Kozmetický súboj: porovnanie depilačných prípravkov

Depilačné krémy odstránia neželané chĺpky veľmi rýchlo, väčšinou im stačí 5 - 10 minút. Nie je to vždy veľmi spoľahlivá depilácia, no aspoň si pri nej nevytrpíme žiadnu bolesť. Natrieme krém, niečím ho zotrieme a hotovo. Na mieste by mohli byť akurát obavy o životné prostredie a možno obavy o pokožku. Ide o dosť silnú chémiu. Tak si tú chémiu teda porovnajme medzi sebou.

Keď porovnávam účinok krému a epilátora s ohľadom na cenu každého jednotlivého odstránenia chĺpkov (a beriem do úvahy i zdravie pokožky), možno to bude 1:1, no epilátor má trvalejší efekt. Ja navyše používam prírodný olej Jannine, čiže efekt bude mať časom trvalý charakter. Nie každý si však trúfne na vytrhnutie chĺpkov aj s korienkami. Je to predsa len mierne bolestivá metóda a nie každý má na to čas a chuť. Niekto radšej bezbolestný zásah. Môj počítač je plný zápiskov a fotografií zo starších testov kozmetických produktov, depilačné krémy nevynímajúc, preto mi nedá nepodeliť sa aj o svoje skúsenosti. Hoci ja osobne už tieto veci nekupujem, bola by škoda vás o ne ukrátiť tých, ktorí kupujú alebo chcú kupovať.

Keď začínam používať nový produkt, nikdy si nezabudnem poznačiť, čo ma na produkte potešilo, čo ma naopak sklamalo a aký ten produkt bol. Škoda len, že si s podobnou precíznosťou po celé roky nefotografujem výrobky. Vždy si hovorím: "Však tú vec začnem používať a odfotiť si ju môžem aj neskôr." Keď potom produkt miniem a vyhodím obal, už je neskoro lamentovať. Mám zápisky, mám skúsenosti, mám názory, ale nemám fotky. Na porazenie, že? Predvčerom som však upratovala v kúpeľni a narazila na obaly (už minutých) produktov na depiláciu, ktoré som, neviem prečo, nevyhodila. To ma teda náramne potešilo. Konečne mám všetky potrebné fotky k dávno rozpísanému článku a môžem tiež uskutočniť jeden dlho plánovaný test. Takže poďme depilovať. :-)

Depilačné prípravky - plusy a mínusy

Depilácia krémom a penou na báze thioglykolátov patrí k chemickým spôsobom zbavovania sa neželaného ochlpenia. Thioglykát je látka odvodená od kyseliny thioglykolovej, ktorá vám zrejme bude názvom pripomínať kyselinu glykolovú. O tej som na tomto blogu neraz písala ako o kyseline, ktorá rozpúšťa pigmentové škvrny a uvoľňuje nepriedušne uzatvorené ústie mazových žliaz. Obe kyseliny sú organické, no kyselinu thioglykolovú budete skôr poznať z kaderníctva. Afro-američanky si ňou a jej derivátmi nechávajú vyrovnávať príliš kučeravé vlasy a u nás sa ňou robí tzv. "studená vlna". Je to dosť silná kyselina, keď dokáže meniť štruktúru vlasov i chĺpkov. Podľa databázy skupiny EWG (Environmental Working Group), ktorá sa zaoberá analyzovaním dopadu látok na ľudské zdravie i životné prostredie, sa všetky tieto látky, vrátane kyseliny, nachádzajú na stupnici od 2 do 5. Čiže spadajú do skupiny látok so stredným rizikom a ich použitie je obmedzené len na pleť. Nesmú sa dostať na sliznice ani do otvorených rán. Mínusom takejto depilácie je teda obmedzenie - musíte si dávať veľký pozor.

Z hľadiska trvanlivosti efektu ide o metódu, kde vám hladké telo bez chĺpkov vydrží stredne dlho. Pre porovnanie, najkratší efekt dosahujeme po holení žiletkou. Chĺpok sa skráti o dĺžku, ktorá je viditeľná. Čím lepší holiaci strojček, tým hladšia pokožka. Najtrvalejšia je depilácia (respektíve epilácia), pri ktorej sa chĺpok odstráni mechanicky a to priamo vytrhnutím z púzdra. Toto sa robí buď strojčekom (epilátorom), alebo depilačnou pastou či voskom. Prípravok sa nanesie na pokožku, priloží sa tkanina, chĺpky sa k nej prilepia a prudkým pohybom ich všetky naraz vytrhneme. Depilácia krémom a penou je teda ako veľké plus pohodlnejšia a bezbolestná (pokiaľ si pravda nevyberieme produkt, na ktorý dostaneme alergickú reakciu). Tieto prípravky obsahujú látky, ktoré naleptajú chĺpok tesne pri koži a tým ho skrátia, podobne ako holiaci strojček. Chĺpky vyrastajú možno rovnako rýchlo, ako po žiletke, (alebo máličko pomalšie) ale ich okraje sú od chemikálii zaoblené a preto nepichajú a tiež ich neskôr zahliadneme. Ja som vyskúšala prípravky značky Joanna, Veet a Opilca - v zahraničí známa pod názvom Strep.

Joanna Sensual krém 

je obohatený mliekom z avokáda, alebo presnejšie povedané olejom z avokáda (PERSEA GRATISSIMA OIL)kamilkovým extraktom (CHAMOMILLA ECUTITA EXTRACT). Výrobca sa nezmieňuje, že tej výživy nám doprial trošku viac. Ja vidím medzi zložkami aj bambucké maslo a mlieko. Krém by mal minimálne dráždiť pokožku. Používať ho môžeme na ruky, podpazušie i oblasť bikín. Tvár sa v prospekte krému nespomína.

Účinnou látkou, teda látkou vyvolávajúcou efekt, je CALCIUM THIOGLYCOLATE, čo je vápenatá soľ thioglykolovej kyseliny. Databáza EWG jej dáva stupeň 4, čiže nie je to práve ľúbezná limonádka, ale soľ, ktorú treba používať s rozvahou. Určite by sme mali vyskúšať, či nebudeme na ňu alergickí a skúšku urobiť ešte predtým, než si krémik "napatláme" na štvrtinu tela, lebo riziko tu je a nie malé. Mierne riziko môže spočívať i v parféme, ktorým sa značka snaží prekryť zápach typický pre všetky látky zasahujúce do štruktúry chĺpkov. Až 24 hodín výrobca odporúča vyvarovať sa používaniu telovej kozmetiky, čo je rozumné varovanie. Pokožka po depilácii je veľmi citlivá a vstrebáva všetko, takže okrem užitočných látok poberie aj všetky parabény (ktoré krém mimochodom neobsahuje) a iné konzervačné látky. Aby pokožke nič nechýbalo, do krému bol pridaný parafín, glycerín a urea (tá sa nachádza aj v prípravkoch konkurentov), ktorá aj pri alkalickom zložení zaručí dobrú hydratáciu pokožky. Ba čo viac, v škatuľke je vrecúško s emulziou, ktorou si môžete natrieť nôžky po depilácii. Je to také vylepšenie v podobe hojivého alantoínu, výťažku z rumančeka, avokádového oleja, pšeničného proteínu v základe pozostávajúcom z hydratačných a zvláčňujúcich látok. Žiaľ, tu sa už nedalo vyhnúť "izotiazolínovým konzervantom", ktoré ja príliš v láske nemám. Kto nie je alergik, nech sa natrie a najbližších 24 hodín bude jeho pokožka v dostatočne dobrom stave. Výživu zafixujú silikóny, ktoré v kréme nie sú. Ale alergici nech si emulziu radšej odpustia. Ja som ju radšej nepoužívala hneď, ale až na druhý či tretí deň.

Depilačný krém pre citlivú pokožku Veet

Od depilačného krému navrhnutého na depilovanie citlivej pokožky by som čakala výhodu oproti iným výrobkom v tejto kategórii, keď už sa na obale spomína tá citlivá pleť (a píše sa to rovno pod názvom), avšak ani ten nie je určený na tvár. Výrobca ho vylepšil mandľovým olejom a čo ostalo nedopovedané (resp. nedopísané), aj bambuckým maslom Aspoň tak sa to písalo na obale, ktorý sa však rokmi zmenil a z toho novšieho obalu (už vyhodeného) vyplýva, že i produkt samotný prešiel zmenami. 

Z krému bolo vyhodené maslo i olej. Namiesto toho sa značka Veet rozhodla viac prepracovať hydratáciu. Bambucké maslo nahradil glycerín so sorbitolom a olej vytesnil gél z listov aloe. Trošku zmenili aj konzervanty a pridali k nim mastenec, ktorý zlepšuje priľnavosť. Starý krém držali na pokožke len olej s maslom, tu v novom sa už toľko neriskovalo. Krém značka Veet fixuje k pokožke účinnejším parafínom. Krém tak bude lepšie rozotierateľný, bude azda lepšie držať na pokožke a mohol by tiež teraz dôslednejšie likvidovať chĺpky. Potešujúci je i pridaný vitamín E. Ten sa teda po depilácii zíde.
Nový krém Veet, zdroj

Hlavné slovo má v oboch verziách thioglykolát draselný - draselná soľ kyseliny thioglykolovej (POTASSIUM THIOGLYCOLATE). Dámy a páni z EVG mu prihodili stupeň 2 - 3, čo nie je také zlé, keďže je to najmenej z týchto troch prípravkov. Bude tam nižšie riziko alergickej reakcie, ak samozrejme nebudete alergickí na parfém, ktorý sa zo 16. pozície presunul na trinástu, takže je evidentné, že nová verzia je viac parfémovaná. A ono je to tiež cítiť. Moje zápisky uvádzajú, že v tomto sa krém zlepšil a nový krém vonia o trošku lepšie než ten starý. To je dobrá správa, bo ten starý páchol hrozne. Taká ostrá vôňa to bola.


Opilca - depilačná pena

A nakoniec do porovnávania zahrniem depilačnú penu Opilca, ktorá sa už dnes nedá zohnať a ktorú mám taktiež odfotenú ešte so starým obalom.  Mala mať príjemnú vôňu a obsahovať olej z marhule. Išlo o prípravok ľahší, než sú bežné krémy a chĺpky mal odstraňovať šetrne. Na rozdiel od predošlých dvoch kolegov, pena sa dala aplikovať na podpazušné jamky, nohy, oblasť bikín i tvár, čo ma celkom prekvapilo i potešilo, pretože to by som od tejto peny nečakala. Tu výrobca nebol príliš skromný. Čo dal do peny, to uviedol i na obale v popise propagujúcom produkt - marhuľový olej.

Zloženie bolo jednoduché. Okrem stroncnatého thioglykátu (STRONTIUM THIOGLYCOLATE) tu fakt nebolo veľa zložiek, ktoré by stáli za slovo. Túto soľ som v databáze EVG nenašla, no viem o nej, že ju úplne vyradili z používania. Zrejme nebola až taká bezpečná. Rátam, že sa na stupnici mohla blížiť k 4. stupňu, na akom je aj amóniová soľ. Okrem tejto soli zvolila značka tiež tú nešťastnú vápenatú soľ ako posilu. Prípravky Opilca novej generácie už používajú originálnu kyselinu thioglykolovú a CALCIUM THIOGLYCOLATE nevyužívajú. Aj tú kyselinu však majú ľudkovia z EVG radi najmenej a pridelili je pätorku, čo ja zasa neberiem až tak vážne. Verím tomu, že v rozumných koncentráciách a neprekročenej dobe pôsobenia nemusí vyvolať žiadne podráždenie. Veď práve táto kyselina sa dáva na vlasy, nie soli. Nikto by neriskoval, keby bola taká nebezpečná.

Pozerám na internete obal krému, ktorý je momentálne v predaji a oproti soli, ktorá bola na obale uvedená ako tretia (stroncnatá) a šiesta (vápenatá) v poradí, táto kyselina je šiesta v zozname. To značí, že je na ten depilačný efekt úplne sama, bez posily. Dojem na mňa urobil i olej z kamélie, ktorý by mal mať lepšie vlastnosti ako marhuľový, ďalej vitamín E a upokojujúci bisabolol. Síce žiaľ pribudli aj nejaké voňavky, ale aj tak zloženie vnímam ako celkom pozitívnu zmenu správnym smerom. Čím viac výživy, tým lepšie.

Nový produkt na tvár i oblasť bikín a nohy - Opilca Strep, zdroj

Porovnanie vlastností

Výrobcovia kozmetiky sa dnes predbiehajú, kto sa viac priblíži prirodzenému pH pokožky. Zaujímal ma teda nielen efekt na chĺpky, ale tiež reakcia, čiže pH. Takýto zásah do pokožky predsa a chĺpkov nie je až taká sranda, aj keď krém / penu aplikujeme len na pár minút. Na obale krému Veet (tom starom) vidím varovanie, že krém obsahuje alkalické látky. Ani tí dvaja zvyšní adepti na tom nie sú lepšie (súdiac podľa zloženia), ale varovanie chýba. Všetky prípravky s hodnotou vyššou ako 5 - 6 pokožku vysušujú a určite nie je chyba počkať po depilácii 24 hodín a potom si pleť poriadne ponatierať niečím hydratačným a výživným. Dovtedy by nebolo od veci tú pokožku aspoň umyť niečím, čo obsahuje glycerín a čo najmenej konzervantov. Ale aj tak si myslím, že by sa mala hodnota pH povinne uvádzať na obale, nech vieme, čo si na seba natierame. Dosť pochybujem, že má niekto doma lakmusový papierik a bude merať nejaké pH. Urobila som to za všetkých, nech sme v obraze a myslím, že to ešte niekedy urobím aj u iných produktov. To bude ešte zaujímavé...


Indikačný papierik Hepta Phan, ktorý meria na stupnici od 5 do 9
Stupnica ukazujúca pH
Vzala som tri vrchnáčiky ako misky, dala do nich približne rovnaké množstvá z tých zbytkov, čo ešte ostali a zaliala ich vodou. Obsah som poriadne premiešala a najskôr sledovala rozpustnosť. Po niekoľkých minútach som do každého vrchnáčika strčila indikačný papierik Hepta Phan (s políčkom na odmeranie pH). V teste na zásaditosť najlepšie obstál krém Joanna. Zatiaľ čo Veet a Opilca zhodne smerovali so svojim pH k deviatke a indikačnú zónu zafarbili jasnou modrozelenou farbou, pH krému Joanna ostalo na osmičke a farbou sa viac blížilo k zelenej. Nie je to teda taký obrovský rozdiel, ale predsa nejaký... V každom prípade, pH 9 je ďaleko od normálu a takýto prípravok pleť vysuší rovnako ako mydlo. Najskôr teda hydratujme pokožku aspoň nejakým dobrým sprchovacím gélom s minimom chémie a po 24 hodinách môžeme dať čokoľvek výživnejšie.

Ťažko povedať, či by vylepšené verzie dopadli v meraniach lepšie, nemám ich ako odmerať a kupovať ich kvôli tomu nebudem, no podľa mňa nie. Základ neprešiel až takou zmenou. Ďalej som sa teda venovala ostatným vlastnostiam prípravkov.
 
Depilačný krém Sensual značky Joanna - zapáchal trošku menej ako Veet. Parfum krému je silný a teda malo čo prebiť tie nepríjemné vône. Sú však predsa len horšie než vôňa peny Opilca, či už porovnávam staršiu či novšiu verziu peny. Krém Opilca, ktorý nahradil penu, som neskúšala, takže o tom vám nepoviem, ako vonia. Vo vode sa krém Joanna Sensual rozpúšťal stredne a tvoril vločky, na pokožku dobre priliehal. Avšak so všetkými tými látkami, mal najslabší depilačný účinok. Síce sú výhodné pre zdravie pleti, ale samotné hlavné činidlo je zbytočne slabé. Krém veru neodstránil všetky chĺpky z mojich nôh a bola treba silnejšia vrstva, aby som bola spokojná s výsledkami. 
  
Krém Veet držal zo všetkých prípravkov najmenej, no mal paradoxne najsilnejší depilačný účinok, hoci i po ňom ostalo zopár neposlušných chĺpkov. Táto horšia priľnavosť bola daná aj jeho rozpustnosťou vo vode. V tej sa rozplýval celkom dobre, vytváral o niečo menšie vločky než krém Sensual od značky Joanna a teda logicky sa ani na pokožke až tak dobre udržať nemohol. To sa v novej verzii krému vyriešilo. Ako čítam záznam, vďaka parafínu sedí krém na pokožke i chĺpkoch lepšie. Čítam, že nový krém sa nielen lepšie natieral, ale aj lepšie depiloval. Ešte stále ale nešlo dolu s krémom všetko, čo by malo ísť. No aj tak je z tejto trojice jasným favoritom. Zmenu vo vôni som až tak nepostrehla. Novší krém síce "smrdí" menej výrazne, ale stále je to ostrejší zápach, než mal konkurenčný krém Joanna. Je to zo všetkých troch asi najostrejšia a najmenej príjemná vôňa.

Pena značky Opilca vytvorila na pokožke súvislú vrstvu a nič ju v rozkladaní chĺpkov nerušilo. Mastné alkoholy a parafín sa postarali o vynikajúce priliehanie k pokožke a to sa ani v novších verziách podstatnejšie nezmenilo. Aj nové prípravky držali dobre a ani tieto sa vo vode nerozpúšťali takmer vôbec. Robili také väčšie obláčiky (viď fotka, ktorú si môžete kliknutím zväčšiť). V pohode ich zotriete z pokožky spolu s chĺpkami. To odstraňovanie už však až taká sláva nie je. Pena depilovala lepšie než krém Joanna, ale stále trošku slabšie než Veet. Naproti tomu bola vôňa najpríjemnejšia zo všetkých. Nebolela z nej tak hlava. Ako depiluje krém, to nemám odskúšané, ale pozerám, že zloženie je takmer totožné. Nebude v tom teda taký rozdiel.

Takže už len krátke zhrnutie. Depilačný krém Joanna odstraňuje chĺpky najslabšie, zato jeho pH je najmenej zásadité. Výrobca žiaľ nemyslel veľmi na efekt pri depilácii (dosiahnete ho len so silnejšou vrstvou krému), ale aspoň sa postaral o lepší stav pokožky, pretože svoj krém vylepšil mnohými výživnými látkami. Krém značky Veet bol účinkom najlepší, ale taktiež najviac zapáchal a bol o niečo zásaditejší a menej výživný než krém Joanna. Zápach značka vyvážila trošku zlepšeným zložením novej verzie krému, ktoré zlepšilo aj priľnavosť, ale vo veciach výživy veľa vody nenamútila. Veet je dobrý pre každého, kto nemá trpezlivosť holiť chĺpky, ktoré po krémoch bežne ostávajú. Prípravok Opilca prešiel výraznou zmenou hlavnej účinnej látky a pridal aj výživu, ktorá predtým nebola dostatočná. V účinnosti mu patrí pekné druhé miesto a tiež je to fajn riešenie pre tých, ktorí sú citliví na vône. 

Otázka pre vás:
Myslíte si, že by bolo užitočné, aby sa na kozmetike uvádzalo pH? Vy osobne by ste takú informáciu brali do úvahy?
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes