Liečba nádchy a iných infekčných ochorení (zn. Správne!)


Poznáte ten vtip, že aká je smrteľná choroba muža na 6 písmen? Odpoveď znie: Soplík. No teraz už bez žartov. Liečba nádchy môže byť hodne ošemetná záležitosť. Špeciálne pre muža, ktorý často nemôže ostať doma, ale musí chodiť do práce a živiť svoju rodinu. Ale aj pre nás ostatných.



Rád o tom, kedy užívať probiotiká, ako tlmiť kašeľ i teplotu, je plný internet. Liečba nádchy naordinovaná "doktorom Google" však môže neraz vyjsť draho. Viete si z toho množstva informácií naozaj vybrať to, čo je pre Vás najlepšie? Viete, kedy je potrebné navštíviť lekára?

Nádcha je ochorenie, ktoré spôsobujú rôzne vírusy šírené vzduchom a niektoré si môžete zaniesť aj rukou. Ako sa vírus uchytí na nosnej sliznici, imunitný systém tela začne uvoľňovať histamín, zvýši sa prietok krvi, sliznica začervená a opuchne. Začne sa vo veľkom produkovať hlien a z nosa tečie. Základom úspechu je rýchly zásah a hlavne včasná liečba nádchy s podporou imunitného systému. Nie tým, že do seba hodíte lieky s obsahom látok znížujúcich teplotu alebo kúpite nosné kvapky tlmiace opuch. To nie je to, čo Vás zbaví infekcie. Pomôžu Vám tieto veci.

Teplo


Aby ste zakročili efektívne a správne, je dôležité si uvedomiť, že imunita si musí s vírusom poradiť sama. K tomu Vaše telo potrebuje v prvom rade teplo, pretože väčšina vírusov v teple neprežije. Neznižujte umelo teplotu, kým sa dlhšie nedrží nad hranicou 38°C.

Vlhkosť


Kvapky do nosa ja veľmi neuznávam. Spôsobujú návyk a vysušujú sliznicu. Oveľa vhodnejšie sú soľné spreje. Soľ sa účinne dostane aj cez veľkú vrstvu hlienu, zrieďuje ho, upokojuje sliznicu a každým vysrmrkaním nosa sa spolu s hlienom zbavujete i vírusov a baktérií z dutín. Výborná praktika je i zvlhčenie vzduchu v miestnosti, naparenie sa a slepačia polievka. To o polievke nie je len taká povedačka. Polievka prehreje telo, para z nej uvoľní sliznice a zelenina s proteínmi podporuje imunitu. Výborná je aj mrkvovo-zázvorová polievočka od mojej kamarátky Aďky.

zázračné ovocie, zelenina a slepačí vývar
zázračné ovocie, zelenina a slepačí vývar

Prírodná lekárnička


Liečba nádchy bylinkami je vždy dobrý nápad. Či už bylinky dostanete do tela formou inhalácie, alebo si z nich urobíte čaj, podstatne skrátite dobu liečenia. Protizápalové účinky má šalvia, no pokiaľ máte aj teplotu, skúste pridať lipu, kamilky, materinu dúšku alebo bazu čiernu. Teplý čaj podporí potenie a odstráni aj stres, ktorý imunite rozhodne neprospieva. Skúsiť môžete i cibuľový čaj. Zázračná zložka je i med, cesnak a zázvor. Ja by som tieto tri ingrediencie pokojne celé pomiešala a dávkovala po lyžičkách popri popíjaní čaju. Aj keby Vám časť z hlienu stiekla až na krčné mandle, čo sa pri nádche stáva, nebudete mať čoskoro zapálené aj hrdlo.

Vitamíny, minerály a iné zázraky


Kým som robila v lekárni, nikdy som nepustila pacienta preč bez rady, aby si doma spravil vitamínovú bombu s vysokým obsahom vitamínu C a užil nejaký doplnok stravy so zinkom. Mne osobne sa veľmi osvedčil aj sprej na imunitu Optimun s proteínmi z kolostra, ktorý funguje expresne. Spomínala som ho v minulom článku o imunite. Ak viete, ako a kedy užívať probiotiká, môžete si pomôcť aj nimi.

expresná liečba nádchy s Optimun sprejom
expresná liečba nádchy s Optimun sprejom

Pokoj a karanténa


Ideálne by bolo ostať doma a aspoň pár dní sa vyvarovať aktivitám. No pokiaľ musíte fungovať v práci, aspoň si po každom smrkaní umyte ruky a zabráňte šíreniu nákazy kýchaním. Snažte sa tiež vyhýbať chladnému či príliš suchému vzduchu.

Keď nádcha vyžaduje zásah lekára


Domáce liečenie je dobré z viacerých dôvodov. Nielenže ste v teple a pokoji, ale tiež predídete zhoršeniu stavu. Počas vírusovej infekcie je sliznica málo odolná voči baktériám a vonku sa môžete nakaziť. Pacienti často nechápali, prečo sa ich vypytujem na farbu hlienu, no práve zelenkavé a žlté sfarbenie signalizuje, že je sliznica napadnutá baktériami. Môže to byť sprevádzané i vysokými teplotami. Bakteriálne infekcie sú inou kapitolou a často potrebujú antibiotiká.

Pacienti sa so mnou často radili, či majú s antibiotikami užívať aj probiotiká. Moja odpoveď bola jednoznačne kladná, no v prvom rade som ich poučila o tom, kedy užívať probiotiká, aby boli účinné.

ako a kedy užívať probiotiká je rovnako dôležité ako ich výber
ako a kedy užívať probiotiká je rovnako dôležité ako ich výber, zdroj

Ako a kedy užívať probiotiká


Niektorí ľudia by boli schopní nahádzať všetky tabletky do seba naraz, ale to by bola veľká chyba. Vieme, že antibiotiká likvidujú všetky baktérie. Je logické, že kultúry v probiotickom preparáte by v prítomnosti antibiotika zahynuli tiež. Otázka, kedy užívať probiotiká, je teda na mieste. Určite ich nepapajte spolu. Počkajte aspoň 3 - 4 hodiny a až potom ich užite. Môže to byť otrava dávať si tabletku i v noci, no Vaše telo sa Vám za to odmení rýchlejším zotavením a lepším zdravím. S probiotikami ani liečba nádchy nebude taká zdĺhavá.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes