Váš (ne)zdravý prístup k liečbe

Pristavili sa pri pulte a vypýtali si konkrétne tabletky. Na jednej strane ma tešilo, že aspoň niektorí ľudia presne vedeli, čo chcú, no na druhej strane som s tým nebola spokojná, lebo som tušila, že to je ich samoliečba. Poviem úplne bez akéhokoľvek zastierania pravdy, že celé vaše liečebné postupy, ktoré považujete za najlepšie, sú úplne nafigu. Bez urážky. A ešte vás v tom podporuje aj reklama, ktorá nepovie všetko. Nenechajte si vymývať mozog!



Možno si teraz klepkáte po čele a skôr máte chuť opýtať sa ma, či mám v náplni práce chcieť od každého neznámeho človeka zdôvodnenie, prečo sa chce liečiť tak ako chce. Však ani pokladníčka v Tescu sa nepýta, prečo si kupujete vajíčka a komu ich idete pripravovať. Ale to je omyl. Ja nie som predávačka a mám, respektíve mala som za pacientov trestno-právnu zodpovednosť. Ak si totiž niekto nejako poškodí, zdravotník v tom ide ako prvý, lebo on sa MAL opýtať. Ale o to mi až tak nešlo. Ja som to brala hlavne z tej ľudskej stránky. Keď už nikoho iného, vrátane pacientov, netrápilo, ako sa liečia, aspoň ja som sa chcela uistiť, že si neuškodia. Ale niektorí pomoc nechceli. Prichádzajú totiž trendy zo západu, že zákazník pán a má pravdu, aj keď ju nemá (však sedieť pôjdem ja, keď sa niekto zabije), čo ľudia takto aj chápu a patrične mi to dávali pocítiť. Tak tu prinášam prehľad najčastejších a našťastie RELATÍVNE banálnych omylov, akých sa ľudia dopúšťajú a pokračujem v poradenstve, ale online, lebo tu mi nikto nehodí škatuľku do hlavy. :-)

Keď mám zvýšenú teplotu, mal by som si dať tabletku na zníženie teploty.

Je to omyl. Urobte to raz, bude to ešte relatívne OK, no urobte to viackrát, poriadne sa neliečte a koledujete si o vážne problémy, napríklad o chronický únavový syndróm. Pokiaľ ste čítali môj článok o kréme Sensibio Tolerance +, potom viete, ako telo reaguje na neprimeraný podnet. Nervové zakončenia sú podráždené, vyplavia sa mediátory zápalu (prostaglandíny a iné látky), vyšle sa signál do mozgu a on vydá príkaz telu, čo sa má urobiť. Pri kontakte s vírusom alebo baktériou znie okamžitý príkaz "Zvýšiť teplotu a eliminovať nepriateľa." Áno, zvýšením teploty sa ten nepriateľ naozaj eliminuje, lebo všetci vieme, že vírusy a baktérie neprežívajú v teple. Takže zvýšením teploty telo v skutočnosti bojuje. Ak mu dáte liek s paracetamolom, ibuprofenom alebo kyselinou acetylsalicylovou, len mozgu dáte signál "Všetko je OK, zníž teplotu!", lenže nepriateľ nezmizol. Organizmus sa teraz bude trápiť nielen s ním za zhoršených podmienok, ale sa tiež bude trápiť "zneškodňovaním" tablety. A vy sa raz tak dlho budete liečiť. Správna liečba je taká, že si ľahnete do postele, uvaríte teplý čaj z byliniek a zajete to miskou ovocného šalátu s medom (ak nemáte naň alergiu). Med zabíja baktérie a vitamín C z ovocia pomáha imunitnému systému. Ak priberiete k vitamínu C aj zinok, pomáhate imunitnému systému ešte viac.

Keď mám príznaky chrípky, musím si hneď kúpiť liek proti chrípke.

Je to úplná hlúposť, lebo čo obsahujú všetky lieky proti chrípke (s výnimkou tých homeopatických)? Paracetamol, kyselinu acetylsalicylovú, ibuprofén a k tomu ešte látky na zúženie ciev (nejaký derivát efedrínu), aby vám odpuchla nosná sliznica. Takže nie, naozaj to nie je nutné, práve naopak. Ten ibuprofén aspoň potláča zápaly, takže môže (nemusí) mať aspoň nejakú pridanú hodnotu v prípade, že máte podráždené hrdlo, ale inak v tom nie je veľký rozdiel.

Na liečbu chrípky sú najlepšie lieky proti chrípke.

Opäť sa budem opakovať. Tieto lieky nie sú najlepšie ani v začiatkoch a ani pri liečbe. V reklame sa síce hovorí, že vás rýchlo postavia na nohy. To je pravda, lebo sa nebudete cítiť zle. Ale v skutočnosti si len poriadne ubližujete, pretože chorobu nevyležíte, keď sa cítite tak super, že idete do roboty ľahkým krokom a váš organizmus sa zatiaľ vyčerpáva.

Keď mi tečie z nosa, alebo ho mám upchatý, liekom sú nosné kvapky.

Ešte tá stredná časť vety až do konca by bola pravdivá asi tak na 50%, ale faktom je, že kvapky nie sú liekom. Nikdy som nepočula o nikom, koho by kvapky vyliečili z nádchy. Nádchu spôsobuje vírus, ktorý sa usadí v nosnej sliznici, ona s ním bojuje, napuchne a tvorí sa hlien. Na vírus nádchy zaberá len jedno - teplo, inhalácia, dostatočný prísun tekutín, najmä čajov, ktoré podporujú potenie (napr. bazový), vitamíny. Čo robia kvapky? Nafazolín, xylometazolín a oxymetazolín zužujú cievy a spôsobia, že sliznica odpuchne. To isté robia aj látky vo vyššie spomínaných liekoch proti chrípke. Nos a dutiny sa tak uvoľnia a môžete zasa dýchať.

Ak hlien odteká, je to dobré a netreba na to nič užívať, len sa treba liečiť, ako som napísala. Pokiaľ neodteká, tak vtedy mu treba pomôcť, ale nemusia to byť hneď kvapky. Niekedy stačí inhalácia. Ak nestačí, tak vtedy už naozaj treba kvapky ako dodatočnú pomoc a k tomu môžete pridať nejaké mukolytiká (napríklad s obsahom acetylcysteínu), ktoré hlien riedia a zabránia tomu, aby sa usadzoval v horných dýchacích cestách. K tomu je nevyhnutný poriadny pitný režim, zvýrazňujem slovo PORIADNY, lebo ak nepijete, alebo pijete málo, hlien sa nemá čím riediť. A ak sa stav nezmení do 7 dní, alebo sa farba hlienu zmení na žltozelenú, obsahuje krv, alebo hlien zapácha, okamžite choďte k lekárovi. To už nie je bežný vírus nádchy, ale bakteriálna infekcia, na ktorú treba iné lieky.

Ak užívam šumivé vitamíny (napr. vitamín C), porazím chrípku.

Šumivé vitamíny sú len nápoje pre rozmaznaných ľudí, ktorí sa nevedia donútiť vypiť tekutiny, musia mať sladké nápoje, ako malé deti a svoju rozmaznanosť vyhovárajú rýchlym nástupom účinku. Je niečo iné, keď máte vážny problém s prehĺtaním väčších tabliet a kapsúľ a niečo iné, keď tabletu odmietate len zo zanovitosti. Ak si dáte 500mg vitamínu C, v skutočnosti sa väčšina z neho vylúči močom a ešte parádne zaťažujete obličky. O tom, ako tie "šumienky" pôsobia na žalúdok, sa tiež dá diskutovať. Na chvíľku neutralizujú žalúdočné šťavy, aby sa potom žalúdok mohol opäť prekysliť. Oveľa väčší význam má hodiť si jeden či dva "šumáky" na začiatok a potom prejsť na vitamín C s postupným uvoľňovaním, alebo radšej kúpiť pol kila citrónov, kilo pomarančov a šípkový čaj. Liter správne pripraveného čaju zo šípok (čítajte vždy návod a nevarte ho) má viac vitamínu C, než kilogram citrónov.

Na bolesti hrdla sa užívajú sirupy.

Ešte nedávno neexistoval žiadny sirup proti bolesti hrdla, ale keďže výrobcovia poznajú rozmaznaných ľudí, už sa toho nápadu vraj chytajú. Bolesti hrdla však spôsobujú baktérie alebo vírusy, ktoré podráždili sliznicu. Proti vírusom sa dá bojovať len tým spôsobom, ako s nádchou a ak problém nepoľavuje, máte napuchnuté, alebo dokonca zahnisané mandle, potom už liečba patrí do rúk lekára. Inak sa nepriateľ likviduje dezinfekciou. Otázka pre Vás: Ako aplikujete tekutý obväz na rany? Budete ním ranu polievať, alebo ho radšej nastriekate a necháte zachnúť? Určite odpoviete, že tú dezinfekciu nepláchnete do kanála. Teda má rovnako nulový význam ju splachovať do žalúdka v nejakom sirupe. Mali by ste vycmúľať tabletku, aby mala dezinfekcia čo najviac času pôsobiť na postihnutom mieste, alebo nastriekať sprej. Podotýkam, dostatočnou dezinfekciou nie sú tie silné "vetrové" mentolové cukríčky v rolke. Ak je hrdlo už dobre rozdráždené, tak si ho ešte viac podráždite. Pri škriabaní voľte radšej pastilky s bylinkami (šalvia, skorocel) a pri bolesti už lieky v podobe dezinfekčných pastiliek na cmúľanie, alebo sprejov. Nie cukríky.

Proti kašlu sú najúčinnejšie sirupy.

V čom sa líšia sirupy od kvapiek? V prvom rade v koncentrácii. Zatiaľ čo kvapky vám vystačia na týždeň liečby, sirup pri správnom dávkovaní pre dospelého človeka miniete do 3 dní. Najčastejšou účinnou látkou v sirupoch a kvapkách je ambroxol, ktorý potrebuje čas, aby zaúčinkoval a naozaj začal uvoľňovať usadené hlieny. Býva to tak 4 a viac dní a bromhexínu to trvá ešte o niečo dlhšie. V druhom rade sa sirupy od kvapiek líčia v obsahu cukru a chuťových látok, ktoré sa pridávajú kvôli deťom. Opakujem, kvôli deťom, ktoré budú vyvádzať, keď im budete podávať liek, ktorý nechutí dobre. Dospelý, normálny dospelý človek, hodí do seba kvapky alebo tabletku a chuť nerieši. Takže ešte stále si myslíte, že vám stačí jedna fľaštička sirupu, ktorý budete užívať len tak ledabolo?

Druhá vec sú indikácie. Ľudia absolútne nerozlišujú suchý od vlhkého kašľu a ešte sa urážali, keď som sa ich opýtala. Oni vraj presne vedia čo chcú. Ach tvrdohlavosť naša slovenská... Videla som na nich, ako odpľúvajú, počula tie zvuky, ako keď hlieny idú z dutín, ale oni ich chceli zastavovať. Neviem, či si ich chceli ponechať na pamiatku, alebo čo... To je dobré tak na zápal priedušiek... Takže aby bolo jasné, produktívny kašeľ, kde ide hlien vonku, podporujeme expektoranciami / mukolytikami (ambroxolom alebo acetylcysteínom napríklad), ale výborné sú tiež bylinky ako skorocel, materina dúška, brečtan. Podporujeme aj štekavý kašeľ, keď vieme, že sme mali zapálené hrdlo a nastekali nám do dýchacích ciest hlieny. To predsa cítite, že vám tam niečo sedí. Ak ste si nie celkom istí, radšej si kúpte kvapky, kde je kombinácia butamirátu s guajfenezínom (nebudem menovať, ale keď poviete v lekárni, budú vedieť). Ten tlmí dráždivý kašeľ, ale ak je v cestách hlien, podporuje vykašliavanie. Droproprizín sa používa na tlmenie kašľa, ktorý bol vyprovokovaný nejakou prekážkou v cestách, ktorá však už zmizla, alebo keď sa doliečujete (napríklad ste mali zápal hrtana, hlien je už dávno preč), len vy nie a nie prestať kašľať. Alebo keď kašlete v noci po tom, čo ľahnete. Vtedy ľudia riadne drhnú a nemôžu spať. Ale objektívne mám oveľa lepšie skúsenosti s homeopatickým sirupom na doliečovanie chorôb.

Na bolesti by som si mal kúpiť tabletky od bolesti.

Neexistuje, aby tabletka proti bolesti liečila to, čo bolesť spôsobilo. Bolesť môže spôsobovať zápal a ten by pri troške šťastia mohol pomôcť zredukovať ibuprofén, diklofenak a podobné protizápalové lieky. Dobre je užívať ho vtedy, ak vieme, čo bolesť spôsobilo a príčinu sme odstránili (napríklad zubný kaz, poškodenie chrupavky kolena, vyskočenie medzistavcovej platničky, čo patrí do rúk lekára). Ale tlmiť bolesť bez toho, aby sme podnikli nápravu, to je to isté, ako keď si dávate tabletky proti zvýšenej teplote a neliečite sa poriadne.

Ešte raz zopakujem - telo neliečia lieky, o ktorých si myslíte, že ho liečia. Telo sa lieči samo a vy mu môžete pomôcť správnym prístupom, bylinkami a ovocím, poprípade ešte nejakým doplnkom stravy. Nie však potláčaním symptómov a prechodením choroby. Môžete sa cítiť lepšie, ale baktérie sa množia, mutujú a príde deň, keď na vašu chorobu nebude pomáhať nič. Ja som nikdy nepustila pacienta z lekárne bez čaju a podrobných inštrukcií. To ostatné si môžete dať, keď už vážne trpíte a podnikli ste všetky patričné kroky.

Možno sa však stane, že už si čoskoro lieky budete kupovať aj na čerpacích staniciach. Hodíte ich do košíka a nablokuje vám ich na pokladni niekto, kto na to nemá ani školu a nijako vám neporadí. To je správne? Ja si myslím, že nie. Ako som už písala v jednom článku, my mladí by sme sa mali dožiť aspoň 100 rokov, aby nám tento systém vrátil to, čo doňho dávame na odvodoch, alebo aby bola aspoň dáka šanca. Tak sa tak začnime aj správať a nenechajme ordinovať známych, internet ani seba. Ak tento spôsob predaja liekov niekedy prejde, budem to považovať za zámer tých tam hore. Oni dobre vedia, že (s)prostý Slovák sa svojou tvrdohlavosťou odpraví aj sám a ešte skôr, než sa dožije dôchodku. Ako kedysi jeden slávny človek povedal: Takí sme prostí, až sme sprostí".

Prehrabte si doma vašu lekárničku. V článku som menovala konkrétne účinné látky, nie názvy liekov, ale látky sa vždy na krabičke píšu. Budete presne vedieť, čo je na čo a nebudete kupovať hlúposti. To je všetko z mojej strany. Budem rada, ak prinesie tento článok aspoň trošku osvety do tohto sveta plného nesprávnych informácií a chorých zaužívaných postupov.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes