Bioderma: Sensibio Déo roll-on dezodorant

Ak mi niečo v lete vadí, je to určite  teplota nad 24 stupňov. Ja naozaj nemám rada leto, oveľa radšej mám jar, jeseň a zimu. Žiaľ, nie som zviera, ktoré by mohlo zaliezť niekde do nory, prečkať tie najväčšie horúčavy a vyliezť odtiaľ až v septembri. A tak musím jestvovať a "potiť sa ako somár v kufri", ako by povedala moja mama.


Keď máte v podpazuší citlivú pokožku, ako ja, niekedy vám náhody nachystajú nepríjemné momenty. Žiaľ, mnohí výrobcovia mi nákup produktov bežnej hygieny ani trošku neuľahčujú. Označovanie dezodorantov a antiperspirantov je neprehľadné. Už sa mi viackrát stalo, že mal výrobok na obale napísané "Dezodorant" a o kúsok nižšie sa písalo, že ide o antiperspirant a v obsahu som zbadala hlinité soli, ktoré ja používať nesmiem. Niekedy ani neoznačia, že výrobok obsahuje alkohol. Píšu si etikety, ako sa im chce a tak mi neostáva nič iné, než študovať zloženia a nikdy nekupovať narýchlo. Ale zatiaľ sa mi to štúdium väčšinou vyplatilo, lebo nič z toho, čo doma mám, mi nie je na figu. Ani produkt, o ktorom dnes bude reč.

Poviem hneď na začiatku, že ma tento produkt od Biodermy prekvapil. Nie je to taký guličkový dezodorant, na aké som zvyknutá, resp. to zloženie je iné. Aj keď to tak na mojej Facebookovej stránke nevyzerá, ja väčšinou používam spreje. A istú dobu som používala aj tuhé dezodoranty, ale tie ma akosi omrzeli. Asi preto, lebo ma pár krát naštvali. Buď mi vypadli z mištičky, alebo sa v teple deformovali a nedali dobre zasúvať... A tak som prešla na spreje. Roll-on dezodorantom som prepadla len začiatkom tohto leta, ktoré ma donútilo častejšie sa presúvať z bodu A do bodu B. Keďže sa mi nechce trepať všade so sebou sprej a nosím toho v taške dosť, je mi ľahšie hodiť do nej niečo praktickejšie a menšie.



Obsahové látky

Hlavným mottom tohto dezodorantu je "zvyšovanie tolerančného prahu pokožky", čiže je zameraný najmä na citlivú a depilovanú pokožku, ktorá neznesie hocijaký dezodorant. Neobsahuje ani žiadny alkohol a hlinité soli. Aby bolo možné tento sľub dodržať, dezodorant ráta s pomocou látok, ktoré z radu Sensibio už veľmi dobre poznáme: MANNITOL, XILITOL, RHAMNOSE, FRUCTOOLIGOSACCHARIDES kvôli výžive a LAMINARIA OCHROLEUCA EXTRACT kvôli zvyšovaniu obranyschopnosti.

Kyselina získaná z organického materiálu (sladkého drievka) GLYCYRRHETINIC ACID už bola na tomto blogu spomínaná v tom zmysle, že dobre potláča zápaly a má veľmi dobrý vplyv aj na normalizovanie funkcie pórov, lebo zmäkčuje pleť. Doplnila by som fakt, že príjemne vonia a v tom potláčaní zápalov je pomaly tak dobrá, ako kortikosteroidné hormóny. Aj preto sladké drievko odporúčajú pri liečbe zápalových ochorení dýchacích ciest.

Tento dezodorant nie je založený na naviazaní potu nejaké tuhé častice. Zrejme značka ráta s tým, že niektoré absorbčné látky môžu pokožku jemne podráždiť a rad Sensibio je určený práve na citlivú pokožku, ktorej by sa to mohlo stať. Takže žiadne ílovité látky, ako bentonit, perlit či iné tam nenájdete. Nemožno však čakať, že by vás dezodorant udržal v suchu.

Čo však dezodorant dokáže, je udržať vás bez zápachu. K tomu tu máme dve zložky: lyzín (LYSINE) a zinočnatá soľ kyseliny ricínolejovej (ZINC RICINOLEATE). Začnime tou soľou, lebo je zaujímavá. Soľ je dosť dobrý základ pre dezodoranty ani nie tak kvôli tomu, že pôsobí proti mikróbom (ako všetko so zinkom). Ona pôsobí na úplne inom a viac prešpekulovanom princípe. Vo vnútri jej molekúl sa skrýva silný elektrostatický náboj, vďaka ktorému dokážu medzi seba pritiahnúť a pripojiť molekuly akýchkoľvek pachov. Takže keby ste sa aj spotili a nejaká časť potu by sa rozložila, nebude to cítiť. Zároveň však (na rozdiel od iných dezinfekčných látok) nebráni rozvoju prirodzenej kožnej mikroflóry. Iné látky vyzabíjajú všetko, aj to dobré, ale táto nie. Čo má na pokožke ostať, to tam aj ostane. O lyzíne v kozmetike, priznám sa, toho veľa neviem. Viem o ňom, že je to aminokyselina a dočítala som sa, že tiež pôsobí antibakteriálne. Keď však jeho funkcie beriem z biologického hľadiska, lyzín je veľmi potrebný pre budovanie imunitného systému, hlavne v detskom veku. Keď je ho v tele dostatok, vírusové ochorenia majú veľmi malé šance. Predpokladajme teda, že lyzín pridaný do dezodorantu má pracovať s obranyschopnosťou. Rovnako ako extrakt z riasy.

Moje skúsenosti

Roll-on dlhodobo a účinne neutralizuje telesný zápach, pričom absolútne nezasahuje do procesov, ktoré na pokožke majú prirodzene prebiehať. Ani po oholení som nezaznamenala jediný problém. Dokonca ani podráždenie. Na niektorých dezodorantoch sa síce píše, že sú bez alkoholu a vraj nedráždia, ale aj keď vyslovene neštípu, podanie nie je také príjemné. Taká citlivá pleť po nich začervená určite. Ale so Sensibio Déo červená a ani citlivá na dotyk určite nebude.

Nečakajte, že prípravok zaštupľuje vaše póry, alebo dokonca zastaví potenie. To by žiadny produkt ani robiť nemal. Keď to robí, potom funguje nesprávne, lebo dokonca aj antiperspiranty majú len obmedzovať nadmerné potenie a nie potenie ako také zastavovať. Potiť sa budete, tak ako bežne. Len teda nebude vaše okolie musieť zapchávať nos pri vašom príchode.

Obal spolu s obsahom je takto dosť ťažký, ale zasa to nie je lacný plast. Aj gulička je z kvalitného tvrdého materiálu, dobre prilieha a nenaberá veľa tekutiny. Malým mínusom guličky je to, že sa na ňu všetko nachytá. Ak sa po sprchovaní pozabudnete, oblečiete tričko a dezodorant nanesiete až potom, všetky vlákna z trička sa bleskovo prilepia ku guličke. Mne to doma nevadí, ale kebyže chcem produkt vziať niekde so sebou a použiť ho v prítomnosti nejakej kamarátky, asi by mi vadilo, že vidí, aká je dochytaná. A keďže večne zabúdam a mám deravú hlavu, stále ju čistím. :-) Nepotešilo ma ani blšie písmo na nálepke so slovenčinou. Ja mám teda dobré oči, ale toto bolo dosť námahy aj na mňa.

S citlivosťou pokožky nemám momentálne problém, ale občas mávam. Hlavne po holení. To mi nie raz naskákali aj drobné vyrážky. Na to je najlepší dezodorant Sensibio. Bez debát. Keď je však moja pokožka v pohode, na cvičenie si beriem radšej dezodoranty s absorbčnými látkami a Sensibio používam vtedy, keď nie som v pohybe (napríklad doma, alebo keď pracujem). Roll-on krásne vonia (ako zelený čaj zmiešaný s konvalinkou, či s inou sladkou kvetinkou), jeho textúra nie je mastná, zasýcha rýchlo, bez mastnej alebo bielej stopy a nenecháva fľaky na tričkách. Je úplne neviditeľný, čo považujem za super.

Možno jediná škoda je práve to, že vás neudrží v suchu, čo je dôvod, prečo s ním necvičím. Ale zasa chápem, že to by bolo zrejme na úkor podráždenia citlivej pokožky. Kto takú má, pre toho pot nebude taký problém ako to dráždenie. Podpazušie je neustále vystavované treniu a začervenaná pokožka by neprispela k pohodliu. Taký absorbčný perlit vie byť dobrá mrcha, hoci i dobre nasáva pot. Ak sa to s ním preháňa, vysušuje ako ďas. Viem si predstaviť aj podráždenie pri trení. Raz je to len minerál. A to vám s týmto dezodorantom nehrozí. Je fakt nežný k pokožke.

Moje hodnotenie:

Výdrž: výborná, pri zvýšenej fyzickej záťaži priemerná (v pokoji tak 5 - 8 hodín, inak menej)
Vôňa: veľmi príjemná, taká svieža a mierne sladká, vonia čistotou
Celková spokojnosť: 8
Bežná cena: odporúčaná cena je 8,29 EUR za 50ml


celkové hodnotenie - slovom

VYNIKAJÚCI

obal / prezentácia výrobkuhttp://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg
krátkodobá účinnosť
účinnosť v dlhodobom horizonte
a pri námahe
zloženie
odolnosť voči oteru a bielym škvrnám
vôňa
pomer kvalita / cena
celkové hodnotenie

Ak by som niečo chcela od dezodorantu určeného pre citlivú pokožku, tak určite by to boli práve také vlastnosti, aké má. A že nemá úplne všetko? To nevadí. Výrobca asi  bude vedieť najlepšie, prečo nepoužíval absorbčné látky. Bude to mať istotne nejaký opodstatnený dôvod.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes