Liečba COVID-19 doma - ako sa pripraviť

Po všetkej tej snahe o prevenciu môže byť frustrujúce, keď sa znenazdajky objavia prvé príznaky ochorenia COVID-19. Iniciatíva Sníh radí, čo ďalej.

Rozbroje a otázniky ohľadom koronavírusu

Podľa mienky našich vedcov sa v priebehu najbližších troch mesiacov s koronavírusom SARS-CoV-2 stretne každý Slovák (zdroj). O možnom dopade tohto stretnutia rozhodne imunita každého z nás. Podobne ako vedci, ja rovnako verím, že v tretej vlne bude šťastie skôr na strane očkovaných. Ale držme si palce a poprajme si šťastie všetci - budeme ho potrebovať. 

Mne sa zatiaľ našťastie v prevencii darí (trikrát klopem). Áno, som zaočkovaná obidvoma dávkami dvojdávkovej vakcíny a ak to bude potrebné, pôjdem aj na tretiu. Od písania článkov o kráse ma odrádzalo jedine dianie na Slovensku. Mrzí ma rozdelenie spoločnosti a prejavy nenávisti. Aj to, ako niektorí Slováci útočia na pána profesora Krčméryho, na našich vedcov i lekárov. Pripadalo mi preto trošku povrchné práve teraz publikovať články o kozmetike. Na ne tiež príde rad, nebojte. Ale teraz by som rada venovala priestor inej téme. Téme liečby. 

Stále prízvukujem, že šťastie patrí pripraveným a každý by sa mal pripraviť na všetko. A nie len tým, že bude mať doma dostatočnú zásobu rúšok, respirátorov, mydiel a dezinfekcie. Mali by sme tiež vedieť, čo robiť, keby sa nedajbože niekto z nás alebo našich blízkych nakazil. Práve v tomto duchu bude i môj dnešný článok. 

Nepanikárte, len sa dobre pripravte

Ani dodržiavanie všetkých možných opatrení a očkovanie nedokáže zaručiť bezpečnosť na 100 %. Nejde predsa len tak zo dňa na deň odstrihnúť všetkých ľudí z nášho života. Okrem tých, ktorí sa starajú o naplnenie našich ľudských potrieb (zdravie, bezpečnosť, vzdelanie, sebarealizácia, financie, prístup k jedlu a pitiu, zábava...) máme okolo seba tiež partnerov, deti, rodičov, starých rodičov, ďalších príbuzných, priateľov a známych. Stačí jedno slabé alebo nezodpovedné ohnivko v tejto ľudskej reťazi a máme zarobené na problém. 

Ešte raz pripomínam, že aj očkovaní môžu preniesť nákazu, no ich virálna nálož (viral load) už po prvom dni prudko klesá na úplné minimum. Najviac infekční sú práve neočkovaní. Dokážu šíriť vírus rýchlejšie a počet nakazených tak v málo zaočkovanej slovenskej spoločnosti rastie exponenciálne. 

Ako som sa nachytala ja?

Do našej domácej výbavy som pre všetky prípady zahrnula jednoduchý antigénový test. Stál niečo menej než 7 EUR, čo zasa nie je až taká horibilná suma, aby sme doma nemohli aspoň jeden kus mať. Pri mojej práci z domu mne nejaké obzvlášť veľké riziko nákazy nehrozí, ale priateľ musí chodiť do práce medzi ľudí denne. Ak by sa teda vo firme objavil nejaký nový nakazený kolega, alebo by sa cítil zle, spravíme doma test. 

Nazálny antigénový test na samodiagnostiku prítomnosti SARS-CoV-2 určený na výter z nosa
Nazálny antigénový test na samodiagnostiku prítomnosti SARS-CoV-2

Pri tomto type testu stačí urobiť výter zo špičky nosa. Sada obsahuje všetko, čo k tomu treba a podľa návodu sa otestovať zvládne každý. My už sme jeden skúšali. Bolo to ľahké.

Čo sa týka liekov, nenavrhujem, aby ste hneď teraz utekali do lekárne a vykúpili všetky lieky. Veď väčšinu už doma aj tak máte. Iba si preberte obsah lekárničky a zvlášť sa zamerajte na dátumy exspirácie liečivých prípravkov. Užívanie liekov po dátume spotreby môže byť v niektorých prípadoch nebezpečné. Skontrolujte, či vo výbave máte niečo proti teplote, bolesti, suchému kašľu, vlhkému kašľu a fungujúci teplomer.  

Teplomer spomínam iba preto, lebo ten náš predošlý digitálny zvykol celkom dosť žrať baterky. Meranie mu ale trvalo večnosť a jeho zvuková signalizácia bola aj po ich výmene za nové sotva počuť. Bolo to s ním o nervy. Preto som ho vymenila za bezkontaktný teplomer a mám pokoj. 

Ak má aspoň niektorý člen vašej rodiny inteligentné hodinky, poproste ho, nech sa pozrie, či nedokáže merať nasýtenie krvi kyslíkom. Niektoré hodinky to dokážu. Pokiaľ nie, doma by vám sa mohol hodiť aj pulzný oxymeter. Mnou zakúpený oxymeter meria nasýtenie krvi kyslíkom a tepovú frekvenciu. Stál menej než 20 EUR, teda ani toto nie je likvidačná cena pre rodinný rozpočet. 

Na čo sa takéto zariadenie zíde? Ako už vieme z televízie a novín, ochorenie COVID-19 je veľmi nevyspytateľné. Jednu chvíľu sa cítite dobre a za pol hodiny voláte sanitku, pretože sa dusíte. Pri zhoršení priebehu je však typická práve nízka saturácia hemoglobínu v tepnách kyslíkom. Ale tento príznak sa dá vďaka oxymetru poznať oveľa skôr, než vám začne ísť o život, čo zvyšuje šancu na včasnú intervenciu zdravotníkov.

Iniciatíva Sníh radí, ako sa v prípade nákazy správať a liečiť

Nechcem, aby ste úplne zastavili svoj život a začali sa triasť strachom. Obmedzenie stretávania s priateľmi, známymi a vzdialenejšou rodinou je na mieste, rešpekt tohto ochorenia tiež, strach z nákupu základných potrieb NIE. Jesť, piť a žiť v čistote sa proste musí a panika ničomu nepomáha. Aj keď mám pred chorobou rešpekt, dôverujem vede a zdravému rozumu. Ak v obchode strávim iba nevyhnutný čas a dodržiavam pravidlá, minimalizujem tak riziko, že sa nakazím.

Pre istotu by som vám ale chcela ukázať dokument od iniciatívy Sníh, ktorá spojila vzdelaných ľudí šíriacich osvetu. Lepší postup, ako zvládať COVID-19 doma, ešte nikto nenapísal. Takže si ho v pokoji preštudujte. Sú v ňom tipy, čo kúpiť do lekárničky, aké varovné príznaky si treba všímať, ako postupovať pri objavení príznakov, ako zaistiť domácu starostlivosť, ako správne izolovať chorého i kedy volať pomoc.  





Ak by ste potrebovali zdieľať so známymi iba niektorú informáciu z dokumentu a nechcete posielať obrázky, v písomnej forme nájdete dokument na adrese: https://www.iniciativa-snih.cz/lecba-covid-19-doma-rady-lekare/

Pár mojich dodatkov k obsahu dokumentu Iniciatívy Sníh

V dokumente mi chýba rada o správnej regulácii telesnej teploty. Asi to len nechceli príliš rozpisovať, aby bol dokument príliš dlhý, alebo len pozabudli. Avšak ľudia na Slovensku a v Čechách stále nevedia, kedy majú teplotu začať zrážať. 

Pamätajte, že nadužívanie liečív znižujúcich teplotu a tlmiacich bolesť nie je tá najsprávnejšia cesta, ako umožniť imunite konať. Nehovorím, že máme nechať covidového pacienta celé dni trpieť v horúčkach ani podceňovať vážnosť situácie. Iba sa snažím týmto povedať, že teplotu netreba zrážať okamžite od úplne prvého momentu, kedy vystúpi. Prečítajte si vo vlastnom záujme aj iný môj článok venovaný článok venovaný termoregulácii a zvládaniu horúčky

Pokiaľ máte doma ležiaceho covidového pacienta, do pozornosti dávam video z YouTube o polohovaní. Pre tých, čo nevedia po anglicky, video demonštruje odporúčanie meniť polohu tela ležiaceho človeka každých 30 až 120 minút. Uvidíte v ňom, že poloha v sede môže byť pre ťažko dýchajúceho pacienta lepšia než ležanie, ale skvelá je i poloha na bruchu. 

Poloha na bruchu podľa istej staršej štúdie poskytuje štatisticky významnú úlohu v spriechodňovaní pľúc (Zdroj: NCBI - Prone position for acute respiratory failure in adults). Polohovaním, "tzv. prome positioning" sa môže v niektorých prípadoch človek vyhnúť akútnemu respiračnému zlyhaniu a pľúcnej ventilácii. V niektorých nemocniciach už preto toto polohovanie využívajú a aby zlepšili prietok vzduchu, dokonca polohujú i pacientov na prístrojoch. Či je ležanie na bruchu záruka prežitia, to zatiaľ nie je jasné ani 100% isté, no citlivou pomocou v zmene polohy doma ležiacemu človeku určite neublížime. Ja by som to v prípade núdze určite vyskúšala ako jedno z riešení.

Dúfam, že nikto z vás nebude musieť tieto rady uplatniť aj v praxi. Najradšej by som bola, keby sa nám všetkým choroba vyhla a lieky v lekárničke exspirovali. Oveľa lepšie je odniesť ich nepoužiteľné do lekárne a odovzdať lekárnikovi, než dospieť do bodu, keď s nimi musíme niekoho ratovať. Avšak nič cennejšie než zdravie a život nemáme a ako sa hovorí, náhoda je blbec. Je mi milšie obetovať peniaze a byť nachystaná niekomu (alebo aj sebe) zachrániť život, než sa potom trápiť výčitkami a/alebo znášať prípadné následky. 

ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes