Karin Herzog: AHA Cream

Karin Herzog: AHA Cream

Keď mi prišla ponuka vyskúšať niektorý z produktov značky Karin Herzog, potešilo ma, že si môžem vybrať z troch možností, medzi ktorými bol produkt, ktorý by ma konečne mohol zbaviť fľakatosti. Krém s AHA kyselinami. A ako som si všimla, značka mala snahu doňho dať čo najviac látok prírodného pôvodu. Takže som na to prikývla a tešila sa na testovanie. Tu sú výsledky.


Značka AHA je skratkou pre alfa-hydroxy kyselinu (alpha hydroxy acid). Kyselinu glykolovú, mliečnu - obidve kyseliny patria k AHA, takže tieto dve už poznám a používam ich. Salicylovú a iné beta-hydroxy kyseliny poznám taktiež veľmi dobre, pretože mi zvyknú pomáhať, keď mám akné. Čo však momentálne nepoznám, sú iné AHA kyseliny a nepoznám ani riešenie, ako sa zbaviť škvŕn po akné. Tie ma teda štvú statočne. Červený nos a hnedé škvrny na brade - jediný dôvod, prečo stále musím nosiť mejkap alebo BB krém, aj keď mám momentálne celkom normálnu pleť.

Nakoľko kozmetickú značku Karin Herzog asi nepoznáte, tak vám ju aspoň v skratke predstavím. Zakladateľom tejto značky bol doktor Paul Herzog s manželkou Karin. Doktor Herzog celý svoj život zasvätil štúdiu významu kyslíka pre ľudské telo a v roku 1974 prišiel s prielomovou technológiou. Podarilo sa mu kyslík dostať do emulzie a vpraviť ho do pokožky. O rok neskôr vznikla kozmetika s aktívnym kyslíkom. U nás na Slovensku donedávna značka vôbec nebola známa a hoci sa táto švajčiarska kozmetika považuje za špičkovú, tak ani vo svete nebola nejako extra medializovaná. Až kým sa neprevalilo, že aj Kate Middleton, vojvodkyňa z Cambridge, používa produkty tejto značky pri svojej dennej rutinnej starostlivosti o pleť. To sa už každý začal vypytovať, čo je to za kozmetiku.

Keď došlo na vyberanie produktov, vzala som si niečo, kde sa nepísalo špeciálne o kyslíku. Mnou vybraný nočný krémn využíva silu Alfa-hydroxy-kyselín (skratka AHA), ktoré odstraňujú odumreté bunky a pomáhajú vyhladzovať pokožku od drobných vrások. Pleť tak mala byť rozžiarená, hladká, mladistvá a lepšie pripravená na aplikáciu iných produktov, z ktorých by mala byť schopná využívať maximum.

Moje skúsenosti s krémom AHA od značky Karin Herzog

Krém AHA od Karin Herzog sa predáva v peknom čiernom obale so zlatým písmom. Vyzerá veľmi štýlovo. Ani na chvíľku človek nezapochybuje, že ide o exkluzívnu značku. Krém sa predáva v tube, čo je vzhľadom na jeho zloženie správny obal. Tuba chráni obsah pred pôsobením vzduchu a obsahové látky tak nepotrebujú konzervovať a ani nestrácajú účinnosť. Na svojom kréme síce slovenský návod na použitie nemám, no ja mám len 25 ml verziu, ktorá na Slovensku dostupná nie je. Predpokladám, že na dostupnom kréme bude toho napísaného viac. Obal teda hodnotiť nejdem.


Textúra krému bola navrhnutá tak, aby bol krém ľahký a vhodný aj pre mastnú pleť. Tak sa o ňom píše na webe Karin Herzog (písané v anglickom jazyku - ak ovládate, choďte sa pozrieť). Inak je jeho zameranie širšie. Do cieľovej skupiny patrí normálna, zmiešaná i suchšia pleť, ktoré taktiež potrebujú občas oživiť. 


Vôňa sa mi spočiatku vôbec nepáčila. Pripomínala mi známu slovenskú vodu po holení, ktorú používali i naši otcovia a starí otcovia. Bola typicky pánska. Neskôr sa ale zmenila na sladšiu a už mi nevadila.

Čo sa týka hydratácie, tej teda krém príliš nedal. Prvých pár sekúnd som cítila aspoň vodu a chladivý pocit, no to zmizlo. Nemôžem povedať, že by som aj za pár hodín mala pleť krásnu pružnú a dobre hydratovanú. Chcelo by to čosi viac.


V premastení je o čosi lepší, ale tento typ "premastenia" sa viac hodí k niekomu, koho pleť nemá ochrannú kožnú bariéru, nie ku mne. Na prvý pohľad sa krém javí ako ľahký, no necháva po sebe takú gumovo-olejovú stopu, ako nechávajú krémy na liečbu suchej kože. Viete skrátka, že na tej pleti niečo je. Skôr si ho užije niekto s normálnou pokožkou so sklonom k suchosti. Alebo aj citlivá pleť v podtype, ktorý nemá bariéru, len nesmie byť to byť pleť citlivá na niektoré látky zo zloženia. Taký človek sa lesknúť nebude. Určite nebude pre mňa, dámu so zmiešanou a citlivou pleťou, s niekedy až príliš dobrou bariérou, ktorej aj najmenej upchatý pór okamžite vyvolá akné. Boli dni, kedy nenarobil žiadnu šarapatu, no tesne pred "mojimi dňami" som ho musela vždy odložiť. Pri natretí večer som mala do rána na koži zahnisané hlavičky. Nemyslím, že to spôsobil práve krém, ony by sa mi asi spravili tak či tak, už sa poznám, no určite mojej pokožke so svojim obsahom nepomohol. 


Vyhladzovací a rozjasňovací efekt som si všimla. Pokožka bola naozaj o čosi lepšia, hladšia bez znakov únavy. Nevšimla som si však výraznejšie zosvetlenie škvŕn. Takto moja pleť vyzerala predtým, ako som s peelingom začala. Všimnite si tú tmavšiu bradu. Sú to škvrny po zahojenom akné z minulosti.



Krém som asi tak 2x použila na celú tvár kvôli tej revitalizácii. Inak som si ho šetrila špeciálne na miesto postihnuté škvrnami. Využívala som ho 3 - 4x týždenne a minula ho celý až do poslednej kvapky. Vždy ho dávajte až po po dôkladnom a hĺbkovom vyčistení pleti, pretože AHA neprenikajú cez kožný maz. A takto moja pleť vyzerá teraz.



Je to o čosi lepšie, ale až taká bomba to nie je. 
Podotýkam, že sa mi nedarí urobiť fotografiu za rovnakých svetelných podmienok, takže na tej druhej vyzerá tvár lepšie, než v skutočnosti je. 

Update 30.1.2015: Tu vidíte tvár fotenú pri inom svetle, takže na ňu nedopadá žiadne priame svetlo. Ale podľa tej jazvy v kútiku oka a obočia vidíte, že ide o fotku z toho istého týždňa.



V tomto zosvetľovaní som si od krému sľubovala viac a neteší ma, že musím hľadať ešte ďalšie riešenia. Ani to, že nepasuje k môjmu typu pleti a musím ho odložiť vždy, keď sa mi objaví niekde čierna bodka. 

Moje hodnotenie krému AHA:



Textúra: stredne hustá, je to chladivý krém, ktorý sa pár pohybmi prstov vstrebe a na povrchu necháva ochrannú bariéru
Hydratácia: 2, až tak silno nehydratuje
Výživa: 3 (krém nepôsobí hĺbkovo, ale len povrchovo, nezlepšoval podstatnejšie štruktúru)
Revitalizácia: 4, pleť vyzerala lepšie než bežne
Zosvetlenie pokožky: 2, až taký viditeľný efekt nebol
Vôňa: 3 (spočiatku vadila, pripadala mi ako pánska, potom už nie, lebo zosladla)
Celková spokojnosť: 6, dosť zmiešané pocity, čakala som od tohto krému viac
Cena: 50 ml balenie stojí okolo 58,50 EUR a predáva sa napríklad tu


celkové hodnotenie - 
slovom
 PRIEMERNÝ
 obal / prezentácia výrobku
 (nehodnotím)
 
 krátkodobá účinnosť / efekt
 (revitalizácia)
 
 účinnosť v dlhodobom horizonte
 (zosvetlenie)
 
 hydratácia 
 výživa 
 vôňa 
 pomer kvalita / cena 
 celkové hodnotenie 

Záver: Suma sumárum, krém nie je zlý pre dámy, ktoré nepotrebujú zosvetľovať a chcú pleť len revitalizovať a nemajú problém s akné ani citlivou pokožkou, ktorá sa k akné zvrháva. Kým ho budete používať, pleť bude žiarivá, ale dlhodobejší efekt mu nevidím. Problém je i s používaním u mastnej a zmiešanej pleti. Pre dámy s čiernymi bodkami by som radšej volila iné riešenia určené špeciálne pre ich typ pleti. 

Pokiaľ chcete zistiť, čo ma v kréme teší a čo nie, čítajte ďalej analýzu zložiek. V opačnom prípade ďakujem za prečítanie a budem sa tešiť na vašu ďalšiu návštevu blogu.

Obsahové ingrediencie

Krém neobsahuje žiadne konzervačné látky, čo je jeho plus. Krém konzervujú kyseliny a vitamíny. 

Na prvých dvoch miestach zoznamu zložiek sa nachádza voda a denaturovaný lieh (ALCOHOL DENAT.). To je jeden z dôvodov, prečo sa krém v žiadnom prípade nehodí pre mastnú pleť a ani pleť môjho typu (citlivú s dobrou obrannou bariérou a začervenaním). Tento základ je však potrebný, pretože AHA kyseliny sa nerozpúšťajú v tukoch. Základ ďalej tvorí vazelína (PETROLATUM), mastný glyceryl stearát (GLYCERYL STEARATE) a tekutý parafín (PARAFFINUM LIQUIDUM). Tieto látky využívajú krémy určené k liečbe veľmi suchej pleti, lebo ako som už spomenula, sú to látky mastné a vytvárajú ochrannú bariéru. 

Salicylová kyselina (SALICYLIC ACID) napomáha zosvetľujúcemu účinku AHA kyselín, medzi ktoré patrí tiež obsiahnutá kyselina citrónová (CITRIC ACID). Oboje pomáha odstraňovať odumreté bunky, čo vedie k zmäkčeniu pokožky a zjednoteniu farby. Čo ma však prekvapuje, je to, že okrem citrónovej kyseliny žiadnu inú AHA kyselinu nevidím. V zložkách sú namiesto toho uvedené oleje z kôry pomaranča (CITRUS AURANTIUM DULCIS PEEL OIL) a mandarínky (CITRUS RETICULATA PEEL OIL). Kôra týchto citrusov obsahuje ďalšiu kyselinu citrónovú, čiže citrusy sú zdrojom tej istej AHA kyseliny, ktorá už v kréme je - kyseliny citrónovej. Nemám informáciu, že by olej z tohto ovocia mal obsahovať aj iné AHA kyseliny. Či bude tento zdroj dostatočný, čo sa týka dávky, ani to povedať neviem. Zdroj je uvedený uprostred zoznamu ingrediencií a krém po podaní nevyvoláva žiadnu reakciu (našťastie). Ale ani z dlhodobého hľadiska nevytvára efekt (nanešťastie), takže asi to nestačilo. 

Čo robí krému pánsku vôňu, keď obsahuje toľko citrusov? Pánsku vôňu mu dáva gáfor (CINNAMOMUM CAMPHORA). Gáfor redukuje podráždenie pleti, ktoré by mohli vyvolať AHA kyseliny a tiež vonkajšie podnety. Pre tento obsah sa však NIKDY NEOPOVÁŽTE použiť krém cez deň. Dodržiavajte inštrukcie písané na obale a používajte ho na noc. Ráno pleť vyčistite. I malá dávka slnečného žiarenia môže vyvolať závažné dôsledky. Gáfor a citrusy patria k citlivosti na svetlo k najrizikovejším látkam. 

Z účinných látok spomeniem ešte vitamín E (TOCOPHERYL ACETATE), ktorého je v kréme našťastie hojnosť, vitamín A (RETINOL) a provitamín A (BETA-CAROTENE), Sú to dobré antioxidanty a retinol sa osvedčil aj v intenzívnej liečbe vrások. Dodnes sa pridáva do očných krémov. Problém je však vo vstrebávaní. Krému chýba látka, ktorá by vitamíny vpravila do pokožky hlbšie. Bolo by to chcelo buď hyaluronát sodný (ten by zlepšil aj hydratáciu) alebo ricínový olej. Krém bude teda pôsobiť len povrchovo a dodávať pokožke zdravý jas, ale žiaľ nie v podkoží. Nie som si istá, či oleje uvedené vyššie budú na toto dostatočne silné. Skôr nie.

Slovenský e-shop uvádza olej zo pšeničných klíčkov a avokádový olej, ktorý by zmenil situáciu. Avokádo podporuje vstrebávanie. Môj krém však žiadne takéto výživné hydratačné oleje neobsahuje. Ako zdroj vône sa spomínajú extrakty z hrozna, čučoriedok, grepu, citrónov a limetky. Ak aj tieto extrakty v kréme sú, potom ich výrobca uvádza pod názvom "PARFUM" a teda nikto nevie, čo všetko krém obsahuje. V každom prípade to na moje pigmentové škvrny žiaľ nestačilo. 

Popravde neviem, či popis v slovenskom e-shope hovorí o tom istom kréme, ktorý mám ja. Podľa obalu a nadpisoch na ňom to vyzerá, že áno, ale popisovaných obsahových látok a účinkov nie. Je však možné, že mám doma staršiu verziu a obchod predáva nejakú novú. Ak by som mala kupovať ten krém, o ktorom sa píše, určite je väčšia šanca, že by produkt skončil v mojom nákupnom košíku. Pokiaľ by som mala kúpiť tento istý krém, čo mám teraz, tak si ho nekúpim. 
ZDIEĽAJTE:

2 komentáre :

  1. Ja teda podla fotiek vidim vyrazne zlepsenie. Samozrejme ze svetlo, blesk, uprava fotiek mozu skreslovat, ale podla toho co vidim na webe ide o uspech.
    /kaviareň/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Až také výrazné zlepšenie to nebolo. Na produkt určený na zosvetľovanie by som bola očakávala silnejšie účinky. Svetlo mi fotky trošku skresľuje. Snažím sa silou mocou urobiť ďalšiu fotku, ale zakaždým sú svetelné podmienky iné a tým pádom nevidno tak dobre ten skutočný efekt. Buď mám fotku neostrú, alebo až príliš svetlú. :-( Asi budem musieť skúsiť použiť svoj starý foťák. Mal iný blesk.

      Odstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes