Čistenie pleti a starostlivosť - najčastejšie chyby


Neustále sa s tým stretávam. Ľudia nakúpia kopu kozmetiky rôznych značiek. Investujú do drahých i lacných produktov s nádejou, že sa ich pleť zlepší, no nič sa nedeje. V tom horšom prípade sa deje a pleť sa mení k horšiemu. Prečo teda kozmetika nefunguje? Kde udělali soudruzi chybu?


V nasledujúcich riadkoch prejdem jednotlivé produkty a pri každom vám presne prezradím, čo s nimi robíme alebo čo nerobíme a mali by sme. Snáď to niekomu pomôže získať aspoň základný prehľad. Nie vždy sú na vine "soudruzi". Chybujeme aj my.

Čistiace mlieko / Čistiaca voda / Čistiaci krém


Tu máme česť s produktom, ktorý je primárne zameraný na čistenie pleti. Nanáša sa na vatový tampónik, krúživým pohybom sa ním prechádza po pokožke a tá sa tak zbavuje nečistôt. Na niektorých produktoch sa uvádza, že dokážu odlíčiť aj mejkap, no pokiaľ to nie je produkt, ktorý sa z pokožky zmýva, tu by som bola maximálne opatrná.

V čom je háčik: Moderný mejkap je zmesou látok minerálného a rastlinného pôvodu. Mnohé mejkapy obsahujú vodeodolné akryly, silikóny i nerozpustné pigmenty. Problém je v tom, že tieto látky nemožno úplne rozpustiť. Ich súvislú vrstvu vieme akurát narušiť a mechanické otieranie vatou zhorší ich priľnavosť k pokožke, no zbytky ostanú vždy. To máte to isté, ako so školskou tabuľou. Môžete ju dokola utierať suchou handrou, no pokiaľ ju aspoň z času na čas neumyjete poriadne, budete sa v triede dusiť prachom z kriedy a znehodnocovať celú tabuľu. Takže naozaj chcete dusiť svoju pokožku každý deň zbytkami mejkapu?

Na mejkap platí jediné - poriadne dávka detergentov, mechanické potretie rukou alebo špongiou a zmytie vodou. Lenže zrovna tento druh produktu sa nezmýva a tu je pes zakopaný. Alebo by ste šli zmývať tú ochrannú vrstvu, ktorou sa snaží mlieko chrániť vašu pleť. Alebo tú vrstvu, ktorou čistiace mlieko zapečatilo zbytky mejkapu vo vašich póroch? Je to tak, čistiace mlieka sú prežitok a pokiaľ sú to mlieka typu "Stay-On", teda nefungujú ako čističe na zmývanie, nemali by sme po nich siahať ako po jedinom univerzálnom produkte na odlíčenie a čistenie pleti. Vždy potrebujete ešte ďalší produkt.

Odličovač


Produkt na odlíčenie je produkt, ktorý by mohol spadať aj do vyššie zmienenej kategórie, ale nie je to podmienkou. Rozdiel je v čistiacej schopnosti. Keď už produkt nazvem odličovačom, musí vedieť odstrániť aj ten najodolnejší mejkap.

V čom je háčik: Niektoré produkty tohto typu zanechávajú na pokožke mastné vrstvy a teda by sa mali odstrániť v ďalšom kroku starostlivosti. Ja viem, ono to zvádza k tomu, aby sme ich ponechali ako ochranu, no to by bola chyba. Dvojfázové odličovače na odstránenie vodeodolného mejkapu bývajú založené na báze pomerne agresívnych čistiacich látok a tie rozhodne zmyť treba.

Čistiaci gél / pena - moussant / zmývateľný krém


Veľa ľudí ich do svojej čistiacej rutiny vôbec nezaraďuje a je to chyba. Tento typ produktu obsahuje značné množstvo účinných detergentov, ktoré pri kontakte s pokožkou a vodou vytvárajú penu, uľahčujú zmáčanie nečistôt i zbytkov mejkapu a ich následným zmytím ostáva pokožka dokonale čistá aj v póroch. Každý by mal mať doma takýto produkt, len si treba vybrať ten správny.

V čom je háčik: Niektoré čistiace gély sú rizikové pre obsah liehu, iné pre príliš agresívne detergenty alebo nesprávnu manipuláciu. Vždy si treba vyberať podľa typu pleti a nezabúdať, že hĺbkovo čistiace produkty na svoje zmytie vyžadujú vodu určitej teploty. Nikdy by ste ich nemali zmývať príliš horúcou vodou, no na niektoré (hlavne tie olejové) zasa nebude dobrá ani studená voda. A po každom čistení sa treba natrieť a obnoviť tak obrannú bariéru pokožky. Inak svoju pleť vysušíte.

Micelárna voda


Často býva zamieňaná s čistiacou vodou, ale nemala by. Svojim spôsobom je to čistiaca voda, no technológia, akou sa dostáva k nečistotám, je premyslenejšia a podráždenie pleti minimálne. Zatiaľ čo bežná čistiaca voda často obsahuje alkohol a aj tak má bez ďalšej pomoci problém preniknúť k odolnejším nečistotám, micelárne vody s tým problém nemajú. Mnohé z nich dokážu narušiť aj súvislú vrstvu odolného mejkapu. Podobne ako vyššie zmienená kategória, ibaže micelárne vody obvykle nedráždia oči, čo sa o géloch a penách často povedať nedá.

V čom je háčik: Niektoré micelárne vody prenikajú k odolnému mejkapu tak, že ho síce dobre odlíčia, no samy potrebujú zmyť vodou z kohútika. V opačnom prípade pleti micelárne vody i odlišovače uškodia pomaly viac než ten neodlíčený mejkap. Napríklad také poloxamery, tie by som veru na pokožke neponechávala. A už vôbec nie na mastnej!

Gomáž / peeling


Tieto produkty má doma takmer každý, no niekto tieto dva pojmy nerozoznáva. Peeling je produkt, ktorý obsahuje abrazívne drsné zrniečka a tými sa pleť obrusuje. Gomáž je jemnejšia a väčšinou ten balast z povrchu pleti len "vygumuje" vďaka nerozpustným látkam, ako sú napríklad pomleté časti rastlín. Tieto nemajú také ostré hrany a preto sa gomáž viac hodí pre citlivú pleť. Zvláštnou kategóriou sú chemické a enzýmové peelingy. Takéto peelingy pôsobia nie mechanicky, ale chemicky. Odumreté bunky sú rozpustené a ľahšie sa dostanú preč z povrchu pokožky. Každý by mal vlastniť jeden takýto produkt.

V čom je háčik: K problémom s takýmto produktom dôjde len vtedy, ak sa aplikuje na podráždenú pleť alebo si zvolíte k svojmu typu pleti nesprávny produkt. Inak nevidím žiadne riziká.

Pleťová maska


Asi niet človeka, ktorý by nepoznal tento produkt. Dáva pleti výživu, sťahuje póry a poskytuje pleti rôzne ďalšie benefity.

V čom je háčik: Pleťová maska je produkt, ktorý sa používa vždy na odlíčenú a vyčistenú pleť. A to aj v prípade, že používame čistiacu masku a masku, ktorá sa zmýva. Ja viem, ono to človeka zvádza k preskakovaniu čistenia, no treba čítať návody. Masky naozaj nie sú stavané na odličovanie. K vyčisteniu pleti im takéto prekážky určite nevyhovujú.

Keď ide o masky, ktoré na pleti ostávajú, tak si dajte pozor, aby ste zvolili vhodné masky k typu svojej pleti. Niektoré vedia upchávať póry. Ak je v maske taká zložka, nie je to dôvod, aby ste ju nikdy nepoužívali. Skôr by som zvážila zmývanie. Ja takto z pleti zmývam niektoré masky Balea a predsa majú na mňa účinok. Za tých 15 - 20 minút, čo je maska na pleti, sa z nej výživa stihne vstrebať.

Tonikum


Tento produkt možno použiť len na dočistenie pleti (keď navlhčeným vatovým tampónikom prebehneme po tvári po hĺbkovom čistení, tampón zachytí aj najposlednejšie zbytky), na stiahnutie pórov a rozjasnenie pleti. Tonikum sa používa vždy až po tom, čo je pleť odlíčená a vyčistená do hĺbky. Nie na čistenie.

V čom je háčik: Tonikum si ľudia zvyknú mýliť s čistiacou vodou. Prečo? Pretože na svoje obaly výrobcovia píšu, že čistia pleť. Neznalý človek alebo lajdák zbadá slovo "čistenie" a už je šťastný, že má produkt na dennú hygienu a nemusí nič ďalšie kupovať. A ono to pravda nie je. Stiahnutím nedobre vyčistených pórov v nich tie nečistoty akurát tak zapečatia a ostanú pekne vo vnútri.

Pleťový krém / sérum / očný krém


Tak toto asi vysvetľovať nemusím. Takáto starostlivosť je alfou aj omegou starostlivosti o pleť. Denný, nočný alebo univerzálny krém je MUST HAVE a dámy po 25. roku života, tie by už mali zaradiť do opatery aj dobrý očný krém hydratujúci okolie očí. Začína sa očným krémom, pleťový sa dáva až potom. Ak chceme pleti dopriať extra luxus, niečo navyše, použijeme sérum. Séra majú (obvykle) ľahkú textúru, ktorá vďaka špeciálnej úprave dokáže prenikať do väčšej hĺbky než krémy. A niekto používa všetky tri produkty, čo tiež nie je zlé.

V čom je háčik: Krém niektorí ľudia často vynechávajú. Špeciálne mladí si myslia, že že mastná pleť nepotrebuje krémovať. Chyba. KAŽDÁ pleť potrebuje krémovať a to krémom alebo gélovým krémom, ktorý presne rešpektuje potreby pleti.

Ak používame krémy i séra, musíme ich aplikovať v správnom poradí, čo je ďalší problém. Sú výrobky, ktoré spolu fungovať nebudú a jeden zníži účinok toho druhého. Niektoré sérum neráta s následným použitím krému a môže napríklad obsahovať minerálny olej a silikón. Väčšinou sa naň aplikuje už en mejkap. Ak po takomto sére aplikujete pleťový krém, väčšina jeho účinných látok sa už do pokožky nevstrebe. A účinok mať nebudete, ani keď ich použijete obrátene. Aj preto tak často radím čítať etikety a používať v rámci starostlivosti produkty z jednej značky a tej istej línie. Značka si predsa nevyrobí produkty, ktoré by sa jeden s druhým bili. Nevylučujem však, že existujú séra, ktoré znesú krémy iných značiek a platí to aj opačne.

Ponaučenie?


Ako by povedala moja bývalá kolegynka, ľudia si zvyknú mýliť pojmy s dojmami. Čítame obaly, necháme sa zvádzať tými krásnymi slovami, čo sa tam píšu. A často sa nám nechce používať viac produktov a práve tie nutné kroky starostlivosti o pleť nevedomky vyradíme z hry.

Nech si výrobca píše čokoľvek, keď viete, čo hľadáte, nemôžete sa pomýliť. Hlavne treba pozerať následovné:
- názov typu produktu (tonikum, čistiaca pena, sérum, krém...čo hľadáte)
- či sa produkt zmýva alebo ostáva na pokožke
- či je vhodný pre váš typ pleti
- čo produkt odstraňuje / podporuje (či je na to, na čo ho potrebujete)
- čo obsahuje (či zrovna to, čo obsahuje, nie je pre pleť rizikové vo Vašom prípade)

Keď toto všetko viete, nehrozí, aby ste sa pomýlili a kúpili hlúposť alebo produkt nesprávne používali.

Čo obsahuje Vaša kozmetika, to už rozoberám detailnejšie na mojom druhom blogu http://awards4beauty.blogspot.sk. Blogu, ktorý je venovaný konkrétnym produktom a ich analýzam.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes