Himalaya Herbals: krém na nohy Foot Care Cream

Krém, ktorý vám dnes predstavím, nie je ako tie bežné krémy, ktoré používate. Tento je úplne, ale naozaj úplne iný a než si ho zamilujete, treba si naň najskôr zvyknúť. Budete sa čudovať, až sa dozviete, čo všetko obsahuje a aký je, ale jeho obsah bol navrhnutý v súlade so zásadami Ajurvédy a má čosi do seba. Myslím, že by sa vám mohol páčiť.


Nedávno moja obľúbená bloggerka Claire publikovala článok o kréme na nohy od značky Avon, ktorý sklamal, lebo vôbec neplnil svoje úlohy. Asi nebudem jediná, kto si myslí, že keď raz niečo sľúbim, musím to dodržať. To platí i pre kozmetiku. Až sa rozhodnem napísať na obal svojho produktu nejaké sľuby, mala by som sa uistiť, že ich bude drvivá väčšina zákazníkov považovať za naplnené. Aj tento krém značky Himalaya má svoje muchy, ale nesľubuje nesplniteľné. 

Budem k vám úprimná (ako vždy), test mi trval dlhšie. Musela som mu byť chvíľku neverná, aby som ho vôbec vedela porovnať. Ja totiž nemám práve mušiu váhu a moje nohy disponujú istými proporčnými nedostatkami (moje chodidlá sú príliš klenuté), pre ktoré je koža na mojich nohách zatvrdnutá takmer permanentne a nie tak bežne, ale poriadne. Ťažko sa mi hodnotí, ktorý krém je dobrý a ktorý nie. Keď pozriem na zložky, viem si vytvoriť nejaký obraz, no všetky krémy na nohy (vrátane tohto) musím skúšať dlhší čas, aby sa stihli prejaviť nejaké účinky.  Až potom ich viem nezaujato porovnať. I na tento som si vyhradila dostatok času.

Obsahové látky krému

Krém obsahuje vo svojom základe látky, ktoré sa vám nemusia páčiť. Je to napríklad vazelína (PETROLATUM), o ktorej sa z neznámeho dôvodu šíria zlé reči a ľudia si o nej myslia len to najhoršie. Isteže, dávať si vazelínu na tvár namiesto denného krému, to je obrovská hlúposť. Avšak v liečebnom kréme plní funkciu vynikajúceho emoliencia (látky, ktorá zvláčňuje kožu) a neviditeľného ochrancu, ktorý ochráni kožu pred akýmikoľvek vplyvmi, kým sa zahojí. Keď vyjdete z tetovacieho štúdia, dobrý tatér vám poradí, aby ste si tetovanie natierali čistou bielou vazelínou. Jednak sa vám na čerstvo doráňanej koži neuchytia žiadne mikroorganizmy a jednak koža ostane nádherne pružná a váš obrázok bude vyzerať jednoducho úžasne. Ja som toho názoru, že keď chceme ochrániť, regenerovať a liečiť, vazelínou nemôžeme nič pokaziť. Ani parafínom (PARAFFINUM LIQUIDUM), okolo ktorého sa vyskytujú podobné povery. Obe látky sú jedny z najbezpečnejších látok, pokiaľ ide o alergie. Pokojne si natrite nohy. Pri používaní v rozumnej miere vám parafín a vazelína nemôžu nijako uškodiť. 

Dosť bolo o pomocných látkach, prejdeme na kľúčové zložky. Jednou z hlavných zložiek je med (MEL). O mede toho vieme veľa. Kto by aj nevedel? Je to vynikajúci a hojivý zázrak z prírody. Kvôli prítomnosti peroxidu vodíka mu prisudzujeme antibakteriálny účinok, ale med obsahuje  aj cukry, ktoré dodávajú potrebnú energiu, ktorú potom môže telo sústrediť do hojenia prasklín na chodidlách, rán, zaparenín spôsobených trením (kvôli noseniu nevhodnej obuvi alebo dlhej chôdzi) i vredov, pokiaľ nejaké máme. 

Protizápalové účinky má aj korenie žltej farby - kurkuma. Kurkuma sa pridáva do kozmetiky i jedál väčšinou len ako farbivo, ale nájdete ju aj v zosvetľujúcich krémoch. Je to dobrý exfoliačný (pílingový) prostriedok, ktorým kožu zbavíte nielen pigmentových škvŕn, ale i odumretých buniek, čo sa na chodidlách veľmi hodí.

Senovku grécku (FENUGREEK, alebo TRIGONELLA FOENUM-GRAECEUM) podporujúcu tvorbu materského mlieka budú poznať hlavne mamičky.  Nieto takého čaju na podporu kojenia, kde by chýbala. Ak sa však semienko senovky zomelie a používa na kožu, zmäkčí ju, podporí rozklad odumretých buniek, uvoľní napätie a tlmí zápaly svojim príjemným chladivým účinkom. Dosť podobne pôsobí aj olej, respektíve maslo "sal" získané zo semien stromu zvaného šórea mohutná. Maslo je bez vône a na pokožku má blahodarný chladivý a protizápalový účinok, ale to nie sú jeho jediné prednosti. Maslo sa v okamihu vstrebe do pokožky, pomáha chrániť pred starnutím, podporuje ochrannú bariéru (obsahuje skvalán, ktorý pokožka považuje za vlastný) a prospieva aj kožnej mikrocirkulácii. Pokožka získa zdravú farbu a bude jemná. Môžete ho pokojne prirovnať ku kakaovému maslu, ktoré má podobné účinky.

Keď už som zmienila kožnú mikrocirkuláciu, pristavím sa pri poslednej zložke, ktorou je ďumbier (GINGER, alebo ZINGIBER OFFICINALE). Ten je v ajurvéde veľmi obľúbený a stelesňuje oheň. Podobne ako kurkuma, ani ďumbier nemôže chýbať v typickej indickej kuchyni plnej energie. Mierne zohreje chodidlá, rozprúdi krv a rozvedie živiny do pokožky. V kréme je užitočný i tým, že podporuje vstrebávanie ostatných zložiek. Tie sa nielen dobre vpijú, ale dostanú lepšie šance naplno rozvinúť svoje účinky.

Môj názor a skúsenosti s krémom


Keď som otvorila tubu a vytlačila trošku krému na chrbát ruky, bolo mi okamžite jasné, čo cítim i vidím. Maslo sal nemá takmer žiadnu vôňu, dáva však tomuto krému vynikajúcu vstrebateľnosť a maslovú textúru. Natriete krém na nohy, urobíte dva pohyby rukou a krém pekne vsiakne. Takmer okamžite si môžete natiahnuť ponožky bez toho, aby sa zamastili. Kurkuma prepožičala krému nielen vôňu, ale i farbu. Je celý žltkasto-hnedastý. Časť vône bude tvoriť aj parfum, no stopa kurkumy je silná a nedá sa odignorovať. A vlastne ma to aj teší, lebo ja toto korenie milujem. O ďumbieri a mede ani neviem, kebyže si neprečítam zoznam zložiek. Ich prítomnosť dokazujú len účinky, vôňa veru nie.

Ja, ako typická žena typu Pitta, si však tento krém veľmi neužijem. Moja pokožka na chodidlách neznáša zohrievanie, teplá je už sama o sebe a slovo "ochrana" jej taktiež veľa nehovorí. Stačí, keď dlhšie chodím a nohy mám odspodu úplne červené. Ochrana sa síce hodí a tento krém tiež mierne chladí, no to posledné, čo potrebujem, je zvyšovanie prietoku krvi na miestach, kde je už i tak podráždená a hrejivý pocit od ďumbieru. Táto rastlinka nie je veľmi pre mňa, lebo som zimomilná. Po každom dlhšom chodení svoje chodidlá nie zohrievam, ale chladím. Po podráždení trením žiaľ prichádza rohovatenie a s tým ruka v ruke chodia i praskliny. A to je môj druhý problém. Aby sa zahojili praskliny na takto tvrdej pokožke, musí sa najskôr zmäkčiť a ani zmäkčenie nie je práve doménou tohoto krému. On síce rozpúšťa odumreté bunky, ale ani zďaleka nie tak, ako to robia kyseliny (napr. kyselina salicylová). Ja teda tento krém používam skôr vtedy, keď nie som dlho na nohách a po pedikúre. Výborne regeneruje a hydratuje.

Krém je vynikajúci, keď máte otlaky a potrebujete ich rýchlo zahojiť, alebo keď sa vám pokožka na nohách začne štiepiť na akési lúče vyzerajúce ako zádery. Tie sú veľmi bolestivé a každý človek uvíta, keď sa čo najrýchlejšie vytratia. Zádery sa tvoria prevažne na pokožke, ktorej chýba prirodzená vlhkosť a mastnota. Svoje o tom vie zimomrivý typ Vata (o tom, ku ktorému typu patríte, si môžete prečítať v tomto článku). Pokožka ženy typu Vata sa ťažko bráni vysýchaniu, pretože jej chýba kvalitná ochranná tuková vrstva. Stratenú výživu tento krém dopĺňa veľmi dobre, to sa mu musí uznať. Vysušené chodidlá hydratuje i zvláčni jedna radosť a na dlhý čas. Tiež vás možno poteší ten jemne hrejivý efekt, ktorý mne tak vadí. V lete vám to možno bude k ničomu (i keď to nie je také hriatie, ktoré vyslovene budete pociťovať ako sálavé teplo), no na zimu je tento krém priam stvorený.
 
Ako dobrý antiseptický krém poteší Foot Care Cream aj ľudí typu Kapha, ktorí sa obvykle viac potia než Vata a Pitta a pre zvýšenú tvorbu potu im zvyknú páchnuť nohy. Kurkuma dobre čistí organizmus od toxínov, ktoré sú najčastejším problémov týchto ľudí. Títo ľudia môžu krém používať prakticky po celý rok, lebo ani ich pokožka dvakrát neľúbi zimu (hrejivý efekt krému teda príjemne povzbudí krvný obeh) a býva permanentne zhrubnutá. Nie však až taká, ako tá moja. Kapha bude tento krém milovať.
Krém dostať v plastovej tube, na ktorej nechýba žiadna informácia. Výrobca a ani prekladateľ nebol skúpy na slovo a už etiketa motivuje ku kúpe. Je písaná štýlom, akým píšem svoje blogy. Dozviete sa, ktorá bylinka ako pôsobí. Krém vám vydrží tri roky, kebyže ho používate len občas. Ale pevne verím, že ak nie ste práve ten problematický typ ako ja, až toľko sa u vás nezdrží.  Je to dobrý krém.
Moje hodnotenie:
 
Textúra: jemná maslová, obal je hygienický a obsah sa z neho dobre vytláča
Hydratácia:
5 (výborná)
Premastenie pokožky: 4 (vcelku dobré aj pre suchú pokožku)
Účinok zmäkčujúci: 3 - dobrý priemer
Účinok hrejivý: 4 (nie je to taký účinok, že krém natriete a hneď hreje, ale dobre prekrvuje a teda v konečnom dôsledku zahreje) 
Účinok chladivý: 3 (skôr som si ho nevšimla, ja viac registrujem ten prvý efekt)
Účinok protizápalový a hojivý: 5 (vynikajúci)
Vôňa: výrazná koreninová a nemusí sa každému páčiť, ale nie je vyslovene nepríjemná
Celková spokojnosť:
6 (za seba), ale myslím, že človek bez mojich problémov by dal vyššiu známku, možno aj 8.
Cena: dobrá na tak veľké balenie, pohybuje sa od 2,60 EUR za 75g
 
Krém si kúpite v každej dobrej lekárni, napríklad v partnerských lekárňach iLekáreň a Pilulka.sk, ktorých odberné miesta sú vo viacerých mestách. Ak sa vám nechce hľadať, poproste, aby vám ho objednali vo vašej obľúbenej lekárni. Distribútorom je spoločnosť Benela s.r.o. 

celkové hodnotenie - slovom
VYNIKAJÚCI
obal / prezentácia výrobku
http://nd06.jxs.cz/975/838/605c5a7dfd_92820937_o2.jpg
zmäkčenie pokožky
http://nd06.jxs.cz/478/151/e1bfd40f60_92820933_o2.jpg
chladivý vs. hrejivý efekt
http://nd06.jxs.cz/478/151/e1bfd40f60_92820933_o2.jpg
hydratácia vs. premastenie
http://nd06.jxs.cz/852/099/6a8e3693f4_92820935_o2.jpg
protizápalový účinok
http://nd06.jxs.cz/975/838/605c5a7dfd_92820937_o2.jpg
vôňa
http://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg
pomer kvalita / cena
http://nd06.jxs.cz/975/838/605c5a7dfd_92820937_o2.jpg
celkové hodnoteniehttp://nd06.jxs.cz/852/099/6a8e3693f4_92820935_o2.jpg
 
Krém kupujem i napriek tomu, že nie je primárne určený pre mňa. Dávam ho svojej mame, lebo tá hovorí, že je s krémom spokojná. Spočiatku sa jej zdala zvláštna jeho vôňa, ale už si zvykla a ja som zasa spokojná, že si ho môžem občas od nej požičať. Tých situácií, kedy ho potrebujem, nie je u mňa veľa, no keď sa mi na chodidlách vytvoria vyššie zmienené zádery, nič lepšie, ako tento krém, nepoznám. Natriem nohy a môžem rovno ľahnúť do postele bez obáv, že sa mi budú trhlinky zachytávať o froté plachtu a že ma to bude bolieť. Krém spoľahlivo hydratuje a rýchlo hojí všetky ranky.
ZDIEĽAJTE:

6 komentárov :

  1. Ty dokážeš recenziu napísať tak, že okamžite mám tik utekať do drogérky/lekárne aj v pyžame! A teda ako samozrejme nepíšem to kvôli prvej polovici prvej vety druhého odseku, že jo :D... Klobúk dole pred Tvojimi vedomosťami, my ostatné si musíme vystačiť akurát tak s konštatovaním typu "je bez parabénov, bez hliníkových solí, bez parfumu" a pod. :D
    Paradoxne so značkou HH nemám zatiaľ žiadne skúsenosti, najmä v oblasti chodidlovitej je u mňa favoritom Balea s ureou, ale myslím, že pri najbližšej návšteve DMka popozerám...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za milý komentár. :-) Čo sa týka krémov s ureou, mám ich tiež celkom rada. Vyhovujú mi, lebo chladia. Ale urea má jednu nevýhodu. O krémoch s ňou ľudia hovoria, že im po čase prestanú pomáhať. Nejaký vedecký základ to nemá, nevidela som o tom žiadny výskum, ale ja si myslím, že by to mohlo byť tým, ako zlepšuje vstrebávanie všetkého, čo je v krémoch. Pokožka sa môže presýtiť a potom už krém neberie ako pomocníka. Ja preto krémy, hlavne krémy na nohy, vždy striedam. Chvíľku používam nejaký s ureou, potom si dám iný.

      Odstrániť
    2. Nie je za čo :)
      Ja som tento problém zatiaľ nepobodala, ale vezmem si to k srdcu :)... už len zdravý sedliacky rozum, ktorý tvrdí, že všetkého veľa škodí, že :)... Niekde som čítala, že by sa nemali používať krémy s podielom urey vyšším ako 5perc., predpokladám ale, že sa to týkalo "zdravej" pokožky...

      Odstrániť
  2. Ahoj, nevies poradit krem na nohy na stvrdnutu praskajucu pokozku? Mam na chodidlach tri miesta, ktore su bolestive. Na pedikuru chodim kazde cca 2-3 mesiace, ale do tyzdna sa mi stvrdnuta koza na tychto troch miestach znovu obnovi.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vyskúšaj krém, ktorý spomínala Claire. Ten s ureou mám aj ja a je dosť dobrý. Ale ak ti veľmi veľmi tvrdne koža, skús niečo s kyselinou salicylovou. Keď v lekárni poprosíš, tak ti ho namiešajú. Pozor, nepoužívať dlhodobo, inak prestane pôsobiť. Ale dostať aj celkom schopné hotové krémy. U nás v lekárni, kým som tam robila, ľudia veľmi kupovali krém od Scholl s keratínom. Nohy sú potvory. Čím viac ich brúsiš, tým viac tvrdnú. Viem z vlastnej skúsenosti, lebo moje nohy majú príliš vysokú klenbu a tak tiež tvrdli len na troch miestach. Mne pomohlo vymeniť topánky, menej brúsiť a viac natierať. Potom som už nemusela riešiť zmäkčovanie. Teraz môžem natrieť hocičím. Aj krémom na ruky alebo telovým mliekom.

      Odstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes