Sun Dance: mlieko na opaľovanie Sonnen Light Lotion LSF 20

Zatancujem si s hrabľami po záhrade a ešte sa aj pri tom opálim. Nemám veľa príležitostí sa opaľovať. Prakticky sa slnku vyhýbam ako čert svätenej vode, ale keď treba obrátiť seno, nie je u nás veľa dobrovoľníkov, ktorí by to šli robiť. Vyhovoria sa, že mne to ide najlepšie, tak sa natriem nejakou kozmetikou na opaľovanie a poďme hrabať. :-)


Ale nefrflem. Je to jedna z robôt, s ktorými teraz, keď trávim tri od vidím do nevidím pri počítači, môžem pomôcť a zároveň mám príležitosť otestovať, ako to s mliekom s "Lichtschutzfaktorom 20" je v reáli. Či teda chráni, alebo nie. Výsledok? Chráni.

LSF je v skutočnosti to isté, ako SPF, akurát skratka SPF je z angličtiny (Sun Protection Factor) a LSF z nemčiny (Lichtschutzfaktor). Toto husté mlieko by som zaradila medzi mlieka, ktorým by som aj celkom verila, že ma ochránia pred slnečnou alergiou, nakoľko sa nespoliehajú len na chemické filtre, ale používajú aj mechanický. Tak si to pozrime.

Obsahové látky

OCTOCRYLENE je látka, ktorá odchytí celé spektrum UVB a UVA krátke lúče, tie najdlhšie UVA lúče nie. ETHYLHEXYL SALICYLATE alebo Octisalát je odborníkom na UVB, BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANE alebo Avobenzón zachytí UVA spektrum lúčov. Toľko k chemickým filtrom. 

Výhoda tohto mlieka spočíva v obsahu fyzikálnych filtrov, ktoré časť lúčov absorbujú, časť rozptyľujú / odrážajú. Clonou použitou v tomto mlieku je TITANIUM DIOXIDE, ktorý chráni pred UVB lúčmi, krátke UVA lúče a časť aj dlhých UVA lúčov, ale na tie už veľmi nestačí, lebo sám o sebe je na slnku mierne nestabilný. Preto bol pridaný Avobenzón. Teraz by sa mohlo zdať, že to celé bude nanič, lebo tieto dve látky sa spolu nemajú rady, ale nebudú to kritici, kto sa bude smiať naposledy. Dioxid je vo forme nano-častíc a stabilizovaný bol aj ostatnými clonami. Jediná jeho nevýhoda je biela farba. Až sa mliekom natriete, malú chvíľku budete bieli. Ale to mne osobne nevadí, lebo je to takmer 100% ochrana, ktorá sa hodí aj pre alergikov a deti v našich zemepisných šírkach. Pre deti od 3 rokov, lebo mladšie deti sa opaľovať NESMÚ (Ja len pre istotu, keby ste ich náhodou chceli brať k moru, čo by bol úplne hlúpy nápad). 

Avšak napriek tomu, čo sa hovorí o fyzikálnych filtroch (vraj sú účinné hneď), by som odporúčala po aplikácii počkať 20 - 30 minút (štandardy, ktoré sú odporúčané všetkými odborníkmi) až potom ísť na slnko. Aby mohli tie ostatné clony pôsobiť, musia najskôr zreagovať vo vašej pokožke. Až potom vzniká 100% ochrana. Žiadny opaľovací krém preto nenatierajte až na pláži / vonku. Kozmetika na opaľovanie potrebuje čas. Vždy!

Mlieko ďalej obsahuje GLYCERIN kvôli hydratácii, provitamín B5 - pantenol (PANTHENOL) na upokojenie pokožky od toho zverstva, čo sa na nej pácha, keď ju opaľujeme a vitamín E (TOCOPHERYL ACETATE) s účinkom proti svetelnému starnutiu. Takže opäť samé dobré veci.

Aby bolo mlieko odolné voči vode, základom alebo nosičom sú silikóny a akryláty. Na produkte sa uvádza, že je "Wasserfest". Neviem, ako ste na tom s nemčinou, lebo ja teda nijako, ale pokiaľ to znamená to isté, čo v angličtine "waterproof", tak potom s ním môžete aj do vody a to konkrétne na 80 minút. Pozor, nie na 80 minút v kuse! 


Moje skúsenosti

Skôr, než pristúpim k hodnoteniu, asi by som mala vysvetliť tých 80 minút. Isto ste teraz prekvapení, že čo to tu táram, ale ja netáram. Po 20 a najneskôr 40 minútach musíte z vody vyliezť, alebo ešte ideálnejšie každých 20 minút, nechať vodu odpariť z pokožky a potom sa môžete vrátiť späť do vody. Silikóny sú síce odolné, ale rozhodne nevydržia tesne prilepené na vašom tele dlhšie, než 20 - 40 minút. Však sami viete, čo spôsobuje dlhé máčanie. Na prstoch sa spravia čiaročky, pokožka sa stiahne... tak ako by toto mohol vydržať nejaký opaľovací krém? Pauza musí byť. Aspoň taká kratučká, aby sa telo uschlo samo. Nepomáhať osuškou! Trením odpravíte ochranu raz dva. Aj tú fyzikálnu. Po tých 80 minútach náter zopakujte. Ak sa kúpete v mori, tak sa doba skracuje. Dala by som ho už po hodine. Škoda, že táto informácia sa nepíše na obale. Je tam veľa informácií, ale toto konkrétne chýba. Ak by bol prípravok len "water resistant", vydržal by 40 minút (2 x 20 min.), inak obal nemá väčšej vady. Aj vyzerá pekne. Dizajn istotne zaujme.

Mlieko veľmi pekne vonia po kokose a ako som už spomínala, farbí na bielo, resp. bielo-zeleno. Zvláštna farba, ale za týchto okolností mne nijako nevadí. Hustotou sa podobá viac na krém. Nevylieva sa, treba ho vytláčať, ale ešte stále ide o mlieko, čo je výhoda, lebo sa dobre rozotiera. 

Na pokožke príjemne chladí a nevpíja sa do pokožky okamžite, takže máte čas ho poriadne rozotrieť, ale nebudete zasa ani dlho čakať, kým sa budete môcť obliecť. Voda v základe sa odparí celkom rýchlo a nezostáva po ňom mastný film. Pokožka je taká "pogumovaná", má mierny lesk, takže na nej evidentne niečo je, ale mastná teda nie je.

Dokonca mlieko nie je ani lepkavé. Aj v tejto chvíli, keď píšem tento článok, mám prsty od mlieka, čo som ešte raz kontrolovala tú hustotu a môžem v pohode písať na počítači. To sa mi nestáva často, aby som si po nejakom mlieku na opaľovanie nemusela ísť umývať ruky. Vždy cítim, že sa na ne všetko chytá.

Účinnosť ochrany neposúdim, nemám na to žiadne špeciálne zariadenie, ale faktom je, že ma pri tom hrabaní nespieklo. A to som si bola dvakrát ochladiť ruky vo vode na osvieženie. Takže zrejme funguje.

Moje hodnotenie mlieka (SPF 20):

Textúra: hustá, mliečna, mierne farbí na bielo-zeleno, chladí, nelepí  
Hydratácia: 4 (lepší priemer, viac by asi hydratovala Sun Dance emulzia po opaľovaní, ktorá stojí len za 2,29 EUR za 200ml)  
Účinok proti vode/potu/kožnému mazu: 5 (naozaj ho stačí striekať len občas, mám to odskúšané na sebe a potvrdzujem)  
Vôňa: príjemná kokosová a sladká vôňa  
Celková spokojnosť: 9  
Cena: 3,99 EUR za 200ml (ceny zistené a doplnené 21.8.2014)

celkové hodnotenie - slovom
VYNIKAJÚCE
obal / prezentácia výrobkuhttp://nd06.jxs.cz/852/099/6a8e3693f4_92820935_o2.jpg
dĺžka účinnosti (hydratácia, 
zvláčnenie, stabilita, a pod.)
http://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg
stabilita voda/pot/kožný mazhttp://nd06.jxs.cz/975/838/605c5a7dfd_92820937_o2.jpg
úroveň hydratáciehttp://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg
zloženiehttp://nd06.jxs.cz/975/838/605c5a7dfd_92820937_o2.jpg
pomer UVA/UVB ochranahttp://nd06.jxs.cz/975/838/605c5a7dfd_92820937_o2.jpg
pomer kvalita / cenahttp://nd06.jxs.cz/975/838/605c5a7dfd_92820937_o2.jpg
celkové hodnoteniehttp://nd06.jxs.cz/852/099/6a8e3693f4_92820935_o2.jpg

Takže za mňa Áno. Mne sa mlieko páči. A aj kebyže sa náhodou už do 6/2016 (toť exspirácia) nebudem opaľovať, miniem ho ako telové mlieko, alebo sa podelím so sesternicou. :-) My dve tieto kokosové vône žerieme. Pre mňa je to príjemné zistenie, že aj táto rada na opaľovanie je dobrá.

Zatiaľ som od Sun Dance mala len maslo do solária a potom pantenolový sprej a tieto dva produkty tiež chválim. Sprej som si striekala aj na hlavu, keď som skúšala poraziť lupiny a už sa mi zdalo, že z tej svojej podráždenej pokožky zošediviem. On bol totiž príjemný na aplikáciu, takže preto. A na maslo môžem tiež povedať, že som bola spokojná. Čo som neminula v soláriu, to som dopoužívala na nohy, lebo obsahuje bambucké maslo a vonia tak trošku ako slivkový lekvár. Viem, že do solária viac nepôjdem (mala som sa vydávať, inak by ma tam nikto nedostal), takže škoda by ho bola, takého fajn produktu
ZDIEĽAJTE:

1 komentár :

  1. Milujem SunDance aerosolový sprej na opaľovanie, ten klasický, vhodný pre športovcov /akože pre mňa :D/, ale tento rok som neodolala limitke s mangovo-pomarančovou vôňou. No čistá katastrofa, mastný až hrôza, ešte aj mokrý... Inak SunDance mlieka sú fajn, či už na opaľovanie alebo po opaľovaní...

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes