Dornova metóda napráva prešľapy i chyby


Zdravý psík, koník či mačička je pre svojho pána hotový poklad. Ja doma už od šteniatka vychovávam krásnu psiu slečnu a za tých 10 rokov sa Vikinka stala mojou najlepšou priateľkou. Každý priateľ môže byť občas náladový, špeciálne ak ide o westíka, ktorý má vždy svoje vrtochy. No čo ak vrtochy v skutočnosti nie sú vrtochmi a poukazujú na zdravotný problém? V takom prípade Vám v správnej diagnostike určite pomôže Dornova metóda.



Keď len pozorovanie nestačí


Za bežných okolností dokáže majiteľ spoznať, keď sa so psíkom niečo deje. Predsa svojho miláčika každý deň kŕmite, venčíte, češete a už poznáte jeho povahu. Problém je, keď sa vo vašom spoločnom živote neustále dejú nejaké zmeny. Vtedy naozaj nedokážete spoľahlivo určiť, čo je normálne a čo nie.

Ja a Vikinka sme zmenili bydlisko už niekoľkokrát. Ako trojmesačnú som si ju priniesla do bytu vo Frýdku Místku, kde sme bývali takmer rok a potom sme sa obidve odsťahovali do rodinného domu mojich rodičov na Slovensku, kde sme sa zdržali necelé tri roky. Aj keď sú obdobia, kedy sa k rodičom vrátime a trávime v ich dome i celé mesiace, už šiestym rokom sa na striedačku zdržiavame aj v byte v Žiline. Aj veterinárnych lekárov už mala asi piatich, takže veľké zmeny.

Keďže je Vikinka moja najlepšia priateľka, zdieľa so mnou moje radosti, starosti i môj žiaľ z mojich osobných zlyhaní. Vždy bolo na nej vidno, aké emócie prežíva a že môj žiaľ je aj jej žiaľom. Mali sme veru dosť ťažké obdobie a medzičasom sme riešili aj jej vlastné problémy. Veď každý tvor má svoje trápenia. Vikinka mala pred rokmi úraz oka, ktorý skončil veľmi silnou pigmentáciou očiek, pre ktorú videla veľmi obmedzene. Jej zrak sa zlepšil, no trošku za posledné rôčky zlenivela a pribrala. Menila sa, nie však nejako radikálne. Všetky zmeny som považovala za primerané jej veku, zdraviu a meniacim sa podmienkam, v ktorých žijeme.

Ďalšie problémy problémy štvornohej slečny


Čo som si všimla bolo to, že raz za čas vyvrátila nestrávenú potravu. Nestávalo sa to často. Možno tak raz za mesiac a niekedy ani to nie. Takže som si myslela, že jej len niekto z rodiny niečím stravu "prilepšil" a jej to nesadlo, alebo jej niekto pri hladkaní postláčal bruško. Strava jej chutila, vyprázdňovala sa normálne, podľa doktorov nebol dôvod na paniku.

Tiež som zaregistrovala, že častejšie vyhľadáva pokojnejšie miesta v byte a že sa často otriasa. Myslela som, že jej len vadí uľahnutá srsť, väčšinou sa otriasala po hladkaní, kŕmení / pití, alebo keď jej vietor "rozfúkal háro". Vedela si k tomu vybrať ten "najvhodnejší okamih". Napríklad sebou začala triasť uprostred prechodu pre chodcov. :-)

Jej otriasanie a zanovitá povaha (vonku poslúchala vždy a prišla na povel, doma len keď sa jej chcelo) občas vyzerali celkom vtipne, no v skutočnosti to vlastne až také smiešne nebolo. Nemalo byť.

Odpovede prináša zvieratko alebo Dornova metóda


Včera mi psík Endy, ktorého sme pred dvoma rokmi adoptovali, ukázal svoju labku. Mal už pridlhý pazúrik, ktorý mu ubližoval pri pohybe a chcel mi to nejako naznačiť. Tak vyčkal, až sa budem naňho pozerať, potom začal krívať, prišiel ku mne a zdvihol labku. To bolo nápadné a problém sme okamžite vyriešili k spokojnosti nášho mladého fešáka.


Endy neisto našľapuje na boľavú labku a snaží sa ju ukázať

Príznaky problémov však môžu prichádzať postupne a nemusia byť až také nápadné. Že Vikinka krútila hlavou, to bolo len podarené, no nevyzeralo to ako chorobný stav. Vážnejšie podozrenia vo mne skrsli až pred troma týždňami, keď sa jej zasa začali zanášať uši mazom a veterinár pri odbere a rozbore ušného mazu nezistil žiadnu prítomnosť zápalových látok. Kázal mi ušká častejšie čistiť, alebo zmeniť stravu (ktorá nikdy predtým nespôsobovala problémy), no mne to už bolo podozrivé a podujala som sa zistiť, čo za tým väzí skutočne.

Na odpoveď našťastie nebolo treba dlho čakať. Pred týždňom sme sa s Vikinkou dostali na Stretnutie westíkov - Westie Meeting. Táto akcia sa konala už piaty krát a vďaka nej som si mohla vypočuť prednášku s názvom Dornova metóda u westíka. Ako som počúvala, čo všetko si dokáže spôsobiť west highlandský biely teriér svojou energickou náturou, začínalo mi dochádzať, že ani tej najpozornejší majiteľ niekedy nemusí zistiť, že sa s jeho westíkom niečo deje. A je úplne jedno, či máte westíka alebo iného teriéra.


plagát Westie Meetingu, zdroj

Od šklbania sa na vôdzke až po beh na nerovnom teréne, kde labka dosadne na trasu pod nesprávnym uhlom presahujúcim pohybový rozsah kĺbu... psík si môže takýmito prešľapmi ublížiť kedykoľvek a kdekoľvek. Ublížiť mu môžeme nechtiac aj my. Chceme ho ochrániť pred hrozbou, nešikovne ho k sebe pritiahneme. Stokrát sa nič nestane a stoprvým pritiahnutím mu nevedomky zablokujeme krčný stavec. Alebo ho vyrušíme pri niečom a on prudko otočí hlavou. Veľká chyba. Lenže psík nám to povedať nedokáže. Bude zranený pobehovať ďalej a my jeho počiny považujeme za "psie kusy". Rovnako iné zvieratko sa nebude sťažovať. Problém najepoľahlivejšie vypátra Dornova metóda pre zvieratá, ktorá Vášmu miláčikovi so všetkým pomôže.


PhDr. Anna Bellayová DoTh. a MVDr. Andrea Macková pomáhajú dvom psíkom, Foto (c) Kačka Čermáková

Čo vlastne zisťuje Dornova metóda


PhDr. Anna Bellayová, DoTh. a MVDr. Andrea Macková, DoTh. (viď foto) sú certifikované terapeutky a s Dornovou metódou majú dlhoročné skúsenosti. Na ich prednáške som sa dozvedela, že každá blokáda, dokonca i tá najmenšia, môže časom prerásť a začať sa prejavovať na inom mieste.

Je to vlastne logická vec. Všetci vieme, že taká bolesť chrbta môže aj u človeka vystreľovať do rúk i do nôh. Že nedobrá pozícia kostí môže zničiť celý kĺb. A taktiež vieme, že človeka, ktorý nesprávne sedí, môže neskôr začať trápiť krk, bolesti svalov i horšie veci.

Kosti a kĺby tvoria ucelený systém a ich nesprávne postavenie dokáže ovplyvniť veľa ďalších systémov a procesov v tele. I nervy, ktoré majú na starosti kadečo. Od trávenia až po správnu činnosť sluchového aparátu. A práve negatívnemu dopadu na orgány tela chce predísť Dornova metóda. Je to vlastne prevencia i liečba skutočných príčin problémov. Nejde o potláčanie príznakov, ktorým je známa bežná medicína.

Dornova metóda je založená na jemných hmatoch a trpezlivej spolupráci so zvieratkom či človekom, ktorého terapeut diagnostikuje / lieči. Terapeut hmatmi navádza svaly k pohybu a overuje, či sú všetky časti na svojom správnom mieste. Pokiaľ zistí odchýľky, práve s pomocou práce svalov ošetrovaného dokáže uviesť kosti i kĺby do svojej prirodzenej polohy a energiou dotykov dané miesta ošetruje. Nejde teda o žiadne šklbanie ani násilné zatláčanie, aké vidíte vo filmoch, kde niekomu naprávajú chrbtice či končatiny. Všetko sa deje s presne danými postupmi, prirodzene a úplne jemne.

Dornova metóda sa nikdy nezaoberá len jednou partiou. Teda neprídete so zvieratkom a nepoviete, aby terapeut pozrel len labku. Dornova metóda je uceleným súborom naučených hmatov a logických krokov. Postupuje sa systematicky a nezabudne sa na jedinú kostičku. Keď sa pri tom pozeráte na svojho miláčika, vidíte na ňom všetky jeho emócie. Aj tie, ktoré dovtedy ostávali zablokované a potláčané. Najskôr evidujete pocit nepohody, keď sa nájde problémové miesto a potom si všimnete, ako sa mu postupne uľavuje, keď sa jeho telíčko dostáva do požadovanej harmónie. Aj keď si možno váš psík nikdy neľahne pred cudzím človekom na bok, terapeut si rýchlo získa jeho dôveru a pri terapii sa bude pred ním pokojne rozvaľovať. Na to sa pripravte. A nebojte sa, že ho to bude bolieť. Dornova metóda nikdy nejde do prahu bolesti a je bezpečná.

Po terapii / diagnostike sa ošetrovaný môže cítiť veľmi ospalo, alebo naopak energicky. Záleží, čo bolo v jeho tele zablokované a či došlo k radiálnejším alebo jemnejším zmenám. Odblokovaním chrbtice napríklad môže Dornova metóda výrazne zmeniť ťažisko tela zvieraťa a kým ho jeho nôžky budú schopné niesť, jeho svaly si budú musieť najskôr zvyknúť na nové a správne postavenie tela. Kým sa však svaly i šľachy prispôsobia svojmu pôvodnému vzorcu pohybu, môže to trvať a dočasne to môže vyvolávať až zdanlivé zhoršenie stavu. Všetko záleží na tom, ako dlho telo v nesprávnom postoji a pohybe zotrvávalo.

No netreba sa toho báť. Kým prídu zlepšenia, v tele už veselo prúdi lympa, podporí sa správne prekrvenie tela i detoxikácia. Všetko je teda na správnej ceste. Ak svojho miláčika milujete, venujte mu primeranú pozornosť, doprajte mu oddych a dokonca i samotu, ak ju bude chcieť a potrebovať. Základom vašej starostlivosti nech je len dobrý pitný režim, kvalitná strava a dohľad, aby miláčik neprepínal svaly. No však ako po masáži. Aj po nej sa musí oddychovať.

Čo Dornova metóda priniesla Vikinke?



Po prirodzenom oddychu si začnete všímať pozitívne zmeny. Zvieratko začne byť živšie (primerane svojmu veku), spokojnejšie, jeho pohyby budú prirodzené, plynulé a ani trošku strnulé / kŕčovité.

Teraz už zrejme chápete, že otriasanie hlavy a nadmerne sa tvoriaci ušný maz boli len reakcia na nesprávne postavenie krčných stavcov. Vikinke nešlo o uľahnutú srsť. Vikinka sa snažila si krk otriasaním sama uvoľniť krk. Triasla len hlavou, oveľa častejšie než zdraví westíci a jej pohyby boli kŕčovité. To som si všimla až na stretnutí, kde som mala možnosť dlhšie pobudnúť s inými westíkmi a ich majiteľmi. Teraz sa vďaka starostlivému ošetreniu od pani Bellayovej (FB kontakt) otriasa celým telom, s ľahkosťou a iba ojedinele. Napríklad vtedy, keď sa zobudí.

Vikinka mala problém aj so zadnými končatinami. Ako šteniatko raz natiahla labku a nejakú dobu krívala. Veterinárka ma ubezpečila, že sa všetko napraví a Vikinka z toho vyrastie, no nebola to pravda. Viky nekrívala, no zrejme nerovnomerne zaťažovala labky. Nesprávne postavenie kĺbov spôsobilo zhoršenú pohyblivosť zadných nôh i vychýlenie jedného pliecka. Jedno mala vyššie ako druhé. Preto sa pomalšie hýbala a možno i vďaka tomuto mala sklony k priberaniu. Nechať všetko tak, alebo ju nútiť do rýchlejšieho pohybu nasilu, časom by sa na kĺboch prejavovali zmeny súvisiace s rýchlejším opotrebovaním.

Dnes je tomu týždeň, čo jej Dornova metóda napravila pozíciu kostí a v jej správaní vidím postatný rozdiel. Hoci má stále nadváhu (váhu teraz upravíme novou stravou), pohybuje sa omnoho ladnejšie. Tiež viac vyhľadáva moju spoločnosť a čo som si všimla, opäť mi vylieza na kolená. Keď bola mladšia, často sedávala na kolenách starému otcovi. Bola otočená čelom dopredu a k nemu chrbtom. Občas takto sedela na kolenách aj mne, no po smrti starého otca akoby stratila záujem a nikomu viac na kolená nevyliezla. Myslela som, že za zmenami skrýva žiaľ, ale bolo v tom zrejme niečo iné. Mala podľa všetkého problém udržať rovnováhu. Tú našla až teraz, keď sú jej labky opäť pohyblivé a dokonalo vyvážené.

Prečo vyskúšať Dornovu metódu?


Ako som napísala, Dornova metóda je bezpečné a preventívne ošetrenie pohybového aparátu. Nevzniká žiadna závislosť na liekoch ani nútené opakovania návštev terapeuta. Záleží len na zvieratku, akému druhu pohybu holduje a na vás, ako ho pohybom zaťažujete. U zdravého zvieratka, ktoré nie je vyslovene športovcom, stačí kontrola raz ročne. Veľa informácií nájdete na oficiálnej slovenskej Facebookovej stránke Dornovej metódy, kde si tiež v prípade záujmu môžete objednať nádhernú knižku, ktorú som si kúpila aj ja pre lepšie pochopenie celej teórie.

Ak vidíte zmeny správania svojho miláčika a nevidíte žiadny reálny dôvod, prečo by sa mali diať, alebo nedokážete pre neustále sa meniace podmienky tieto zmeny postrehnúť vôbec, rozhodne vyhľadajte terapeuta a dajte miláčika skontrolovať. Možno ešte netrpí žiadnou chorobou, no tá môže prísť. Preventívnymi opatreniami nielen predchádzate reálnym chorobám, ale tiež uvádzate svojich miláčikov do harmonického stavu, čím im predlžujete život i zvyšujete jeho kvalitu. Budú sa môcť opäť veselo začleniť do kolektívu a byť šťastní.


naša super partia na westie meetingu, Foto (c) Maria Csanadi-Hercegova

Čo tiež odporúčam sú pravidelné stretávky s majiteľmi zvieratiek rovnakej rasy. Mne až stretnutie westíkov - Westie Meeting - otvorilo oči a umožnilo vidieť rozdiely. Či už sa niečo také koná blízko vášho bydliska alebo aj na opačnom konci republiky, neseďte doma. Vezmite svojho miláčika, užite si stretnutie, bavte sa a hlavne pozorne sledujte dianie. Možno si tam ten váš maznáčik nájde aj nejakých priateľov ako moja psia slečna.


Vikinka a jej nová kamarátka Roxy a kamarát Megísek

Vy tam zasa nájdete odpovede na svoje otázky a môžete šíriť svoje vedomosti o Dornovej metóde i ďalších dôležitých veciach ďalej. A možno v hodine dvanástej zachránite niečí život osvetou.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes