Nivea: telové mlieko do sprchy hydratačné (a výživné)

Pár mesiacov dozadu som na tomto blogu písala o mlieku / balzame do sprchy Balea. Napadlo ma ho porovnať so svojim prvým mliekom do sprchy od značky Nivea a zmieniť sa o ňom, ale v návale eufórie z novinky som nenapísala, ako mlieko Nivea v skúške obstálo. Asi ste sa už čo to dovtípili, no i tak cítim potrebu sa aspoň pár riadkami vyjadriť o ňom.


No... pár riadkami to asi nebude, však ma poznáte ;-), ale mala som mlieko hydratačné. Hydratačné mlieka ja od minulej jesene, kedy som pochopila, že čas už ku mne nebude do konca taký milosrdný, môžem. Hydratácie nikdy nie je dosť. Ale ja som po teste balzamu nabehla do obchodu a nakúpila si ho do zásoby ako hlúpa žena hrncov (v dobrom slova zmysle). Prirodzene, už sa mi k starému mliečku vrátiť nechcelo, tak ho dostala kamarátka. A ako inak, zabudla som si ho odfotiť, alebo si aspoň odpísať kvôli vám ingrediencie. Dnes som však v kúpeľni náhodou našla zapatrošené vzorky, takže to môžem napraviť a vrátiť sa k tejto téme, lebo na nich sa píše zoznam ingrediencií. Hodnotiť budem však len hydratačné, nakoľko som výživné neskúšala a viem čo to povedať len podľa zloženia.

Zloženie Nivea pleťových mliek do sprchy

Výrobca uvádza, že zloženie je bez silikónov a umelých farbív, čo úplne sedí. Naozaj v ňom nenájdete žiadne silikóny. To však neznamená, že v nich nenájdete tekutý parafín (PARAFFINUM LIQUIDUM) a mikrokryštalický vosk (CERA MICROCRISTALLINA), čo bude pre niektorých z vás nie dobrá správa, keďže veľa ľudí minerálne oleje proste nemá rado. A popravde, ani ja z neho nejasám, pretože v korektore, kde potrebujem súvislú pigmentovanú vrstvu na dlhý čas, alebo v nejakom liečebnom kréme na vytvorenie dočasnej umelej ochrany, je parafín či vosk niečo iné ako toto isté v čomkoľvek, čo potrebujete zmyť. Tam tak trošku strácajú svoj zmysel. Ešte väčší jeleň som z obsahu škrobu upraveného hlinitou soľou (ALUMINUM STARCH OCTENYLSUCCINATE) a uvažujem, načo len prepánakráľa potrebovali zahusťovať týmto obsah... Ako OK, nerozpúšťa sa vo vode a zmyje sa, ale ak tým len chceli redukovať mastnotu a zlepšiť zmývanie, to sa dalo spraviť aj inak.

Vonné a stabilizačné látky by si mohli podať ruky s látkami v balzame Balea. Voňajú máličko podobne a aj konzistencia je podobná. Čo však podobné nie je, sú prírodné látky na palube. Zatiaľ čo Balea rozmaznáva okrem glycerínu (GLYCEROL) vitamínmi a prírodnými olejmi, v mliekach Nivea môžeme byť radi, že máme glycerín a jednu látku navyše. Ak s prižmúreným okom zarátam mastné alkoholy MYRISTYL a STEARYL ALCOHOL (podobný cetearyl alkoholu v balzame Balea), ktorý môže byť prírodný, ale tiež syntetický a ktorý trošku zvláčňuje kožu a glyceridy z kokosového oleja (HYDROGENATED COCO-GLYCERIDES), tak sa už teším len z jedinej látky.

Tá jediná látka odlišuje od seba pleťové mlieko na hydratáciu a výživu. V hydratačnom mlieku je to morská soľ (MARIS SAL), ktorá je zdrojom minerálov a do pokožky priťahuje vlhkosť. Vo výživnom nájdete olej zo sladkej mandle (PRUNUS AMYGDALUS DULCIS OIL), ktorý zvláčňuje.  Inak je to vlastne to isté. Líšiť sa budú len pomerom surovín, inak ničím. To ma trošku sklamalo. Vo výživnom mlieku by som si určite želala ešte niečo viac. Aspoň ten vitamín E, alebo to bambucké maslo tam mohlo byť. A v hydratačnom by sa mi žiadalo niečo také chladivé, upokojujúce. Nie len soľ. Čo tak aspoň pantenol na lepšiu regeneráciu a hydratáciu? Kde sú antioxidanty? 

Moja skúsenosť

Skúsenosť bola tým pravým dôvodom, prečo som sa ho tak ľahko vzdala v prospech kamarátky, ktorá ho chcela. Ona parfumy toleruje dobre a má suchšiu pleť. Na tú sú takéto mlieka dobré. Suplujú obrannú bariéru, ktorú jej pleť aj tak nemá. Nič viac, nič menej. Ale ja mám normálnu pleť a bola som po ňom mastná. Nebolo mi to príjemné. Myslela som, že po treťom použití si na ten umastený pocit zvyknem, ale nie, nezvykla som si. Bol to úplne iný pocit ako po telovom mlieku. Namiesto do uterákov som sa radšej utierala do toho, čo inak používam pre psíka (samozrejme bol čerstvo vypratý), lebo mojich pekných mi bolo ľúto. Lepšie to nebolo ani vtedy, keď som mlieko zmyla z pokožky teplejšou vodou než obvykle. Akú som zniesla, takú som dala, ale mastnota ostávala. Dávam teda mlieku plný počet bodov za účinnosť v dlhodobom horizonte, lebo mastnota naozaj vydrží a teda by vydržala aj na suchej pokožke. Aj keď mám chuť zasa zrážať body, lebo to nebolo primerané na normálnu pleť. 

V menovkách k článku som síce uviedla dehydratovanú i normálnu pleť, ale to len kvôli tomu, aby si v prípade, že sa niekto bude riadiť etiketou na obale, nekúpil zle. Aj hydratačné a aj výživné mlieko sa hodí maximálne pre suchú pleť alebo zrelú, za predpokladu, že trpí občasnou suchosťou. Obrázky, ako mlieko používať, neboli potrebné. Stačilo napísať. Radšej mala značka namiesto do vrážania peňazí do celoslovenského testovania, kde má každý tendenciu pochváliť (keď je to zadarmo) otestovať produkt na niekom z výroby a na etikete dať priestor správnym informáciám. Takže prezentácia i uvedenie produktov celé zle a myslím, že fakt nie sú označené správne. Nechcem si predstaviť, čo takéto mlieko spraví s niekým, kto má sklony k akné.

Ako vyplynulo z vyššie uvedeného, nedostala som sa k jeho pravidelnému používaniu, hoci som mala celé balenie. Stačilo použiť asi 3 krát a poriadne pozrieť to zloženie. Parafín a vosk je naozaj vhodný len pre toho, koho pokožka nemá ochranu (citlivá pleť, pleť v štádiu hojenia, podráždená pleť, veľmi suchá pleť, pleť s ekzémom). Toto je totiž zloženie bežných krémov na spôsob Cold Cream. Tie sú určené na ochranu pred mrazom a na upokojenie netolerantnej pleti. Byť mastný ale neznamená mať hydratovanú pokožku a ani vyživenú. Byť mastný znamená byť chránený. Kto tento produkt označuje za produkt pre normálnu pleť, ten ju má buď suchú, alebo ten pocit mastnoty po sprche považuje za normálny stav, inak si to neviem vysvetliť. Ale ignorovanie mastnoty smeruje k tomu, že pleť zlenivie. Aj preto som dlho dlho odolávala všetkým ostatným mliekam do sprchy. Takže nie, ja si ho viac nekúpim. Odolám aj použitiu vzoriek, trikrát stačilo.

Výrobca deklaruje, že mlieko je biologicky odbúrateľné (?), čomu sa dá veriť len z časti. Silikóny v nich nie sú, to je fakt. Ale čo tie minerálne oleje? Sú predsa mastné, do pokožky neprenikajú, takže kde končia tie čiastočky, ktoré sa neuchytia a ktoré po čase z nás opadnú? A čo tie, po ktorých sa vani šmýkam ako na kĺzačke? Nepatrím do žiadneho hnutia za zdravšiu planétu a ak mi má niečo pomôcť prekonať nejaký problém, tak je mi prakticky jedno, že použijem vazelínu, parafín alebo čokoľvek. Ale lákať ľudí takýmto tvrdením mi príde trošku nefér. Istý výskum (tento) dokazuje, že tieto látky môžu v prírode trčať aj mesiac a i po tom sa z nich odbúra len 24%. Takže nie. Táto informácia nemala byť pustená medzi ľudí. Ale to, že máte vaňu umyť, to platí. A majte tiež nachystané niečo pod nohy, až z nej vyleziete.

Moje hodnotenie:

Textúra: stredne husté mlieko blížiace sa ku krému
Hydratácia: 3 (priemer)
Výživa: 3 (priemer)
Zmývateľnosť: až tak bohvieako to nešlo, pleť ostávala mastná
Vôňa: príjemná, vonia mierne sladko, typická vôňa pre značku Nivea
Celková spokojnosť:
 5 (dosť zmiešané pocity)
Cena: len 3 - 5 EUR za 250ml

celkové hodnotenie - slovomVEĽMI DOBRÝ
obal / prezentácia výrobku
zmývateľnosť
účinnosť v dlhodobom horizonte
hydratáciahttp://nd06.jxs.cz/471/874/396e6cde80_92820932_o2.jpg
výživa pre suchšiu pleťhttp://nd06.jxs.cz/471/874/396e6cde80_92820932_o2.jpg
vôňa
pomer kvalita / cenahttp://nd06.jxs.cz/471/874/396e6cde80_92820932_o2.jpg
celkové hodnotenie

Nuž... môj hodnotiaci systém má predsa nejaké trhliny. Vo výsledkoch je mlieko na tom celkom dobre na to, že jedinou jeho prednosťou je vôňa a dlhšia ochrana suchej pleti. Ja by som ho určite označila za priemerné, čo som vlastne aj spravila v slovnom hodnotení. Je to podľa mňa zbytočný luxus sa natierať niečím, čo nič extra nepridá, len aby som sa nemusela natierať pleťovým mliekom a čakať, kým sa vstrebe.

Dodatok k ďalším novinkám v rade mliek do sprchy: 

Vyzerá to tak, že samotný výrobca sa pri výrobe nových mliek trošku zamyslel a novšie mlieka obohatil aj bambuckým maslom, kakaovým maslom, mliekom a medom. Zistila som to  náhodou, lebo som šla pozrieť oficiálny web, či tam nenájdem nejaké informácie. Ale zloženie uvedené nie je. Zloženie som vypátrala u iných blogeriek, ktoré vyfotili produkty aj z opačnej strany. Vidím, že značka sa nepoučila. Keby dala všetky tieto zložky do jedného mlieka, stálo by to za zváženie, ale takto nie.

To, že má práve mlieko s kakaovým maslom a bambuckým maslom relatívne dobrú odozvu, je tým, že sa tieto maslá ako jediné ingrediencie dokážu vstrebať. Nezostávajú len na povrchu. Môže to naozaj budiť chvíľkový dobrý pocit. V každom prípade sú ľudia stále kŕmení krátkodobým pocitom hladkej pleti a tej výživy sa do mliek oveľa viac nedostalo. Sú to voňavé, ale priemerné mlieka. Neurazia, ale ani nenadchnú. Za tú cenu to mohlo byť aj lepšie.
ZDIEĽAJTE:

1 komentár :

  1. Ja a telové mlieka do sprchy, e-eeeee, to dokopy nejde :). Na mňa sú zas príliš málo "funkčné" :), na pokožke ich cítim tak pol hoďku a potom ako keby uťal. Takže fakt len na núdzové použitie.
    saveonbeauty

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes