Ako si (ne)vyberať notebook

Tak som to zasa poriadne domrvila. Viete si kúpiť notebook, ktorý vám bude nanič? Ja áno. Aby ste sa nemuseli vy nabudúce niekomu takto isto priznávať k podobnej chybe, radšej by som vám dala zopár tipov. Kto vie. Až váš starý laptop raz odíde do večných lovíšť, budete vďační za každú dobrú radu a ešte mi poďakujete.



Keď mi dal môj laptop pár dní dozadu jasne najavo, že sa nemieni len tak kedykoľvek zapnúť, keď potrebujem ja, musela som to brať smrteľne vážne. Živím sa totiž práve prácou s ním. A vlastne... ja som tu šéfka, nie laptop. Ak si dobre spomínate, už jedného podobného exota som doma mala - môj starý fotoaparát. Aj ten sa zapínal len vtedy, kedy on sám chcel. Ale laptop bol v tom úplne nevinne. Jemu totiž odchádza po 5,5 rokoch služby grafická karta. Dobre mi slúžilo moje staré HP-čko (viď obr. hore), nemala som s ním väčšie problémy, ale teraz už každé jeho zapnutie mohlo byť posledným. Tak rýchlo kúpiť nový. Moje predstavy o novom pomocníkovi boli úplne jasné. Zhrniem v pár bodoch, čo som chcela.

1. Veľká operačná pamäť (RAM), aby som si mohla dovoliť mať pozapínaných aj 30 kariet v prehliadači, k tomu Word, email, skype a kadečo iné, lebo to ja fakt potrebujem v každú hodinu práce, takže minimálne 4GB. Ideálne aj viac, alebo dvojjadrový procesor a 2x4GB. Taký laptop znáša väčšiu záťaž lepšie.

2. Matný monitor, pretože laptop má so mnou chodiť aj do prírody. S lesklým monitorom nikdy nemôžete sedieť chrbtom k oknu, keď vonku svieti slnko a ani byť vonku, keď obloha žiari. Neuvidíte na ňom nič. Iba seba. To je dobré tak na mejkap a úpravu účesu, ale nie na prácu v teréne. Ak máte s notebookom sedieť v konferenčnej miestosti, nebudete sa predsa pýtať preč od okna.

3. Na veľkosti monitora nezáležalo, ale minimálne 15-palcový to byť mal, no čím väčší, tým lepší pre mňa, pretože ak máte dennodenne otvorených veľa vecí, hodí sa, keď si nemusíte stále niečo minimalizovať. Keby som na ňom len blogovala, 15-palcový by stačil.

4. Nepotrebovala som ultrabook, ale nový pomocník nemal so všetkým sersámom vážiť 6 kíl, ideál bol do 4kg, lebo ho potrebujem často vláčiť k rodičom, občas ku kamarátke a kade tade. 6 kíl je naozaj dosť.

5. Grafickú kartu mi nebolo treba nejakú super špičkovú, pretože väčší odporca počítačových hier, ako som ja, na svete neexistuje a nerobím ani vrcholový grafický dizajn, takže v tomto neboli nároky vysoké.

6. Chcela som numerickú klávesnicu - kto nevie, to je tá časť, kde sú len čísla. Ak mienite na notebooku napríklad účtovať, rozhodne ju chcite. Písanie čísel a matematických znakov tým druhým spôsobom je otrava. A klávesy mali mať štandardnú šírku. Nech sa na tom dobre píše.

7. Batériu som už chcela takú lepšiu. Výdrž aspoň 3 - 4 hodiny, najlepšie bez pamäte nabíjacích cyklov. Neviem, či už všetky notebooky nemajú takú, ale bolo to dôležité. Nie vždy máte možnosť dobiť batériu naplno. Lenže vybitím a nabitím ste sa zbytočne pripravili o celý jeden cyklus, aj keď ste prakticky nevyužili plnú kapacitu. Nebude vám ľúto platiť vždy veľké pivo, keď pijete malé? A chcela som, aby notebook fungoval aj s vytiahnutou batériou, čiže len zapojený v elektrickej sieti. Zapamätajte si, že každé nabitie a vybitie batérii skracuje život, ale zasa mať batériu stále zapnnutú v elektrine, to znamená, že ju nabíjate v jednom kuse a tým ju odkragľujete rovnako. Ak nie ešte skôr.

8. Chcela som čitačku pamäťových kariet na presun fotiek z fotoaparátu, keď fotím a píšem články, čo robím často.

9. Chcela som zabudovaný mikrofón, webkameru a samozrejme wifi, ale WiFi má už každý notebook. Len kamera a mikrofón nebývajú vždy základnou výbavou a ja sa stále s kolegami bavím cez skype.

10. Bola by som uvítala aj panel Quickplay alebo nejaké medialne klávesy na tíšenie hudby. Ja totiž hudbu milujem, púšťam si ju často. Lenže nedokážem človeka vnímať, keď mi niečo hrá a niekedy potrebujem rýchlo stĺmiť hlasitosť, nie naháňať ikonky na ploche... Ale panel nebol podmienkou, ak by som získala iné výhody.

QuickPlay panel na mojom starom notebooku HP

11. A napokon touchpad - ten mal byť dostatočne kvalitný proti opotrebovaniu a dostaočne citlivý, ideálne bez drsného povrchu. Tie drsné niekedy nie sú dosť citlivé. Pohnete prstom a laptop o tom ani nevie a ja na notebooku nikdy nepoužívam myš. Nechce sa mi ju totiž vláčiť, radšej robím bez nej. Na touchpade som chcela aj políčko na scroll. To majú niektoré modely HP a aj iné laptopy. Dá sa s tým posúvať stránka hore dolu bez toho, aby ste potrebovali myš s koliečkom alebo museli naháňať posuvníky a klikať na nejaké šípky.

Uff, som riadne náročná, však? Z niektorých nárokov som pri kúpe zľavila. Nemám matný monitor, Quicplay panel a touchpad nemá scrollovacie políčko. Monitor však nie je až taký lesklý a na tlmenie zvuku mám klávesy, takže OK. Cena bola dobrá, výkon ešte lepší, než som čakala. Ventilátor má vývod zboku, takže procesor sa bude lepšie chladiť, čo je super hlavne v lete. Mnoho starších notebookov má vetracie otvory odspodu. Výhody prevýšili nevýhody. No a predstavte si, tých nárokov nebolo dosť. Aj tak som sa okašľala a poriadne. V 4 bodoch z 11.

Bod číslo 7, batéria:

Vydrží výborne, evidentne pamäť nemá, ale nedá sa vybrať. To znamená, že buď budem stále nabíjať naplno a vždy sledovať počas práce stav, aby sa mi po vybití nevypol notebook, opätovne nabíjať a takto to budem robiť stále. To sú pri mojej práci aj tri nabitia denne. Takže batériu zničím. Alebo ho môžem mať v sieti stále, ale batéria sa bude tak či tak nabíjať a zníčím ju. Vybrať sa nedá. Musela by som odskrutkovať skrutky a vybrať ju manuálne, čo asi nie je dobrý nápad a šípim, že bez nej notebook nepôjde. Takže mám notebook, ktorému možno za rok odpravím batériu. A už počas roka môžem zabudnúť na prácu v prírode a mimo domu (napríklad prezentovať niekomu prácu pri káve v nákupnom centre, kde sa do elektriny nezapojíte), lebo pri troch nabitiach denne už po pol roku bude mať batéria výdrž tak hodinu pri plnom nabití. :-) Po roku a pol vydrží bez elektriny 2 - 5 minút... Blbé, čo? A tento fakt, či sa dá batéria vyberať, sa v žiadnych e-shopoch nepíše. Ani recenzie to neuvádzajú, lebo pre mnohých je to zbytočný fakt! A vraj všetky tieto novšie laptopy to už majú takto riešené, že sa im batérie vyberať nedajú. Nuž to asi preto, aby sme kupovali stále nové.

Ponaučenie pre vás: Ak mienite notebook naozaj používať na prácu, nikdy si nekupujte taký, ktorému sa nedá vybrať batéria. Pracujte len na elektrine s vybranou batériou, čiže kupujte taký notebook, ktorý pôjde aj bez batérie. Ale keď ju už raz vyberiete a nebudete dlhšie s notebookom nikam chodiť, treba ju raz za čas nabiť, lebo nečinnosť ju zničí. Ak však mienite mať notebook na stole v kancelárii a nepotrebujete s ním nikam chodiť, pokojne si kúpte takýto.

Bod číslo 8, čítačka

nie je to až taká nočná mora, ale môj notebook má čítačku na dosť nepraktickom mieste. Je dosť nízko až pri pracovnej doske stola a z predu, nie zboku, čiže ak chcete pohodlne zasunúť kartu, treba notebook nadvihnúť, čo laptopy neobľubujú. A tento obzvlášť nie, keďže je taký výkonný.

Ponaučenie pre vás: Ak máte takýto notebook, dvíhajte ho opatrne a pomaly. Ako ma nedávno poučil brat, laptop má byť na kolenách len ojedinele. Ak s ním pracujete, má byť na pevnom podstavci, lebo jeho disk sa pohybuje vo veĺkých otáčkach. Pohyby ho ničia. A píše sa to i v návodoch, ak ich čítate. Ja sa teda hýbem minimálne, mám totiž vyložené nohy, aby mi neopúchali a tak je notebook stále napevno a na doske, ktorú mám položenú cez celé stehná. Je stabilný. Ale i tak som niekdajšiu dosku teraz vymenila za servírovací stolík s nôžkami.

Bod číslo 9, kamera a mikrofón

to je OK, ale zvuk mám teda príšerný. Na to, že mal byť krištáľový, mi teda taký ani náhodou nepríde. Netuším, od kadiaľ všadiaľ vychádza (HP malo reproduktor hneď pri monitore a zvuk šiel zdola nahor, toto vyzerá mať pri kryte ventilátora), ale znie to, ako keby vychádzal spod paplóna alebo z papierovej škatuľe. Môj hudobný duch nejasá. Výšky sa strácajú a hlasitosť je slabá. Aj keď dám všetko naplno a odskočím si do kuchyne zaliať kávu, ani nezaregistrujem, že mi na Skype niekto píše. A keby som chcela spraviť a zostrihať nejaké video, nebudem vedieť dobre na ňom nastaviť zvuk. Nie je to dvakrát príjemné počúvanie, na aké som bola zvyknutá.

šírenie zvuku na starom vs. šírenie (predpokladané) na novom laptope

Ponaučenie pre vás: Ak chcete s notebookom tráviť čas, pozerať na ňom občas filmy, púšťať si na ňom hudbu, alebo dokonca robiť tvorivejšie činnosti, vyskúšajte si zvuk, prehrajte napríklad obľúbenú pesničku a potom kupujte.

Bod číslo 11, touchpad

to je najväčší problém. Touchpad má spojenú plochu s tlačidlami. Tlačidlá sú jej súčasťou, čiže aj ich povrch je citlivý na dotyk. To je mimoriadne nešťastné konštrukčné riešenie pre človeka, ktorý nechce ani omylom používať myš. Hocikedy sa vám totiž stane, že stlačíte ľavé tlačidlo a len preto, že ste no nezatlačili v samom rohu, ale bližšie k pravému tlačidlu, notebook zareaguje, ako keby ste stlačili pravé. Tie čidlá, ktoré sú citlivé na tlak, sú zrejme umiestnené v rohoch. Toto riešenie navyše nefunguje vo všetkom, čo používam. Napríklad v prehliadači nie vždy pravým tlačidlom vyvolám potrebnú akciu. Na niektoré veci proste potrebujem myš. Ale OK, na to by som si zvykla. Ale je tu ešte iný zádrhel, ktorým je hneď druhá veta tohto odstavca.

Tým, že sú tlačidlá spojené, nikdy nemáte kurzor úplne pod kontrolou. Namieríte ho na niečo, idete stlačiť tlačidlo, ale prst sa vám o milimeter posunie na tlačidle a kurzor je v čudu. Kliknete na úplne niečo iné. Zdá sa to ako maličkosť, ale dajme tomu, že mi vyskočí zavírovaná reklama a ja ju namiesto zatvorenia pustím. Pri mojej práci som na tisíckach stránok. Taká reklama ma môže počkať kdekoľvek. Mám výborný antivírusový program, ale potrebujem sa ja štvať s rekamami a potom ich pracne vypínať, umiestňovať trójske kone do karantény a podobné kúsky? Nie. Veľmi, veľmi zlé a núti ma to používať myš, alebo dávať velikánsky pozor.

Touchpad sa nedá vypnúť. Na HP sa dal vypnúť s tým, že budem používať myš, ale tu sa nedá. Možno by som to vedela vypnúť na softvérovej úrovni, ale to zasa bude pri mojom štýle práce nepohodlné. Mne sa isté veci touchpadom robia lepšie než s myšou (napríklad kreslenie) a kde v parku budem behať s myškou?

touchpad HP (zvislý prúžok na pravej strane touchpadu, vedľa tej zodratej škvrny, je posuvník) vs. touchpad

Tento notebook nie je dobrý na prácu bez myši a ani bez externej klávesnice. Touchpad je až priveľmi citlivý. Vysvetlím. Normálne keď pracujete s textom a chcete nejaký text označiť, musíte posunúť kurzor pred text, stlačiť ľavé tlačidlo, držať a ťahať, kým neoznačíte všetko. Ja nemusím nič stlačiť. Niekedy stačí, aby som jemnučkým pohybom prsta alebo zápästia prešla po touchpade počas písania a niekde sa mi označí nejaký text. Alebo spustím ponuku štart, alebo sa prepnem do nejakého iného okna. Nemusím nič stlačiť. Tak si teraz predstavte, že píšete nejaký text a pri tom písaní sa vám kedykoľvek niečo označí a vy stlačením jediného tlačidla zmažete veľký kus toho, čo ste práve napísali. Pravda, dá sa to vrátiť, ale je to sakramenská otrava. A ja mám pritom v prstoch a rukách veľký cit i presnosť. V písaní som, dovolím si povedať, vcelku dobrá. Ani sa nedívam na prsty, keď píšem. Rutina. Lenže tu stačí úplne jemný pohyb, alebo aj žiadny a kurzor vám vyletí. A všetko pre to konštrukčné riešenie. Niekedy mám pocit, že by som radšej nemala už ani dýchať.

Blbé je i to, že diódy pre zapnuté klávesy Caps Lock, Scroll Lock a Num Lock sú na boku počítača a nie priamo pri klávesách. Menšia pravdepodobnosť, že si nevšimnete omylom zapnuté/vypnuté tlačidlo. Ja, čo sa všade musím prihlasovať a všade mať silné heslá s veľkými, malými písmenkami i číslicami... to nevítam. Ale tak to sa mi našťastie stáva menej, že by som niečo zablokovala...presnosť...

kontrolky zapnutých kláves na HP vs. kontrolky na novom laptope (BTW: čitačka pamäťových kariet je pod nimi)

Ponaučenie pre Vás: Ak presnosť nie je vaša najlepšia vlastnosť a často triafate vedľa, bacha na to. Zablokovať internet banking nie je práve sranda. A pri písaní, ak píšete veľa, môže byť otrava stále robiť kroky späť, aby ste vrátili vymazaný text.

Záverečné dojmy z notebooku

Kúpila som laptop, ktorý je dobrý tak do kancelárie, alebo pre nejakého IT-čkára. Niekomu, kto má drvivú väčšinu času notebook položený na pracovnom stole na vyvýšenom mieste vo výške očí, používa ho viac menej len ako "monitor", má k nemu pripojenú klávesnicu, myš a domov ho berie len občas, bude super. Je rýchly, výkonný, batéria ako nová dlho vydrží, lesk monitora je primeraný, má dobré rozlíšenie, slušný HDD (kapacita je 1 TB), klávesy vyzerajú, že čosi vydržia, nebude sa medzi nimi držať toľko nečistôt, chladenie procesora nie je hlučné, ale postačujúce, bleskovo sa zapína a aj z režimu spánku sa obnoví do sekundy.

Pre mňa, ako pre človeka, ktorý musí sedieť na gauči a mať zo zdravotných dôvodov každú chvíľu vyložené nohy, ktorý potrebuje s notebookom slobodu, musí ho prenášať, 100% času na ňom píše texty, nechce so sebou všade brať klávesnicu s myšou a vlastne nechce klávesnicu s myšou používať ideálne vôbec, je dosť nepoužiteľný. Mám naň akurát poriadne nervy a úplne ma odrádza od písania článkov a čohokoľvek. Čudujete sa, keď píšem a súčasne mažem bez stlačenia čohokoľvek a niekedy aj bez dotyku touchpadu? ;-)

Takže ak mám na tento i svoj druhý blog prispievať, buď skúsim notebook vrátiť, alebo nájdem spôsob, ako obsedieť pri klasickom stolovom počítači (ktorý tiež mám) a ako si tam vyložiť nohy. Na prácu žiaľ budem odkázaná na notebook. Tú totiž musím vykonávať len na jednom zariadení, nakoľko prijímam maily a ukladám mnohé súbory, ktoré by mi na druhom počítači potom mohli kedykoľvek chýbať a nakoľko si prácu prenášam. A ak sa ním mám niekedy pracovať, budem musieť nájsť rozumné softvérové riešenie, ako znefunkčniť a kedykoľvek rýchlo zapnúť touchpad. Inak ma z neho trafí šľak.

Ponaučenie z celého nákupu pre vás:

Poznačte si moje body a keď niekedy pôjdete nakupovať laptopy a inú podobnú elektroniku, vždy berte do úvahy všetko, čo s tým sersámom idete robiť. Viem, že je tento článok dlhý, ale dobrých rád nikdy nie je dosť a momentálne sú notebooky s týmto konštrukčným riešením všade v akcii. Ak sa živíte písaním a potrebujete od laptopov podobné služby ako ja, nechajte si na ne zájsť chuť. Ja som bola v časovej tiesni. Videla som, že starý laptop melie z posledného, ale vy si vždy zariadenie vyskúšajte a nechajte si čas na rozmyslenie i prehodnotenie zisteného.

A sorry, že tento článok píšem až po týždni. Trvalo mi, než som zistila, prečo mažem text. A než som to zistila, dosť svojich už napísaných myšlienok som vymazala, takže som to dávala dokopy o čosi dlhšie. :-D

A vlastne... teraz sa touchpadu nedotýkam vôbec a aj tak mažem text... Akty X a veľmi zle investované peniaze, ktorých mám aj tak málo pre život. Asi tak...
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes