Intolerancia potravín ako daň za život v dnešnej dobe


Poznáte vyjadrenia ako "Toto mi nesadlo.", "Som nejaká unavená", "Také by som jesť nemala, pretože ma zasa preženie", alebo dokonca podobné vety vychádzajú z Vašich úst? Nemôžete syr, nemôžete rajčiny, nemôžete chlieb, kávu, huby a neznesiete ani len pohárik vína? Zabil by vás takýto obed so syrovým fondue? Možno je za všetkými problémami len obyčajná intolerancia potravín.


Relatívne nedávno som na svojom blogu Awards4beauty publikovala článok o kozmetike, ktorá pomáha ženám po tridsiatke (i mladším) spevňovať postavu a pomáhať s regulovaním nadbytočného usádzania tukov. Šlo len o kozmetické zázraky, nie medikamenty, ktoré by mali niekomu vyriešiť metabolické problémy. Ak teda naozaj chcete schudnúť, všetko dôležité sa deje vo vašej hlave a vašom tele. Článok Ziaja: rad Ziaja Slim a expresné sérum proti celulitíde si však určite choďte prečítať, pretože vám pomôže pochopiť, akými zmenami prechádza organizmus. A prečo píšem o priberaní, keď je témou tohto článku intolerancia potravín? Vysvetlenie je jednoduché. Aj tento problém vyplývajúci zo zmien citlivosti receptorov patrí medzi druhy potravinovej intolerancie. Keď netolerujeme potraviny, oberáme sa o živiny, bránime správnemu tráveniu a môžeme aj priberať či chudnúť.

V čom je intolerancia potravín taká riziková a čo je na nej najhoršie? Najhoršie je na nej to, že sa jej výskyt zvyšuje, čoraz mladší ľudia na ňu trpia a dokonca si ju začíname odovzdávať z pokolenia na pokolenie - dedíme ju, lebo o nej nevieme. Trpíme a ani nemusíme. Prečo by ste si nemali spraviť doma fondue a pochutnať si? Môžeme si urobiť jednoduchý test potravinovej intolerancie, zbaviť sa najviac problémových potravín v strave, obmedziť tie menej problémové a žiť zasa plnohodnotný život.

Intolerancia potravín versus alergia na potraviny


Skôr, než začnem vysvetľovať, čo to tá intolerancia potravín je, mala by som vysvetliť, ako vlastne funguje telo. Ak ste čítali článok Zázračný sprej na imunitu? To je pokrok!, potom už viete, že imunita je komplexný systém. Spolu s ňou úzko spolupracuje aj tráviaci systém. Už v momente, ako dáte jedlo do úst, každé sústo je pod drobnohľadom jednotlivých orgánov. Každý jeden má na starosti spracovanie nejakej zložky, má na to k dispozícii určité mechanizmy a aby šlo všetko v súlade s kostolným poriadkom, každý orgán disponuje bariérou. Tá bráni votrelcom (toxínom, nepriateľským baktériam) prenikať do tela spolu so živinami.


Niekedy ale bariéry zlyhajú. Najčastejšie sa to stáva deťom, ktoré ešte nemajú bariéry také silné a ktoré z toho môžu vyrásť. Za normálnych okolností dokáže telo dospelého človeka s vyvinutou imunitou votrelca identifikovať a vyslať bojovníkov, ktorí s ním zatočia.

Horší prípad nastáva, keď telo prepadne hystérii a používa neprimeranú bojovú taktiku. Príliš veľké množstvo bojovníkov proti slabému nepriateľovi, alebo aj proti priateľovi, ktorého nedokázalo rozpoznať. V tele to bije na poplach, telo produkuje imunoglobulíny E (IgE) vylučuje sa histamín, vzniká zápal, opuch, bolesť... a to je potravinová alergia vyznačujúca sa okamžitou reakciou. Ak nie okamžitou, tak oddialenou o pár hodín, ale nastáva vždy. Aj pri minimálnom množstve prijatého alergénu v strave.

Alergia na potraviny, pri ktorej zasahuje imunita týmto spôsobom, je veľmi nebezpečný stav, z ktorého môže nastať až anafylaktický šok, ktorému človek môže dokonca podľahnúť. Ale je to tiež zriedkavý stav, pretože skutočnou alergiou na potraviny trpia tak 2% ľudí. Ak máte problém, s najväčšou pravdepodobnosťou v tom väzí intolerancia potravín.

Intolerancia potravín sa často zamieňa s alergiou. Dokonca ani celiakia v skutočnosti nie je tou úplne pravou potravinovou alergiou. Je to z časti alergia a z časti intolerancia potravín, ale k tomu sa ešte dostaneme na konci článku.

Dôležité poznávacie znamenie intolerancie je, že intolerancia potravín nezapája do reakcie histamín a neprodukujú sa IgE, ale imunoglobulíny G (IgG). Reakcia tak nastáva oneskorene. Od niekoľkých hodín až po jeden až viac dní, nie hneď. Aj IgG sú totiž súčasťou nášho imunitného systému, ale imunita sa nimi toľko nezapodieva ako IgE. Môžu sa zhlukovať, usádzať v určitých častiach tela a práve tam môžu narobiť šarapatu. Stačí len toľko, aby bola imunita chvíľkovo zaneprázdnená alebo oslabená a vy to začnete cítiť. A môžete mi veriť, že príznaky potravinovej intolerancie sú naozaj pestré. Od bolesti kĺbkov, cez únavu, psychické vypätie, tráviace problémy (nafukovanie, kyselina, hnačky, zápchy), bolesti hlavy, až po priberanie a kožné problémy.

Ale veď ja som nikdy nebol na nič alergický...

Tak toto ja počúvam často. Ľudia odmietajú možnosť, že by mohli mať s niečím problém. Nepripúšťajú si, že nemladneme, že žijeme v prostredí, v akom naši predkovia žiť nemuseli, že prijímame všetko chemicky upravované, naleštené, nafarbené, ochutené... Oni povedia, že to jednoducho nie je možné, lebo nikdy problém nemali. No absencia príznakov či ich prehliadanie / ignorovanie neznamená, že ten problém neexistuje.

Prečo vlastne telo reaguje na látky (alergény), ktoré vlastne ani nie sú nebezpečné, tvorením protilátok? Pretože si (ne)vedome oslabujeme imunitu a nebudujeme ju. Neprijímame živiny v stave, v akom by sme ich potrebovali a keď prídu chrípkové stavy, nemáme žiadny "antivírus". Radšej si ľudia umelo znižujú teplotu a tlmia opuchy slizníc chémiou, len aby mohli chodiť do roboty, starať sa o deti a žiť ako naoko zdraví ľudia.

Problémom je aj syndróm dráždivého čreva, stres, nedostatok enzýmov (starnutie / choroba), syndróm chronickej únavy (napr. z nadužívania paracetamolu a iných chemických liekov), zlé vstrebávanie hodnotných látok, ich ničenie v potrave spracovávaním, život v sterilite s nadbytkom čistiach prostriedkov, klimatizácia a žiadne otužovanie. To všetko nám škodí a spôsobuje, že imunita odrazu reaguje ako hysterická žena alebo flegmatik. Buď nereaguje vôbec a neprodukuje enzýmy, ktoré by potravinu spracovali, alebo reaguje až moc. Predstavte si ten hamburger z obrázku, na ktorý odrazu svieti len jedno svetlo (intolerancia potravín), alebo naopak žiari v reflektoroch ako supernova (alergia alebo intolerancia). Presne toto sa deje.

Oslabovaná imunita už ani nepozná, ako to s ňou ten chudák proteín z brokolice myslí. Radšej naň vyšle imunoglobulíny a my sa potom odrazu driapeme, bolí nás hlava a neviem čo. Z minúty na minútu. Intolerancia potravín a alergia totiž nepoznajú vhodný dátum, vek a ani nepozerajú na hodinky. Ráno ani pred dvadsiatimi rokmi ste problém nemali, práve teraz ho máte, alebo sa príznaky dostavia zajtra o takomto čase a nebudú o nič lepšie! Iba horšie. Opakovaným dráždením kože ničíme póry, neliečenou (nesprávne liečenou) nespavosťou bránime organizmu regenerovať sa, nadbytkom kyseliny si môžeme zasa prederaviť žalúdok. To, čo dlhodobým pôsobením Ig vznikne v tele, sa Vám páčiť určite nebude.

Urobím si test potravinovej intolerancie a hotovo...


Ak si viete odsledovať presne, čo jete, máte svoj test zadarmo. Ale varujem, že sledovanie vyžaduje poctivú a dlhodobú prácu. To znamená, že pri podozrení na intoleranciu lepku nevylúčite len chlebík, rožky, ale tiež párky a iné veci, kde sa používa múka. Ak podozrievate oriešky, nedáte si ani žiadny keksík, pretože do keksíkov sa používa okrem iného aj kokosový olej. Pokiaľ môžete mať problémy s bravčovým, zabudnite na salámy i paštéty. Budete etikety čítať, čítať a ešte raz čítať, aby ste potravinu vylúčili na čas, potom ju zaradili a mohli vidieť, ako telo na ňu reaguje. Ale rátajte aj s tým, že niektoré polotovary a hotové potraviny vás aj tak môžu zahnať do slepej uličky, pretože nie všetko uvedené budete považovať za alergény a podozrievať. Tak sa môže stať, že začnete podozrievať múku, no ten skutočný vinník bude vajíčko. Pri testovaní preto buďte obozretní a dôslední. A pozor aj na kozmetiku. Látky sa nevstrebávajú len tráviacim traktom, ale aj cez kožu.

Pokiaľ si chcete všetko zjednodušiť, jednoducho si spravíte test potravinovej intolerancie, ktorý z pár kvapiek vašej krvi presne zistí, pri akých potravinách reaguje vaše telo tvorbou IgG. Takto sa práca skráti o sledovanie reakcií tela a ušetríte sa ďalších nepríjemných príznakov intolerancie. Alergie nie, pretože žiadny IgG test nedokáže detekovať IgE. Ale už to, že budete mať peknú pleť a ploché bruško bez vystavovania sa pokusom, stojí za investíciu. Radšej oželiem nové džínsy, kabelku a pár pochutín, než by som mala vrážať do kozmetiky na liečbu akné, nie?

test potravinovej intolerancie Food Detective

Až budete vedieť, ktorá potravina je spúšťačom vážnych reakcií a ten test vám to určite prezradí, jednoducho sa jej vyhnete. Čo vážne problémy nevyvoláva, to si občas doprajete, ale v menších dávkach. Zmena k lepšiemu je na ceste.

Dobre utajená alergia


Existuje aj alergia, pri ktorej sa v tele nezaznamená zvýšená hladina IgE, reakcia tela sa oddiali o jeden i viac dní a bezprostredne neohrozuje život. Nejedná sa o alergiu v pravom slova zmysle. Dokáže však život značne znepríjemniť a pri dlhodobom ignorovaní príznakov môže telo vážne poškodiť. Rovnako ako intolerancia potravín.

Ako som práve dnes zistila, problémové sú sulfidy (a teoreticky aj dioxíny) uvolňované do ovzdušia pri spaľovaní odpadu. Moja mama v rámci zachovania dobrých susedských vzťahov trpí, že susedia každý deň spaľujú vo svojom kotli plastové fľaše a rôzny odpad. Nemajú totiž bojler na plyn ani elektrinu, tak každý deň kúria v peci, aby šetrili peniaze. Keďže dom rodičov je na kopci a okná na úrovni komína susedov, dym ide rovno do okien a pri zlých poveternostných podmienkach si často nájde cestu aj dovnútra. Toxíny sa navyše zdržiavajú i v ovocí pestovanom na záhrade. Už dávno som radšej prestala pestovať zeleninu v tejto časti záhrady, no netušila som, že takéto inhalované látky dokážu spôsobiť dusenie podobné astme a je to práve tento ojedinelý typ alergie. Reakcie, keď kašlete a nemôžete prestať. Mama sa často dusí a vyšetrenia u odborníkov pritom nezistili nič. Mama sa zabudla (alebo nechcela) zmieniť o hnusnom a štipľavom dyme z horiaceho PVC.

Potravinový problém tohto typu napríklad môže spôsobiť aj teobromín v čokoláde, tyramíny v zrejúcich syroch, alkaloidy v niektorej zelenine, ale tiež konzervačné a dochucovacie látky. Príkladom je i glutamát v polotovaroch, či tartrazín vo víne. Telo na ne reaguje. Možno nie vždy takto - dusením, ale problémové látky likvidujú kĺby, vyvolávajú hnačky i zápchy, návaly potenia a migrény... Možné sú aj skrížené reakcie, pri ktorých telo reaguje na látku, ktorú ste nemuseli nikdy zjesť / natrieť na pokožku. Napríklad pri alergii na roztoče budete s veľkou pravdepodobnosťou reagovať aj na morské potvorky, slimáky a podobné stvorenia. Ja práve preto nemôžem používať kozmetiku so slimačím slizom. Aj spomínaná celiakia (alergia na glutén - lepok) je takouto vážnou reakciou. Spôsobuje ju precitlivelosť na lepok zo pšenice, raže, ovsa a jačmeňa.

Všetky tieto problémové látky i príznaky spojené s reakciami na ne Vás v dlhodobom horizonte dokážu zlikvidovať. Psychicky alebo aj fyzicky. Avšak ich diagnostika je veľmi obtiažna a s týmto vám test nepomôže. Jedine lekár, ak mu poviete o svojich podozreniach a problémoch celú pravdu a ak sa vôbec rozhodnete problém riešiť. Ale riešenie existuje a volá sa Obmedzenie problémových látok. Reakcií sa tak zbavíte a zasa môžete dobre žiť.

Je dôležité vedieť, či si vaše telo dokáže poradiť so všetkými látkami, ktoré prijímate v potrave / vdychujete / vstrebávate kožou a či máte na všetko enzýmy. Neodkladajte riešenie na inokedy. Či už sa problémy týkajú alergie alebo potravinovej intolerancie, neoplatí sa to. Telo je jeden celok a prehliadanie jedného problému / zlyhania, / nerovnováhy môže spôsobiť ďalšie komplikácie.

Ak máte čo len najmenšie podozrenie na potravinovú intoleranciu spôsobenú IgG (výskyt je naozaj široký), urobte si test a netrápte svoje telo. Aj ja sa chystám si ho kúpiť, aby som vedela, po čom mi býva tak zle. O výsledkoch testu a skúsenosťou s testovaním Vás samozrejme budem podrobne informovať. A tiež konečne zakročím proti tomu dymu. Keď mama nedokáže prehovoriť, tak budem hovoriť ja. So všetkou slušnosťou samozrejme.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes