Test potravinovej intolerancie Food Detective


Som si dobre vedomá, že téma tohto článku by zapadla viac na môj druhý a lifestylový blog NewBridget, no ja vám dnes dokážem, že test potravinovej intolerancie Food Detective dokáže rovnako dobre pomôcť aj vašej kráse. Budete sa čudovať, ako veľmi dokáže vplývať strava na stav pokožky.


Že je mojim problémom potravinová alergia alebo potravinová intolerancia, to som tu už neraz načrtla. Všimla som si, že po konzumácii určitých potravín sa mi pleť výrazne zhorší. Nejakú dobu som dokonca obmedzovala určité potraviny a snažila sa odhaliť vinníka. Neúspešne. Aj zo zdravej stravy mi neraz bolo zle. Dajme príklad.

Na raňajky biely jogurt s celozrnným rožkom, na obed šalát z listovej zeleniny s balzamikovým octom a uvareným vajíčkom, na večeru sushi a druhý deň som sa mohla škriabať po stene. Pýtate sa, ako môže byť niekomu z takejto stravy zle, ako sa dá z tohto pribrať a oškaredieť? Nuž čítajte ďalej.

Veľké problémy

Nielenže mi bolo zle od žalúdka. Mávala som akné, ktoré ale nemalo rovnaké klinické príznaky ako to bežné. K bežnej vyrážke sa obvykle prepracujete cez fázu upchatých pórov, bielych a čiernych bodiek a všetko nejaký ten čas trvá. Máte čas zakročiť kozmetikou. Keď Vám však za pár hodín vyraší akné po desatine tela, alebo vám po dôkladnom večernom vyčistení pleti do rána aj tak vyskočia zahnisané pupáky a preskočíte všetky tie fázy zmien pokožky, to už asi nie je celkom normálne, že? Rovnako som dlhodobo bojovala s lupinami a svrbivou pokožkou. To už taktiež viete, že každý šampón mi zabral tak na dva mesiace a potom som mohla kupovať nový a že sa mi občas bez známej príčiny urobil ekzém.

Mala som podozrenie, že za tým môžu byť orechy, len som nevedela, ktoré presne a či len orechy. Bola som si istá jedine arašidmi a tie ostatné ingrediencie mi neboli  jasné. Ale efekt bol vždy rovnaký. Zlá pleť, migrény, tráviace ťažkosti, únava.

Čudovali by ste sa, čo dokáže v tele narobiť aj obyčajný keksík. Ako som zistila, výrobcovia pripravujú rôzne druhy keksov na jednej výrobnej linke a často do náplní melú odrezky, ktoré ostali pri výrobe. Nechce sa im triediť odrezky druhovo, využije sa proste všetko. Na obaloch uvedú, že daný produkt môže obsahovať stopy iných látok a zbavia sa tak zodpovednosti. Takže kúpiť si dobošku z lieskových orieškov a spoliehať sa, že v nej budú len lieskové orechy a žiadne arašidy, kokosové orechy a iné alergény, to sa nedá.

No s takýmto alibizmom sa nestretávame len u výrobcov cukroviniek. Takmer všetky potraviny sú zmesou látok, ktoré vám môžu robiť problémy a ktoré vďaka ich postupom nemáte šancu odhaliť. Neoplatí sa kupovať hotové výrobky. Omáčky, pečivo, koreniace zmesi, marinády, mäsové výrobky i konzervy vás môžu nepríjemne prekvapiť prítomnosťou toho, čo by ste nečakali. Alebo toho, čo vidíte uvedené v zložení, no nepodozrievate. :-)

A tak som si zadovážila test potravinovej intolerancie Food Detective, ktorý mi pomôže vytvoriť zdravé menu, z ktorého nebudem trpieť ja a ani moja pokožka. Budem môcť variť len z toho, čo mi neškodí a čo moje telo strávi. Viete, ono sa to zdá málo dôležité... niekto si povie, že čo tam po nejakých tráviacich ťažkostiach. No uvedomte si, že keď vám telo netrávi, tak nevstrebáva ani vitamíny. Namiesto toho do svojho tela nadopujete prázdne kalórie a toxíny, ktoré vznikajú nedobrým spracovaním stravy. Bodaj by som nepriberala a nemala škaredú pleť, keď sa niektoré jedlo mení v mojom tele na najväčšieho nepriateľa!

Ako funguje test potravinovej intolerancie Food Detective

O potravinovej intolerancii a teste ste si mohli prečítať viac v článku Intolerancia potravín ako daň za život v dnešnej dobe. Ide skrátka o to, že imunitný systém niektoré látky vyhodnotí ako škodlivé a začne sa proti nim neprimerane brániť. Nastáva tak niečo podobné ako alergická reakcia, no všetko sa deje oneskorene a bez ohrozenia života. Avšak vyvoláva to rad ťažkostí a tie človeku strpčujú život. Nezriedka môže intolerancia spôsobiť okrem problémov s pleťou aj priberanie na váhe a ďalšie problémy. No nie je lepšie spraviť si test a skúsiť telo na problémové potraviny opäť pomaly naučiť?

Základná sada určená pre test potravinovej intolerancie Food Detective obsahuje rad roztokov, ktoré pomôžu určiť, ktorá potravina je vinník. Aby boli výsledky testu čo najpresnejšie, rozhodne sa nesnažte obmedzovať potraviny, ktoré podozrievate. Nech sa len pekne objavia protilátky v krvi a test vám dohady potvrdí alebo vyvráti. Jedzte ich všetky aj za tú cenu, že by ste mali chodiť samá vyrážka ako poďobaný adolescent, alebo ako ja predminulý týždeň. :-) Vyhýbajte sa len tomu, s čím naozaj máte vážny zdravotný problém. Ja som nejedla arašidy. Po nich je mi vážne zle.


V sade Food Detective je všetko, čo k testu potrebujete. Samozrejmosťou musí byť podrobný návod, ktorý ja hodnotím ako veľmi zrozumiteľný. Pochopí ho každý. 

V malom vrecúšku sú dve sterilné lancetky, ktorými pichnete do prsta a dve pipety na vykonanie odberu krvi z kvapky, ktorá z prsta vyjde. Prečo sú dve? To len preto, aby ste mali ďalší pokus v prípade, že by ste na prvý krát nenabrali dosť krvi. Treba na to jednu takú väčšiu kvapku. Aby ste si mohli tú bodku na prste potom zalepiť, výrobca pridal aj náplasť a jeden dezinfekčným roztokom nasiaknutý obrúsok. 

Ďalej tam máme dva roztoky (dve veľké fľaštičky) na premývanie testovacej podložky, tri reakčné roztoky a samozrejme samotnú podložku. Tá je zabalená v ochrannej fólii, aby sa vylúčila akákoľvek možnosť jej kontaminácie baktériami z prostredia a skreslenia výsledkov testu Food Detective.

Sadu doplnila ešte kartička, do ktorej sa prehľadne zaznačia výsledky testov a malá brožúra s radami, ako vylúčiť problémové potraviny (hlavne v čom ich nájdete) a čím ich nahradiť pri príprave jedla. Tieto rady sú aspoň pre mňa cenné, pretože mi poskytujú základný návod, ako variť.

Ako prebiehal môj test

Najväčší problém som mala s odobraním vzorky, lebo som (úprimne povedané) sraľo. Prvý krát mi pritlačila lancetku k prstu mama. Ja som sa k tomu dokopávala asi 10 minút. Nakoniec to bolelo minimálne, no možno práve kvôli tomu strachu mi nevyšlo z prsta dosť krvi. Pipetka by mala byť naplnená až po rysku. Druhý odber som už spravila úplne sama a ten bol bez problémov.

Obsah pipetky sa potom vyleje do fľaštičky z červeným roztokom označeným písmenkom A, pretrepe sa, vybalí sa podložka a roztok sa vyleje. Potom sa nechá pôsobiť, zleje sa, podložku omyjete... potom to isté spravíte s modrým roztokom B a C... 


Asi nebudem celý postup opisovať a nudiť Vás. Test potravinovej intolerancie Food Detective má naozaj prehľadný návod. Pokojne si ho prečítajte na webe.

Až bude test hotový, posledné políčko (na fotke v pravom hornom rohu) musí ostať tmavé modré, predposledné zasa bez zafarbenia. Tie ostatné políčka sa zafarbia podľa toho, či máte alebo nemáte potravinovú intoleranciu.


Na fotografii sa mi nepodarilo až tak dobre zachytiť tie výsledky, ale určite ste si všimli, že na podložke má viacero políčok nenápadné modré zafarbenie a tých čistých bielych ako ľalia je tam pomerne málo. Nech nemusíte vykrúcať hlavy, ukážem kartičku s výsledkami. Toto je môj verdikt.

Kartička s výsledkami definuje až tri stupne intolerancie. Prvý stĺpec sú potraviny s miernou reakciou. Tieto môžem jesť len raz až dvakrát do týždňa v malom množstve. Čo sa nachádza v druhom a treťom stĺpci, na to by som mala aspoň tri mesiace zabudnúť. Po troch mesiacoch sa môžem pokúsiť zjesť niektorú z nich a pokiaľ telo nezareaguje, môžem ju jedávať častejšie. 

moje výsledky testu Food Detective
Čiernym perom som do kartičky zaznamenala všetko, čo ukázal test potravinovej intolerancie Food Detective. Aby ste chápali, prečo je pre mňa tento verdikt krutý, červenou sú označené ďalšie potraviny. Tie mi spôsobujú klasickú alergiu (alebo sú zatiaľ v podozrení) a žltou farbou sú potraviny, ktoré mi telo odmieta, pretože mám vyoperovaný žlčník. Ešte by som tam mohla zaradiť aj papriku, no reagujem len na baranie rohy. Na klasickú papriku nie. Pozrite druhý a tretí stĺpec. To všetko sú potraviny, ktoré sú pre mňa najbližšie mesiace tabu.

Bez pšenice sa zaobídem, no najviac ma nepotešila intolerancia základných potravín, ako sú vajíčka, kravské mlieko, kvasnice a kakao, ktoré milujem. Musím teda zabudnúť na akékoľvek kysnuté pečivo, ale aj všetky kvasené a zrejúce potraviny i nápoje. Žiadna sójová omáčka, žiadny ocot, zrejúci syr, ani víno a pivo. Kečup som nikdy nejedla (pre paradajky), no horčicu áno a tá sa vyrába z octu. Problém mi môže spraviť aj hotová omáčka, sušené ovocie alebo klasický rafinovaný (aj trstinový) cukor, pretože ten v tele môže kvasiť. 

No a teraz zamierte pozornosť na prvý, kde sú potraviny, ktoré môžem jesť občas. Sú to taktiež základné potraviny a takmer všetko, čo si bežný človek dáva ako prílohy. Ich obmedzenie mi nevadí, veď ja som prílohy nejedla ani predtým, no predsa ma to limituje vo výbere. Chlieb viac nebude každodenný, ak nenájdem spôsob, ako si ho pripraviť bez použitia problémových surovín.

Už viete, prečo mi tak bolo zle z modelového jedálnička? V rámci diétnej stravy som zjedla vajíčka, jogurt - čiže produkt z kravského mlieka vyrobený použitím kvasiniek, pečivo, balzamikový ocot a večer som to priklincovala úplne najviac. Sójovou omáčkou a zázvorom na sushi, v ktorom boli okrem problémovej ryže aj problémové krabie tyčinky (kôrovce). 

moje obľúbené sushi: mango, uhorka, avokádo a krabia tyčinka, so zázvorom, wasabi a sójovou omáčkou
Intolerancia na arašidy sa nepotvrdila. Na arašidy budem mať teda klasickú alergiu. Tak isto podozrievam kokosový orech, ktorý ale nebol zahrnutý v teste, takže túto potravinu podrobím sledovaniu, či vyvoláva alebo nevyvoláva v mojom tele reakcie. Ponaučenie? Mala som viac načúvať signálom svojho tela. Telo vám vždy povie, keď mu niečo nesedí.

Čo budem robiť?

Tak na túto otázku je ľahká odpoveď. Žiadne keksíky, žiadne hotové mäsové a ani iné výrobky viac do úst nevezmem. Žiadny chlebík, ktorý si neupečiem sama. Ani len čokoládku, pretože aj keby v nej neboli oriešky, bude v nej kakao alebo mlieko. Asi si teda kúpim psie granule bez obilnín. Tam je aj tak iba mäso, zelenina a popol. :-)

Ale nie. To bol žart. Budem voliť dobroty vyrobené z orieškov, maku a obilnín, ktoré mi nerobia zle - čiže do úvahy pripadá pohánka a ovsené vločky. Prisladiť ich môžem sirupom z agáve, javorovým sirupom. Sú to jednoduché cukry, ktoré sa v tele spracujú rýchlo a nebudú sa premieňať na ocot. Chlieb si môžem upiecť vlastný a to nie z kvasníc, ale klasického kvásku. Kypriaci prášok taktiež používať smiem a vajíčka sa dajú nahradiť rastlinným margarínom a olejom.

Keďže horčicu nesmiem, vyrobím si vlastnú horčicu z citrónovej šťavy. Budú tým pádom možné aj marinády na mäsá a dresingy na listovú zeleninu, ktorá mi problémy nerobí. 

V tradičných slaných jedlách použijem namiesto vajec a syrov ovčí syr (ten mi nerobí problémy, ako som zistila), alebo pridám tofu (sója zatiaľ bez problémov). Dám si pokojne aj halušky. Len si ich spravím nie z múky, ale z podrveného ovsa a nedám do nich tvaroh, bryndzu ani kyslú kapustu, ale ovčí syr. A nebudem ich jesť tak často, lebo ide o jedlo zo zemiakov. Ale vidíte, že všetko sa dá navariť, ak je vôľa.

Pivo, víno ani väčšinu alkoholu nemôžem, takže prejdem na tequillu alebo gin. :-) Ešte stále si myslíte, že budem mať psí život a že budem trpieť? Nie. Nebudem a ešte aj pekne schudnem. Keď sa telo nebude zaoberať bojom s potravinami, bude pekne tráviť. A spracovávať alkohol, lebo budem v kuse naliata, ha, ha. Samozrejme zasa vtip.  

Možností kvalitného života aj bez obmedzovania je neúrekom, len ich treba hľadať. Viac informácií o potravinovej intolerancii nájdete na mojom blogu NewBridget a stránke http://food-detective.sk, kde sa dá zakúpiť i predmetný test potravinovej intolerancie Food Detective.


Pomocná ruka od Cambridge Nutritional Sciences Ltd


Niekomu by pri zostavovaní receptov jedál mohla pomôcť aj knižka, ktorá má údajne vychádzať v týchto dňoch.

Jej názov znie Průvodce potravinovými intolerancemi – Aby ste se zase cítili dobře, čo vyplýva z názvu, bude v českom jazyku a kniha bude slúžiť práve tým, ktorí netolerujú viaceré základné potraviny. Teda rovnakí smoliari ako ja a možno aj vy. :-) V publikácii nájdete užitočné rady od výživových poradcov zameraných na pomoc ľudom s potravinovou intoleranciou, tipy, ako pri príprave jedla nahradiť problémové ingrediencie i konkrétne recepty na chutné pokrmy. Až budem poznať viac detailov a knižka bude dostupná vonku, určite vás budem o tom informovať. 

Tiež vás budem informovať o tom, ako sa mi darí po eliminovaní potravín, ktoré mi narobili toľko problémov. Ak budete chcieť, môžem pridať aj recepty na jedlá.

Držte sa a buďte všetci zdraví i krásni.
ZDIEĽAJTE:

1 komentár :

  1. Ďakujem za vyčerpávajúci článok! Ja viem, že mám problémy s pšenicou, preto sa jej snažím vyhýbať. A v podozrení mám mlieko a niektoré druhy ovocia. Test si jednoznačne kúpim a vyskúšam :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes