Koronavírus delta variant útočí, čakáreň je poloprázdna

Odborníci bijú na poplach - koronavírus, konkrétne jeho delta variant, môže opäť naplniť covidové lôžka v nemocniciach. A pre tieto nepochopené fakty sa tak zrejme aj stane.

Tretia vlna oficiálne začala. Nový a ešte infekčnejší delta variant koronavírusu bol privlečený na Slovensko. Čakáreň je ale poloprázdna a veľkokapacitné očkovacie centrá sa idú na čas zatvárať. Asi dovtedy, kým nezačnú ľudia zasa zomierať a neprejavia záujem o očkovanie. Z webov, zo sociálnych sietí i rozprávania mojich známych i správania a rečí náhodných okoloidúcich rozpoznávam dva tábory. Prvý tábor sa zaočkoval, alebo sa očkovať plánuje a žiada výhody, druhý očkovanie zásadne odmieta a žiada slobodu. Bez testovania, zakázaného vstupu na verejné priestranstvá, akcie. 

Ja sa otvorene priznávam, že patrím do prvej skupiny. Ako som napísala, vakcínam dôverujem. Ale vypočujem si tiež opačné názory a neváham o tom diskutovať. Takýchto konverzácií som mala za posledný rok veľa a tu sa pokúsim zhrnúť 9 informácií, v ktorých ľudia stále nemajú jasno a preto ostávajú v pochybnostiach o účinnosti i bezpečnosti vakcíny. 

Úplná odolnosť voči mutujúcim vírusom neexistuje

Imunite človeka naša veda stále úplne nerozumie. Už teraz ale vieme jednu vec. Ľudia žijúci v najbližších storočiach (a možno tisícročiach) NIKDY nebudú 100 % a natrvalo odolní voči mutujúcim vírusom. Je pravdou, že aj súčasťou našej DNA sú časti, ktoré majú virálny pôvod. V opačnom prípade by nebolo možné, aby dokázala spermia oplodniť vajíčko. Vďačíme za to existencii vírusov, ako ľudstvo sme sa zdokonalili a tento proces vývoja sa volá EVOLÚCIA

Aj koronavírusu sa niečo podobné môže prihodiť. A snáď táto pliaga raz prinesie nášmu druhu nejaké superschopnosti, alebo si na ňu aspoň zvykneme. Ale kým sa tento scenár naplní, môže to trvať stovky, tisíce aj viac rokov. Nemáme ani šajnu, ako sa vírus bude časom meniť. Ideme teda čakať a obetujeme v mene evolúcie svojich rodičov, deti, vnúčatá, pravnúčatá a ďalšie generácie? 

Pravdou je, že človek môže byť do nejakej miery odolný voči baktériám a plesniam, ktoré sú samostatnými živými organizmami. Odolnosť existuje aj voči vírusom závislým na tele hostiteľa. Proti niektorým sa raz zaočkujete a máte pokoj na celý život. Aj vy ste možno ako deti dostali vakcínu proti ovčím kiahňam, osýpkam, príušniciam a ružienke. Odolnosť sa dá vypestovať aj tak, že sa niektorými vírusmi nakazíte a virózu prekonáte. Toto ale neplatí mutujúce vírusy, ktoré sa vedia maskovať a všemožne zdokonaľovať, aby ušli zložkám našej imunity. 

Ako jeden z príkladov použijem vírusy zodpovedné za obyčajnú nádchu. Tú môžu vyvolať rhinovírusy, koronavírusy alebo aj adenovírusy. Je známe, že imunita proti všetkým týmto votrelcom je krátkodobá a špecifická. Nie je preto prekvapujúce, že každý, kto sa v studenom počasí neoblečie dobre, môže prechladnúť aj viackrát do roka. Niekto je proti chorobám z nachladnutia odolný viac, iný menej, no je jedno je isté. Aj keď sa budete obliekať správne, pravidelne otužovať a zdravo žiť, stále musíte rátať s alternatívou prenosu vírusu z človeka na človeka. V miestnosti plnej kašľajúcich ľudí ochoriete aj bez toho, aby ste behali s holými krížami a bosými nohami.  

Ako ďalší príklad použijem ten najkrutejší príklad vírusu. HIV. Ak sa dostanete do kontaktu s krvou alebo inými telesnými tekutinami HIV-pozitívneho človeka, tak sa nakazíte a bodka. Tento vírus prechádza takými mutáciami, že ľudstvo proti nemu nedokáže vyvinúť účinnú vakcínu ani liek. 

Vírus chrípky je ďalší kandidát do zoznamu nebezpečných. Našťastie sa dá proti nemu očkovať. Avšak ani vakcíny proti chrípke, ktoré sú aktuálne v obehu, vás nemusia ochrániť pred aktuálnym vírusom chrípky na 100 %. Fungujú hlavne proti kmeňom, ktoré tu už boli. Ale aj tak sa vakcína proti chrípke odporúča každému, kto žije spoločenským životom, alebo sa kvôli práci musí stýkať s veľa ľuďmi. Pretože podobne ako aktuálne vakcíny proti COVID-19, aj vakcíny proti chrípke bránia ťažkému priebehu a vážnym následkom ochorenia

Čo z toho vyplýva? Vírusom je celkom jedno, či ste vitálna 80-ročná babička, 50-ročný TV maniak živiaci sa polotovarmi, 20-ročný výrastok, ktorý práve prišiel na chuť zábave s alkoholom a cigaretami, alebo 30-ročný športovec na rozmanitej zdravej strave. Vírusy môžu dostať každého. Ten zdravší a vitálny človek má iba väčšie šance na prežitie / vyzdravenie bez následkov. Šance má aj ten, kto sa chráni aspoň tým nešťastným a toľko preklínaným rúškom, drží odstup a umýva si ruky. Veď i preto som sa zaoberala písaním článkov o rúškach, opatreniachdoplnkoch stravy... 

Aj keď sa just nedáte zaočkovať, aspoň buďte rozumní a prestaňte šíriť tie nezmysly o slobode bez rúšok. Opatreniami ROR znižujete riziko prenosu vírusu. 

Zdravý životný štýl, vakcíny a dodržiavanie opatrení, to všetko sú však iba naše šance. Osvedčený systém ako zvýšiť šancu na prežitie u seba aj ostatných. Ale nie záruka. Ako vieme, vírus je schopný preniknúť do tela aj cez sliznicu oka a potápačské okuliare zrejme nie sú bežnou súčasťou vášho outfitu.

Nikto nemôže poskytnúť 100 % záruku ani na vakcínu

Neexistuje záruka na nič, čo podlieha zmenám, ktoré nemožno predpovedať. Tým pádom ani právna ochrana, ktorú odporcovia vakcín žiadajú od výrobcov, lekárov aj štátu. Tu sú príklady ďalších podobných vecí.

  • Ak si objednáte meteorologickú predpoveď, v ktorej vám na svadobný deň sľúbia slnečné počasie, je to iba predpoklad, že pršať nebude. Vypočítaný z rôznych hodnôt. Na svadbe vám však môžu padať aj krúpy veľkosti golfových loptičiek, pretože naša planéta sa otepľuje a dochádza k prudkým nepredvídateľným zmenám počasia. 
  • Keď si kúpite antivírusový softvér, čítate podmienky zmluvy? Máte iba záruku, že bude spolupracovať s operačným systémom vášho počítača a že bude pravidelne aktualizovať svoju databázu. S prípadnou chybou vám vedia technici pomôcť. Keď ale budete bezhlavo klikať na rôzne odkazy v mailoch, reklamy, sťahovať videá z pochybných webov a narazíte na nový vylepšený vírus, ktorý sa ešte nenachádza v databáze, váš počítač sa môže poškodiť. Pretože nové vírusy sú vytvárané každý deň.
Za väčšinu malérov veľkého rozsahu môže ľudská činnosť, ale odškodnenie ani v jednom prípade nehrozí. Nemôžete predsa obviniť a postaviť pred súd všetkých zodpovedných za globálne otepľovanie. Rovnako nenájdete toho, kto vytvoril počítačový vírus. 

Vírusy ako SARS-CoV-2, tie mutujú v telách hostiteľov. Teda aj za týmto problémom stoja ľudia, ktorí sa nimi nakazia. Na vine je obvykle ich imunita, spôsob života a často i lajdácky prístup k liečbe. To ale nie sú osoby, ktoré vakcínu vyrobili, nariadili jej používanie alebo ju podali. A nemôžu vedieť, ako sa vírus zmení zajtra. Prečo má teda niekto žiadať ich podpis pod právnu ochranu či záruku vakcíny, ktorá funguje dnes? 

Musíme počítať aj s preočkovaním

Nutnosť preočkovania ďalšími dávkami ako argument proti očkovaniu neobstojí. Kto týmto namieta, bojí sa ihiel? Alebo o čo ide? 

Áno, treba s tým počítať. Kto sa zaočkuje proti chorobe, ktorá už "je v databáze organizmu" a na ktorú bola vakcína vyvinutá, musí rátať so všetkým. Zatiaľ vieme, že delta variant u očkovaných vyvoláva zhruba také stavy ako britský variant a aj tie ostatné. Očkovaní ľudia sú stále v relatívnom bezpečí. Nevieme ale, aký ďalší variant sa objaví ani aké bude mať vlastnosti.  Teraz zatiaľ dve alebo tri dávky jednou vakcínou stačia. Možno ale budeme o rok potrebovať ďalšiu dávku už vylepšenou vakcínou. Možno aj skôr.  

Vakcíny a ani lieky tu nie sú iba jeden rok

V skutočnosti pozná ľudstvo princíp vakcíny už celé roky. Základný recept je známy a odskúšaný. Aj vy ste isto dostali ako dieťa vakcínu. A minulý rok podľa tohto starého receptu vyvinuli novú vakcínu. Použili rovnaký fungujúci princíp. Ak to už mám zjednodušiť na primitívne vysvetlenie, je to ako keď máte recept na koláč a namiesto hrozienok doňho dáte pekanové orechy a namiesto cukru javorový sirup. 

A prečo teda tie nežiadúce účinky? No pretože veľa ľudí môže byť alergických na niektoré orechy (a o alergii nevie) a javorový sirup či cukor zasa môžu poškodiť nediagnostikovaných diabetikov. A existujú aj skrížené alergické reakcie tela. Tie by vedel predpovedať iba jasnovidec. Proste vždy môžete naraziť na človeka, ktorému koláč alebo vakcína nesadnú! To ale nie je chyba toho, kto kuchtil.

Navyše, ak v tele existuje nejaký skrytý problém, správa sa ako časovaná bomba. Tá ale môže vybuchnúť ako deň pred očkovaním tak i deň alebo mesiac po očkovaní. Koľko takýchto podobných hlúpych náhod sa denne stane vo svete, kde žije už viac ako 7,5 miliardy ľudí? 

O princípoch vakcín ste už mohli na mojom blogu čítať. Menu je bohaté. Aj vakcína sa už dá vybrať, kto by ju chcel. Ak ste alergik, alebo máte nejaké iné zdravotné problémy, poraďte sa pri výbere s DOBRÝM lekárom - ODBORNÍKOM, ktorý tomu rozumie. Ideálne nie s tými, ktorí ani nevedia riadne liečiť. Iba odpisujú v kartách pacientov stránky so záznamami po iných kolegoch. A keď si nevedia rady, povedia vám, že ste hypochonder. Lebo aj takí existujú a tí pravdepodobne sami nie sú očkovaní.

Musíme prijať a tolerovať aj možné straty

Na možné závažné komplikácie súvisiace s očkovaním možno zomrieť alebo mať trvalé následky. Sú to síce úplné minimá ľudí, no nemožno pred tým zatvárať oči a nebudem vám tvrdiť opak. Ani výrobcovia sa tým netaja. Ale vieme aj toto:

  • Pokiaľ by mal niekto napríklad gastrointestinálne krvácanie, alebo chorobu zrážanlivosti krvi, o ktorej by nevedel, môže zomrieť aj po podaní obyčajnej tabletky proti bolesti hlavy. Nepotrebuje k tomu vakcínu. A problémy so zlou zrážanlivosťou krvi má dosť ľudí! Napriek tomu celý svet užíva tabletky s ibuprofenom, paracetamolom i kyselinou salicylovou. 
  • Vieme tiež, že lietadlá padajú z oblohy pre technické problémy. 
  • Aj to nám je jasné, že niektoré povolania sú rizikové a ľudia v nich zomierajú. 
Ja viem, že nikto nechce byť jeden z tých, čo po vakcíne pre nízku úroveň protilátok alebo skríženú reakciu niektorej zložky vakcíny s telom zomrú. Rovnako ako nechcete padnúť s lietadlom. Ak by sme sa ale mali báť každého rizika, nikto by rizikové povolania nerobil, nezachraňoval ľudí, zvieratá, majetky a nikto by necestoval lietadlom. Ani by ste si nedali tabletku proti bolesti, ktorá má možno rovnako závažné a ojedinelé vedľajšie účinky ako vakcína. Ak nie ešte horšie...

Namiesto sledovania, koľko zaočkovaných ľudí dostalo koronu, sledujte radšej, koľko z nich sa dostalo do nemocnice, skončilo na ventilácii alebo zomrelo. To konšpirátori a dezinformačné weby nepíšu, lebo by museli priznať, že ťažko chorých, hospitalizovaných či mŕtvych je v rade zaočkovaných extrémne málo. A to je ten dôvod, prečo sa v tom pokračuje a ďalej sa očkuje. Aj keď veľa toho o víruse nevieme. Žiadny štát nechce preťažovať zdravotnícky systém ani zatvárať ekonomiku. Ale tie opatrenia sú namieste, ako sa dočítate ďalej.

Existujú lieky, ale je tu háčik

Pán profesor Krčméry to povedal už na začiatku. Ľudstvo už pozná lieky, ktoré by eventuálne mohli bojovať aj proti tento koronavírusovej pliage. Niektoré ale zatiaľ nie sú schválené vo všetkých štátoch. Lebo výskum, legislatíva, byrokracia a pod. Ale sú za tým aj dobré dôvody. Keby ho redaktori nechali dohovoriť, dozvieme sa aj ďalšie fakty. 

  • Ak mám správne informácie (a ja si ich ako bývalý zdravotnícky pracovník vyhľadávam a zaujímam sa o ne), ŽIADNY liek nefunguje preventívne. Dokonca ani v raných štádiách nie je účinnosť istá. Preto sa neodporúča ľuďom, aby si ich zháňali pod rukou, v otáznej kvalite a sami nasadzovali. Bez vedomia ošetrujúceho lekára. 
  • Nevieme na 100 %, čo tieto lieky pri liečbe koronavírusovej choroby spravia v organizme z dlhodobého hľadiska, ako na ne jedinečné nastavenie imunity každého z nás zareaguje, ani ako ovplyvnia postcovid
  • Jednotlivé liečivá a ich kombinácie sú preto stále v štádiu skúmania a niektoré sú nasadzované AŽ hospitalizovaným pacientom pod dohľadom. Vtedy už väčšinou lekári poznajú celkový klinický obraz pacienta. Ale ani tak  nie sú VŽDY úspešné.  

Kto by sa chcel spoliehať na tieto lieky a konšpirovať proti vakcínam, lebo sú schválené iba rok, tak si tak trošku protirečí. Vakcíny existujú takmer rovnako dlho ako pandémia COVID-19 a spomínané liečivá sa proti COVID-19 používajú presne tak dlho ako vakcíny. Aj keď možno neuškodili pri iných chorobách a nejavili závažné nežiaduce účinky, stále nevieme so predpovedať, ako sa budú už odskúšané liečivá správať pri KONKRÉTNE TOMTO ochorení. Ani v akých dávkach ich podávať.

Krátkodobú účinnosť vakcín na širokú vekovú kategóriu i chronicky chorých pacientov už poznáme. Sú na to štúdie. Navyše vakcína ostáva v tele iba kratučko. Do doby, kým si ju všimne imunita. Zatiaľ čo liečivá sa metabolizujú cez dlhý tráviaci trakt, ostávajú v tele omnoho omnoho dlhšie a zatiaľ nevykazujú jednoznačne pozitívne výsledky u každého pacienta. Preto boli vakcíny už schválené, zatiaľ čo liečivá aj ich kombinácie ostávajú iba v štádiu výskumu a považujú sa za experimentálnu liečbu už hospitalizovaných pacientov skôr s ťažším priebehom. 

Možno veda napokon odhalí zázračnú kombináciu liekov, ktorá bude fungovať na každého a cieliť efektívne na jednotlivé štádiá. Zatiaľ je však - s ohľadom na následky COVID - stále lepšie a efektívnejšie dať sa zaočkovať než skončiť v nemocnici v ťažkom stave a dostať lieky, ktoré iba MOŽNO pomôžu. 

Kto sa spolieha, že mu podajú liek, keď bude najhoršie, ten koná ako samospráva istého slovenského mesta. Pár babrákov nechá roky chátrať most. Ani riadne nevedia, z akého materiálu bol postavený, lebo sa oň nikoto kompetentný nezaujímal. Prevencia nula bodov. Ale keď už hrozí, že sa most zrúti a niekoho zabije, tak ho samospráva uzavrie a začne všemožne bojovať o záchranu. Vtedy zistí, že už doňho musí vraziť veľmi veľa prostriedkov, výrazne obmedziť dopravu a dobré výsledky sú neisté. 

Prečo má rozumný človek čakať, kým sa jeho organizmus takmer zrúti ako ten most a skončí obohnaný lešeniami (hadičkami, prístrojmi) odstrihnutý od rodiny, práce, priateľov? Je to hazard so životom. Takmer nikto na 100 % nepozná svoju imunitu, teda ľudovo povedané nevie, z akého materiálu je. Či mu liek zaberie a či mu ho dajú dostatočne včas. Ani či vôbec bude na trhu dostupný! A či bude pomáhať na aktuálne kolujúci variant.

Kolektívna imunita nie je to, čo si niektorí myslia

Časť sveta si tento pojem predstavuje jednoducho. Predstava kolektívnej imunity je taká, že koronavírus bude medzi nami a málokto naň ochorie alebo dokonca zomrie. Áno, ono je to de facto tak. Čím viac ľudí s protilátkami, tým menšia bude takzvaná virálna nálož. To znamená, že aj keby z kolektívu niekto vírus chytil a nedajbože aj zomrel, nedokáže toto ochorenie rozšíriť na veľkú masu ľudí. A z tej veľkej masy už nikto ďalší zomrieť nemusí. Znie to krásne.

Ale ako sa taká kolektívna imunita dosahuje? Sú iba dva spôsoby.

1. Väčšinu obývateľov necháte vírusu napospas a budete dúfať, že sa aj väčšina nakazí. Ako keď pošlete zdravé dieťa hrať sa k dieťaťu susedov, ktoré má kiahne. Pretože je lepšie prekonať kiahne v detskom veku a tak by ste boli radšej, keby si to odskákalo teraz. 

Keď bude mať aspoň 85 % ľudí COVID-19, množstvo protilátok v ich telách zabezpečí spomalené šírenie vírusu. A potom môže nastať ten ideálny stav spomínaný na začiatku. Avšak toto opatrenie sa nikde na svete neosvedčilo. Z jednoduchého dôvodu. Ukázalo sa, že vírus SARS-CoV-2 je príliš nebezpečný nepriateľ. Dostatočné množstvo protilátok a dobrú imunitnú pamäť v tele spravidla vybuduje iba stredne ťažký a veľmi ťažký priebeh. Ten ale dokáže zabiť. A ľahký priebeh na dobrú kolektívnu imunitu nestačí. 

Po všetkých tých mutáciach (britský variant, brazílsky variant, delta variant...) už nie je možné veriť, že nad ochorením COVID-19 vyvolaným virusom  SARS-CoV-2 zvíťazíme a kompletne ho vymažeme z mapy sveta. Preto sa upustilo od tejto prvej metódy a ľudstvo prešlo k plánu B. K druhému spôsobu.

2. Väčšinu obývateľov presvedčíte, aby sa nechali zaočkovať. Pri nemutujúcich vírusoch by na dobrú kolektívnu imunitu teoreticky stačilo zaočkovať 60 - 70 % ľudí. Čím je však vírus odolnejší a vynaliezavejší (teda tvorí mutácie), tým vyššie musí byť percento zaočkovaných. Preto v prípade delta variantu odborníci pracujú s číslami 85 - 90 %. To je veľa, veľa zaočkovaných ľudí.

Bola tu ešte tretia možnosť, ktorá s kolektívnou imunitou nijako nesúvisela. Škoda len, že sa svet nepoučil z udalosti z pred 100 rokov, nedohodol na uzatvorení všetkých hraníc naraz a pokračoval vo svojom obvyklom spôsobe života. Presne pred stovkou rokov vyčíňala vo svete vražedná španielska chrípka. Vtedy viaceré mestá znížili úmrtnosť tak, že kompetentní urobili opatrenia - zatvorili svoje brány, budovy a obmedzili veľmi účinne stretávanie ľudí. Svoje nemalé "zásluhy" mala na tom aj prvá svetová vojna. Ľudia nemali za čo cestovať. A tak španielska chrípka skončila na čísle 100. Umrelo zhruba 100 miliónov ľudí. Reálne ich mohlo byť aj oveľa viac, no situácia neumožňovala presnejšie záznamy. 

Teraz sme naše krajiny neizolovali, pretože peniaze na cestovanie sú a legislatívne páky nie. Import a export tovaru, politika, príjmy z turizmu a iné cezhraničné obchody majú väčšiu prioritu než zdravý rozum a životy ľudí. Tak isto sa zmenili charaktery. Keby sme žili vo vojnových časoch, vážili by sme si i jedlo na tanieri. Ale podaktorí ľudia asi nemajú vážnejšie problémy a tak sa ženú iba za zábavou v podobe dovolenkových spomienok. Čím väčšia exotika, tým lepšie. Hovorte si tomu ako chcete, no ja to nazývam bezohľadnosťou a hazardom. 

Kolektívna imunita je už v podstate naša posledná nádej. Môžeme sa iba modliť, aby kompletne celý svet zvolil ten druhý spôsob a aby tým slabším krajinám s očkovaním niekto pomohol. Finančne aj organizačne. Aby sa mohla inkriminovaná časť Slovenska rozliezať do sveta za bezpečnejších okolností a nedonášať nové varianty. 

Ľudia nechápu, ako fungujú sociálne siete a internet 

Ak patríte medzi odporcov vakcíny (a trebárs aj milovníkov cestovania), možno máte pocit, že celý svet sa spikol proti očkovaniu a proti vakcínam sú argumenty dostupné na každom kroku. Lebo sa vám stále objavujú pred očami na internete.  

Moje aktuálne pracovné zaradenie je "social media specialist" (špecialista pre sociálne médiá). So sociálnymi sieťami pracujem každý deň a dobre viem, ako funguje cielená reklama na internete ako takom. Mnohí ľudia ale nevedia, že internet sa vďaka rôznym nástrojom (algoritmy, cookies,...) stal "veľkým bratom, ktorý vás sleduje". Cez mobilné telefóny, tablety i počítače. 

Každý deň je podrobne monitorované vaše správanie na internete. Robia to rôzne apky v prenosných zariadeniach, ale tiež obyčajný prehliadač. Vedú sa podrobné záznamy o všetkom, čo hľadáte, čo zdieľate, čo kupujete, do akých obchodov sa chodíte pozerať, aké fotky nahrávate, čo na nich je, aké súťaže máte najradšej, o čo v nich radi súťažíte, pri ktorých reklamách sa pristavíte čo i len na 3 sekundy, na čo klikáte, aké stránky prezeráte... Sociálne siete i weby dosť často poznajú aj váš vek, pohlavie, mail, telefón a dokonca podľa IP adresy vedia aj to, kde sa presne nachádzate. Na základe tohto vám potom servírujú pod nos reklamu cielenú presne na vás. A teraz to podstatné.

  • Aj menšinové názory bývajú finančne sponzorované a cielené na konkrétnych jednotlivcov. Na tých, ktorí majú podľa všetkých tých sledovaní najlepšie predpoklady im veriť. Prezentácie týchto názorov sú pripravované na objednávku - často ako hoaxy s virálnym potenciálom. Pripravia ich napríklad ako vtipné videá, aby sa šírili ľahko, rýchlo a získavali fanúšikov. Aby si ich pozrelo či najviac ľudí, ktorým odovzdajú svoje posolstvá. Robí sa to samozrejme za peniaze, pretože niektorí ľudia spravia pre 5 minút slávy a za peniaze všetko. A tí, čo sa chcú v najbližších voľbách dostať ku korytu, im snahu naozaj veľkoryso zaplatia. 
  • Ten jednotlivec, na ktorého takáto nenápadná kampaň cieli, môžete byť aj vy. Ak na internete vyhľadávate a pozeráte obsah určitého druhu, vždy vám bude automaticky ponúknutý podobný obsah. A v tomto balíčku podobností "namixovaných podľa vášho gusta" sa k vám môže dostať hocičo. Aj úplná hlúposť. Hoax napríklad.
Čiže keď sa zaujímate o chemtrails a iné konšpirácie, alebo ich vyhľadáte čo i len raz, s dosť veľkou pravdepodobnosťou vám budú ďalej ponúkané aj iné podobné konšpiračné teórie. Celý internet sa odrazu zdá byť plný konšpirácií a všetky vidíte práve vy. V reáli týchto konšpirácií ani ľudí, ktorí im veria, nie je veľa. Oveľa viac ľudí šíri normálne overené informácie. Tie ale neuvidíte, pretože sa nezobrazujú. Sociálna sieť vám už namixovala koktail z hoaxov od autorov, ktorí si ich šírenie vedia zaplatiť. 

Pozor aj na čítanie komentárov na sociálnych sietiach. Všimli ste si, že napríklad Facebook nikdy nezobrazuje všetky komentáre? Má prednastavený filter a každému zobrazuje v prvom rade relevantné komentáre. Čo je ale relevantné pre vás, nemusí byť relevantné pre X ďalších ľudí. Opäť vidíte len to, čo niekto chce, aby ste videli.

Ja preto radím toto:

Nikdy si nezobrazuje to, čo vám internet alebo dokonca sociálna sieť sama ponúka. Ak vám YouTube ponúkne video, nepozerajte ho. Využívajte vyhľadávanie a vyberte si z výsledkov sami, čo vás zaujíma. Pokiaľ sa vám objaví sponzorovaný odkaz na sociálnej sieti, neklikajte naň ani sa pri ňom nezastavujte. Keby ste just chceli reklamu prečítať, radšej si ju nájdite priamo na profile daného človeka / organizácie. Vyhýbajte sa všetkým sponzorovaným príspevkom a príspevkom označovaným ako reklama. Ak si prezeráte niekoho status, zobrazte si všetky komentáre k nemu. Nie iba tie "relevantné". A na internete vyhľadávajte články rôznych vzdelaných ľudí. Aj tých, ktorí nesúhlasia s vami. Či už ide o očkovanie alebo akúkoľvek inú tému, potrebujete poznať všetky argumenty a pozerať na veci z rôznych uhlov, aby ste si vytvorili správny obraz. 

Výnimky ani ústupky nie sú cestou

Robia sa neskutočné chyby a tie chyby Slovensko možno budú stáť mnoho životov.

  • Štát na niekoľko dní dovolil očkovaným ľuďom jednou dávkou obísť po príchode z dovolenky karanténu v zmysle "Jedna dávka je lepšia než žiadna". Špekuluje sa tiež o rôznych iných výnimkách pre zaočkovaných, ktoré ale nezabránia šíreniu vírusu a iba spravia ešte väčšie rozbroje v táboroch. 
  • Slovensko už pomaly ruší opatrenia ako Izrael, ktorý je teraz čiernou krajinou, lebo opatrenia zrušil prirýchlo. Ale aj v našich obchodoch vidím ľudí bez rúšok a nikto im nekáže, aby si ich dali. Lebo údajne ani nikto nemá právo od nich žiadať COVID-pass s osobnými údajmi. Ale obchody aj poskytovatelia služieb veselo prijímajú platby platobnými kartami, vystavujú faktúry a aj často pýtajú občiansky preukaz. Áno, narábajú s osobnými údajmi a to je v poriadku. Takže si nemôžu vypýtať COVID-pass? Môžu. Iba sa nechcú so zákazníkmi hádať a strácať čas. Doplatiť však na to môžu tí zodpovednejší zákazníci.
  • Mestá a jednotlivci organizujú hodové slávnosti, koncerty, prednášky a štrajky. Hygienici sa o podujatiach často dozvedia ako poslední. Ani nemajú šancu skontrolovať podmienky.  
  • Denne meniace sa zákony, opatrenia už unavili ľudí a aj keby ich niektorí chceli dodržiavať, nemajú chuť ani energiu si zháňať informácie. A nemajú chuť ani nosiť rúška.

Dôvod, prečo nesúhlasím s ústupkami ani pre zaočkovaných ani pre nezaočkovaných je ale trošku zložitejší. Tak poďme na to postupne. 

Po dvojdávkovej vakcíne sa aspoň dva týždne neodporúča nikam cestovať. Ideálne je nechodiť aspoň niekoľko dní ani do práce, keby bola taká možnosť, že si trebárs vezmete voľno. Prečo?

Ak ste čítali článok o vakcínach, poznáte princíp fungovania. Vakcíny používané na Slovensku iba vytvoria vytvoria spike proteín, teda časť vírusu, ktorá ale nefunguje ako celý vírus a nemôže vyvolať chorobu. Imunita má za úlohu rozpoznať proteín a označiť ho ako votrelca. Na základe tohto sa spustí celý proces, ktorý ale nejaké dni trvá. Či sa vám vytvorí imunitná pamäť a koľko protilátok získate, ukáže až čas. Ak sa unáhlite a stretnete so skutočným vírusom priskoro, je s vami Amen. Preto sú vo vyhláške stanovené jasné podmienky, kedy je zaočkovaný považovaný plne zaočkovaného. Človek je relatívne bezpečný pre spoločnosť a aj sám pre seba, ak:

  • od očkovania druhou dávkou 2-dávkovej vakcíny uplynulo 14 dní.
  • ubehlo viac ako 21 dní po podaní jednodávkovej vakcíny.
  • do 180 dní od prekonania COVID-19 dostal prvú dávku 2-dávkovej vakcíny a odvtedy uplynulo 14 dní. 

Podmienky pre očkovanie jednodávkovou vakcínou s predošlým prekonaním ochorenia zatiaľ stanovené nie sú. Asi to bude tiež 21 dní...

Nič to ale nemení na fakte, že aj plne zaočkovaný človek sa po môže stále infikovať vírusom a nakaziť iného človeka. A ten druhý môže i zomrieť, ak nebol očkovaný. Vo veľmi veľmi ojedinelých prípadoch môžu zomrieť obaja. Ale väčšinou sa zaočkovaný nakazený nedostáva ani do nemocnice, tobôž nie do márnice. Vakcíny fungujú a toto sú extrémne ojedinelé prípady. 

O kolektívnej imunite ale môžeme teraz v tejto situácii plnej rozbrojov iba snívať. Nie je ani dosť zaočkovaných a ani dosť ľudí po prekonaní choroby v stredne ťažkom alebo veľmi ťažkom priebehu. Ak sa teda všetci ľudia nebudú teraz chrániť rúškami, vrátane tých zaočkovaných, tretia vlna môže byť tragická. Je mi teda jedno, či ste si dali pichnúť vakcínu alebo nie. Nejdem vám tu kázať, že sa máte prihlásiť do čakárne, ktorá pre niektoré okresy zíva prázdnotou. Nechávam to na vás. Iba chcem, aby ste sa chránili všetci, nosili rúška, prestali sa hádať a nechávať si škaredé komentáre.

Kým pandémia nie je na ústupe bez hrozby ďalšej vlny a mutácie, všetci by sme mali stále dodržiavať opatrenia, zvlášť v interiéroch a na skupinových podujatiach. Občas sa naozaj môžeme nechať otestovať, keď je to v záujme ochrany všetkých. Či už to bude zadarmo alebo za peniaze. Podobne aj držanie odstupov, čistých rúk a nosenie rúšok je našou ľudskou povinnosťou. Vykonávanou dobrovoľne. Nie keď nám to niekto prikáže. 


Ja chápem, že súčasná situácia je zlá. Tiež som už z toho všetkého unavená. Vinu za odpor ľudí voči opatreniam a vytváranie bojujúcich táborov dávam v prvom rade politikom, ktorí nedokážu k Slovensku prehovoriť jednoduchou ľudskou rečou a nikomu nič nevysvetlia normálne. Považujú sa za majstrov sveta v chápaní a svoje kroky nemienia diskutovať ani s odborníkmi, ktorí im radia dobre. Robia si svoje chybné rozhodnutia, potom ich menia, zasa spravia ďalšie chyby, potom zasa naprávajú... Je únavné a smutné toto všetko sledovať. 

V drhom rade obviňujem médiá. Keď už politik musí machrovať cudzími slovami, čo konkrétne im bránilo v tom, aby tieto komplikované témy pretlmočili prostému ľudu? Citovať vie každý somár. Múdrejší človek použije "reč nášho kmeňa", aby posolstvo pochopil každý. 

Ja asi nebudem macherka, ale aspoň som to skúsila. 😏 Ak zachránim čo i len dva životy tým, že si ľudia skočia po vakcínu, alebo si aspoň budú dávať väčší pozor, potom som tento článok nepísala zbytočne. 

A budem rada, ak aspoň niekto ohodnotí moju snahu aspoň občas nejakým komentárom. Chcem vedieť, či píšem dostatočne zrozumiteľne a či mám ešte niečo dovysvetľovať. Keby ste mali nejaké otázky, pýtajte sa. Ďakujem za váš čas. 

ZDIEĽAJTE:

1 komentár :

  1. Prečítala som všetky tvoje doterajšie korona články a vždy mi niečo dali. Máš to extrémne dobre spracované a vďaka za tvoj čas a energiu ktorú vkladáš do tejto témy.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes