Nie je primer ako primer alebo ako vybrať podkladovú bázu

Podkladové bázy / primery absorbujú tuk uvoľňovaný z pokožky a tvoria bariéru ktorá drží telesný tuk preč od líčidla. Primer pod očný tieň zabráni tieňu aby sa kĺzal po viečku a zhlukoval. No nesprávna báza môže vyvolať i taký efekt, že tiene neaplikujete či nerozotriete vôbec. Aká sa bude hodiť vám?



Dnes nepôjdeme do podrobností. Nechcem vás unavovať hneď takto na začiatok kilometrovým článkom. Toto rozdelenie je len všeobecné, ale poskytne Vám aspoň základný prehľad, podľa čoho spoznáte vlastnosti primera. Pre konkrétne ingrediencie odporúčam sledovať môj blog Awards4beauty, kde v blízkom čase pribudne článok o konkrétnych očných primeroch a to poriadne rozanalyzovaných. Bude to jeden veľký článok, kde sa ich pokúsim nejako rozdeliť. Začnime teda od obalu a formy, ktorá vám napovie veľa.

Báza pod očné tiene v tégliku

v téglikoch väčšinou dostanete bázy, ktoré sú tuhé a teda by ste ich len ťažko natierali nejakým penovým aplikátorom. Obsahujú vosky, tuhšie parafíny i rôzne oleje, takže skôr to zvládnete prstom alebo pevnejším štetcom. Môžu byť obohatené o vitamíny, no už som videla aj také, čo mali vysoký podiel látok, ktoré vedeli urobiť matný efekt.

Hodia sa viac pre suchšie viečka a krémové či ceruzkové tiene, ktorým by práškový tieň nelichotil, nakoľko prášok dokáže zvýrazniť každú šupinku. Ich prednosťou môže/nemusí byť i tónovanie, no ak aj nedávajú farbu, rozhodne bývajú často nepriehľadné a teda dokážu často zakryť menšie kožné defekty. Tie s matným efektom a vysokým pevným podielom dobre slúžia na fixáciu práškových tieňov, ale pozor, lebo nie všetkých.

Aké sú mínusy týchto báz? Môže sa stať, že budú dlhšie zasýchať. Nájdite preto si zistite správny čas a pár krát si to vyskúšajte, aby ste sa vedeli podľa toho zariadiť. V žiadnom prípade ich nešetrite, lebo po otvorení nemajú dlhú trvanlivosť a dobre zatvárajte obal, inak vám stuhnú ešte skôr, ako ich stihnete minúť. Nektoré práškové očné tiene na týchto mastnejších a drsnejších bázach nebudú dobre držať alebo sa vám budú dosť ťažko rozotierať či splývať s inými. To sa týka najmä jemných sypkých práškov, ktoré v sebe majú minimum tuku, ako sú napríklad minerálne tiene.

Báza pod očné tiene v tube s aplikátorom alebo špičkou

Bývajú polopriehľadné až úplne priehľadné. Väčšinou sú mastné, ale ľahšie, tekutejšie a dobre sa rozotierajú, no prechádzajú do hladkého a niekedy aj púdrového finišu. Doba schnutia býva väčšinou o čosi kratšia. Záleží, či máte matnú alebo lesklú verziu, pretože niektoré značky ich robia v dvoch prevedeniach a veľa závisí od toho, či hydratujú alebo nie. Treba čítať etikety. Niektoré môžu byť obohatené o extrakty, ktoré rozžiaria tiene a iné o absorbčné látky a od toho závisí, čo s tieňom urobia.

Lesklé bázy sa dajú používať i namiesto očného tieňa a dobre ukážu na dáme s vpadnutými očami. Matné zasa dobre fixujú tiene na mastné viečka, ale v takom prípade vždy hľadajte bázu, ktorá nemá v sebe priveľa silikónu. Radšej nech sú to polyméry. Často sa v týchto primeroch nájde aj nejaká tá hydratačná látka, čo je plus pre pokožku, na ktorej takmer každý tieň vybledne.

Tieto bázy sú na práškové tiene priam stvorené a väčšinou znesú na sebe v podstate čokoľvek, no je tu jedno ALE. Ich použitie vyžaduje rafinovaný prístup. Ak dáte bázy veľa, tieň vám nechytí, ak málo, zíde po pár hodinách. Preto neváhajte skúšať. Pokiaľ môžem poradiť, najlepšie sa aplikujú penovým aplikátorom, ktorý má zošikmený koniec. Tak si vždy môžete kontrolovať nanášané množstvo.

S týmito bázami sa tiež môže stať, že vám niektoré tiene na ne nechytia tak dobre, ako ste čakali. Veľmi záleží od zloženia, ktoré rozoberiem na Awards4beauty, aby ste ich lepšie vedeli od seba odlíšiť. Lebo táto kategória primerov je na dlhšiu debatu.

Báza pod očné tiene v tyčinke

Podkladová báza pod očný tieň v tyčinke je niečo medzi prvou a druhou spomínanou. Musí mať v sebe vosk, aby vôbec držala tvar, ale tiež sa musí pri teplote tela dobre taviť, aby ste ju normálne mohli natrieť. Je šikovná, lebo málokedy ju predávkujete a dobre na nej držia hlavne krémové tiene.

ALE... jej nevýhoda spočíva práve v tom, že sa taví. Zaschnutie trvá dlhšie, ak vôbec zaschne. Ak na túto bázu aplikujete krémový tieň, všetko bude v pohode a uchopí ho dobre, kým nebudete chcieť použiť aj nejaký iný tieň. Pri spájaní viacerých odtieňov (a najmä tieňov s rôznymi textúrami) sa vám môže stať, že ich nebudete vedieť rozotrieť dostratena, prelínať a ani vrstviť. Takže báza v tyčinke bude super na oko, ktoré idete líčiť jednou farbou. Na také tie umeleckejšie líčenia bude lepšia báza s aplikátorom.

Korektor ako podklad

Hoci sa to môže zdať čudné, korektor a mejkap môžete použiť i ako podklad pod očný tieň. Samozrejme, nie všetky, iba tie, na ktorých sa píše, že sú na to vhodné. Rozhodne by som neradila aplikovať na viečka nejaký parfumovaný mejkap plný konzervantov a farbív, no tie produkty, ktoré kryjú kruhy pod očami a zbavujú oči únavy, sa väčšinou na viečka použiť dajú. Nielenže zjednotia jeho farbu, ale tiež prekryjú žilky. Na takto upravenom základe dobre drží väčšina produktov, okrem tých hrubozrnných alebo veľmi sypkých.

Vo všeobecnosti je vždy dobré vlastniť aspoň jednu či dve podkladové bázy. Nemusia byť drahé ani extra výživné, ak nemáte väčšie problémy s pokožkou. Podstatou je, aby dobre sedeli k typom očných tieňov, ktoré by bez fixácie nevydržali na viečkach v obstojnom stave. Investovať do bázy sa oplatí preto, že nielen zafixuje tieň, ale tiež podporí pigmentáciu produktu a jeho výsledný efekt. S bázou sú farby žiarivejšie a sýtejšie. I tie najmenej pigmentované tiene s ňou získajú iný šmrnc.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes