Dermacol: Make-up Cover (Filmstudio Barrandow Prague)

Chcete prekryť svoje nedokonalosti tak, aby ste po zvyšok dňa o nich nevedeli? Odporúčam tento mejkap od značky Dermacol, ktorý bol navrhnutý špeciálne pre potreby vizážistov pražského filmového štúdia, ktorí pripravovali hercov na filmovanie. Ale neostal len v Prahe. Vybral sa na potulky aj do sveta. Nuž prečo by nemohol urobiť ešte jeden krok smerom k vám?

Keď som sa prvý krát pozrela na zloženie tohto mejkapu, takmer ma vykotilo. Vyzerá to, ako keby som nejaké dievčatko v predškolskom veku zatvorila do izbičky, dala mu trošku vazelíny, nejaké neškodné farbičky na telo a povedala mu, nech sa hrá. Tak na mňa tento mejkap pôsobí. Má čosi, čo ja nazývam primitívna genialita a môj bývalý šéf by to nazval princípom KISS (Keep It Simple Stupid). Možno v ňom vidím až prílišnú jednoduchosť, ktorú vyvažuje dobre premyslený pomer surovín. V každom prípade,  toto čudo by som nikomu neradila používať ako každodenný mejkap a ten letáčik vo vnútri by som vrátila jeho autorovi na prepracovanie. Nemám nič proti ingredienciám ako takým, no v tejto kombinácii, s týmto predurčením a na všetky typy pleti? Nie, nie a ešte raz nie!!! Ja som tento mejkap zaradila do dvoch kategórií a to medzi mejkapy a súčasne medzi korektory. Mimochodom, radím ho medzi geniálne korektory a mejkapy aj napriek tomu, čo ste čítali o pár riadkov vyššie. Najskôr teda vysvetlím, prečo tie tri výkričníky.

Obsahové látky

Najvyšší podiel v mejkape pripadol látke, ktorá sa používa ako slnečná clona a pigment súčasne. Dioxid titaničitý (TITANIUM DIOXIDE, alebo CI 77891) je anorganická látka bielej farby. Dáva prípravkom nepriehľadnosť a čiastočne absorbuje + čiastočne odráža UV žiarenie. Tá druhá schopnosť má však svoj háčik. Hoci si dioxid skvele poradí so spektrom lúčov UV-B, proti lúčom UV-A s väčšou vlnovou dĺžkou nemôže stáť sám, lebo pomer poskytnutej ochrany UV-A / UV-B, akú nám môže poskytnúť, stačiť nebude. No a to je prvý problém. On tu nemá žiadneho parťáka. Preto neodporúčam spoliehať sa na hodnotu SPF 30 a už sa ničím nechrániť. Potrebujete spoľahlivý denný a hydratačný krém s ochranou proti UV-A lúčom.

To, čo niektoré z vás (tie, ktoré veľa čítate) absolútne nepoteší, nasleduje za dioxidom. Tekutý parafín (PARAFFINUM LIQUIDUM), tuhý parafín (PARAFFIN), mikrokryštalický vosk (CERA MICROCRISTALLINA)  (mikrokryštalický vosk) a vazelína (PETROLATUM). Všetko sú to látky z ropného priemyslu, ktoré sa vyrábajú z vazelíny a ktoré by podľa zlých jazykov mali obsahovať neurotoxíny, vyvolávať alergie, brániť prístupu kyslíka k pokožke a to všetko by vás malo zničiť. :-D Prečo ten smajlík? Dobre viem, že tieto reči prichádzajú od výrobcov drahšej kozmetiky, ktorí chcú lepšie predávať a výrobcov tzv. "prírodnej kozmetiky". Ale tvrdenie len popiera zdravý rozum, respektíve to, čo sa učíme v škole na biológii. Pokožka neprijíma kyslík zo vzduchu, ale z krvi. Preberá ho od červených krviniek, ktoré na seba kyslík viažu v pľúcach. Zničiť by ste sa teda mohli, kebyže svoju tvár natriete vazelínou určenou pre stroje a prestanete dýchať. ;-) Továrenská vazelína bude obsahovať vysoký podiel aromatických uhlovodíkov a tie sú skutočne fototoxické (neznášajú slniečko) a sú jedom i pre bunky. Vazelína určená na kozmetické a lekárenské použitie je však vysoko rafinovaný a teda poriadne vyčistený produkt. NEEXISTUJE, aby vyvolala alergiu a škodila.

Okrem týchto látok už mejkap obsahuje len parfum, látky, ktoré robia nepriehľadnosť a látky, ktoré rovnomerne rozptyľujú použitý železitý pigment troch farieb (červená, žltá a čierna) do celého prípravku. Od týchto látok (všetkých okrem parfumu) záleží krycia schopnosť a tým aj vaša spokojnosť. Nepriehľadné pigmenty by mali tvoriť až 50% obsahu.

Môj názor a skúsenosti s mejkapom

Vlastne by som vám radila mať ho doma len pre prípady, že sa idete fotografovať (z diaľky), natáčať alebo vás čaká nejaká udalosť, počas ktorej musíte vyzerať nejaký čas dobre bez možnosti úprav. Presne na to je určený. On kryje jednoducho úžasne, nejaký čas to s vami spoľahlivo vydrží a ešte aj tá tubička je veľmi praktická. Bez preháňania. Vyzerá ako také väčšie pero a vojde sa i do listovej kabelky. Ja ho nosím so sebou stále, ale len ako korektor. Naozaj to nie je ten typ mejkapu, ktorý natriete na celú tvár a ani o ňom neviete. Ani herci vo filmovou štúdiu ho nemajú na sebe po celý deň. Spravia svoju prácu a už aj ide dole. Aj výrobca samotný ho odporúča kombinovať s inými mejkapmi a prípravkami pleťovej kozmetiky, takže tu sa šetriť nevypláca. 

Mejkap neobsahuje žiadnu vodu a teda by mal byť dokonale odolný vlhkosti i potu. Očakávajte dlhotrvajúce krytie nedokonalostí bez presvitania. Takto obstál v teste odolnosti voči vode i v teste výdrže.


Prvá fotografia vznikla ráno, keď som si na líci objavila veľkú červenú škvrnu. Zrejme som si nechtiac v spánku otlačila líce a tak bolo treba škvrnu zamaskovať.  Fotka zachytáva farebne zjednotený povrch pokožky. Druhá fotka vznikla po hodine orientálneho tanca. Celá sa lesknem, lebo som poriadne spotená, teda mejkap vydžal aj takýto extrém. A tá tretia vznikla večer, cca po 8 hodinách. To už škvrnu vidieť.

Konzistenciou je to tuhší krém, ktorý pod vplyvom telesného tepla zmäkne a potom s ním môžete pracovať podľa svojej ľubovôle. Výborne sa rozotiera, hoci je taký pastový. Vďaka vazelíne (a látkam z nej izolovaných) bude textúra mejkapu výborne priliehať k pokožke ako druhá koža. Nie sú v ňom však žiadne silikóny, nebude preto odolný oteru. Dávajte si pozor na svoje oblečenie a nezašpiňte si ho. 
Možno vcelku slušne zamaskuje menšie šupinky a zarovná hrboľaté okraje jazvičiek i iných nedokonalostí, no pre absenciu vody nemusí vždy vyzerať prirodzene. Keď máte na tvári povedzme strup po hojení rany, ten efekt nebude úplne že "wow".  


Poranilo ma drievko, čo odfŕklo od cirkulárky, keď sme pílili, potom sa mi spravili nejaké vyrážky a doštípali ma i komáre. Všetky tie nedokonalosti teraz svietia na mojej tvári, tak som na ne skúsila mejkap, nech to vidíte. Čo sa mi už takmer zahojilo, to je teraz suché a na takých miestach mejkap trošku vidieť. Fotka v pravom hornom rohu je dôkazom. Ale čerstvé štípance od komárov, hoci i čerstvo rozškriabané a iné nedokonalosti (vyrážky) s ním zmiznú raz dva.

Prekryje každý pigmentový fľak, rozšírené žilky, začervenanie i jazvy, no ak sa ocitne na väčšej ploche, bude to vidieť, že ho máte. Ďalšia fotografia ukazuje, že ak sa mejkap použije len lokálne, stačí k nemu nejaký BB krém a tvár bude vyzerať pekne. Ale na obrázok si radšej kliknite pre zväčšenie, lebo tento systém ho akosi skresľuje v tomto zobrazení.


Ja vám síce teraz schválne ukazujem len Make-up Cover bez použitia ďalšieho pomocníka (fotografia v pravom hornom rohu), aby ste videli to krytie, ale predstaviť si to istotne viete. Ak však mejkap nanesiete na veľkú partiu - povedzme, že ho použijete na nos i líca - budete možno výborne vyzerať na videu, ale zblízka to nebude nič moc. Krytie je dobrá vec, ale netreba to preháňať. Nechcete vyzerať ako smrtka (viď fotky v spodnej časti obrázku), alebo áno? Neviem ako vy, ale ja preferujem prirodzený vzhľad. Červeň a jemný lesk. Nie celý ksichtík matný a v jednom tóne.

Pre svadobné (či iné) video však bude tento mejkap, ak k nemu dáte ešte lícenku a možno púder, úplne skvelý. Ja by som určite doňho šla, kebyže sa idem vydávať. Avšak nezabudnite, že pred každou aplikáciou treba pleť kvalitne pripraviť, t.j. vyčistiť od všetkých nečistôt, možno aj trošku vyhladiť pílingom (ak treba) a poriadne nakrémovať hydratačným krémom rešpektujúcim váš typ pleti s dostatočným SPF. Ak sa lesknete, nezabudnite si dať krém, ktorý stlmí produkciu mazu. Bez kvalitného základu na tento mejkap ani len nepomýšľajte. To už si už rovno nachystajte jedno papierové vrecúško a urobte doňho dierky pre oči. Až sa večer odlíčite, pleť bude taká zlá, takže ho ďalší deň ho už môžete začať nosiť natiahnuté na hlave.

Pamätajte si: To, čo svojej pleti dáte, to v nej po vstrebaní krému a dodatočnej úprave mejkapom ostane zafixované.

Mejkapu však budem musieť zobrať bod za prezentáciu produktu. Ako som spomínala, na letáčiku a ani v e-shope nepíše o žiadnych obmedzeniach a mejkap je prezentovaný ako mejkap na bežné použitie. U nezainteresovaného človeka dokonca môže budiť dojem, že má aj liečiť, lebo sa tam zmieňuje aj unavená a bledá pleť, strata jasu a kruhy pod očami. Na nič z toho nemá mejkap žiadny vplyv. Všetko len maskuje a nerieši. Na veľké udalosti, to možno, no v žiadnom prípade to nie je mejkap na každodenné použitie.
Prečo nepatrí mejkap do kategórie mastná a zmiešaná pleť / akné / citlivá pleť? 

Mastná a zmiešaná pleť a pleť s akné si s týmto mejkapom môže rozumieť, avšak to len za predpokladu, že je práve vo fáze liečenia a s nadbytočnou tvorbou mazu ste si už poradili (odstránili ste svoj hormonálny problém, dopriali ste si veľa vitamínu E, upokojili ste podráždenie, atď). Vazelína síce nepodporuje tvorbu komedónov, ale nepodporuje ju u zdravej pokožky, ktorá produkuje len toľko mazu, koľko nevyhnutne potrebuje a ktorá dostáva dobrú zásobu výživy. Lenže u tohto typu pleti nikdy nemôžete povedať "Hurá, mám vyhraté a moja pleť bude teraz čistá". Vždy sa nájde nejaká partia, ktorá váš príkaz (obrazne povedané) nepochopila a ten maz si vytvorí do zásoby. Ak nemá maz kam uniknúť, bude sa hromadiť v póroch a na konci dňa vás čaká "krásne a dokonalo vyzreté" akné. Takže logicky ani to akné si s mejkapom nebude rozumieť. Rozhodne ho nepoužívajte, ak sa vaša pokožka čo len trošku leskne a robia sa vám čierne bodky. Radšej zvážte, že ho využijete lokálne len ako korektor na to najhoršie na ksichtíku, ak sa hanbíte chodiť medzi ľudí. Stačí si vybrať správny odtieň a budete spokojná. Na zvyšok pleti si vezmite nejaký dobrý BB krém alebo mejkap určený primárne na mastnú a zmiešanú pleť.

Citlivá pleť máva dosť veľké problémy s prirodzenou ochranou a je náchylná k extrémom. Buď bude smerovať k vysušovaniu alebo naopak pôjde k mastnote. Často ju trápi i začervenanie. Mejkap by ste teda museli kombinovať s liečebnými krémami, ktoré by museli mať navyše vysokú úroveň ochrany voči UV-A lúčom, čo sa vylučuje. V liečebnom kréme pre začervenanú a citlivú pleť málokedy nájdete dostatočný SPF (výrobcovia odkazujú na mejkapy), takže budete zbytočne na seba nanášať tri vrstvy: liečebný krém, slnečnú ochranu a mejkap, alebo dva mejkapy. Ja by som namiesto toho radšej volila jeden dobrý ochranno-liečebný mejkap a tento produkt len ako korektor na prekrytie začervenania a nedokonalostí. Na tie ho používam aj ja. Však ste to videli. Jedna tuba vám vydrží celé roky. Ani ho z nej nevytláčajte. Len prstom prejdite po hrdle tuby. Má až extrémne vysokú kryciu schopnosť a stačí tenučká vrstva.

Moje hodnotenie mejkapu:

Textúra: krémovo-pastová, na prvý dotyk mastná, no zanecháva matný vzhľad
Výdrž: dobrá (cca 4 hodiny bez lesku, 8 - 10 hodín bez odhalenia nedokonalostí)
Krycia schopnosť: 5 (dokonalá)
Hydratácia: 0 (žiadna, nemá čím hydratovať)
Zvláčnenie: 3 (priemer)
Celková spokojnosť: 4 (ako mejkap), 10 (ako korektor)
Cena: vynikajúca, 30 prakticky neminuteľných gramov stojí len 4,61 EUR v e-shope Dermacol.sk, v ponuke je úctyhodných 14 odtieňov a to je takmer zadarmo
celkové hodnotenie - slovom

VÝBORNÝ

obal / prezentácia výrobku
krycia schopnosť
účinnosť v dlhodobom horizonte
hydratácia vs. výživa
http://nd06.jxs.cz/113/293/47d145e50c_92820931_o2.jpg
zmývateľnosť pri odličovaní
vôňa
pomer kvalita / cena
celkové hodnotenie

Na mojich fotkách ste videli, ako mejkap vyzerá, takže na záver už len zhrniem jeho plusy a mínusy.

PLUSY:
- vodeodolné zloženie
- ochrana pleti pred vplyvmi prostredia (čiastočne aj UV žiarením)
- vysoká krycia schopnosť (kryje pigmentové škvrny, červené žilky, jazvy, skrátka všetko)
- hypoalergénne zloženie, ktoré by nemalo spôsobiť alergiu naozaj nikomu
- žiadne konzervanty (ani parabény, skrátka nič, lebo vazelína a parafín sú stabilné základy)
- výborné zmatnenie pleti 
- veľa odtieňov v ponuke, z ktorých si určite vyberiete
- takmer nič neminiete a veľa prekryjete
- ako korektor mi vydrží možno aj tri roky a to ja teda mám občas čo prekrývať
- naozaj nízka a prijateľná cena pri danej gramáži a efekte, ktorý dokáže urobiť
- vcelku slušná výdrž
- hodí sa pre normálnu, mierne suchú, dehydratovanú i zrelú pleť a vedel by možno prekryť i vrásky (keby som nejaké mala)

MÍNUSY:
- prekrytie väčších partií nevyzerá veľmi prirodzene
- neposkytuje dostatočnú ochranu voči UV-A  žiareniu
- nie je odolný oteru a môže zašpiniť oblečenie
- pečatí v póroch kožný maz a nečistoty, ak nie je pleť úplne čistá a bezproblémová
- nehodí sa pre citlivú pleť, začervenanú pleť, pleť mastnú, zmiešanú a pleť s akné
- neposkytuje pleti žiadnu výživu ani hydratáciu, len ju jemne zvláčňuje
ZDIEĽAJTE:

11 komentárov :

  1. ufff... To bola recenzia ako lusk! :) Nad týmto mejkapom som premýšľala už dávnejšie, samozrejme tiež len ako nad korektorom a keďže si robím zálusk aj na jeden z tých nových rozjasňovacích fluidov, asi veru navštívim e-shop...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. super super super recenzia!!!! :)))
    dakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. je to super vyrobok, pouzivam ho cele roky. a len jeden dotaz k clanku. "strup" je ceske slovo. po slovensky sa to povie chrasta

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Asi pred troma rokmi som si ho kupila, hned ako som prisla domov som ho sla vyskusat na ceu tvar :D Chvalabohu, ze som ho skusala vecer a nie rano kedy vacsinou nestiham, lebo taku omietku na pleti som este nikdy nemala. Je husty a doslova prekryl kazdu crtu mojej tvare. Potom som ho uz pouzivala iba ako korektor a mas pravdu, ze je neminutelny lebo este dodnes mi tam stoji :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tento výrobok používam a je naozaj vynikajúci. Prekryje všetky nedokonalosti a vydrží najdlhšie zo všetkých výrobkov, ktoré som skúšala. Mám problematickú pleť najmä v okolí brady a tiež kruhy pod očami. Toto je môj verný spoločník, ktorý nestojí skoro nič a vydrží dlho. Určite ho odporúčam a samotná značka Dermacol hovorí o svojej kvalite. Ak ho chce niekto nanášať na celú tvár určite potrebuje podkladovú bázu, pretože je ťažšie roztierateľný, ale vydrží. O pár dní idem na firemnú akciu a bez neho neurobím ani krok :) Tvoja recenzia je skvelá, dokonale si vystihla všetky plusy. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. No ja som z neho sklamaná. Ako make-up je pre mňa nepoužiteľný, príliš hutný na roztieranie na celú tvár, to už vôbec nevravím o očnom okolí, ktoré by som si len poškodila, keďže ho mám príliš jemné. Kúpila som si ho len za účelom korektoru, takže čo sa krytia týka, bol by perfektný, aj to tak vyzeralo hneď po nanesení, avšak netrvalo dlho a začal sa roztekať, takže to všetko zišlo a vyrážky sa krásne odhalili. :(
    Lenora

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nuž ono je pravda, že on sa na celú tvár naozaj nehodí. Nie je to mejkap na bežné nosenie, ale na používanie vo filmovom štúdiu, alebo na svadobné foto. Má veľmi silné krytie a tým pádom prekryje aj prirodzený podtón pleti. Dá sa rozotrieť aj na väčšie plochy, ale musí sa zahriať na chrbte ruky, aby zmäkol. Potom to ide. Ak sa má používať ako korektor, tak v slabej vrstve, vklepkať a na mejkap. Ale je možné, že s niektorými dennými krémami a mejkapmi nebude pasovať. Skúsila si ho aj s iným druhom mejkapu?

      Odstrániť
    2. Vtedy som ešte mejkap nepoužívala, len denný krém na suchú pleť. Zatiaľ najlepší pre mňa je Aknecolor. Aj čo sa krytia týka, aj toho, že mi na mojej suchej pleti drží. Len stále hľadám nejaký ešte lepší, ktorý by sa tak ľahko neotrel a teda dlhšie vydržal. Rozhodujem sa medzi dvoma: Oriflame One The EverLasting alebo Catrice Camouflage. Nevieš mi poradiť, ktorý by bol pre mňa lepší? Hlavne aby držal, aby sa nestekal, ale aby mi ani na vyrážkach nepopukal, ako to bolo s Artdeco Camouflage.
      Lenora

      Odstrániť
  7. ja ho používam na celu tvár..dám si najprv nejaký hydratačný krem a potom si ho trošičku na nesiem na končeky prstov a porozklepávam po celej tvari...stačí ozaj maličko a potom nebudete mat na sebe "kybel gytu! a prepudrujem, kryje perfektne sem tam ho počas dňa obtlačím do papierovej vreckovky keď sa trošku lesknem a opäť je pleť perfektná

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ja ho taktiež používam na celú tvár a som s ním veľmi veľmi spokojná..Kedže ja mám pehy je to pre mňa ideálna varianta na ich zakrytie..stačí úplne máličko...kupujem ho raz za pol roka niekedy sa stane že mi vydrží aj dlhšie je úžasný..ja osobne odporúčam :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes