Ako šetrím peniaze, čas a námahu v kuchyni

Keď som sa konečne osamostatnila od rodičov, pomaly som prichádzala na to, čo mi ešte treba do bytu dokúpiť, aby sa mi bývalo pohodlne. Nakoľko rada varím, ale nemám vždy na varenie veľa času a navyše chcem variť zdravšie, hľadala som vhodné riešenie, ako šetriť čas, peniaze i námahu. Riešením bola halogénová rúra od značky Orava.



Rozumejte ma tak, nehľadala som konkrétnu značku. Dala som sa googliť na internete a zháňať klasickú remosku. Matne si vybavujem, ako stará mať môjho bývalého v nej raz upiekla kurča a ten nápad mať kedykoľvek po ruke niečo menšie ako je klasická rúra, sa mi zapáčil. Ale úprimne, nepáčili sa mi ceny a ani objem jedla, ktorý sa v nej dal jednorazovo pripraviť. Najväčší objem bol 4 litre a stála čosi vyše 100 EUR. Ak by som ju potrebovala mať na chate a pravidelne s ňou niekam cestovať, takáto veľkosť by stačila. No tá moja mala byť neustále doma a chcela som ju mať namiesto rúry na pečenie.

Halogénová rúra Orava - model HH-120 - stál ani nie 40 EUR a má 12 litrov. Tak v tom už čosi upečiete... Keď som ju zazrela cez okno výkladu, zasvietili mi oči a rovno som vletela do žilinského obchodu, že koľko stojí. Prirodzene, keď mi povedali parametre a tú rozumnú cenu, bola okamžite moja. Nebolo nad čím rozmýšľať. Pozrite si parametre o čosi novšieho modelu aj vy na tejto adrese, možno sa vám zapáči.

Plusy rúry:

  • Moja halogénová rúra má maximálny príkon 1300 W a praktický termostat, kde si môžem nastaviť teplotu pečenia. Ten rozsah teplôt je od 65 °C do 250 °C, čiže môžem v tom sušiť i piecť. Ako v klasickej rúre. Mám ju už viac ako rok a pečiem v nej fakt kadečo.
  • Tiež má časovač, ktorý sa dá nastaviť od minúty až do 60 minút. Pre mňa je časovač ideálna vec, pretože bežne sa mi stávalo, že som zabúdala mäso podlievať (priznávam sa bez mučenia, niekedy naozaj robím veľa vecí naraz). Takže teraz mi to pekne cinkne, podlejem, nastavím hodiny a pokračujem v robote. Ciknutie je pre mňa dosť hlasné na to, aby som ho zaregistrovala aj keď som zažratá do nejakej roboty.

  • rúra pečie horúcim vzduchom, rovnomerne a halogén je veľmi výkonný. Na požadovanú teplotu sa vyhreje veľmi rýchlo. Dnes som nastavila 175 °C a netrvalo mu ani dve minúty, než sa rozpálil. Keď teda chcem niečo piecť hodinu, tak naozaj pečiem hodinu a nie hodinu a 20 minút.
  • Vôbec sa nemusíte báť a dávať pod misu nejaké dosky, plechy ani obrusy. Miska má svoj podstavec z odolného plastu a ten je hrubý. Misa je tak dobrý kus nad plochou, kde rúru položíte. Nikde vám nevypáli značky ani nič neponičí. Takže si môžete počas pečenia rúru pokojne preniesť inam. Chytíte za ušká a nesiete.

  • Misa, v ktorej sa pečie, je z hrubého odolného skla. Svoje jedlo po celý čas máte na očiach a môžete si ho pozerať zo všetkých strán. Toto hrubé sklo je horúce, ale zasa nie také, že by ste sa spálili a vcelku dobre drží teplotu vo vnútri. Horúca je skôr pokrievka s halogénom. Tej sa nedotýkajte. Ja som to neskúšala, ale na pokrievke je upozornenie a to som testovať nechcela. :-)
  • Halogén sa zapína a vypína podľa toho, akú teplotu ste si zvolili. Nebude odoberať prúd po celý čas. Vždy, keď klesne teplota pod hranicu, termostat zapne halogén. Chvíľku teda hrniec vo vnútri svieti a chvíľku nesvieti.

  • Objem misy je až 12 litrov, takže keby ste chceli upiecť aj dve kurčatá (či tri menšie) naraz alebo menšiu hus, nemáte problém.
  • Kto má rád zdravšie pečenie zemiakov či mäsa (ako ja), použije kovový stojan. Jedlo sa tak neváľa v tuku, ale tuk bude pekne odkvapkávať. To je ten stojan, na ktorom vidíte položenú tú misu s kurčaťom. Stojany boli až dva. Jeden je vyšší a jeden nižší.
  • Sklo sa dá ľahko umývať a nič sa vám v ňom ani nepripečie. Nemusíte sa báť použiť lyžicu s tým, že zošktiabete nejaký teflón, keďže žiadny teflón nie je. :-)
  • Misa má veľmi praktické rozmery. V najužšom mieste som namerala 28cm a navrchu 30cm. Priemer kovového stojana je 24,5cm. Pokojne na stojan môžete postaviť aj formu s korpusom na tortu alebo bábovku. Alebo akúkoľvek formu na pečenie. Vmestí sa. Na výšku má misa 15cm.
  • Rúra je bezpečná. Ak ju otvorím, odklopím uško pokrývky a halogén sa vypne. Vždy mám bokom nachystay jeden zo stojanov, na ktorý si tú pokrývku na chvíľku položím, kým mäso podlejem. Zasa zavriem, sklopím uško a ďalej pečiem.
  • Rúra je úsporná. Tým, že sa tak rýchlo vyhreje, šetrím veľa elektriny. Môžem si vypekať hoci i každý deň, keď ma pečenie stojí tretinu nákladov. A samozrejme šetrím čas i námahu.
Teraz si možno klepete na čelo a pýtate sa, či je to taký problém zapnúť Rúru na sporáku. Nuž nie, nie je to problém a sporák s rúrou doma mám. Ja však zmýšľam ekonomicky, ekologicky. Nikdy by som nezapla rúru, ak by som v nej nechcela piecť niečo veľké, niečo na veľkom plechu alebo aspoň dve veci (povedzme hlavné jedlo i dezert). To sa neoplatí. Tak si pozrieme na čísla a uvidíte, o čom to tu táram.

Koľko stojí pečenie

Priemerná domácnosť na Slovensku, ktorá elektrinou nevykuruje a nevlastní sporák na elektrinu, ale ju odoberá len na bežné spotrebiče v domácnosti (TV, chladnička, mraznička, počítač, rádio, mikrovlnka, rúra, svetlo a ostatné drobné spotrebiče) je radená medzi odberné miesta so sadzbou DD2. Vychádzam teda z cenníka SSE, kde jedna kWh vychádza na cca 0,13 EUR.

Slovenské domácnosti vlastnia viacero druhov sporákov a rúr na pečenie. Veľa ľudí používa kombinované sporáky s indukčnou doskou. Odber takýchto spotrebičov je uvádzaný vysoký, pretože výrobcovia musia rátať s tým, že človek by mohol robiť viac vecí naraz - teda mať zapnutú rúru na plný výkon a tiež všetky platničky. Tak isto je vysoký uvádzaný príkon čisto elektrických sporákov. Ak chcem zistiť, koľko zožerie len taká rúra na pečenie, vezmem teda do úvahy kombinovaný sporák s varením na plyn a pečením na elektrinu, kde sa ten maximálny príkon pohybuje niekde medzi 3000 až 3400kWh. U starších to môže byť aj 2500 kWh, lenže tým aj dlho trvá, kým sa vyhrejú a tak si moderné domácnosti už volia výkonnejšie modely. Berme teda ten priemer - 3200 kWh.

Ak potrebujeme v rúre upiecť mäso, potom rátajme s tým, že rúa sa bude nejakú dobu vyhrievať, počas pečenia budeme otvárať vrátka kvôli podlievaniu mäsa (čo je tepelná strata, ktorá sa ešte zvýši, ak máte zapnuté teplovzdušné pečenie, pozabudnete na to a teplo vám sviští von rýchlosťou blesku) a to mäsko budete aj nejakú dobu piecť. Na kurča môže stačiť i taká hodinka. Kurča ani iné mäsá však nepečiete na plný výkon rúry. Dajme tomu, že by mohlo takých 3000kWh stačiť na upečenie aj pri tých úkonoch popri tom. Jedno hodinové pečenie teda vyjde na 0,40 EUR a viac EUR.

Táto suma nie je nejako závratná, pokiaľ v rúre nepečiete každý deň aj 2 hodiny. Možno tú rúru používame tak 2 hodiny do týždňa. Tak si vezmite to plytvanie, keď ju musíte zapnúť na nejakých 40 minút, len skrz zapečenie cestovín alebo pre korpus na tortu. Nejaký čas sa bude len predhrievať, čo žerie. A to ani nehovorím, že jedlo v rúre máme tendenciu prelievať olejom (aby sme nemuseli stále kontrolovať, či sa náhodou nepripaľuje) a pod chvíľou otvárame dvierka. Aj ten čas pečenia bude dlhší.

Moja rúra zožerie o viac ako polovicu menej elektriny pri plnom výkone. Lenže ja na plný výkon málokedy pečiem a berte do úvahy fakt, že z tej hodiny odoberá prúd tak možno polovicu času. Takže mňa to pečenie bude stáť ani nie 10 centov a to vôbec nehovorím o tom, že som ušetrila tretinu času. Dnes som kurča strčila do misy a celú ju položila na stojan. Do hodiny bolo kurča na stole. Nechala som vyprchať vôňu, vychladnúť misu, obrúskom zotrela odparenú vodu zo stien a rúra čistá. Neviem ako vy, ale ja si za tie ušetrené peniažky radšej kúpim novú kozmetiku a ušetrený čas strávim na prechádzje so psíkom.

Rúra má samozrejme aj nevýhody, tých je však málo, konrétne sú dve, o ktorých viem.

  • Jednou z nevýhod je hmotnosť. Tých 6,7 kíl nie je málo a na sklenenú misu teda treba dávať pozor. V umývačke takú veľkú nádobu neumyjete, leda tak ju opláchnete po umytí saponátom vo vani. Ale keď to ja, taká kyptavá osoba, zvládam, tak vy ostatní to zvládnete tiež. :-) A dokonca sa mi vmestí aj do skrinky. :-)
  • No a tou druhou a poslednou nevýhodou je nemožnosť natočiť časovač na nulu, ak dáte na pečenie dlhší čas a potom sa ukáže, že ste nastavili moc. Je tam zrejme nejaká pružina, ktorá tomu bráni. Ak vám minútka či 5 ostanú navyše, nikdy netočte ciferníkom naspäť. Mne raz ostali dve minúty a ja nebohá pilná som sa pozabudla a skúsila točiť. Časovač mi síce funguje stále dobre, ale bolo na tom stroji vidieť, že som to nemala spraviť. Nejaký týždeň veru všelijako tikal a hrkotal pri odpočítavaní. Ak prešvihnete čas, žiadny problém. Položte pokrievku na podstavec, nechajte vyklopené uško, aby halogén nehrial a časovač nechajte dôjsť na nulu.

Inak táto rúra nemá inej chyby, ktorú by som za ten čas, čo ju mám a používam, postrehla. Môžem ju len odporúčať.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes