrný, niekedy až príliš, no zlodeji sú čoraz vynachádzavejší. Sú tomu dva mesiace, čo ma aj napriek početným opatreniam okradli. Ako na zlosť, práve vtedy som mala so sebou viac peňazí, lebo som očakávala väčšie výdavky a vedela, že na daných miestach sa platiť kartou nedá. Tak si viete predstaviť, ako ma tá strata rozhodila. Od tej doby radšej platím kartou než hotovosťou. A najradšej mám bezkontaktné platobné karty, lebo platba nimi je rýchla.

Rozumiem, že nechať zákazníka zaplatiť kartou 6 rožkov vo večierke, to je naozaj ako "cez Košice". Nikoho nezabije vziať si na malý nákup potravín peniaze i stravné lístky. Veterinár, lekár, kuriér, kadernícky a kozmetický salón však neraz zapýtajú i viac než 30 EUR. Prečo teda máme pri sebe desiatky eur a riskovať, že nás niekto okradne?

Ak vás to štve rovnako ako mňa, ozvite sa. Čím viac klientov bude javiť záujem o platbu kartou, tým väčšia šanca, že vás s podobnými nadpismi žiadna ďalšia pokladňa neprivíta. Za väčšie platby obmedzené na hotovosť si rozhodne zaslúžime prinajmenšom lepší tovar a lepšie služby. Ja v opačnom prípade rada zájdem ku konkurencii a neochotných predajcov a poskytovateľov služieb obídem z kilometra.

ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes