Mistral Grand Selection a exkluzívny pôžitok


Bežne si čaje nesladím, ale čajíky Mistral Grand Selection si vychutnávam sladké. Keď pochopíte, o aké čaje ide, budete ich chcieť aj vy. A pekne sladké, nech si vaše chuťové i čuchové bunky pošmáknu ako tie moje.

Netajím sa tým, že mám rada čaje z BOP - menovite Mistral a Popradský čaj. Kupujem si ich viac než iné značky. Prečo? Lebo majú prirodzenú vôňu a mne prídu aj poriadne kvalitné a silné. Napríklad ovocný čaj z rakytníka, ten je taký mocný, že keď som sa v lete chcela čajom len osviežiť, na liter aj štvrť mi stačili dve vrecúška a stále som cítila tú príjemnú ovocnú chuť. Tak isto čaj z bazy čiernej s citrónom. Ale čaje, čo idem teraz predstaviť, sú niečo extra. To je koncentrovaný pôžitok a čím menšia šálka, tým lepšie. Môžete ich aj osladiť, ale škoda kaziť exkluzívny čaj bielym svinstvom. Do svojej šálky pridajte trstinový cukor, med alebo agáve.

Čaje Mistral Grand Selection sú všetky bez výnimky organické. Suroviny na ich prípravu vyrastajú v zdravom prostredí. Máte tak 100% záruku, že nepijete nič so stopami hnojív a exhalátov z ovzdušia. Každá škatuľka obsahuje 15 pyramídových vrecúšok, ktoré sú kvôli čerstvosti uchovávané v celofánovom sáčku. Jeho koniec si môžete po každom otvorení zrolovať a prichytiť lepiacim pásikom. Chute ani vôňe vám tak nevyprchajú. 


Aby ukázala značka Mistral svoju spriaznenosť s prírodou, celý obal, vrátane celofánu, je ekologický a na skládke odpadu sa bez problémov rozloží. Ale poďme už radšej k samotnému obsahu vrecúšok, lebo ten je najzaujímavejší.

Mistral Grand Selection Persian Secret Spicy Tea

Keď zaleteje vrecúško tohto čaju, vaša kuchyňa sa premení na orientálnu čajovňu. Ako ho taký horúci a pariaci ponesiete k hosťom, každý sa obzrie. Zdvihne hlavu a zavetrí, čo to za vôňa korenia vo vzduchu. Ja som teda nikdy v žiadnej orientálnej krajine nebola a popravde ma to tam neláka (hoci sa už takmer 4 roky venujem orientálnemu tancu :-p), lebo nemám rada teplo, ale presne takto nejako si predstavujem typické čajové obrady v Oriente. Tam čaj nikdy nie je len obyčajný čaj. Taký Egypťan alebo Maročan by vás čajom pohostil na znak priateľstva.

Mistral Grand Selection Persian Secret Spicy Tea
Čaj Persian Secret Spicy Tea si s veľkou pravdepodobnosťou vylepšovať nebudete. Jedine ak osladením, lebo Orient je sladký. Ja si väčšinou svoju šálku načnem len tak. Bez cukru. Aby som vnímala pikantné chute a prirodzené vône organického koriandra, kardamómu, klinčekov a nechala svoje telo rozohriať dávkou zázvoru. Ako sa vôňa korenia uvoľní do ovzdušia, myslím na Vianoce. Predvianočný čas, keď pečiem medovníčky a v mažiari tlčiem všetko medovníkové korenie. A príde aj sladkosť. Obsahuje totiž fenikel a sladké drievko, takže na jazyku sa hneď rozleží do niečoho sladkého. Až prehĺtnete, zaznamenáte jemný náznak čokoládovej chuti. To už na Vás prehovorilo prítomné kakao a vanilka, ktoré pridalo k pikantnosti ešte štipku orientálneho gurmánstva. Po privoňaní však cítim najmä korenie a vanilku.  Kakao sa ukáže až na jazýčku. Za taký čaj by sa nemusel hanbiť ani sultán.

Som si istá, že niekto nebude chcieť pridávať cukor vôbec. Ani netreba. Ja som ho tak tiež zvykla piť, ale už si ho žiaľ nemôžem dať, pretože obsahuje zázvor a kakao a ako som nedávno zistila, mám na tieto zložky potravinovú intoleranciu. Svojich posledných pár šálok teda ponúknem priateľom, ktorí ma navštívia.

Mistral Grand Selection New York Cheesecake Fruit Tea

Spomedzi všetkých čajov Mistral Grand Selection som sa na tento čaj tešila najviac. Recept na originálny cheesecake z mesta, ktoré nikdy nespí, by vyzeral úplne inak. Rozhodne by v ňom nebola jahoda ani rebarbora, on sa totiž pripravuje s dávkou vanilkového extraktu a maximálne sa dá ešte limetka. Otázka znela, čo také môže obsahovať čaj, aby mohol niekomu pripomínať cheesecake? Ambícia vytvoriť čaj s vôňou a chuťou koláča je pomerne odvážna.

Z prvého ovoňania nenavlhčeného vrecúška by ste určite nepovedali, že máte v rukách niečo, čo bude chutiť ako zákusok. Vonia ako vrecko ovocného čaju i keď náznak krémovosti vanilky tu je. Vanilka sa k môjmu nosu pomedzi všetko to ovocie predsa len predrala. Ukáže sa aj po tom, ako čaj zalejete, necháte ho trošku vychladnúť a vtedy zavonia o čosi intenzívnejšie. 

Mistral Grand Selection New York Cheesecake Fruit Tea
Vriaca voda spočiatku uvoľní z New York Cheesecake Fruit Tea iba chute ovocia. Organická jahoda, rebarbora, šípky a kúsky jabĺčok vytvoria akýsi ovocný nášup. Vtedy by si väčšina ľudí určite povedala, že čo za sklamanie a aký cheesecake? Ale vyčkajte. Organická vanilková dreň potrebuje aspoň dve minútky, aby sa z nej v šálke extrahovala všetka chuť. A obiloviny (opražená čakanka s jačmenným sladom) zasa musia napučať. Ani koláč by predsa nevoňal ako koláč, keby sme ho neupiekli v trúbe. Ono sa aj odporúča ho lúhovať aspoň 5 minút. Ja by som ho nechala aj dlhšie, lebo však ani cheesecake nejedávame horúci. Keď čaj ochutnáte potom, máte pocit, že vám niekto nalial do šálky smotanu s rozpustenou bielou čokoládou a pridal pomrvené celozenné sušienky. Ani jedno ani druhé ale v zozname zložiek nebolo uvedené. Žiadna smotana a čokoláda, ale len to, čo som napísala. S pokojom Angličana a konštatujem, že čaj Mistral Grand Selection New York Cheesecake Fruit Tea naozaj chutí ako cheesecake - šťavnatý a osviežujúci letný dezert. Veľmi milo ma prekvapil výsledok tohto spojenia chutí.

Mistral Grand Selection Pure Darjeeling Black Tea

Ja a čierny čaj sme už v Anglicku vytvorili hlboký vzťah. Ako dieťa by som ho nedala ani do úst, dnes si ho vychutnátam. V prípade Mistral Grand Selection Pure Darjeeling Black Tea ale nejde o bežnú raňajkovú zmes, ktorú môžem "pokaziť" mliekom (keby som ho smela piť), ale organický čierny čaj zo svahov Himalájí

Mistral Grand Selection Pure Darjeeling Black Tea

Nemám chuť si doňho pridávať ani len cukor a citrón. To by bola škoda. Ručne zberaný čaj zo záhrad Ambootia má totiž zvláštnu chuť a právom ho nazývajú menom "šampaňské medzi čajmi". Lúhovať ho budete 5 minút.

Ja si ho vždy pripravujem v priesvitnom pohári, aby som videla, ako sa zafarbenie vody postupne mení na všetky odtiene žltej. Mám svoj súkromný východ slnka. :-)



Čaj vždy ostane čajom a pochopiteľne i tento chutí ako čierny čaj. Zasa nečakajte horúcu čokoládu. :-) Tento čaj je však vyzretý ako dobré víno a po rozležaní má zamatovú, muškátovú chuť. Pochádza totiž z druhého zberu na začiatku obdobia dažďov, kedy už čajové lístočky dostali adekvátny čas na to, aby sa v nich vyvinula plná a výrazná chuť. Chuť má ale veľmi vyváženú. Koniec koncov je to "nežný" Darjeeling, nie tvrdý a iskrivý Assam. Nepríde mi taký škriabavo horký ako neporovnateľne lacnejšie anglické čaje, po ktorých slabšie povahy a ľudia nezvyknutí piť silný čaj zvraštia čelo. Je tiež pomerne silný a človeka bez pochybností preberie. Ani nepotrebujem kávu. 

Viac o čiernych čajoch sa dozviete aj v článku Je zelený a biely čaj zdravší než čierny?.

Exkluzívna chuť, ktorú si nebude nechávať len pre seba



Na webe Mistral som našla jedno pekné japonské príslovie. Príslovie hovorí: "Kúpeľ osvieži telo, šálka čaju myseľ." a je to svätá pravda. Ja by som však povedala, že šálka čaju dokáže oveľa viac. Najmä vie rozviazať jazyk a rozprúdiť konverzáciu. Ide jej to ešte lepšie než vínu, pretože víno tlmí zmysly a je v ňom vraj pravda. V čaji je pôžitok, prebudenie zmyslov a nikdy ním nikoho neurazíte. Angličania vedia, prečo ho každému ponúkajú.
ZDIEĽAJTE:

2 komentáre :

  1. Taky nejsem zvyklá si sladit čaje. Tenhle dle článku vypadá moc fajn. Hezky sepsáno :)

    MagicBeautyLife

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem. :-) Ono niektoré "medicinálne" čajíky fakt človek radšej osladí. Napríklad horký čaj na žalúdok by som asi bez medu alebo agáve nevypila. Ale dobrý čaj škoda kaziť nejakým sladidlom, no nie? :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes