Slovník cudzích pojmov v kozmetike

Možno ste sa čudovali, čo znamenajú niektoré anglické či francúzske výrazy na obaloch kozmetiky, ktorú ste si zakúpili. Ale ja vás možno prekvapím tvrdením, že presný význam často nepoznajú ani tí, čo tú kozmetiku priamo ponúkajú v obchodoch. A tak sa stane, že si domov odnesiete niečo, čo ste ani pôvodne nechceli či nepotrebovali.



Články tohto štýlu "slovníkov" nie sú pre mňa typické, no prišiel čas niektoré pojmy vysvetliť. V ďalších riadkoch nájdete zoznam najčastejšie používaných skratiek a termínov, ktorých význam môže byť pre vás čiastočne či úplne nejasný.

A.I. (alebo AI)

Obľúbená skratka mnohých francúzskych výrobcov kozmetiky. Myslíte, že kupujete obyčajný krém na pupáky a v skutočnosti máte doma to, čo angličtina nazýva "Intensive Care Acne Prone Skin", čiže máte intenzívnu starostlivosť na aknóznu pleť, ktorá je dobrá tomu, čo je pupákmi posiaty celý.

Anti-transpirant

Nenechajte sa pomýliť pojmami ako DEO alebo deodorant. V skutočnosti je to len iný názov pre anti-perspirant, čiže prípravok s hlinitou soľou, ktorý nie absolútne nutný, pokiaľ sa nepotíte nadmerne. Odporcovia hlinitých solí, dávajte si na tento pojem pozor.

A.P. (alebo AP)

Táto sktatka zmanená termín "Anti-Pruritic". Pruritus je v latinčine pojem pre svrbenie. Čiže pokiaľ máte nejaký druh ekzému, ktorého výsledkom je intenzívne škriabanie kože, s prípravkom takto označeným vás bude pokožka svrbieť menej. Oplatí sa doňho zainvestovať najmä v čase hojenia poškodenej kože.

A.R. (alebo AR)

Obchodníci radi predávajú všetko, čo je drahšie a tak vás radi budú presviedčať, že by ste si mali kúpiť takto označený produkt. Skratka A.R. znamená v angličtine "Anti-redness". Ide o liečbu začervenania. Ak je vaša pleť citlivá ale nie začervenaná, nepotrebujete nič s touto skratkou. Ak však vidieť na Vašej tváričke červené žilky alebo fľaky, rozhodne vrazte do produktu tých pár EUR navyše. Svojej pokožke urobíte len a len dobre.

BB krém

BB krémy už poznáme všetci. Donedávna toho boli plné noviny, časopisy a táto skratka na nás vyskakovala doslova spoza každého rohu. Čo to vlastne znamená? BB je skratkou pre "beauty balm / beauty base", čiže prostriedok, ktorý má prekryť nedokonalosti a ukázať i podporovať Vašu krásu nejakou výživou. Musí byť teda zafarbený, mal by mať nejakú kryciu schopnosť a určite musí pokožku pestovať a chrániť ako denný krém. Ak to nerobí, potom ide len o bežný tónovací krém pochybnej kvality a neinvestujte doňho. BB krém musí prinášať pridanú hodnotu podobne ako mejkap.

CC krém

Tak tento pojem označovaný ako "color correction" dodnes nemá ustálené žiadne pravidlá, kedy sa smie použiť a kedy nie. Sú výrobcovia, ktorí pod skratkou CC urobili upgrade BB krémov ako napr. rozšírenie farebnej ponuky, farebné zjednotenie i vyššie krytie. A sú takí, ktorí zbavili svoje BB krémy pigmentov, čiže neprekrývajú nič a ani netónujú, len upokojujú pokožku, čím ju v postate tiež farebne jednotia, lebo upokojená pleť nie je červená a teda ani nejednotná. Ak uvidíte niekde túto skratku, poriadne si prečítajte etiketu, aby ste namiesto farebného nekúpili nefarebný a naopak.

Cold Cream

"Cold" znamená v angličtine "chladný". Krémy typu cold cream pokožku chladia s pomocou obsiahnutej vody, ale tiež ju upokojujú a vytvárajú na jej povrchu ochrannú bariéru s pomocou olejov a voskov. Ak telové mlieko obsahuje Cold Cream, vždy bude chladiť, chrániť pleť a bude určené prevažne pre normálnu a suchšiu pleť. Nakoľko toto zloženie len ojedinele vyvoláva alergie, tento typ krémov sa niekedy používa aj v liečbe citlivej pleti. Rozumejte citlivej pleti bez prirodzenej ochrany, lebo nie každá citlivá pleť trpí nedostatočnou obranyschopnosťou, ale len niektoré. Nehodí sa pre mastnú pleť.

D.S. (alebo DS)

Nikdy si nezmýľte Severe Dandruff s obyčajným šampónom proti lupinám. Ak je niektorý šampón či vodička označená touto skratkou, ide o vážny stav, čiže lupiny hraničiace so psoriázou a inými vážnejšími kožnými problémami.

Eau de Cologne (alebo EdC / EDC)

Ide o kolínsku vodu. Ide o ľahšiu formu vône pre Vaše telo. Jej koncentrácia vonných látok rozptýlených v prostredí sa pohybuje okolo 5 - 6%, čiže samotné voňavé esencie tvoria len malé percento. Výdrž takejto vône sa pohybuje okolo tých 2 - 3 hodín. Záleží od typu pokožky, ročného obdobia, oblečenia a pod. Veľa ľudí si kolínsku vodu nekupuje, lebo ju nepokladá za dosť dobrú, no faktom ostáva, že aj mnohé celebrity často radšej siahajú po týchto vôňach. Nejde o to, aby vás bolo cítiť na kilometer. Ide o to, aby ste voňali sebe a blízkemu okoliu a nikoho neobťažovali.

Eau Fraiche / Body Mist

Pojem Eau Fraiche alebo Body Mist označuje telový závoj. Má podobnú koncentráciu ako závoj, čiže 5 - 7%. Závoje väčšinou nebývajú rovnakej povahy ako kolínske vody. Závoje sú prevažne osviežujúceho charakteru a nemajú také komplikované zloženia. Sú ovocné, kvetinové, skrátka ide o svieže a ľahké vône. Prevažne na leto.

Eau de Parfum (alebo EdP / EDP), prípadne Parfum de Toilette (PDT)

Silnejšiu koncentráciu než parfumovaná voda označovaná týmito pojmami sa dá nájsť len u parfumov. Zatiaľ čo intenzita parfumu je najvyššia a koncentrácia býva okolo 30% vonných látok (hranica je 15 - 40%), parfumovaná voda (čiže EdP) máva len 10 - 20%. Z toho vyplýva, že záleží od značky, koľko vám dopraje a od parfuméra, ako šikovne vôňu namieša. Parfum môže mať pokojne aj menej percent ako parfumovaná voda od dobrého výrobcu. Výdrž EdP sa pohybuje okolo tých 8 - 10 hodín. Parfum vydrží ešte dlhšie, ale býva aj silnejší a jeho cena vysoká, preto sa naozaj nehodí na denné nosenie.

Eau de Toilette (alebo EdT)

Zákazníci parfumérií si často kupujú vône v týchto verziach. Jednak sú lacnejšie a jednak veľakrát nepoznajú rozdiel medzi EdT a EdP. Výrobcovia im túto voľbu niekedy vôbec neuľahčujú, pretože oboje máva rovnaké flakóny. Môže sa stať, že dáma dostane od niekoho darom EdP, neskôr si kúpi EdT a nadáva na obchod, že jej predal napodobeninu. Pritom má to isté, len slabšie, kde nemusia vyznieť niektoré tóny, preto sa vôňa javí iná. EdT je skratka pre toaletnú vodu, ktorej obsah vonných látok býva 5 - 15%. Výdrž takejto vône sa pohybuje medzi 2 - 6 hodinami.Čím vyššia koncentrácia, lepšie vyvážené zloženie a kvalitnejšia vôňa, tým dlhšia výdrž. A opäť to závisí aj od pokožky a ostatných faktorov. Ľudia s mastnou pleťou väčšinou voňajú dlhšie než tí, ktorých pokožka je suchá. To je fakt.

fairness cream

Fairness krémy boli vynálezom ľudí z juhu Ázie, ktorí nechceli byť fľakatí a ani príliš tmaví, aby sa priblížili svojim (zväčša filmovým) idolom. Čudovali by ste sa, ale aj tmaví ľudia mávajú pigmentové fľaky a mnohí po tmavej farbe netúžia a preto vymysleli krémy na zosvetľovanie a jednotenie farby pleti.

fluid / fuide

Často počujete, že má niečo fluidnú textúru, ale ide vlastne o produkt v tekutom stave. Môže to byť krém, ale prevažne za tým hľadajte emulzie. Mejkapy i krémy s touto štruktúrou bývajú ľahšie a nezriedka na nich nájdete popis, že sú vhodné pre mastú a zmiešanú pleť.

INCI

Skratka INCI znamená celým slovom "International Nomenclature of Cosmetic Ingredients", čiže je to zoznam ingrediencií, ktorých názvoslovie má jednotnú formu. Výrobcovia sú povinní uvádzať INCI na obaloch alebo ho na požiadanie zákazníka sprístupniť k nahliadnutiu. Kto názvoslovie pozná (ako ja), ten sa len pozrie na INCI a hneď vie, čo produkt obsahuje.

IR

Infrared alebo infračervené svetlo. Čo je infračervené svetlo, to asi nemusím vysvetľovať. Teraz už poznáte aj skratku.

leave-on (alebo stay-on)

Tento pojem najčastejšie vidieť na kondicionéroch, balzamoch a rôznych vylepšovákoch na vlasy. Znamená to, že produkt aplikujete a na vlasoch ponecháte. Nemusí sa zmyť. Opakom je "rinse-off" produkt. Ten sa musí opláchnuť.

Légére (alebo Light)

Tieto výrazy označujú ľahký krém. Najčastejšie sa používajú pri hydratačných krémoch a prípravkoch na citlivú pleť. Krémy Light nie sú extra výživné ani mastné. Premasťujú síce, ale viac než mastnostu dodávajú vodu.

micelárna voda

Micelárna voda nie je obyčajná pleťová voda. Pleťové vody obsahujú klasické detergenty a často i alkoholy, ktoré špinu zmáčajú a vy ju potom vatovým tampónikom musíte drhnúť, čiže fungujú viac menej mechanicky. Môžu tiež vyvolávať podráždenie. Micelárna voda obsahuje špeciálnou technológiou upravené látky. Micely, ktoré fungujú tak, že sa na povrchu pokožky rozpadajú a svojim nábojom strhávajú špinu, čo robia jemne. Je tu menšia šanca podráždiť pokožku a mnohé z nich si poradia aj s vodeodolným mejkapom.

moussant

Moussant je len iný názov pre penu. Niektoré moussanty už z balenia ako penu vytlačíte, iné sú ako gély a pri styku s vodou a pokožkou penia. Všetko závisí od zloženia.

prírodná kozmetika

Momentálne neexistuje žiadne ustanovenie, ktoré by presne definovalo, čo môže a čo nesmie obsahovať prírodná kozmetika. Výrobcovia majú takpovediac voľnú ruku a môžu veselo zatajovať polovicu faktov. Rozhodne nečakajte, že prírodná kozmetika nebude obsahovať žiadny minerálny olej alebo nerastné zložky. To je predsa tiež príroda. Sú akurát dobré mravy, podľa ktorých by sa malo v prírodnej kozmetike používať len relatívne neškodné konzervanty ako sorbáty a kyseliny a prírodné vonné látky, ale veľká časť ingrediencií môže byť pokojne i syntetických. Vyhlášky na to nie sú. Ak však niekde uvidíte slovo "organic", to už sa nemusíte až toľko báť. Tam sú normy prísne a váš produkt bude mať k prírode bližšie.

Riche (alebo Rich)

Riché krémy sú vo svojej podstate krémy Légére (Ligt), ktoré boli okrem vody obohatené aj o výživné látky a emolienciá (emoliencium = zvláčňujúca látka prevažne mastného charakteru, ako napr. olej). Bránia pokožke strácať vlhkosť aj tým, že pomáhajú vytvárať obrannú bariéru, čiže zastupujú kožný maz a sú mastnejšie = určené na suchšiu pokožku.

rinse-off

Rinse-off je opak Leave-on produktu. Pozrite vyššie.

SLS

SLS je skratka pre SODIUM LAURYL SULFATE - laurylsulfát sodný. Táto peniaca ingrediencia vie u menších skupín vyvolať podráždenie pokožky. Preto jedným z argumentov výrobcov je označiť produkt ako "SLS free" a hneď vedia, že ho bude kupovať viac ľudí, keď neobsahuje SLS. Podobná je tiež skratka SLES, kde ide o SODIUM LAURETH SULFATE, ešte trošku viac dráždivú ingredienciu, ktorá sa dnes používa už v menších koncentráciach, alebo sa vynecháva.

surgrass

Ide o krémový sprchovací gél alebo mydlo.

tonikum

Tonikum v žiadnom prípade nie je to isté, ako čistiaca voda a je zarážajúce, že veľa dám si to i v dnešnej dobe stále myslí. Čistia si tým tváre a ak toniká neštípu, dokonca sa tým odličujú. Ak nie je na produkte napísané, že je to multifunkčný produkt, ktorý tonizuje i čistí a odličuje, potom je tonikum len produktom, ktorý oživí pleť. Väčšina len stiahne póry, vypína a rozžiari, nenahradí odličovač ani čistiaci produkt. Tonikom sťahujúcim póry si možno akurát dobre zapečatíte špinu v nich.

under eye cream

Under eye krémy nie sú ani náhodou očné krémy. Sú to krémy, ktoré sa nie vždy smú aplikovať priamo na očné viečka. Názo v hovorí, že sú "under eye", čiže sa nanášajú pod oči. Riešia opuchy i kruhy pod očami.

Už mi nenapadajú žiadne výrazy, ktoré by som mala vysvetliť. Skôr by som si dovolila tento článok ukončiť 6 názvami kozmetických značiek, ktoré ešte i naše slávne reklamy často "poslovenčujú", čím učia slovenskú verejnosť na nesprávnu výslovnosť. Doma nám to možno prepáčia, ale v takej cudzine je to naša hanba. Takže:

Guerlain = gerlan (písmeno "n" sa niekedy akoby prehĺtne, no určite sa to nevyslovuje ako "guerlajn")
Rimmel = riml ( "e" sa len naznačuje, nevyslovuje sa, takže žiadny "Rimel")
Sheiseido = Šíseidu
L'Occitane en Provence = loxitan un provauns
NYX - nix (nie N.Y.X.)
Bourjois = buržoa (nič také ako "buržojs" a podobné výrazy)

Teraz to už budete vedieť všetko. Až nabudúce vyrazíce na nákup, už prvý pohľad na etiketu Vám pomôže zistiť, s akým druhom produktu máte tú česť.

Stretli ste sa s inými slovičkami a nepoznáte ich význam? Nechajte otázku v diskusii a rada vám ich vysvetlím. Pokiaľ nebudem vedieť, tak vám to určite zistím. ;-)
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes