Kolektívna imunita - prečo premorenie nie je dobrý nápad

Forma nepriamej ochrany pred ochorením COVID-19, kolektívna imunita, jedného dňa vznikne aj na Slovensku. Otázkou je, koľko ľudí túto „hru" pre premorenie skončí predčasne.

Už odjakživa ma zaujímajú búrky, hurikány, tornáda a podobné výjavy. Vždy si rada prečítam odborný článok, ako tieto javy vznikajú, čo v krízovej situácii robiť a ako sebe alebo inému zachrániť život. Rovnako tak ma zaujíma všetko, čo súvisí s ochorením COVID-19 a vírusom SARS-CoV-2. Nechcem sa ocitnúť žiadnemu besniacemu živlu ani vírusu v ceste vyzbrojená iba radami amatérov, ktorí majú na nejakú vec svoj názor

Možno i vy ste už na internete narazili na rôzne kontroverzné názory a rady, ako treba správať v búrke. V kontexte niektorých článkov sa dokonca aj úkryt pod strom javil ako výborný nápad. Ale šli by ste sa naozaj schovať pod strom, keby sa náhle začalo blýskať? Zrejme by ste vbehli do najbližšej budovy alebo zvolíte bezpečie auta, pretože to radia všetci odborníci. Tak prečo sa dnes Slovensko zhromažďuje a protestuje proti opatreniam, ktoré tiež navrhli odborníci?

Vedzte, že po každom „zahrmení" sa vždy vyrojí množstvo samozvaných „expertov", ktorí si vymyslia, prekrútia alebo prikrášlia fakty, kritizujú všetky opatrenia a aj bez adekvátnych znalostí dávajú vlastné odporúčania. Či už ide o burácanie hromov alebo o COVID-19, niektorí ľudia skrátka vedia všetko lepšie než študovaní odborníci. Keď nedávno pridal pán doktor Kulkovský status na svoj Instagram a Facebook (tohto človeka uznávam), až mi prišlo ľúto, čoho sme sa to dožili. Pán doktor má pravdu. Nie ochorenia ani živly. To pomýlené názory berú životy.


A práve tento status a nedávna výzva #spolupracapreslovensko ma inšpirovali k napísaniu dnešného článku na tému kolektívna imunita a premorenie. Pretože keď sa chce ignorant schovať v búrke pod strom, nech si tam ide. Následky si bude znášať sám. Toto je ale iný prípad.  

Skresľovanie faktov a ohýbanie múdrostí

Kým neexistovala vakcína a o ochorení nebolo veľa informácií, verejnosť sa mohla spoliehať iba na vlastnú zodpovednosť a už zľudovenú múdrosť: „Moje rúško chráni teba, tvoje rúško chráni mňa." Každý druhý človek šil rúška doma a všetci sme ich nosili. Poctivo, bez reptania.

Túto múdrosť si však v dnešnej dobe pár jedincov prispôsobilo po svojom v zmysle: „Tvoje rúško chráni mňa a ja teda žiadne nemusím nosiť." Práve títo sa teraz realizujú v obchodoch, blokujú pokladne a strpčujú život slušným zákazníkom, predávajúcim i polícii. 

Očkovanie proti COVID-19 mení všetko

Potom do „hry o život" vstúpilo očkovanie. Konečne máme k dispozícii viacero druhov vakcíny a zdravotníci vytrvalo očkujú. Miestami síce narážajú na odpor určitých skupín, no málokde je odpor k opatreniam a očkovaniu taký silný ako na Slovensku.

Na Slovensku totiž ľahostajné ohýbanie zľudovených múdrostí pokračuje vo svojej obvyklej línii. Časť Slovenska sa zaočkovať dala, druhá sa uspokojila s číslami a názorom: „Tvoje očkovanie chráni mňa, kolektívna imunita už teda nejaká je a ja vakcínu nepotrebujem."  

Ba sú tu ešte ďalšie problémy a to hneď dva. Prvý je ten, že si Slovensko si zapamätalo prísľub slobody pri 70 % zaočkovanosti, kedy mal na našom území dominanciu menej nebezpečný variant, pri ktorom takéto relatívne nízke percento stačilo. Potom ale naši cestovatelia dopratali aj britskú mutáciu a delta variant. Číslo tak vzrástlo na 95 % a to je pre ohýbačov múdrostí vnímané ako veľký podraz. Podľa ich logiky sa nič na svete nesmie meniť. Čiže keď vám niekto v roku 2010 sľúbil predať byt za 50 tisíc eur, musí vám ho za rovnakú cenu predať aj zajtra. Akoby cena nehnuteľností za posledné roky vôbec nebola stúpala. Veď sľub bol taký...

Ďalším problémom je fakt, že vakcína bez zodpovednosti zaočkovaného a dobrého stavu imunity neukáže svoj plný potenciál. Hovorilo sa o tom po celý čas. Sľúbený bol slabší priebeh choroby u tých, ktorí z vakcíny získajú dobrú imunitu. Nikto nikdy netvrdil, že očkovaní nemôžu ochorenie dostať ani šíriť a že zaočkovaní občania so slabou imunitou nemôžu skončiť v nemocnici. 

No zdá sa, že antivaxéri po celý čas čakali stopercentnú účinnosť. Podľa nich nám musí stačiť polovica zaočkovaných Slovákov, zaočkované ohrozené skupiny a personál v nemocniciach, ktorý sa o nezodpovedných alebo slabých napokon postará. Takže tu by som použila prirovnanie efektu tejto ich predstavovanej kolektívnej imunity k búrke a ukázala názorný príklad, prečo polovica nestačí.

Ukážme si premorenie - hromy a blesky

Ak chcete vidieť aktivitu búrky online, tak, ako na ne najčastejšie hľadím ja, kliknite na odkaz www.lightningmaps.org. Na niektorom z kontinentov našej modro-zelenej planéty určite zúri búrka. Práve teraz, v čase písania článku, sa na jednu takú dívam v Austrálii.

Poďme sa na búrku pozrieť zblízka a priblížte si niektorú krajinu. Tam, kde akurát udrel blesk, sa zobrazí žltý krúžok s červeným okrajom. Okolo tohto kruhu sa vzápätí zjaví biele ohraničenie poľa, ktoré sa zväčšuje a postupne slabne. Toto pole ilustruje šírenie zvuku v priestore. Ešte nedávno vzniknuté blesky majú žltú farbu, ktorá tmavne k oranžovej, červenej a nakoniec označené miesto zmizne z mapy. 

Mapa ilustrujúca blesk a šírenie hromu v priestore podľa webových stránok Lightningmaps.org
Blesk a šírenie zvuku hromu v priestore, zdroj: Lightningmaps.org

Keď sa však niekde zablýska a vidíte zväčšujúci sa priemer kruhu okolo daného miesta, berte to iba ako orientačné označenie. Mapa je určená pre zábavné účely a nevychádza z presných výpočtov. Matematika sa v prípade búrok aj COVID-19 uplatňuje veľmi ťažko, pretože je v hre priveľa faktorov.

V čom sa šírenie zvuku hromu podobá na šírenie COVID-19?

Ak by mapa rozlišovala blesky v atmosfére od bleskov zvedených do zeme a brala do úvahy všetky podmienky, kruhy ilustrujúce šírenie zvuku by mali odlišnú veľkosť. Niektoré by boli menšie, iné väčšie. 

Rovnako by to platilo v prípade, že by obrázok ukazoval šírenie nákazy. Čerstvo infikovaní ľudia by bolí tí s s bielym kruhom naokolo. Okolo nich sa pohybujú prekonaní s rôznou schopnosťou imunity. Žltí majú najviac protilátok a skvelú imunitu, oranžoví ochoreniu odolávajú relatívne dobre. Červení mali iba ľahký priebeh, alebo boli asymptomatickí. Ich obranyschopnosť v najbližších dňoch, týždňoch či mesiacoch poľaví a môžu sa opätovne nakaziť. Niekde medzi nimi sa pohybujú nezaočkovaní zatiaľ zdraví občania. Títo svoje bodky na mape nemajú, pretože ich imunita zatiaľ nepozná protivníka a kolektívna imunita žiadna nie je. Ktokoľvek z ľudí vyznačených bodmi alebo aj bez nich môže byť zasiahnutý infekciou.

Už existujúce bodky na mape nedelia očkovaných od neočkovaných prekonaných, pretože každý z nás má inú imunitu. Ale tých oranžových a červených je žiaľ medzi nami momentálne viac než žltých. Medzi zdravou dospelou populáciou v produktívnom veku máme stále nízku zaočkovanosť. Zaočkovali sme prevažne starších a chronicky chorých občanov.

Teraz si predstavte, že na tejto mape nakreslíme viac zasiahnutých miest - viac infekčných ľudí. Kruh okolo nich sa zväčšuje, označuje trasu šírenia kvapôčiek s vírusom a všetci ľudia v dosahu sa môžu nakaziť. Aj tí, ktorí sú oranžoví alebo červení a chorobu prekonali. Pretože nie je pravda, že blesk nemôže udrieť do rovnakého miesta dvakrát. Keď v šesťdesiatom deviatom mierila k nebu misia Apollo 12, nosnú raketu dvakrát zasiahol blesk v priebehu 16 sekúnd. Ani pred vírusom SARS-CoV-2 nie je v bezpečí nikto. Všetci ho vieme dostať aj viackrát a rozšíriť.

Očkovaní nešíria ochorenie rovnako ako neočkovaní

Hrom sa v rôznych priestoroch nikdy nešíri rovnako. Rovnako priemer zväčšujúceho sa kruhu okolo infekčných ľudí by závisel aj od priebehu ochorenia. Čím závažnejší priebeh ochorenia, tým väčší bude priemer kruhu.

Neočkovaný pacient s budúcim ľahkým priebehom alebo človek bez príznakov, teda asymptomatický pacient, ochorenie najviac šíri iba v prvé dni (dokopy cca 4 - 5 dní). Jeho kruh by bol preto stredne veľký

Pacient so stredne ťažkým a ťažkým priebehom s komplikáciami bude mať najväčší kruh. Kvapôčky z dýchacích ciest týchto ľudí zvyčajne obsahujú najviac vírusov a do ovzdušia sa dostávajú najdlhšiu dobu. Preto musia byť zdravotníci maximálne opatrní. Pri stredne závažných prípadoch bola dokázaná prítomnosť vírusu v dýchacích cestách zhruba po dobu 8 dní a pri vážnych prípadoch to bývajú až 2 týždne. (Zdroj: Oddělení epidemiologie infekčních nemocí CEM SZÚ). Potom začne tento pomyselný a mega-veľký kruh slabnúť, miznúť a oni sa začnú v tom lepšom prípade liečiť. V horšom zomierajú.

Najmenšie kruhy budú okolo neočkovaných pacientov, ktorí sa opätovne nakazili, alebo okolo očkovaných (za predpokladu, že majú aspoň nejaké protilátky a ľahký priebeh). 

Počty hospitalizovaných v krajinách s najvyššou zaočkovanosťou dokazujú, že len málo očkovaných končí v nemocnici vo vážnom stave. Drvivá väčšina očkovaných ľudí sa vírusom buď nenakazí vôbec, alebo zažíva iba ľahký priebeh bez potreby hospitalizácie. Keby sme sa dali zaočkovať všetci, vtedy by sa dalo hovoriť o kolektívnej imunite a naozaj by sme si mohli vydýchnuť. 

Schopnosť očkovaných a reinfikovaných nakaziť iného človeka je vďaka prítomnosti protilátok nielen nižšia, ale ešte k tomu rýchlo klesá - už po 1 - 2 dňoch. A presne toto je cieľom očkovania. Posunúť reprodukčné číslo (index nákazlivosti) od celých čísel k zlomkovým hodnotám. Aby ten, kto sa očkoval, chránil seba a tiež ľudí naokolo. 

Tento efekt bol dokazaný i vedecky. Katarská štúdia potvrdila, že imunitná odpoveď vyvolaná vakcínou môže oslabiť prirodzený priebeh infekcie a znížiť replikáciu vírusu, čo vedie k nižšej vírusovej záťaži a rýchlejšiemu odstráneniu infekcie. Vysvetlené laicky, očkovaní majú v liečbe značný náskok pred neočkovanými. Ich imunitná pamäť už vytvára protilátky. Tie vírus rýchlo eliminujú alebo obaľujú (čím mu fyzicky bránia dostať sa do buniek iného človeka) a efektívne zamedzujú jeho šíreniu. Nakazený očkovaný teda nie je ani zďaleka taký infekčný ako neočkovaný a zaočkovaný človek vírus vďaka náskoku v liečbe prenáša značne skrátenú dobu. Vakcíny tým pádom ľudí chránia nielen pred získaním infekcie, ale tiež chránia pred jej prenosom na ďalších ľudí.

Vysoká zaočkovanosť v iných štátoch ukázala, že očkovaním možno neukončíme pandémiu z mesiaca na mesiac. No odľahčíme zdravotníkov a zachránime veľa životov.

Ako toto sedí s pomerom očkovaných a neočkovaných v nemocniciach?

Aj keď stále platí percento úspešnosti vakcinácie v boji s koronou, počet nakazených očkovaných v nemocniciach bude rásť. Z jednoduchého dôvodu.

Množiny sú učivom zo základnej školy, nuž toto celé skúsim vysvetliť na nich a pridávam ešte jeden obrázok.


Na obrázku sú 4 množiny. Červená patrí neočkovaným, belasá zosnulým, oranžová pacientom s prekonaným ochorením a žltá očkovaným občanom. V každej tejto množine sú prvky - ľudia - a čierne šípky znázorňujú ich pohyb medzi množinami.

Medzi červenou, žltou a oranžovou množinou sú prieniky. Prieniky sú miesta, kde sa množiny prelínajú a v ktorých tiež evidujeme pohyb. Ide o zdravotnícke zariadenia, kde si dajú občania buď predpísať lieky, aby sa vyliečili z choroby, alebo sa dajú zaočkovať. 

Bod, v ktorom sa stretávajú všetky tri množiny, som zámerne označila fialovou farbou ako podmnožinu. Je to nemocničné oddelenie s ventilovanýni lôžkami, kam sa môžu dostať všetci ľudia.

Ako naznačujú želené šípky, veľkosť každej množiny sa môže meniť, alebo môže ostať rovnaká. 

Šípky smerujúce dovnútra naznačujú, že červená množina nemôže rásť. V tejto množine sú nezaočkovaní občania a každý z nich sa môže posunúť do ktorejkoľvek ďalej množiny. Avšak žiadny sa už nedostane späť, pretože sú len tri cesty. Dať sa zaočkovať, prekonať chorobu a žiť alebo zomrieť. Mutácie ukazujú, že vírus tu bude s nami ešte dlho. V každej vlne sa tak táto červená množina zmenší a jedného dňa celkom zanikne. 

Tendenciu rozpínať sa má belasá množina zosnulých pacientov, ktorých cesta sa žiaľ končí. Ja som jej ale nakreslila aj znamienko „=", pretože verím v zdravý rozum Slovákov. Nechceme, aby umierali ďalší ľudia.

Ďalej je tu oranžová množina prekonaných pacientov a žltá množina očkovaných a/alebo očkovaných prekonaných pacientov. Aj z týchto dvoch množín je žiaľ možná cesta do nemocnice a späť alebo smrť. Veľkosť oranžovej a žltej skupiny je preto najviac premenlivá a obidve množiny rastú. Tá žltá možno aj o čosi rýchlejšie (na úkor oranžovej), lebo kto už COVID-19 mal, väčšinou ho nechce zažiť znova a dá sa očkovať. Červenej skupine zasa pomáha osveta alebo aj smutný prípad v rodine.

Tak si položme teraz logickú otázku.

Ak sa Slovensko premoruje, množina neočkovaných sa zmenšuje, množina s prekonanými sa zväčšuje a v žltej množine máme stále viac starších a chronicky chorých ľudí, čo to spraví s pomerom očkovaných a neočkovaných v nemocniciach? Očkovaných bude v nemocniciach čoraz viac. "

Percento hospitalizovaných očkovaných ľudí porastie, pretože týmto rýchlym tempom čochvíľa nebude už žiadny neočkovaný a neprekonaný pacient, ktorý by mal v nemocnici nejaký podiel. V nemocniciach a márniciach budú tí, ktorých sme na Slovensku chceli ochrániť očkovaním medzi prvými už na jar - naši dedkovia, babičky, onkologickí a inak vážne chorí príbuzní i známi zaplatia tú najvyššiu cenu. Zaplatia životom. Za názory iných.

Týchto slabších ľudí nemáme pozatváraných v žiadnych podzemných bunkroch ani v hradných vežiach. Žijú a pohybujú sa voľne medzi nami, sú navštevovaní rodinou, priateľmi a tiež si potrebujú kúpiť v obchode chlieb alebo občas navštíviť lekára. Tiež majú právo na slobodný pohyb. So začiatkom slobody iných ale tá ich sloboda končí v nemocnici. Práve títo ľudia teraz tvoria 20 % hospitalizovaných a s premorením Slovenska ich bude v nemocniciach viac. 

No dokazuje táto ich vysoká obeť, že vakcína nefunguje? Nie. Zatiaľ umierajú najmä oni. 

Ale ľudia na Slovensku zomierať nemusia. Ani sa dokonca nemusia nakaziť.

Preto apelujem na zdravý rozum každého z nás. 

Ľudia, spamätajte sa a dajte sa zaočkovať všetci. Nepreťažujte zdravotníkov, ktorí už teraz melú z posledného a na Vianoce nebudú pri svojich rodinách, ale v práci. Ak už nechcete prijať vakcínu, ani za týchto okolností, aspoň obmedzte svoj pohyb na nutné minimum, dodržiavajte opatrenia a dávajte sa pravidelne testovať."

Pokiaľ čo len v trošku uvažujete nad vakcínou, nepozerajte sa na nežiaduce účinky, ktoré sa objavujú extrémne zriedkavo a ich percento sa uvádza v zlomkoch! Nie v celých číslach. Pravdepodobnosť je tu taká nízka ako pravdepodobnosť, že z neba padne lietadlo. A z lietania predsa strach nemáte. Tak prečo z vakcíny?

A čo, že sa nejaký vedľajší účinok objavil u politika? Politik je vari človek z iného materiálu než ja alebo vy? Je to tiež len človek z mäsa a kostí, ktorý môže mať nejaké chronické ochorenie (u podaktorých to bude asi ochorenie v šedej mozgovej kôre). On sa ale novinárom svojimi chorobami chváliť nebude a možno o nich ani sám nevie. Iba médiá jeho raritný prípad nafúknu, akoby bol nadčlovekom, ktorému sa nemôže nič stať.

A neukazujte prstom ani na prípad vašej susedy, ktorá po vakcíne dostala vysokú teplotu, alebo z nej mala iný vedľajší účinok. Tu je skôr na mieste otázka, že s ňou tak radikálne zamávala obyčajná vakcína, čo by v jej tele vyvolal skutočný živý vírus, ktorý má na organizmus 20x horšie následky? Nie je lepšie, že už má protilátky a aspoň nejaké šance na prežitie stretu s vírusom?

Nikto z nás nie je nesmrteľný a vakcína za 20 EUR nie je žiadny veľký biznis. Biznis je štvanie ľudí proti očkovaniu a opatreniam za účelom získavania hlasov vo voľbách. Biznis je tiež stavanie sa proti všetkému rozumnému a logickému za účelom zviditeľnenia sa. Títo ľudia očakávajú, že im pár minút slávy prinesie sympatizujúcich followerov na sociálnych sietiach a spolu s nimi prídu ponuky na platenú reklamu. Alebo len chcú byť za každú cenu iní než tí ostatní a potrebujú na seba ukazovať. Majú pocit, že im sa nič stať nemôže. Ubezpečujem však, že COVID-19 kosí aj mladých a zdravých. Antivaxérov a dezolátov nevynímajúc. Život nie je o hre so slovíčkami zvanej Scrabble. Ide tu o skutočné životy.

Všetci máme svoje rodiny, všetci chceme začať normálne žiť a čím skôr sa Slovensko spamätá, tým viac sa k tomu prvému normálnemu dňu priblížime.

ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes