Očkovanie obeťou zlých prirovnaní, antivaxéri jasajú

Očkovanie dokáže spraviť s ľudským telom ohromné veci. K čomu ale jeho efekt určite nemožno prirovnať, je antikoncepcia, záchranný pás či plávacia vesta alebo koleso.

Netuším, odkiaľ sa vzala aktuálna móda porovnávať očkovanie s princípom fungovania rôznych prostriedkov ochrany. Či už tieto analógie vzišli od zástancov alebo odporcov vakcíny, sú v nich veľké trhliny, ktorými by prepadol aj mamut. A to z jedného zásadného dôvodu.

Vakcínu nemožno spájať so žiadnou fyzickou ochranou

Logicky by sa dalo hádať, že je očkovanie čisto fyzická vec, ktorá vytvorí v organizme akýsi obranný štít. Alebo minimálne nachystá armádu neprestrielných bojovníkov. Hneď ako reportéri začali poukazovať na pokles protilátok u zaočkovaných starších ľudí len pár mesiacov od druhej dávky, antivaxéri skákali dva metre do výšky od radosti. Pochopili informáciu ako svoju výhru.

Ak ste ale čítali môj článok o imunite a vakcínach, už dávno tušíte, že nemali veľmi pre čo jasať. Aj dnes vám ukážem, že hromada protilátok nie je to, čo by sme od vakcíny chceli. A v skutočnosti sú očkovaní chránení ešte lepšie, než sa očakávalo. Poskytujú vysokú úroveň ochrany aj pred delta-variantom. Ale nie tej fyzickej.

Vakcínu - rozumejme obsah injekčnej striekačky - totiž vo svojej podstate nemožno prirovnať k ničomu, čo je fyzické. Ani vírusy neexistujú ako samostatné organizmy. Sú to všetko informácie / kódy a fyzický je iba nosič (telu blízke látky neutrálnej povahy), ktorý informácie vpraví do organizmu. Tomuto sa veľmi ťažko chápe. Preto niet divu, že stále medzi nami máme ľudí, ktorí iba čakajú a nie sú na strane nikoho. Pre očkovanie sa ešte nerozhodli, lebo tomu nerozumejú, vakcíne nedôverujú, ale ani očkovanie ako možnosť celkom nezavrhujú. 

V druhom rade váhajú preto, lebo mnohé prirovnania vyznievajú výsmešne voči argumentom jednej zo strán a to je vždy kontraproduktívne. Nikdy nikoho nedostanete na svoju stranu tak, že budete pred jeho očami niekoho za argumenty ponižovať a robiť si z neho srandu. Masu odporujúcich ľudí nepresvedčíte ani donucovacími prostriedkami (napr. hrozbou zatvárania ekonomiky) a odmenami (lotériou). A pochybujúci vo finále vždy ľudia uveria tomu, kto im naservíruje najpochopiteľnejšie, najuveriteľnejšie vysvetlenie svojej teórie a ostane pri tom slušný. 

Preto ľudia spravidla veria konšpiráciam, ktoré (až na pár výnimiek) väčšinou znejú vierohodne a nepoužívajú vysoko odborný jazyk. Stačí prostá Slovenčina - ako zobák narástol a aby to dávalo logiku. A tak máme ma Slovensku takú širokú základňu antivaxérov aj iných konšpirátorov. Dosť dobre o tom hovorí aj tento podcast. Vypočujte si ho, ak budete mať čas.

A v tom poslednom rade, vtipné prirovnania sú zlý signál. Neviem ako vy, ale ja v nich vidím dôvod k obavám. Vždy, keď ľudia obrátia vážnu vec na srandu, prezrádzajú svoje zúfalstvo a vyčerpanosť. Konečná zastávka. Spomínate si na frašku z minulých volieb? Celý svet ostal v nemom údive, že sa najmä mladí rozhodli voliť človeka známeho extrémistickými názormi, ktorému jeho stúpenci heilovali (a možno ešte stále heilujú, netuším, nesledujem to). Ukameňujte ma, ak to chápem nesprávne, ale aj v zahraničných médiách to bolo prezentované ako recesia a výkrik do tmy. Neviem, koľko by dostal hlasov dnes. Ale keď pozerám správy a vidím zástupy protestujúcich a pobúrených ľudí s jedincami v čiernych mikinách na čele, smutne konštatujem, že by ich možno nebolo tak málo. Z minulosti vieme, že aj Hitlerovi sa na začiatku smiali a kam to dotiahol. 

Situácia je nebezpečná, lebo ako sme sa presvedčili veľakrát v dejinách, po smiechu zvykne prichádzať plač. Ľudia sú už vyčerpaní z neustále meniacich sa pravidiel, nariadení, zákazov. Aj zo žabo-myších konfliktov vo vláde. Štát môže načisto stratiť svoju autoritu a ku kolektívnej imunite sa nakoniec dostaneme tak či tak. Ale za cenu straty mnohých životov. A nechcem maľovať čerta na stenu, ale mnohé životy v takto názorovo rozdelenej spoločnosti môžu skončiť aj inak. Násilím.

Doteraz pohoreli všetky snahy očkovanie proti COVID-19 a jeho význam nejakým prirovnaním podporiť alebo načisto pochovať. Ja sa ale predsa len pokúsim o tú podporu a začnem uvedením vecí na správnu mieru.

Ak už by sme mali očkovanie a jeho princíp k niečomu prirovnať, použime paralelu s kurzom, výcvikom alebo zjednodušene - vzdelaním. Pretože presne to vakcína robí. Dodáva informácie a učí náš imunitný systém, ako vyzerá záškodník, aby vedel vyhodnotiť situáciu a konať. Praktické zručnosti a vedomosti (čiže paralelne - protilátky a pamäť), si tých informácií vyrobí on sám. Na základe informácií pristúpi k praxi. Neexistuje nič, čo by zaň vakcína fyzicky vykonala. Ale poďme teda vyvrátiť konkrétne mýty šíriace sa na internete.

Aj dobrí plavci musia nosiť záchrannú vestu

Video odporcov očkovania sa nás snaží presvedčiť, že očkovanie je záchranná vesta a tú sa nám snaží nanútiť štát s úmyslom zarobiť. Pri bazéne si aj dobrí plavci musia vestu kúpiť a používať, pretože v opačnom prípade nie sú oni sami chránení, vyvolávajú v okolí pochybnosti o účinkoch vesty, budú zodpovední za každého utopeného človeka a nikde si kvôli zákazu nezaplávajú. Štát však v núdzových prípadoch prostredníctvom svojich plavčíkov takmer nijako nezasahuje. Iba ich núti predávať vesty a ignorovať, keď sa ľudia topia. Alebo hrešiť, keď sa topiaci snažia zachrániť neschválenou metódou.

Akože áno, každému odporcovi vakcíny bude toto video sympatické a určite mu bude dávať vo všetkých smeroch logiku. Štát tu vystupuje ako autorita, ktorá zakazuje, prikazuje až miestami donucuje. Video naozaj môže niekomu pripadať ako reálne prirovnanie k situácii, ktorá na Slovensku zavládla. Až na to, že vakcína nie je v žiadnom prípade záchranná vesta a občanom na Slovensku ju navyše hradí zdravotná poisťovňa. Aspoň zatiaľ. 

Pomenujme jednotlivé fragmenty videa správne. Záchrannou vestou alebo plávacím kolesom pre všetkých by mohlo byť jedine rúško alebo respirátor, nie vakcína. Iba rúško bráni pomyselnému prieniku vody do pľúc - v tom našom prípade ide o prienik vírusu do dýchacích ciest a nákazu. Koleso či vesta funguje, keď s touto ochranou do vody vstúpite aj keď vám ju niekto hodí. Čiže keď vstúpite do nebezpečne zamoreného priestoru a vezmete si ju, nemusíte sa nakaziť / utopiť vôbec. V oboch paralelách ale ochrana negunguje, keď ju nepoužívate správne. Nenafúkané koleso plávať nebude a neunesie vás, rúško natiahnuté pod nosom nechráni dýchacie cesty. 

To, čo vo videu nazývajú neschválenou metódou záchrany - chytením sa za okraj bazéna, sú rôzne neschválené lieky používané na pokusy o liečbu. V podstate ale pre topiacich sa neplavcov dodnes neexistuje ani žiadna 100 % úspešná záchrana. Pár liekov už vraj existuje, ich použitie je však stále predmetom skúmania. Takže je úplne jedno, či sa chytíte za okraj bazéna, hodia vám vestu / záchranné koleso, alebo vás z tej vody pôjde niekto vytiahnuť. Ak ste už vodu vdýchli do pľúc, nie je to dobré.

Ako som už napísala vyššie, vakcína nie je nič fyzické, s čím by sa dalo kšeftovať. Tým kšeftom by skôr mohli byť lieky (napr. ivermektín), ktoré pacienti zháňali pod rukou a nasadzovali bez vedomia lekárov. A neraz si nimi aj vážne uškodili. Ale viete ako sa to hovorí. Topiaci sa aj slamky chytá.

Príde vám to mimochodom fér, že sa niekto opovážil prirovnávať našich zdravotníkov k plavčíkom? Zdá sa niekomu, že nepracujú celé dni i noci, nemajú plné ruky práce a nesnažia sa silou mocou zachrániť každého topiaceho? Mne to teda pripadá veľmi kruté. Robia maximum.

Zlé je i to, že antivaxéri stále považujú život s pandémiou za plavbu v krytom a zabezpečenom bazéne. Takto to ale dnes nefunguje. COVID-19 nie je predvídateľná nádcha - detský bazénik. Jednotlivé varianty prichádzajú ako v mori - vo vlnách. Jedna horšia ako druhá. Ak v tom neviete plávať, máte problém.

Vakcína nie je vesta ani koleso. Je to informácia -  niečo ako kurz plávania v rôznych vodách a v rôznych vlnách. Teda v plytkej vode, v jazere, v prúde rieky, v mori rozbúrenom búrkou i v záplavovej vlne tsunami s vlnami vysokými 30 metrov. Kurz má pre imunitu pripravené kompletné informácie a veľa ju o živle ako takom naučí. Po jeho absolvovaní by MALA (zámerne zdôrazňujem slovo "mala") byť pripravená na akékoľvek vlny. 

Nie každý si však z kurzu vezme všetko, čo má. Je len na vašej hlave (imunite), koľko si zapamätá, ako rýchlo bude schopná zareagovať na zmenené podmienky, improvizovať a či vie získané informácie aj uplatniť.  Nie je plavec ako plavec a nie je imunita ako imunita, že? Jedno je ale isté. Zaočkovaní s pomyselným kurzom, informáciami o vodných prúdoch a predprípravou aj na tsunami (momentálne delta variant, ale môže prísť aj horšia vlna) majú isto väčšie šance než tí nezaočkovaní, čo sa iba považujú za dobrých plavcov.  Povedzme si úprimne, plávať v bazéne je iné než plávať v mori.

Očkovanie ako antikoncepcia

Spolu s príspevkami antivaxérov sa na internete šíria i dobre mienené vyjadrenia zástancov očkovania. Tento výrok je jeden z nich a pôvodne bol formulovaný ako vtip. 

Top výrok: "Aj zaočkovaný sa môže nakaziť tak načo sa mám očkovať?” Odpoveď: "Aj s antikoncepciou môžete otehotnieť, tak nepoužívajte nič, veď je to jedno".

Podľa tohto vtipu sa môže nie úplne stopercentný účinok vakcíny rovnať účinku antikoncepcie. 

Avšak antikoncepčné tabletky sú priamym zásahom do ženského tela a jeho hormonálneho systému. Priamo v ňom ovplyvňujú jeho procesy.  Keby použitá technológia vakcíny priamo ovplyvňovala procesy a fušovala imunite do remesla, nemohla by sa považovať za vakcínu. Ani by ju príslušné orgány neschválili takto pomerne rýchlo. V takom prípade už by sme naozaj nemohli predpokladať, aké reakcie v tele vyvolá. Bola by oveľa viac komplikovaná než tá, ktorá sa používa dnes.

Kondóm, pesar, bariérová antikoncepcia a vnútromaternicové teliesko je zasa pre zmenu fyzická ochrana. Tu je azda každému jasné, že platná bude maximálne paralela s rúškom a respirátorom. 

Výrok chcel byť pôvodne vtipný. Formulácia na jeho konci ale zosmiešňuje najčastešie používané argumenty antivaxérov. Pôsobí preto ako urážka. A na rozdiel od nechceného otehotnenia, COVID-19 možno šíriť ďalej. Medzi všetkých občanov a obe pohlavia. Tehotenstvo takú schopnosť nemá. Šíriť sa dá iba tzv. baby-boom, ktorý je prudko nákazlivý. Našťastie, pretože túžba stať sa mamou a dať život novému stvoreniu, to je na rozdiel od nezodpovedného správania a ohrozovania životov úžasné. 💗 

Ach, ten nešťastný bezpečnostný pás v aute

Mám pre vás aj ďalší dobre mienený výrok. Prirovnáva vakcínu proti COVID-19 k tak nepopulárnym bezpečnostným pásom v aute. Neviem, kto bol pôvodný autor, ale proste som ten výrok takto našla.

Veľa ľudí si bezpečnostný pás dávať nechce a aj v moderných autách hľadajú rôzne triky, ako obísť alebo vypnúť otravné zvukové alarmy bezpečnostného systému. Jednoducho zastávajú názor, že pás môže človeku zabrániť opustiť prípadné miesto nehody včas. No veľa ľudí pásu dôveruje, čo by tiež zodpovedalo aktuálnemu názoru na očkovanie v našej spoločnosti. Niekto verí, iný veriť nechce.

Za prirovnaním stál evidentne dobrý úmysel, ale nevyšlo to. Záchranný pás považujeme za povinný bezpečnostný prvok a jeho používanie prikazujú pravidlá cestnej premávky. Za neuposlúchnutie zákona hrozí trest, ale očkovanie kompletne všetkých účastníkov dopravy (myslím tým "premávku" ľudí v interiéri aj exteriéri) zatiaľ žiadny zákonný príkaz neexistuje. Jedinú paralelu vidím v tom, ako dobre pás aj napriek pochybnostiam funguje, sa ľudia vedia pri diskusii o bezpečnostných pásoch i vakcínach posekať. 

Záchranný pás je však bezpečnostný prvok a tým by v skutočnosti mohlo byť opäť jedine rúško alebo respirátor. Tieto ochranné prostriedky držia kvapôčky ďaleko od vašich dýchacích ciest, tak ako vás záchranný pás drží ďaleko od okna, aby ste ním v prípade nehody nepreleteli. 

Vakcína vás ale od infekcie ďaleko držať nebude. Ak sa dostanete do kolízie s chorým alebo prídete do prostredia plného aerosólov od infekčných ľudí, tak tými kvapôčkami preletíte a môžete sa aj nakaziť. Väčšie šance nenakaziť sa vôbec by ste mali s respirátorom a okuliarmi (ak nosíte napr. tie potápačské). Prirovnanie k pásom nebolo dobré. Je tu ale niečo, k čomu očkovanie prirovnať môžeme.

Hodnovernejšie prirovnanie vakcíny

Vakcína žiaľ nemôže byť záchranný pás, padák, plávacie koleso, záchranné lano, brzda, lekárnička ani záchranná vesta. Už mi nič iné záchranné nenapadá. Ale je prirovnateľná k niečomu úplne inému. Okrem kurzu plávania v rôznych vlnách by to mohli byť i tieto paralely.

Kurz výcviku protidrogových psov


Autoškolu nechajme bokom, hoci je pravda, že dobre zaškolení jazdci majú nižšiu nehodovosť. Predstavte si, že vaša imunita je pes a vakcína tréner, ktorý sa snaží naučiť psa vystopovať pašerákov nejakej drogy. Má k dispozícii balíček so znehodnotenou drogou (znehodnotená je, aby sa nedala zneužiť a nemohla psa zabiť) a na tom balíčku psa učí. Keď sa potom objaví pašerák s povedomým zápachom v taške, pes tašku označí, nabehne polícia a je po drogových kšeftoch. 

  • Aby vaša imunita mohla byť dobrým a úspešným protidrogovým psom, nepotrebuje k tomu policajtov (protilátky) neustále pobehujúcich po vašom dvore. Je normálne, že sa policajti po čase stiahnu. Mať ich na dvore 24/7 by štvalo aj vás, verte mi.
  • Pes si len musí dobre pamätať všetko natrénované a tomu v prípade imunity hovoríme imunitná pamäť
  • Stačí, aby toho psa nikto nezatváral do koterca (nevhodnou životosprávou).
  • Pri príchode pašeráka nemôžeme školeného psa oblbovať (napríklad liekmi proti teplote a bolesti). 
  • Aj keby pašerák just zvolil iné púzdro na svoje svinstvo, alebo v labáku "navarí" niečo mierne iné (lebo to vírusy robia, oni sa snažia rôzne maskovať, meniť svoje obaly aj štruktúru - mutujú), ten hafan má stále šancu ho spoznať a označiť pre protidrogové komanto, ktoré imunita vyšle. 

Toto je princíp vakcíny. Natrénovať imunitu na zásah. Lenže ako sa hovorí, starého psa novým kúskom nenaučíš. Ani oslabeného, ktorý ledva chodí a ňuchá. Imunita určitých skupín bude na tom vždy horšie. Takou disponujú ľudia s rôznymi chorobami a staršie osoby.

Teoreticky je možné vycvičiť na hľadanie drogy každého psa. Ale nie je pes ako pes. Niekoho imunita sa správa ako inteligentná border kolia. Alebo šikovný ovčiak našich susedov. Ten by vystopoval aj klobásku zakopanú meter pod zemou. Niekoho imunita je ako náš nový adoptovaný westík Vilmuška. Zašteká, ohlási. Keď sa k nej ale niekto cudzí priblíži, uteká sa skryť (bola žiaľ týraná a potrebuje čas). Alebo to môže byť pomerne lenivý kríženec od susedy zo tretieho poschodia, ktorý sa vozí výťahom a sám prejde maximálne tri schodíky. Ten by nenašiel ani piškótu položenú 30 centimetrov od jeho ňufáka, lebo sa mu nechce hľadať.

Nikto z nás nevie úplne presne, akú dobrú imunitu dostal do vienka a ako bude na práve tohto cudzieho votrelca reagovať. Ako reaguje na iné vírusy, to už poznáme. S týmto konkrétnym sa však ešte nestretla a nepozná ho. Možno ho po relatívne krátkej chvíľke roztrhá v zuboch, alebo ho v tom horšom prípade naopak privíta a pustí priamo do svojho pelechu...  Ale ten výcvik môžeme v každom prípade aspoň vyskúšať a dať psíkovi šancu. Môže príjemne prekvapiť. Napríklad naša Vilmuška aj napriek strachu z ľudí stopuje výborne a rýchlo sa učí. Zlodeja by sa zľakla, no keby som sa stratila, nájde ma.

Aktualizácia počítačového antivírusového systému

Problémom antivaxérov - teda "dobrých plavcov" je, že sa cítia byť neporaziteľní a tých ostatných považujú za slabých. Cítia sa byť zdraví a v dobrej fyzickej kondícii. Mladí a silní ale nie vždy chápu dve veci. Kto sa dá zaočkovať, nemusí byť zákonite "neplavec", teda slabý. To len oni všetkých považujú za ovce a seba za tých silnejších, čo sa nie vždy zakladá na pravde.

A na to druhé by som, s vašim dovolením, použila iné prirovnanie, ktorému budú mladí rozumieť lepšie. K počítačovému vírusu. Aj ten je iba škodlivou informáciou a nemá žiadnu fyzickú podobu.

Existujú organizované skupiny hackerov a tí zvyknú produkovať vírusy so špecifickým správaním. Také, ktoré si vyberajú konkrétne operačné systémy alebo dokonca konkrétne ciele. Toto ale nepatrí k typickému správaniu drvivej väčšiny počítačových vírusov. (Ani k správaniu SARS-CoV-2, preto neverím, že bol vytvorený ako zbraň.) 

Typický počítačový vírus sa chce v zásade iba množiť a je mu celkom jedno, čo za zariadenie napadne. Nerieši, či pracujete na repasovanom stolovom počítači za dvacku, alebo ste manažér pracujúci na notebooku s logom odhryznutého jabĺčka za 2000 EUR. Vírus teda štandardne využije akékoľvek prítomné diery v systéme alebo nezodpovednosť majiteľa a skúsi počítačový systém napadnúť. Niekedy je to aj cítiť. Počítač je akýsi spomalený a všetko  mu trvá dlho... Aj telo napadnuté vírusom zoslabne.

Zodpovedný človek nečaká, kým sa objaví nejaký nový vírus a atakuje jeho počítač. Ak má počítač dobrý antivírusový program (imunitu) a dokonca je k nej dostupná aktualizácia (vakcína), tak ten update nechá prebehnúť. Databáza vírusov dostane informácie o existencii nového potenciálneho protivníka a v prípade jeho objavenia môže imunita rovno konať. Pridajte aj dobrý firewall (rúško) a vírus nemá šancu.

Väčšina pravidelne aktualizovaných antivírusových programov používaných zodpovednými ľuďmi funguje dobre. V prípade objavenia záškodníka ani nepotrebuje, aby sa jeho obraz úplne zhodoval s tým, na čo dostal "školenie" (vakcínu). Stačí aspoň nejaká podobnosť či podozrivé správanie vírusu. Antivírus ho zachytí a buď ho eliminuje, alebo vám aspoň ponúkne možnosť umiestniť podozrivý objekt do karantény. Takto by to malo fungovať aj v prípade vakcíny. Imunita buď vírus zničí na mieste, alebo s ním bude urputne bojovať a skúsi ho zajať.

Lenže... úspešnosť ochrany závisí aj od softvéru. Niektoré programy sú lepšie aktualizované ako iné a niektoré operačné systémy môžu mať v danom čase menej dier ako iné. Aj my, ľudia máme každý iný softvér a svoje zdravotné vady, o ktorých často nevieme. Každý človek by mal preto minimálne v prípade podozrenia vykonať aspoň z času na čas kontrolu a systém otestovať (v našom prípade AG a PCR testy). 

A nezabúdajme na užívateľské chyby. Niektorí ľudia otvárajú každú prílohu, ktorá im príde mailom, sťahujú si videá, chodia na pochybné webové stránky. Ani netušia, čo je to firewall. A na ulici sú ľudia, ktorí nedodržiavajú nariadenia hygienikov a zásada ROR (rúško, odstup, čisté ruky) im tiež nehovorí nič. Preto rovnako ako u antivírusového programu, tak ani u vakcíny vám nikto nedá písomný sľub či záruku, že vás aktualizácia imunity na 100 % ochráni. Aj kvôli užívateľským chybám.

Možno budeme musieť všetci "aktualizovať" aj tretí krát s treťou dávkou. A niektorým to aj tak nemusí pomôcť. Pretože vírusy sa menia a zdokonaľujú, aby ušli imunite. Deje sa to vo virtuálnej realite a aj v tej našej. Niektoré bezpečnostné systémy identifikujú aj zmenený vírus hneď, iné si ho môžu všimnúť neskoro a čas tu hrá veľmi podstatnú rolu. Ale všetky antivírusové systémy dávajú zmysel a dávajú veľkú šancu infekciu prežiť

Stále apelujem na zodpovednosť a opatrnosť

Normálne zmýšľajúci človek nedovolí vírusu napadnúť celý systém, aby zistil, nakoľko je nebezpečný. Nepotrebuje vlastne vôbec prekonávať akékoľvek infekcie a správa sa po užívateľskej stránke zodpovedne. Ak spojíme zodpovedné správanie na internete so zodpovedným správaním a ochrane voči SARS-CoV-2, nájdeme takéto paralely:

Zodpovedný počítačový užívateľBežný zodpovedný človek
ak je dostupná aktualizácia, nechá ju prebehnúťak je dostupná vakcína, dá sa zaočkovať
používa zabezpečený prehliadač webových stránoknestýka sa s ľuďmi bez rúška či respirátora
nekliká na podozrivé odkazy (ani od priateľov)aj v známom teréne si drží odstup a čisté ruky
neotvára e-maily od ľudí, ktorých nepoznáv neznámom teréne sa správa ešte opatrnejšie
nenavštevuje nezabezpečené či podozrivé stránkynevyhľadáva a neudržiava kontakty za každú cenu
nesťahuje pochybný obsahdodržiava pravidlá hygieny
podozrivé správanie necháva preveriťminimálne v prípade podozrenia sa nechá otestovať
občas je ochotný obmedziť surfovaniekeď je situácia nebezpečná, tak obmedzí návštevy

Takže ako vidíte, dosť dôležité je tiež správanie ľudí. Na inetrnete tiež. Vo veľa prípadoch reklamácií antivírusových systémov sa problém nájde úplne inde než v antivírusovom systéme. Kde? Nájde sa medzi stoličkou a klávesnicou, s myškou v ruke - u užívateľa. A tí očkovaní, čo dostali COVID-19 aj napriek všetkému, sa možno nesprávali až tak zodpovedne, alebo:

  • nedostali druhú aktualizáciu / nemali druhú dávku
  • aktualizácia nebola v čase napadnutia ukončená / ochoreli skôr, než stihla imunita zareagovať 
  • systém mal dieru, o ktorej nevedeli / trpeli aj na iné nediagnostikované ochorenie
  • systém bol príliš zastaralý a nekompatibilný s antivírusom / starší ľudia žiaľ nemusia reagovať na vakcínu dostatočnou imunitnou odpoveďou, to je žiaľ pravdivý a smutný fakt

Kto sa chce popáliť, aby zistil, že je pec horúca? 

Odporcovia očkovania by sa mali zamyslieť nad odpoveďou na tieto tri otázky:

1) Musíte si chlípnuť špinavej slanej vody z mora a ohroziť život, aby ste zistili, že delta variant nie je stojaca relatívne bezpečná voda v bazéne ale nebezpečná tsunami, ktorá zmetie všetko, čo jej príde do cesty? 

2) Musíte čeliť obvineniu z uchovávania drog alebo prekurzorov a znášať následky len preto, že ste správcom budovy, kde sa pohybovali pochybné osoby, ale podozrivý balíček váš pes nenašiel a neoznačil? 

3) Musíte nechať svoj systém nakaziť, aby ste vedeli, či je SARS-CoV-2 iba neškodná cookie ("chrípôčka") alebo zákerný trójsky kôň, ktorý ho dokáže kompletne zničiť? 

Takmer všetci lekári a vedci nám stále ukazujú, čoho všetkého je vírus schopný a že sa pri nákaze nikto nemôže dopredu spoliehať na ľahký priebeh. Kto sa tejto horúce pece dotkne, može len vyľakane odtiahnuť mierne začervenanú ruku. Ale môže tiež skončiť s popáleninami. 

Rozumiem, že na Slovensku je naozaj dusno. Prirovnania zdanlivo zľahčujú chápanie a vtip, ten sa priam ponúka na odhľahčenie situácie. A áno, aj ja sa občas nad niektorými výmyslami zasmejem. Ale v skutočnosti by nám malo byť skôr do plaču.

Nabudúce si napíšeme niečo o kolektívnej imunite a (ne)očakávaným následkom očkovania prejavených o pár rokov neskôr. Nezabudnite sledovať môj blog. Ak sa vám moje príspevky páčia, podporte ma komentárom alebo lajkom na niektorej zo sociálnych sietí.

ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes