Bioderma: Matriciane Sérum

 Bioderma: Matriciane sérum

V posledných dňoch vás asi prekvapilo, že ja, človek verný hydratačným produktom, nemám príliš v láske hydratačné séra. Pritom stále opakujem, ako treba pokožku hydratovať, ale to, čo by ju hydratovať malo na 100%, to nepochválim. Mám ja totiž iného obľúbenca a tým je toto sérum.


Možno vás udivilo, prečo som na jednej strane vychválila hydratačnú masku Hydrabio do neba, prečo mám rada hydratačné krémy a sérum, ktoré je vnímané ako *najlepší kúsok od značky Bioderma, hodnotím rozporuplne (tu o ňom píšem: diel č. 1, a diel č. 2). Nuž stále som toho názoru, že len hydratovať pleť nestačí. Keď si mám už vybrať, volím také produkty, ktoré sa mi zdajú všestrannejšie. Mne osobne oveľa viac pomohol Hydrabio krém a maska, než sérum.

(*z vnímania bežných spotrebiteliek bez vážnejšieho problému s pokožkou, alebo spotrebiteliek, ktorým z nejakých dôvodov nevyhovuje krémová štruktúra pod mejkapom)

Prečo Bioderma vyvinula toto sérum


Naše telo neustále pracuje. Hormonálna hladina sa mení, mení sa jeho schopnosť zadržiavať vodu, živiny, čo ovplyvňuje aj pokožku... dosť tomu aj "pomáhame", no inak je to prirodzené a nazýva sa to starnutie. Tieto mechanizmy, ktoré v pokožke prebiehajú už boli viac ako milión krát popisované v rôznych vedeckých štúdiách a zatiaľ sa nenašiel človek, ktorý by ich dokázal vždy naštartovať na plný chod. Spočiatku u väčšiny ľudí mechanizmy fungujú bezchybne, no s pribúdajúcim vekom sa všetko v tele kazí ako v opotrebovanom stroji. 

Jednou z najväčších revolúcii v oblasti vedy bol objav štruktúry DNA. Zistili sme, že ľudské telo sa skladá z presne usporiadaných štruktúr. Tiež sme sa prepracovali a zisteniu, že starnutím sa tieto štruktúry zásadne menia. Takže môžeme pokožku hydratovať koľko chceme, môžeme ju mastiť, ale s narušenými štruktúrami nespravíme nič. Všetka úľava je len dočasná, pretože problém je omnoho hlbšie a začína už na úrovni dermis. To je stredná vrstva pokožky, ktorú len tak mimochodom ničí UVA žiarenie, ktorému sa podaktorí ľudia stále veselo vystavujú. 

Tak si predstavme možnosti nápravy. Mohli by sme využiť vyššie spomínané hydratačné sérum. Čo spraví hydratačné sérum? Prenikne do najvrchnejšej vrstvy epidermis a obnoví vlahu. Čítate správne, séra pôsobia len vo vrstve epidermis, žiadny z bežných kozmetických prípravkov nejde do hlbších vrstiev pokožky - dermis. Nie sú totiž bio-mimetické, čiže telo ich neberie ako vlastné. Niekedy sa im možno podarí zaceliť pokožku zvrchu, telo si regeneračné procesy nejakou náhodou naštartuje s pomocou vlastného imunitného systému a dostane sa do normálu, ale nie je to pravidlo. Väčšinou sa po ich vysadení alebo dlhodobom používaní prepracuje telo k pôvodnému stavu, ktorého súčasťou je aj ten problém, čo sme riešili predtým, pretože stredná vrstva kože nebola poriadne zregenerovaná. Takže môžete hľadať ďalšiu kozmetiku a dúfať, že pomôže.


Sérum Matriciane s patentom Matricium


Sérum Matriciane je iné. Nie je to len obyčajné sérum na hydratáciu, pretože jeho časť tvorí Matricium. Matricium je taktiež sérum a ide o unikátny prostriedok, ktorý pokožku regeneruje. O Matriciu som na tomto blogu ešte nepísala, ale to podstatné, čo by vás malo zaujímať je to, že je bio-mimetické a to je jeho najväčšia prednosť. Nejde o kozmetiku ale zdravotnícku pomôcku pôsobiacu na úrovni dermis. Vďaka dlhoročnému výskumu sa expertom v laboratóriu Bioderma podarilo nájsť taký pomer stavebných a pre pokožku potrebných látok, ktoré dokážu vrátiť pokožku do jej pôvodného stavu a začať zaceľovanie poškodenej pokožky nie od povrchu, ale pekne zvnútra. Sérum Matricium totiž nemá v sebe žiadne pomocné látky, ktoré by pokožka vnímala ako cudzie. Sú v ňom vitamíny, minerály, aminokyseliny, hyaluronát sodný, sacharidy a všetky látky telo dobre pozná. Sú mu vlastné, preto tieto zdroje neodmietne, ale ich využije na maximum. Technológia ich spracovania výžive umožňuje dostať sa tam, kde treba, preto má takú účinnosť, že sa môže používať aj chirurgických zákrokoch a preto má všade vo svete taký úspech. A naša pokožka sa ako stroj rozbehne. :-) Lenže sérum Matricium sa používa vyslovene na liečebné účely a na bežné použitie stačí Matriciane.


Matriciane sérum obsahuje z veľkej časti patent Matricium a keď napíšem, že je to až 50%, bude vám jasné, prečo sa bežné séra produktu Matriciane sérum nesiahajú ani po jeho pomyselné päty.


Sérum Matriciane nielenže obnovuje hydratáciu, ale všetky tieto látky vpraví až na úroveň dermis. Chráni pokožku pred vplyvom slnečného žiarenia, bráni tvrdnutiu kolagénových a elastínových vlákien, ktoré tým pádom pri zachovaní svojich vlastností udržiavajú pokožku vo vynikajúcom stave. Keď sa začne hydratácia v dermis a pokožka sa zahojí, už nemá až taký problém udržať si svoju vlahu aj bežným spôsobom. Nie je ako nejaký narkoman závislý na všetkých tých liečebných vychytávkach, ale časom sa naučí pomôcť si aj sama. Ak budete mať normálnu životosprávu, klesne vám spotreba všetkých tých drahých krémov a  sér. Vystačíte si s bežným ľahkým hydratačným krémom. Alebo môžete kombinovať tiež Matriciane krém (podľa veku existuje ešte Matriciane Multi-Défense pre vek 25 +, Matriciane Rides pre vek 35+ a Matriciane Fermeté pre vek 45+). 




No ak liečite akné, rosaceu či suchú pokožku, radšej použite k séru liečebný krém. To bude lepšie.

Úskalia a plusy používania 

Keď tak spätne vyhodnocujem, čo som za  posledné dva roky vyskúšala na akné a rosaceu, toto sérum bude najpravdepodobnejší dôvod, prečo sa moja pokožka nestala závislou na rade Sébium, Sensibio a prečo jej sedí aj veľa kozmetických produktov iných značiek. Na úrovni dermis zrejme nebude veľmi poškodená a preto mi tie moje hormonálne výkyvy a rosacea nerobia až takú galibu. 

Moja pokožka sa vie posledné dva roky až podozrivo rýchlo zahojiť a sú to presne dva roky, čo poznám a používam Matriciane. Takých 5 rokov dozadu by som to o nej nemohla povedať ani náhodou. :-) Ak sa mi spravilo bolestivé akné a navrela mi hrča, mohla som ju liečiť aj dva mesiace. Dnes už je mojim jediným problémom pigmentácia čo ostala po zahojení starého akné, ale na to už mám iných špecialistov...


Aby ste si nemysleli, sérum nepoužívam celoročne. Za tie dva roky som mala "AŽ" DVE balenia a teraz som si kúpila tretie, lebo bolo v akcii s mojim obľúbeným mejkapom Sensibio AR. Mejkap som k nemu dostala zadarmo v e-shope Dr. Max.



Kúpim si vždy jedno balenie séra a vždy, keď nastane nejaký väčší a dlhšie trvajúci problém, čo je u mňa asi tak raz až dvakrát za rok, nasadím ho do akcie spolu s liečebným produktom. Séra by sa vždy mali používať ešte s nejakými produktami. Dokonca i Hydrabio. Kto si myslí, že je sérum všemohúce, ten sa mýli. Nie, nie je a ani Matriciane nie je výnimkou. Keď sa však nasadí s liečebným krémom, ktorý ho v tej pokožke ešte viac zafixuje a ktorý začne povrchovú liečbu, bude to špica. Mne to jedno sérum teda stačí na celý rok, používam ho na noc spolu s liečebným krémom (ako podklad pod mejkap nie je najlepšie, takže naozaj lepšie používať ho a regenerovať pleť v noci) a potom už žiadne väčšie problémy nemám po dlhý čas. 

Úprimne, doposiaľ mi nedochádzalo, že to Matriciane má u mňa najväčšie zásluhy. Vedela som, že hojí a jeho hojivý efekt ste videli aj v tomto článku s videom, no docvaklo by vám, že účinkuje tak dobre aj pol roka po tom, čo ste ho na seba naposledy natreli? Brala som to tak, že mi asi pomáhajú tie liečebné krémy. Dva a dva som si dokopy dala až pár týždňov dozadu, keď mi sesternica zreferovala, že jej prestáva pomáhať nový krém Atoderm Intensive. Už bola nešťastná, lebo pred Atodermom mala tiež rôzne krémy, ktoré jej tiež pomáhali. Používala veci Balea, Mixu, všetky produkty jej pár mesiacov účinkovali a potom prestali. Jej koža bola opäť suchá. Bola z toho celkom nešťastná, čo aj chápem. Napadlo jej však, že skúsi Atoderm kombinovať s Matriciane sérom, ktoré už kedysi mala a neminula ho celé. Takže ich použila spoločne a div divúci, odrazu zázrak. Hladká pokožka, Atoderm pomáha a predpokladám, že ešte dlho bude aj keď sérum minie. To isté sa dialo u mňa so Sébium a Sensibio. Tiež mi pomáhali aj po vysadení séra. Len na začiatku som ich používala spolu.


Mne sa teraz stala podobná vec ako sesternici. Stále som mala drsné čelo (ten problém s lupinami má s tým súvis, však viete). Sérum Hydrabio ani Avéne nespravili žiadny zázrak. Možno na 6 - 8 hodín, ale potom efekt pominul. Jediný krém, ktorý čelo dokázal dobre hydratovať na dlhší čas, bol nočný krém Sensitive Ziaja. Ten tú hydratáciu aj udržal. Takže som si, riadiac sa svojou novou teóriou, zakúpila ďalšie balenie séra. Teória bola správna - čelo už nemám hladké len 12 hodín, ale celý deň. A dokonca mám pocit, že mi už začína stačiť aj Hydrabio sérum, takže môžem naň prestať frfľať. :-)

Žiaľ, nebude to naveky. To je jasné. Čas nezastavím a telo neoklamem. Starnutie trvá, genetiku a ani hormóny neobabre nikto. Ak máte raz v génoch psoriázu, bude to vždy na dlhé lakte. Ak ste iný prípad a vysušujete sa v klimatizovanom prostredí či na slnku, bude to chcieť vždy veľa kozmetiky. Aj s tým treba rátať. Práve pre tieto vplyvy sa môže problém opäť vrátiť a on sa s veľkou pravdepodobnosťou aj vráti, no nebude to tak skoro a získate nejaké tie mesiace k dobru. Pre pokožku s problémom je každý mesiac pokoja darom z nebies. Stavím sa, že keby zajtra Janka použila Mixu alebo hocijaký starý krém, v kombinácii so sérom by sa dostavili jeho niekdajšie účinky. Môžem jej to skúsiť i navrhnúť a potvrdiť aj túto teóriu.

Záver


Ak by som mala problém s hydratáciou a mala sa rozhodovať medzi používaním Hydrabio séra a Matriciane, 100x radšej si vezmem Matriciane. Naďalej tvrdím, že nie Hydrabio sérum je najlepším produktom Biodermy, hoci sa zdá, že nárazovo hydratuje viac. To Matriciane sérum a Matricium je top. Hydrabio je super, ale Matriciane robí viac vecí a účinkuje z dlhodobého hľadiska. Možno ho budem musieť nejaký ten mesiac používať s hydratačným krémom spoločne, no keď viem, že ďalších 11 mesiacov už budem mať len ľahučký hydratačný krém, moja pleť sa bude cítiť výborne a že pri svojom obľúbenom kréme budem môcť ostať bez rizika, že mi časom prestane pomáhať, určite si Matriciane rada kúpim. Pre mňa je to lepšia investícia. 


A stále si myslím, že dávať pleti len hydratáciu a používať sérum bez nejakého krému je len stratou času a peňazí. Keď hydratačné sérum, tak jedine s mejkapom alebo krémom. Hydratačné séra možno zaberajú rýchlejšie než hydratačné krémy, ale samotné pleti okrem vlhkosti nedávajú nič. A hlavne tam tú vlhkosť neudržia dosť dlho. Pre mňa je hydratačné sérum stále len luxusný sedan medzi limuzínami. Ak by som už mala investovať do séra, chcela by som od neho viac ako hydratáciu.
ZDIEĽAJTE:

10 komentárov :

  1. Super článek, ani jsem nezaregistrovala, že tato séra jsou rozdělena podle věku...a mě se zdálo divné, že se posílalo blogerkám sérum, které jsem vnímala jako sérum pro věk 40+...teď jak si to tu čtu, tak lituji kupě Hydrobio séra (po porodě se mi nějak změnila pleť), radši jsem měla zkusit toto :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sérum má Bioderma v rade Matriciane len jedno a tie ostatné tri produkty Matriciane s priehľadnými vrchnáčikmi, to sú už krémy a tie sú zadelené podľa veku. Matriciane sérum nie je úplne najlepší podklad pod mejkap. Aj preto sa odporúča buď na noc alebo cez deň a s ďalším krémom, zato tie ostatné tri krémy podkladom sú. U Matriciane platí, že čím staršia pleť, tým je krém mastnejší a výživnejší. Inak môžeš sérum kombinovať v podstate s akýmkoľvek krémom. Nie je nejaké extra mastné, takže pokojne aj s krémom na mastnú alebo citlivú pleť sa znesie. Je to fakt zaujímavá vec, len veľa ľudí reaguje hlavne na slovo "hydratácia", lebo chýbajúca vlhkosť je fenoménom dnešnej doby. Ale ak ti to sérum vyhovuje, nemáš čo ľutovať. Keby však náhodou prestalo, tak aspoň vieš, čo si máš kúpiť. ;-)

      Odstrániť
  2. SKVELÝ článok !
    Mám v pláne si ho kúpiť aj spolu s krémom, tak aspoň viem, s ktorým.
    Myslíš, že ak si ho nanesiem na noc a dám naň ešte argánový olej (alebo šípkový), bude to už veľa ?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja si myslím, že pokiaľ ti arganový olej vyhovuje ako taký, nie je dôvod s jeho používaním prestať. Práve naopak. Niektorí ľudia používajú sérum, liečebný krém a ešte to tým olejom aj zafixujú. Olej pôsobí povrchovo, takže je to dobrá vec. Kombinácie odporúčajú aj svetoví dermatológovia a iní odborníci. Ale záleží od typu pleti, či to znesie. Keby bola napríklad náchylná k zvýšenej tvorbe mazu, nedávala by som. Ale to asi nebude tvoj prípad, takže pokojne môžeš dať sérum a aj olej. A ak ide o prírodný argánový olej (nie nejaký s desiatkami konzervačných látok) a bolo by treba, pokojne aj ten krém si daj. A ďakujem za pochvalu, dámy. Teší ma, že sa vám článok páčil.

      Odstrániť
  3. Skvelýýýýýýýý článok a prišiel fakt vhod, akurát včera som doužívala moje prvé balenie Matriciane séra ;). A fakt si všímam, že moja pleť je posledné mesiace v dosť dobrom stave, že je odolnejšia - moja precitlivenosť je v péčku a že mi už postačujú fakt ľahšie krémy... ešte ma doma čaká jedno balenie spolu s krémom /tuším ten pre 35+/, tak som veľmi zvedavá... V každom prípade teraz si dám chvíľku pauzu, uvidíme, čo to urobí...
    Jediné, z čoho som trošku smutná a čo som spomenula aj v recenzii, je tá konzistencia, ktorá nie je pre mňa taká príjemná ako je to u Hydrabio séra, ale tak to mu rada odpustím :).
    saveonbeauty

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nuž toto ani nie je ten druh kozmetiky, ktorá by sa používala namiesto denného krému. Toto sérum bolo primárne vymyslené na noc, aby sa rešpektoval biorytmus, lebo v noci sa pleť najlepšie regeneruje a získa z neho najviac. Buď sa používa na noc namiesto nočného krému, alebo ak treba, tak ešte s nejakým krémom buď proti vráskam, alebo nejakým liečebným. Ak sa používa ráno, tak určite nie samotné a už vôbec nie ako podklad pod mejkap. Potrebuje k sebe ešte nejaký krém, pretože preniká hlboko do pokožky a nemá v sebe látky, ktoré by vyhladzovali povrch. Preto aj ten čudný pocit na vrchu. Ale som rada, že ti pomohlo. Tak už si ďalšia osoba, o ktorej viem a máš trošku inú pleť ako ľudia, ktorí mi už povedali, že im pomohlo. To len svedčí o tom, že bolo navrhnuté dobre a univerzálne. Vďaka za komentár.

      Odstrániť
  4. Používam asi dva týždne. K účinkom sa zatiaľ neviem vyjadriť, vadí mi však vôňa. Tento druh vône sa podľa mňa hodí a páči 60tníčkam. Konzistenciou a vôňou teda bolo pre mňa lepšie Hydrabio. Verím však, že účinky sa dostavia :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jj, s vôňou tiež súhlasím, že nie je nič moc a u Hydrabio séra bola lepšia, ale tak zas to sú len také "kozmetické" detaily :)...
      saveonbeauty

      Odstrániť
  5. Hydrabio vo vôni nič neprekoná. Milujem tú sviežu vôňu. Matriciane zdedilo vôňu po Matricium. Ak si pričuchnete, ucítite v tom takú jemne zemiakovú vôňu a to je práve to Matricium. Toto sa nedá úplne prebiť a v Bioderme sa o to ani nesnažili. Takúto museli zvoliť jednak kvôli tomu, že tento parfum je údajne ako jediný otestovaný na naozaj širokej vzorke ľudí a vedia, že nevyvoláva alergie. Tento fakt je veľmi dôležitý, keď dávate na trh vec, ktorá ide do takej hĺbky kože. Matricium nie je dokonca parfumované vôbec. A jednak museli vôňu trošku prispôsobiť práve starším dámam. Matriciane sérum bolo primárne odporúčané ako nočný krém, ktorý sa bude používať v kombinácii s dennými krémami Matriciane a tie sa špecializujú na boj proti vráskam. Alebo potom s inými liečebnými krémami. Museli to namiešať tak, aby sa tie vône nebili. Takže keď si napísala, že sa páči 60tníčkam, aj si celkom trafila. :-) Obávam sa však, dámy, že tá originál vôňa Matricium by sa vám asi nepáčila vôbec. Nie je zlá, ale ak to mám nejako nazvať, tak by som povedala, že je hodne osobitá. Buďme rady, že máme aspoň takúto. ;-)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes