Rimmel: podkladová báza Stay Matte Primer

Je teplo a kráčam ulicou, kde asfalt sa už pomaly taví. Idem na hodinu tanca. Jeden by povedal, že toto môj mejkap isto nerozchodí. Slniečko, tá mrcha jedna, svieti ako divé a prehrieva vzduch. Pot sa mi v tej saune rinie po čele ako potok. Vlasy mám mokré, tvár celú orosenú a ešte sa pri tanci zapotím. Ale mne je to fuk. Ja som si totiž zafixovala mejkap novinkou, od ktorej očakávam veľa.

Už neviem, koľkokrát sa budem opakovať, ale ja tak neznášam leto, že až... Keby bolo stále takto dusno a z oblakov by v jednom kuse padali kvapky dažďa, čo by sa to v nich všetko hneď aj kondenzovalo, tak vám poviem, že by som chodila bez dáždnika. Všade. A mala by som v paži, že zmoknem a že sa všetko na mňa prilepí. Radšej by som všetkým hovorila, že nemám dáždnik a zmokla som, než trpela tieto teploty. To by bol aj celkom dobrý dôvod na nedokonalý mejkap, lebo tento hic aj tak nevydrží žiadna normálna kozmetika a na mne už tobôž. Až naša Ľubka pustí tie rezké melódie a budeme tancovať, tak moja pokožka už nebude len teplá, ale bude horieť. Myslím, že pri takej teplote by sa ne mne roztavil aj plast a nie to nejaký vosk... Takže som si povedala, že buď teraz, alebo nikdy. Natriem si celú tvár novou podkladovou bázou, dám si mejkap a vyrazím.

Dostala poriadne zabrať. Len som vystrčila nos z dverí a moje telo bolo celé rázom orosené ako fľaška Veľkopopovického kozla. Však orosená odmena, nie? :-) Ale moja spotená tvár je mi skôr za trest, lebo kvôli potu mi zlezie mejkap vždy z čela ako prvý a potom vyzerám divne. Aj dnes by sa to dalo čakať. Dnes som použila BB krém Stay Matte a i keď drží dosť dobre, až taký odolný nie je. Bázu teda čaká tvrdý test.


Obsahové látky bázy

Z čoho báza pozostáva? Poviem to veľmi jednoducho - takmer nič výživné. Sú to samé silikóny a zmesi na báze silikónov zmiešané s vodou a glycerínom, napríklad: CYCLOPENTASILOXANE, CETYL PEG/PPG-10/1 DIMETHICONEVINYL DIMETHICONE/ METHICONE SILSESQUIOXANE CROSSPOLYMER a BIS-PEG/PPG-14/14 DIMETHICONE. Stačí v tom vidieť slovo "dimethicone" alebo "siloxane" a vieme aj bez toho, aby sme to museli priveľmi študovať. Silikón je základ celého krému a má spôsobiť, že sa pokožka vyhladí a bude sa dať na ňu dobre nahadzovať "omietka". Ale vážne, mejkapu miniete omnoho menej. Vďaka tomuto podkladu ho pokožka nebude konzumovať, nepôjde do pórov a pleť z neho nebude ťahať vlhkosť. Také správanie pleti totiž vždy vedie len k jednému javu - stvrdnutie mejkapu, tmavnutie, opadávanie a na niektorých miestach aj žmolky. Ale keď urobia silikóny jemnú hranicu, zabráni sa tomu. A nebojte, pokožka bude cez ne dýchať a nebude ani suchá. Len by ste mali myslieť na to, že než sa podujmete stavať takéto prekážky, v prvom rade treba pleť vyčistiť a dať jej všetko, čo potrebuje. Inak bude držať hladovku a neskôr sa vám za to pomstí. 

Aby bol podklad tým, čo prezentuje, že je, musí pokožku zmatňovať. Nie som si istá, či je táto taktika úplne v poriadku a či funguje na každom človeku, ale za túto robotu zodpovedá mastenec (TALC), potom hlinitou soľou špeciálne upravený škrob (ALUMINUM STARCH OCTENYLSUCCINATE), z čoho až toľko nejasám a práškový kremeň (SILICA). Čo mám proti hlinitým soliam, to viete. Toto je však ešte ten lepší prípad. Škrob má totiž veľké častice a nepolezie do pórov. Tieto tri látky sú absorbčné. To znamená, že by mali sať nadbytočnú vlhkosť i kožný maz. Nech vás však nenapadne dávať tento podklad na oči! Na oči by som netrúfala dávať ho. To už skôr pri FIX & PERFECT PRO PRIMER. S tým by som to riskla, lebo ten neobsahuje hlinitú soľ.

Z výživy tam máme len vitamín E, ale zasa podkladu nesmiem krivdiť. On výživou nemá byť. Môžeme byť rady i za takýto malý bonus, veď vitamín E potrebujeme aj tak najviac. Keby vám však šlo o výživu, tak FIX & PERFECT PRO PRIMER je vo výžive dosť dobrý. Keď tak pozerám na článok o ňom, asi vám budem dlžná porovnanie, lebo v čase zverejnenia článku som ešte toľko nevŕtala do kozmetiky, ako vŕtam teraz. Takže niekedy nabudúce...

Moje skúsenosti

Silikóny síce sú parádne klzké, jemné, hebké a nikdy nie na dotyk mastné, ale sú to predsa len oleje. Keď nimi čokoľvek natriete, bude to o máličko lesklejšie, než ten zbytok, ktorý vynecháte. Tie k matnému vzhľadu určite neprispejú.

Už iná reč je zmatnenie absorbčnými látkami. Ak ich je v prípravku dosť a ak majú ich častice optimálnu veľkosť i optimálnu savosť, potom by to malo čosi zavážiť. Žiaľ, tieto buď nie sú v dostatočnom pomere k silikónom, alebo sú len príliš jemnučké, aby zabránili silikónom "zažiariť" na svetle. Takže v tieni a kancelárii sa možno ligotať nebudete, no až vyjdete na slnko a trošku vás to slnko zohreje, zmatnenie sa nekoná. Nepomáha ani to, že sa človek potí. Keď je človek stále mokrý, ťažko bude mať povrch jeho pokožky matný vzhľad. To by nesmelo zo mňa stále liať a to by nesmel byť lesklý ten základ. 


Musím ale pochváliť priľnavosť bázy. Veľmi dobre sa rozotiera, necháva hladučký povrch a ešte lepšie sa rozotiera mejkap na ňou upravený povrch. Keďže sú tam tie práškové nerozpustné látky, čiastočky mejkapu medzi ne krásne zapadnú a výsledný efekt bude prirodzený a mejkap bude naozaj lepšie držať. To som bola veľmi milo prekvapená, že mi BB krém aj bez poriadného pílingu pred jeho aplikáciou nespravil na tvári "masku" (viď obrázok vyššie). Ak ste čítali článok o ňom, potom viete, čo on dokáže postvárať, ak sa nedáva na úplne hladkú pokožku. Bez hladkého povrchu vyzerá vždy ako omietka. Keď som ho kombinovala s bázou, nielenže pekne zmatnil, ale tiež vyzeral vskutku dobre.

Ďalej chválim vzdušnosť takéhoto podkladu. Ja som na tanec prišla úplne spotená. Vlastne zo mňa lialo už po tom, čo som vyliezla z obchodu a než som sa v šatni prezliekla do trička na cvičenie, čelo i líca boli zasa orosené. Však to vidieť i na tej prvej fotke (ten lesk na čele na obrázku nižšie, to sú kvapky potu). Schválne som sa neutrela, nech to vidíte. Ale tiež vidno, že BB krém držal. Všimnite si hlavne nos. Ten by už bol dávno mastný a bez mejkapu. To znamená, že podklad síce pustí vodu von (a teda koža musí dýchať), no to, čo je na ňom, si udrží. Presne tak chráni pleť aj pred vplyvmi zvonku. Krém zafixoval tak, že aj keď po mne liali kropaje potu, všetko držalo.


Zarážajúco-prekvapujúce (v dobrom slova zmysle) bolo i to, ako urobil z môjho BB krému akoby vodeodolný a odolný oteru. Stay Matte BB krém možno dobre kryje a niekedy ide ťažko z pokožky preč (hlavne ak pod ním nie je podklad), ale až takto odolný rozhodne nebol. Na druhej fotke môžete pozorovať moju tvár po hodine tanca. Že som sa spotila a poriadne, to je evidentné. Stačí pozrieť na moje vlasy. Stále sú mokré a to som už prezlečená v košeli, v ktorej som prišla. Ale pleť je suchá. Prečo? No lebo som ju možno aj 5x utrela a to viete, že som v tom pohybe nejednala pri utieraní s kožou ako v rukavičkách. Nebol čas. Dva pohyby ruky a ide sa ďalej. A aj tak BB krém stále drží a nos je prekrytý.

Po 8 hodinách (líčenie drží)
Krém sa vedel vždy olúpať na niektorých miestach, kde ho bolo viac. Ale teraz sedel na koži ako päť peňazí až do večera. Lesk pleti hrozný, ale nedostatky stále maskované. Dokonca i na nose, kde bola najhrubšia vrstva BB krému. Tam tiež držal. Naozaj veľká spokojnosť s tým, ako zafungoval. Povedala by som naň, že môže byť fajn, ale že až tak?

Bodíky budem musieť vziať akurát za to, že na obale chýba slovenčina. Samá angličtina, s ktorou niektorí nebudú spokojní, hoci ja s ňou nemám problém. Ďalej ofrfľávam tú chýbajúcu výživu. Glycerín s vitamínom E sú fajn a niekde nie je ani to, ale i tak... 

Moje hodnotenie podkladovej bázy:

Textúra: veľmi ľahká, nemastná, veľmi dobre a pohodlne sa rozotiera
Krycia schopnosť: žiadna, ide len i podklad, no čiastočne dokáže eliminovať rozšírené póry
Vôňa: pri nanášaní cítim trošku, že je to syntetika, ale potom už necítiť nič, čo je tak trošku aj výhoda, lebo nehrozí alergia na vonné látky 
Výdrž (v kombinácii s inými kozmetickými výrobkami): výborná (9 - 12 hodín)
Celková spokojnosť: 8 - hodí sa pre pleť s akné, ak ju dobre vyčistíte i pre pleť mastnú a zmiešanú. Môže byť aj pre začervenanú za predpokladu, že vám nerobia zle hlinité soli.
Cena: 30 ml balenie stojí v obchodoch okolo 6 - 7 EUR, ale pozerám, že Elnino.sk ho má za celkom dobrú cenu - len 3,55 EUR


celkové hodnotenie - slovom

VÝBORNÁ

obal / prezentácia výrobkuhttp://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg
zmatnenie pletihttp://nd06.jxs.cz/471/874/396e6cde80_92820932_o2.jpg
trvanlivosť líčenia
krycí účinok vs. vyhladenie
výživa vs. ochranahttp://nd06.jxs.cz/478/151/e1bfd40f60_92820933_o2.jpg
vôňa
pomer kvalita / cena
celkové hodnoteniehttp://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg

Ak by som ju mala porovnávať s FIX & PERFECT PRO PRIMER bázou, vo výžive je ďaleko horšia a menej univerzálna. V trvanlivosti sú si možno narovnako, ale táto mejkap fixuje trošku kvalitnejšie. Keď takto zafixovala BB krém, čo potom spraví s mejkapom odolným oteru? Ak raz motyka vystrelí a ja sa budem vydávať, potom nechcem inú ako túto bázu. Ale na špeciálne príležitosti si zaobstarám aj tú druhú. Sú to kvalitné výrobky. Obidve bázy.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes