Veľký, malý problém New Bridget


Milujem Bridget Jonesovú a milujem deti, ale byť skvelým rodičom je výzva a v tomto jedinom by som naozaj nechcela nasledovať jej príklad... No jedného dňa aj New Bridget bude mať všetky bezstarostné dni spočítané. Snáď to všetko zvládnem a moje deti nebudú po mne. :-p



Dovoľte mi hneď na úvod malé poohliadnutie sa za minulosťou. I ja som bola malý špunt, ktorý nosil plienky. Je vysoko pravdepodobné, že plienky mojim rodičom veľmi vyhovovali a asi im aj padlo zaťažko sa s nimi rozlúčiť. Nie preto, že by som do nich cikala častejšie než iné deti a nepýtala sa na nočník. Z rozprávania mamy viem, že únik moču u detí riešili skôr iné mamy. Mne plienky iba bránili v príliš rýchlom presune z bodu A do bodu B, C, D, E.... Neustále ma niekam nosili čerti. Otec mi rozprával, ako som sa raz zasekla v malom otvore pod bránkou, cez ktorý som sa plazila a chcela ujsť tam, kam ma to najviac ťahalo - na cestu medzi autá. Do cieľa som však nedošla, pretože môj zadok s plienkou bol väčší ako otvor na prelezenie. Toto bol v detstve môj veľký, malý problém.

Veľký, malý problém a veľký krik


Nech pokračujeme v myšlienke a nevyzerám, že niečo podceňujem, únik moču u detí je vec vážna a svoje o tom vie kamarátka Denisa, ktorá bola u mňa tento víkend na návšteve. Jej syn má už 5 rokov a keď ku mne prišli, stala sa nemilá vec. Večer sme malého uložili a ráno sa zobudil pocikaný. Ja som teda z toho veľkú vedu nerobila, však gauč sa dá vyčistiť, no Denisa hneď spustila krik na Šimonka. Vyčítala mu, že je už veľký chlapec a nemôže nosiť plienky.

Nehovorím, že toto je ten dôvod, prečo by som nechcela šíriť svoju DNA ďalej. Únik moču u detí ja zrejme riešiť nebudem. Ak budú decká po mne, skôr budem musieť dať kameru do každej izby, aby sa nemlátili a neutekali. Aj preto sa už teším na ďalšie pokračovanie Bridget Jones. Dúfam, že dieťa bude mať jej povahu a že sa dozvieme, ako rodičovstvo zvláda ona a aké problémy rieši. Neschvaľujem však riešenie Denisy. S tým som zasa mala problém ja. Aj som jej povedala, že lepšie než obviňovať a kričať je hľadať príčiny častého močenia u detí. My si vieme poradiť, no na rozdiel od nás, dieťa na svoj veľký, malý problém samo nestačí. K dieťaťu treba pristupovať citlivejšie.

Prečo majú dospelí problém udržať moc a chodíme často močiť, to si vieme domyslieť. Niekedy toho popijeme naozaj veľa. Kávičky, čajíčky, minerálky ... a čo si budeme nahovárať, ani svaly panvového dna už nie sú tým, čo bývali. Mať zdravé panvové dno je veľmi dôležité, pretože ak sú svaly slabé, nezvládajú tlak.

Ak ste po tridsiatke, alebo po pôrode (v mojom prípade to prvé), niekedy stačí kýchnutie, alebo smiech a Váš veľký, malý problém je odrazu vidieť verejne. Ochabovanie svalov panvového dna u žien je úplne prirodzená vec. Štatistiky hovoria, že je to záležitosť každej tretej ženy a niektoré dámy dokonca o tom ani len netušia. Nemusíte sa preto za to hanbiť, ale rozhodne je možné problému predchádzať. Mne k spevňovaniu svalov pomáha cvičenie na fit lopte, na ktorej zvyknem sedávať aj pri práci. A niekedy aj ležím horeznačky pri nej. Ono to totiž nie je zrovna stabilné sedenie a pár krát ma z nej už vykotilo. Vždy s rachotom. Kolegynky v bývalej práci sa mohli od smiechu aj pocikať... Tiež by sa im zišla fitlopta.

Fit lopta vyrieši aj veľký, malý problém dospelých
Fit lopta vyrieši aj veľký, malý problém dospelých - Bridget Jones cvičí, zdroj

No napriek všetkej snahe mám i ja občas problém. Hlavne naposledy v kine na filme Dieťa Bridget Jonesovej. Myslím, že tam sme boli viaceré dámy, ktoré si pri vtipných excesoch Bridget takmer cvrkli. :-) Ale inak tento film naozaj vrelo odporúčam. Zo všetkých pokračovaní je toto najlepšie a budú Vás bolieť bránice od smiechu. Pozrite si ho. Napísať takýto scenár je dielom génia.

Ale späť k téme. Príčiny častého močenia u detí sú iné ako u dospelých. Vy si môžete poskackať na fit lopte alebo nejako zacvičiť. A keď to na Vás príde a nie ste práve uprostred kinosály, odskočíte si. Únik moču u detí je problém, za ktorý dieťa občas ani nemôže. Neuvedomuje si, že to nestihne. Ešte nie je také trénované, ako sme naučení my.

Únik moču u detí bez výčitiek


Malému dieťaťu rozhodne nepomáha, keď sa naň kričí. Za inkontinenciou môže byť napríklad infekcia, ktorú treba liečiť. Alebo aj niečo iné a banálne. Napríklad aj večerný čajíček, ktorý dáte dieťaťu príliš neskoro vypiť, lebo si ho pýta. Krik nepomáha. Lepšie je vygoogliť príčiny častého močenia u detí a nájsť problému riešenie.

Únik moču u detí môže spôsobiť aj neskorý čajík
Únik moču u detí môže spôsobiť aj neskorý čajík, ktorý im podáte

Riešenie našiel aj môj brat s priateľkou. Dobre si spomínam, ako chodili malého v noci budiť, aby sa vycikal. Mal taký tvrdý spánok, že si v noci ani neuvedomil, že sa pomočil. Pravidelné budenie uprostred noci síce nebolo príjemné, na jeho plač sme sa zobudili úplne všetci v chalupe, ale malému to veľmi pomohlo. Vycikal sa a ráno otvoril očká v suchej postieľke i v suchom pyžamku. S postupom času nočné budenie prestalo byť potrebné. Ak má Vaša ratolesť podobné problémy, skúste túto metódu.

Ak sa nejedná o funkčnú poruchu, únik moču u detí je vec, z ktorej dieťa časom a so správnym prístupom vyrastie. Mali by ste sa však o tom s ním úprimne porozprávať a ubezpečiť ho, že nie je jediným dieťaťom na svete, ktoré má takýto problém. Prosím, nekričte na deti. Ja viem, že ja nie som rodič a nemám predstavu o tom, aké je to niekedy ťažké, no i tak... Nerobte ich veľký, malý problém krikom ešte väčším. A dámy, cvičte čo najviac panvové dno, lebo všetko sa môže obrátiť a čoskoro možno budete plienky potrebovať Vy.

Neodsudzujem Denisu. My sme už spolu rozhovor na túto tému mali a chcela som dať rady i Vám. Ja len dúfam, že sa raz stanem príkladnou matkou, ktorá bude všetky problémy zvládať na výbornú a môj vzťah k budúcemu dieťaťu aj budúcemu otcovi nebude taký komplikovaný ako sú moje terajšie ľúbostné vzťahy. Zatiaľ jediný "veľký, malý problém New Bridget" je taký, aby som k manželovi a k dieťaťu neprišla rovnako ako Bridget Jones. Až do natočenia tohto filmu sa totiž môj život až podozrivo podobá na ten jej. :-p
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes