Balea: pleťová maska Happy Day a peelingové tampóny Ebelin

Na použitie novej masky značky Balea som sa veľmi tešila. Už dopredu som vedela, že to bude dobrá maska. Už som vám kedysi spomínala, že vlasové a pleťové masky Balea mám veľmi rada a obdivujem ich pre pomer účinných látok voči pomocným. Vždy v nich vyhráva účinok a príroda nad chémiou. Aj tentokrát tak bolo.


Len čo sa môj fotoaparát ráčil zapnúť a robiť normálne fotky, už som aj šla masku skúšať. Dnes mám za sebou jej druhé použitie a som spokojná. Nielen so zložením, kde väčšiu časť obsahu netvoria silikóny, emulgátory, stabilizátory, zahusťujúce látky a pod. (ako to býva v iných maskách), ale opäť cenné ingrediencie z prírody. Je to asi 50:50, takže si o tom niečo zasa povedzme.

Obsahové látky masky

Maska je presne tým, čo som myslela a čo o nej prezrádza jej pestrofarebný obal budiaci optimizmus. Po jej aplikácii budete HAPPY, lebo ona prekrásne vonia, je príjemná a robí to, čo má. Azda nesúhlasím s tou druhou časťou názvu "DAY", ale to ešte vysvetlím.

Účinné látky masky tvoria ingrediencie poskytujúce: 
  • hydratáciu a zvláčnenie pleti
Patrí tam glycerín (GLYCERIN), decyl oleát (DECYL OLEATE), dikapryl karbonát (DICAPRYL CARBONATE), glyceryl stearát citrát (GLYCERYL STEARATE CITRATE), bambucké maslo (BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER), olej zo sladkej mandle (PRUNUS AMYGDALUS DULCIS OIL, olej z kukurice (ZEA MAYS GERM OIL), etyl-hexyl-glycerín (ETHYLHEXYLGLYCERIN) a glyceryl oleát (GLYCERYL OLEATE). Niektoré z nich sú prírodné, iné sa musia získavať reakciou látok a majú viacero funkcií (tvoria objem, voňajú a súčasne držia masku pokope), ale prvotným zdrojom surovín by mala byť príroda. Takže už v tomto prvom odstavci vidíme, že maska na tom nie je tak zle, čo sa týka emoliencií a hydratácie. O 4 látkach vieme na 100%, že sú čisto prírodné, tie ostatné z nej aspoň prišli. Bambucké maslo, kukuričný olej a mandľový olej bude navyše dobrým zdrojom cenných vitamínov, minerálov a mastných kyselín, ktoré ulahodia pleti bažiacej po hydratácii a výžive. Značka Balea opäť nepoužila silikóny a ani minerálne oleje, ktoré niektoré dámy nemajú rady. Sú to všetko len stearáty, oleáty a oleje, takže super.
  • zvláštni hostia - prírodné extrakty
Tu patrí extrakt z kvetov bazy čiernej (SAMBUCUS NIGRA FLOWER EXTRACT). Tú možno pijete akurát vo forme čaju, no neviete, že baza vynikajúco pôsobí na póry. Odborníci odporúčajú naparovať sa nad čajom z bazy. Veľmi pekne čistí pleť, trošku sťahuje póry, pokožku osviežuje a tonizuje. Dodá jej krásnu farbu. Extrakt z plodu grapefruitu (CITRUS GRANDIS FRUIT EXTRACT) je pôvodcom vône, dezinfekčného a protizápalového účinku. Grapefruit, podobne ako ostatné citrusové ovocie, obsahuje éterické oleje, ktoré okrem iného vzali z prírody enzým bromelaín. Bromelaín podporuje činnosť flóry, ktorú už na povrchu pokožky máme. Ak všetko funguje, čomu bromelaín pomáha, enzýmy pomáhajú likvidovať odumreté bunky. Pokožka sa tak kvalitne obnovuje, nikdy nemá príliš hrubú zrohovatenú vrstvu, vyzerá mladistvo, sviežo a je na dotyk mäkká. A to ani nehovorím o obsahu vitamínu C - účinného antioxidantu. Touto kombináciou účinkov (spolu s vitamínom E, ktorý je prítomný v olejoch i pridaný extra) pomáha extrakt bojovať aj proti akné. Takže hoci je maska mastnejšia, bude stále dobre čistiť. Hodí sa na všetky typy pleti s výnimkou priveľmi citlivej a podráždenej.
  • bojovníci proti starnutiu - antioxidanty
Sú to tieto: vitamín E (TOCOPHERYL ACETATE), provitamín B5 (PANTHENOL), ktorý pomáha pleti regenerovať sa a prijímať vlhkosť v dostatočnom množstve a vitamín C - palmitát (ASCORBYL PALMITATE). Čo robia tieto vitamíny, to písať azda nemusím. 
  • bojovníci proti zlej nálade (terapia vôňou)
Aromatické éterické oleje, resp. látky z nich vyrobené, ako LINALOOL, LIMONENE, CITRAL, GERANIOL, CITRONELLOL, PARFUM zlepšia vašu náladu, pozdvihnú pesimistov na optimisticky naladených ľudí. Oranžová farba masky (obal a trošku i obsah) totiž budí dojem šťastia a tá vôňa to len umocňuje. Žiaľ, práve pre tú vôňu + obsiahnutý vitamín C s grepovým výťažkom nesúhlasím s pojmom DAY. Maska v žiadnom prípade nesmie prísť ani po zotretí do kontaktu so slnkom. Tieto aromatické látky by vám mohli spôsobiť silnú kontaktnú alergiu. Taktiež ju neodporúčam ľuďom s citlivou pokožkou, alergiou na citrusy a osobám, ktorých pleť sa zotavuje po nejakom zákroku alebo kožnom probléme. Ak si chcete masku užiť, dajte si ju na noc, alebo si ňou pozdvihnite náladu v daždivom počasí, či keď ste doma a určite nepôjdete vonku. Aspoň zo dve či tri hodiny po zotretí masky na slnko rozhodne nechoďte - jediné mínus tejto masky.

Maska s Vikinkou - mojim štvornohým miláčikom v pozadí, ktorá sa chcela tiež fotiť :-)
Moja skúsenosť s maskou

V menovkách uvádzam, že je maska vhodná aj na mastnú a zmiešanú pleť, čo trošku poopravím. Na mastnú a aknóznu pleť môže byť, ale s dôrazom na poriadne vyčistenie pred tým, ako masku aplikujete. Maska už potom len dočistí, čo treba. Nespoliehajte sa len na ňu. Nie je vyslovene čistiaca. Viac osviežuje a vyživuje, než čistí.

V návode na použitie sa uvádza, že maska sa neoplachuje. Naozaj sa nemusí. Je v nej len benzoát sodný ako konzervačná látka a okrem neho žiadna chémia, ktorej by mal propylénglykol pomáhať vstrebávať sa do kože, pre čo by malo byť výhodné masku čo najskôr zmyť. Pokojne ju natrite, nechajte 10 - 15 minút a zotrite len vatovým tampónom alebo papierovými vreckovkami. Resp. zotrite tie prebytky, čo ostanú a nevsiaknu sa. Umývanie neriešte.

Ja by som naopak odporúčala ešte pokožku pomasírovať na záver. K tomu som pri druhej aplikácii masky použila novinku z DM drogérie, ktorá mi akurát prišla na otestovanie - peelingové vatové tampóny Ebelin. O nich nemám veľmi čo písať, aby z toho mohol byť samostatný článok, takže vám ich predstavím pri tejto príležitosti.

Peelingové tampóny Ebelin sú zo 100% bavlny a z jednej strany majú také výstupky, ktorými môžete urobiť mikromasáž, taký jemný píling. Výstupky sú tvrdé a drsné asi tak, ako buničitá vata. Nič také, čo by vám malo zodrať kožu, ale na citlivú, podráždenú alebo poranenú pleť i tak výrobca tampóny neodporúča. Ani ja to neradím, lebo citlivá pleť býva často zbytočne tenká, zbytočne by ste ju dráždili. Druhá strana tampónu je hladká a jemná, veľmi príjemná na dotyk. Materiál hodnotím ako kvalitný. Nie je to ten typ tampónu, ktorým len prejdete po pokožke a už vám všade ostávajú vlákna vaty. Rozpadá sa len vtedy, keď ním veľmi tlačíte, ale skôr sa rozdvojí, než rozpadne na kusy. No to robia asi všetky tampóny. 

Ja som teraz pri zotieraní masky využila obe strany a takto vyzerajú zblízka.


Po hrubom zotretí prebytkov masky vreckovkou som drsnou stranou tampónu krúživými pohybmi pokožku pomasírovala a podporila krvný obeh. Krvným riečiskom sa tak poroznášala výživa do celej pokožky a pleť tak dostala extra dávku sviežosti. Masáž si môžete dopriať aj častejšie. Nikde nie je povedané, že to musí byť len po maske, i keď... práve s takýmito maskami bez oplachovania ma masáž najväčší význam.

Aby sa pokožka neleskla po mastných nevstrebaných olejoch, opačnou a jemnučkou stranou tampónu som ju dôkladne poutierala. Výrazný rozdiel pred a po aplikácii nevidím. Moja pokožka je teraz vcelku živá a v dobrom stave bez známok zašednutosti, špeciálne vitamíny teda nepotrebuje. Maska ju však pekne dočistila, hydratovala a zmäkčila. Keď ju stlačím prstami, cítim tú mäkkosť, hebkosť a aj ochranný film je evidentný. A na výbornú hodnotím aj vôňu. Fakt nádherná. Vonia ako grapefruitový džús. Príjemne.


Horšie je to so zotieraním zvyškov. Nevstrebe sa všetko, preto odporúčam radšej papierový obrúsok a tampóny len na vytretie dosucha. Ak nemáte vyslovene "vyhladovanú pleť", ktorá masku celú "zbaští", potom by ste tých tampónov minuli zbytočne veľa. 

Lesknem sa po nej tak normálne - zdravo. Nie ako diskoguľa, ako sa zdá na fotke. To zrýraznenie spôsobil blesk fotoaparátu, ktorý ma odmietol odfotiť inak, než s bleskom (nech už príde tá nová mašina, kým ma z neho trafí šľak...) a dielo "skazy" v podobe skreslenia dokonal bloggerský systém, ktorý (neviem prečo) kazí a rozostruje fotky. Ak chcete vidieť fotky bez skreslenia, kliknite si na fotku pre väčšie rozlíšenie. Naozaj to nie je hrôza. Ja som veľmi spokojná. Pleť vyzerá pekne.

Moje hodnotenie masky:

Textúra: jemný a dobre rozotierateľný krém - hladká štruktúra, trošku mastnejšia na dotyk
Hydratácia: 4 - veľmi dobrá
Výživa: 5 výborná, postačí aj na suchú pleť
Čistiaci účinok: 3 - dobrý
Zmývateľnosť: 3 - maska sa nezmýva, zotiera sa - nejde to však úplne ľahko, lebo je mastnejšia a vždy niekde nejaký kúsok z nej ostane
Celková spokojnosť: 8
Cena: predpokladám, že by to mohlo byť do 2 EUR za 2 x 8ml (maska postačí na dve použitia)
update z 21.8.2014 - cena masky je iba 0,99 EUR!
  
celkové hodnotenie - slovomVÝBORNÁ
obal / prezentácia výrobkuhttp://nd06.jxs.cz/852/099/6a8e3693f4_92820935_o2.jpg
okamžitý efekthttp://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg
výživa vs. hydratáciahttp://nd06.jxs.cz/852/099/6a8e3693f4_92820935_o2.jpg
čistiaci účinokhttp://nd06.jxs.cz/471/874/396e6cde80_92820932_o2.jpg
zmývateľnosť / zotierateľnosťhttp://nd06.jxs.cz/471/874/396e6cde80_92820932_o2.jpg
vôňa
pomer kvalita / cena
celkové hodnoteniehttp://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg

Jedinú informáciu, ktorú zatiaľ neposkytnem s úplnou presnosťou, je cena. Tú som v newslettri nemala, takže ju skočím zistiť a napíšem vám ju neskôr. Ale čo poznám produkty Balea, tak určite nebude stáť viac ako 2 EURá. A možno ani polovicu. Hovorím, že aj za tie 2 EURá je to dobrá maska, ktorú stojí za to kúpiť, ak dodržíte pravidlá.

ZDIEĽAJTE:

2 komentáre :

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes