Reč tela ťa prezradila, junák švárny!


Ja teda nie som žiadnou odborníčkou na reč tela, nikdy som nič také neštudovala. Som obyčajná žena v mnohom podobná Bridget Jones. V každom človeku hľadám jeho dobré stránky a nechce sa mi hľadať aroganciu ani bočné úmysly. Ale keď sa ma niekto pokúša dobehnúť, na to som citlivá. Naučte sa čítať reč tela a chráňte sa. Ja vám to predvediem na sebe.

Reč tela prezradí veľa a zachráni dušu

Kde sa vlastne zrodil text tohto článku a rady, ktoré Vám chcem dať? Podľa čoho viem čítať reč tela a kde beriem istotu, že je to práve tak, ako píšem? Dosť dobre o tom vypovedá táto pesnička. :-)


Áno, áno. Je to presne hymna v láske sklamanej a stratenej Bridget, ktorá sedí na gauči, vyjedá kilá zmrzliny, bonboniéry a zaspáva ako kojenec. Akurát tá fľaška je fľaškou od vína, nie od mlieka. Dobre si ju isto pamätáte.
Rovnako ako Bridget som aj ja zažila nevydarených zopár schôdziek s mužmi, po ktorých som mala chuť robiť podobné veci ako Bridget. Ľutovať sa ostošesť a konštatovať, aký je svet nespravodlivý a že všetci muži sú s...e. Ja som ale silnejšia osobnosť. Viem predísť najhoršiemu a len tak sa hodiť do perín nenechám. Ja mám inú hymnu a iné postupy. O mne najviac vypovedá text tejto baladickej pesničky.


Žena sedí obkolesená fotkami a text i názov by mohol napovedať, že má v pláne podrezať si žily. Aj reč tela speváčky a tých pár snímok ženy a muža v klipe tomu nasvedčuje. Ale v pesničke je jedna časť, kde speváčka zosíli hlas a dvakrát zaznejú slová "I am not alone" ("Ja nie som sama"). Nie, ona nie je troska a má plné zuby toho otupenia z nezdarov. Pesnička nie je pesimistická, naopak. Zmeňte i vy hymnu neúspešných na motivačnú pieseň.

Fešáčik, Veronika ťa sleduje

Prirodzene nechcem ostať na ocot. Keď je muž vytrvalý a dlhšie ma presviedča o svojej dobrej povahe a ušľachtilých úmysloch, dám si s ním schôdzku. Niekedy cítim v kostiach, že to nedopadne dobre, no aj tak idem a venujem mu čas. Vtedy radšej vezmem aj psíka, nech potom neľutujem, že som ho už v prvý moment neposlala do kelu. Potom si poviem, že som aspoň mala pohyb na vzduchu. Viete, ja nechcem pôsobiť plytko ako oni, tak ich radšej vypočujem a dám možnosť dokázať mi opak toho, čo si myslím. Radšej vydržím svoje rozpaky, no celý čas z nich nespustím oko.
O čo mi teraz ide? Štve ma, že sa takí ľudia vôbec unúvajú písať ženám, volať ich na rande a dobývať ich srdcia. A každým dňom narazíte na ďalších a ďalších mužov, ktorí to budú skúšať. Tak nebláznite baby! Sledujte reč tela, odhaľte egoistov, nenechajte sa raniť povrchnými a pošlite ich všetkých do čerta. Možno sa to nezdá, no vynútené rande nie je dobrý liek na samotu. Zabíja totiž sebavedomie i hrdosť. Nech si ostanú sami.

Ako odhaliť klamára cez reč tela

Keby títo muži čítali mňa, respektíve by mali seriózny záujem ma ľúbiť, jediný pohľad do mojich oči by im ukázal moje jazvy na duši. Nie som falošná a aj moja reč tela tiež o mne niečo vypovedá. Aj ja mám svoj svet obrazových spomienok, s ktorými však dokážem žiť. Ba povedala by som, že to ani nie je galéria fotiek, ale filmové zostrihy. V mojich spomienkach sú uchované všetky slová, ktoré ma kedy potešili ale i ranili. Všetky gestá, všetky postoje, všetky výrazy tvárí, skrátka reč tela. Spomienky, z ktorých si dokážem vziať ponaučenie, odpútať sa od nich a nenechať sa nimi rozožierať zvnútra. A toto boli príznaky, že mám odísť.

Falošný úsmev

Najčastejšie som na mužoch videla neúprimný úsmev. Neviem ho veľmi popísať, ale je to taký nesúmerný úsmevúškľabok, z ktorého mám vždy pocit, že ten chlap si chce nechať svoj názor len pre seba. Môže nadvihovať kútiky, jedno obočie... nejde skrátka o nič milé (ako napríklad prekvapený výraz s úsmevom alebo moje povestné šibaltvo, ktoré vidíte na strednom obrázku titulnej fotky). Úškľabok môže byť aj nacvičený. Ja ním niekedy vyjadrujem aj sarkazmus a iróniu.


Aj keď nejde o škľabenie sa a škodoradosť, tvár pri takom neúprimnom a sílenom úsmeve nelahodí vášmu oku. Trebrárs sa usmievajú sa pery a oči ostávajú vážne. Alebo sa rozšíria len ústa a oči ostanú rovnaké. To nie je dobré. Za takým úsmevom sa skrývajú myšlienky, ktoré nechce dotyčný vysloviť.

Táto Veronika čosi tají, alebo len potláča
Kontrolná otázka: Ktorý z úsmevom na titulke je pravý? Odpoveď: Prvý a druhý. Na prvom obrázku dokonca sústredene počúvam, čo sa mi hovorí a usmievam sa nad počutým.

Žmurenie očí a zúžené zreničky

Zvyknem ľuďom pozerať na oči a na vrásky. Ak sa muž v mojom veku veľa úprine usmieva, máva vejárovité vrásky vedľa očí a na čele ich nemá až tak veľa. No pozor na vrásky. Niektoré vrásky môžu vzniknúť aj z toho, že niekto oči stále prižmuruje alebo si ich skrátka robí užšie, než v skutočnosti sú. Jeden z mojich "nápadníkov" mal priveľa vrások od žmúrenia medzi očami a keď nemal slnečné okuliare - našťastie si ich dal aspoň v tieni dole - aj tak stále žmúril. Niekedy to môže byť aj prejav slasti, no tento chcel podľa všetkého zamaskovať zúžené zreničky alebo v tom nebol sofistikovaný dôvod. On len nechcel venovať pozornosť mojim výrazom. O tomto jedinom som kedysi dávno čítala, že je to jasný znak klamstva.

Takže som mu so záujmom hľadela do očí, počúvala lichôtky a to ho provokovalo ešte viac, aby oči privieral. OK, kto má problém s očami, alebo je nevyspatý, môže žmúriť. Normálna vec. No môj pocit z takýchto očí je, že dotyčnému nestojím za to, aby mi ukázal celú krásu očí a svoje myšlienky. Nezáleží mu na mne.

Akoby zúžené a jemne prižmúrené oči na niektorých mužoch vyzerajú podarene. Tak ázijsky. Najmä na takých veselých. Jedného takého fešáka som poznala. Bol naozaj zlatý, veselý a tiež mi jednu dobu dvoril. Stále mi hovoril, ako sa mu páčim. Keď sme sa však ocitli v inom dni na inom mieste, kde bolo svetlo a žiadny dôvod k chichotaniu, oči boli zúžené a zreničky tiež. Už mi tie lichôtky nepripadali až také milé.

Nevie, čo so svojim telom

Niekoho prezradia aj ruky. Väčšinou boli jedna pri druhej, alebo vo vačkoch. Nebolo to arogantné, to nie. Ani nervózne. Ale značilo to nezáujem. Aj keby v tých rukách niečo mal a trebárs sa pohrával, oblúkom rúk spustených nadol uzatvára cestu k sebe.

Rukami dotýkajúcimi sa nosa a úst naznačuje nervozitu z toho, čo hovorí. Pokiaľ netrpí ekzémom a nedriape sa, potom asi sám sebe neverí. A ak si zakrýva tvár čo len trošku, hneď to vo mne budí dojem, že tá lož je určená len mne, iný ju počuť nemá.

Veľmi komunikatívny človek s rukami môže i gestikulovať. Ak sú tie gestá v súlade s tým, čo rozpráva a nie afektované, je to OK. Väčšinou sú gestá budúcich milencov aj tak priateľské a ústretové.

Ruky sa dajú i skrížiť na hrudi, ale to častejšie robia ranené ženy, aby chránili svoj osobný priestor a svoje srdce. To je skôr sebaobrana. Ja sa takto "bránim" vtedy, keď sa mi zdá, že je o mňa priveľký záujem a necítim sa príjemne. Najviac neznášam, keď sa mi niekto stále díva do výstrihu. Mám chuť vziať očnú linku, rúž a namaľovať si na dekolt tvár so vzrušeným alebo prekvapeným výrazom. :-)

Taktiež sa mi nepáčia postoje, keď jeho telo za iných okolností než pri chôdzi smeruje inam a ku mne natočí len časť tela. Oboma gestami naznačuje, že nehce vašu blízkosť a najradšej by šiel preč. Akoby bol stále na úteku pred vami.
A niekedy aj naozaj uteká. Nastaví chôdzu olympionika, chôdzu Godzilly a keby mohol, ide cvalom. Však čím skôr príde do cieľa, tým lepšie, nie? To by som najradšej počastovala slovami: "Spomaľ, máš privysokú rýchlosť, nevnímaš ma žiadnym zmyslom", ale väčšinou zatnem zuby. Alebo pritisnem pery, ha, ha. (vysvetlím nižšie)

Pozerajte na trup, nohy i na ruky. Duchom prítomný človek a človek s normálnymi úmyslami sebou nepotrebuje šklbať, naháňať sa. Naopak, radšej by ten čas zastavil. Tí ostatní len hľadajú zámienku k predčasnému ukončeniu stretnutia. Keď nedostávajú, po čo prišli, alebo nevyhovujete ich parametrom, vymyslia si čokoľvek.

Podozrivo mnoho zaujímavých podnetov

Muž, ktorý má zajačie úmysly, uvíta, ak medzi vami dvoma ostane veľká vzdialenosť. Ponechá si priestor a keby bol v reštaurácii, kam idete, päťmetrový stôl, seba usadí za vrch a vás na ten opačný koniec. Vyberie ten najväčší, nie najmenší stôl, kde by bola dôvernejšia atmosféra.

Môj "kamarát do dažďa", ktorého som už veľmi dávno spomínala, využil tiež každú možnosť zdvihnúť zvoniaci mobil alebo sa dať do reči s nejakým známym, ktorého stretol. Bohvie, možno priateľsky oslovil aj chlapíka, ktorý mu kedysi pil krv. Obsahu rozhovorov som nevenovala pozornosť, no z dĺžky a pár počutých slov vyplývalo, že ho naťahoval. Niekto chce pôsobiť na toho druhého, že je žiadaný, dôležitý a len takto machruje. No na machrovanie stačí minúta či dve. Keby mu skutočne o Vás šlo, prehodí len pár slov a nevybavuje sa dlho. Výnimku majú záchranári, lekári, policajti a keď má niekto veľmi súrny pracovný hovor...

Teraz už viem aj to, že ani futbalový zápas MŠK Žilina a letecké dni neboli príliš dobré miesta na prvé stretnutie. :-D Mali nás spojiť v spoločných záujmoch, no v skutočnosti len zabránili správnemu prvému dojmu. Na prvé rande voľte radšej neutrálne prostredie, kde sa nemôže pozerať po iných objektoch a musí viac vyhľadávať očný kontakt s vami. Podľa počtu pohľadov si viete domyslieť, ako na tom vlastne ste a či vás počúva len naoko alebo naozaj. Všetko je zaujímavejšie než vy? Aj psie bobky na trávniku? Kašlite naňho. To nie je dobré. Ilustračnú fotku bobkov dávať nebudem.

Dotyky

Už nejeden muž ma na prvej schôdzke chytil pri prechádzke za ruku. Nebolo to silné majetnícke držanie, ale nebol to ani veľmi vrúcny a priateľský stisk, ktorý by mi mal ukázať, že stojí pri mne a je pripravený ma chrániť alebo zdvihnúť zo zeme, keď padnem. Nebola v ňom ani neha a láskavosť. Pripomínal mi škôlku. Ako keby učiteľka povedala dvom vzájomne sa nepoznajúcim deťom: "Detičky, teraz sa pekne chytíte za rúčky...". Vlažný dotyk... Ak vás vezme za ruku, alebo sa dotýka Vašich pliec, ramien, zatvorte na pár momentov oči a skúste ten dotyk vnímať. Jeho sila, teplo a energia veľa napovie, s akým človekom máte tú česť.

Pusa

Niekomu príde bozk ako niečo príliš osobné, ale keď si nie som istá, radšej zariskujem. Aj bozk veľa prezradí. Hoci si nie ste tým druhým istá, dajte do toho všetko. Môžete aj romanticky zavrieť oči. Jednak tým zakryjete rozpaky, jednak sa budete zdať zamilovaná (čo jeho pomýli a možno dostane odvahu všetko urýchľovať a čistý úmysel sa vykryštalizuje skôr) a jednak zistíte, čo za človeka bozkávate. Zmysly zosilnejú. Neviem, či som dobrá v bozkávaní. Zrejme neovládam všetky techniky. Ale ja z tej pusy rozoznávam, či mi bola príjemná a či sa aspoň snažil. Ak nie, potom doma vypijem na ex liter vody. :-)

Ústa si všímajte aj z iného dôvodu. Vykrivuje ich? Asi vám neverí a vopred všetko vzdal. A špeciálne pozor, ak tlačí pery k sebe po tom, ako povie niečo pekné. Na to vezmite jed, že by najradšej lichôtku dokončil nejakým nelichotivým pomenovaním vašej osoby alebo vyvrátením povedaného. Musí sa poriadne premáhať, aby mu to nevykĺzlo z úst. Povedal to úplne nasilu a zomknutými perami bráni dopovedať zvyšok jeho skutočnej myšlienky. Už ani nepotrebujete vidieť a cítiť z jeho prítomnosti viac. Môžete ho rovno poslať tam, kam posielame nepohodlných ľudí. Ale odtiaľ sa nevráti oddýchnutý, opálený, vysmiaty a s magnetkami. Môže sa prepadnúť pod zem.

Facebook, Pokec

OK, tak toto nie je reč tela. To je len vaša oslavná after párty, že ste odhalili zbabelca a/alebo ješitného chlapa, ktorý si nič neprizná. Jasné, že sa neozve, alebo sa bude ozývať čoraz menej, aby nebol prečítaný až do bodky. Musí vyzerať ako hrdina národa. Ibaže milí páni, vy asi nepoznáte aplikácie vo svojom smartfóne.

Keď si muž myslí, že on je online a dotyčná o tom netuší :-)

Ja spoľahlivo zistím, že stále trčíte na Pokeci a to bez toho, aby som sa musela prihlásiť. Stačí mi za adresu Pokecu napísať lomítko, zaň váš nick a dať Enter. Nielen zdieľanie ukazuje, že ste na Facebooku v kuse aktívni. Tvrdenie o tom, že ste zaneprázdnení, vám nikto žrať nebude. Tak na vypisovanie čas máte a tú ženu, ktorej ste motali hlavu, nie?

Pre koho je moja lekcia o reči tela?

Tento návod mal poslúžiť pre ranené a nezadané ženy. Ženy sú totiž najčastejšími čitateľkami tohto blogu. Týmto ale neodrádzam mužov, ktorí chcú chrániť svoje srdce. Ak vás ženy štvú, pošlite ich do čerta i vy a nech vám tento článok padne na osoh.

BTW: Vôbec sa nebudem hnevať, keď si ho prečítajú aj fešáci, ktorí prispeli svojimi návrhmi na schôdzky k obohateniu mojich pozorovaní. Nepotrebujem ich menovať, však oni sa tu nájdu. Jeden z nich už pochopil, že mám jeho reč tela i správanie prečítané. Radšej by sa zviezol hromozvodom, než by ma mal stretnúť na schodoch a vidieť môj víťazoslávny pohľad. Nech sa rovnako hanbia aj tí ostatní. Môžete článok zdieľať. Možno ich máte aj vy medzi priateľmi. Svet je malý. :-)
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes