Ingrediencie kozmetiky - úvod k ich vzájomným vzťahom a slovníku


Kedysi som mala v pláne pripraviť na tomto blogu slovník. Mal obsahovať všetky bežne využívané ingrediencie kozmetiky. Plány sa však zmenili.

Ingrediencie kozmetiky sú oblasťou, ktorá je poslednú dobu v centre veľkej pozornosti. Ľuďom už došlo, že nakreslený prekrásny kvet na obale neznamená, že produkt z toho kvetu aj čosi videl. Výrobcovia s vidinou zisku dokážu vytvárať neskutočne krásne obaly a sľúbiť na nich hoci aj modré z neba, lebo nič neriskujú.  Dizajn urobí veľa. Ak sa zloženie neosvedčí a ľudia po prvotnom ošiali prestanú produkt kupovať, tak jednoducho prestanú s jeho výrobou a vymyslia niečo iné. V tom najhoršom prípade vydajú produkt s vylepšeným zložením, kde bude nejaká sporná zložka vymenená za inú. Bremeno zhodené, všetko ututlané a bodka.

A tak si veľa z nás kladie otázku. Ide predísť tomu, aby sme sa za naše vlastné peniaze stávali pokusnými králikmi kozmetického priemyslu? Ja tvrdím, že určite áno.

Koláč aj kozmetiku poznáte podľa surovín


Tak ako koláč pozostáva z určitých surovín, bez ktorých by nezískal vlastnosti dezertu, rovnako na výrobu kozmetiky jestvujú ingrediencie kozmetiky. O niektorých by si nezasvätený človek podľa názvu pomyslel, že sú v tekutom stave a opak je pravdou. Môžu to byť pokojne tuhé guľôčky, ktoré výrobca musí najskôr roztopiť.


Ale späť k veci. Ako bude koláč chutiť a si sa bude dať podľa toho receptu pripraviť, to poznáte už v prvom momente podľa receptu v časopise. Vidíte, že doňho ide až príliš veľa múky a vajcia v ňom nie sú? Je jasné, že koláč asi zrejme nebude veľmi mäkký. Takmer žiadny cukor a viac ovocia? Bude menej sladký. Veľa vajíčok a málo múky? Toto bude isto cesto na spôsob piškótového, ľahké, špongiové. Veľa tekutín? Koláč bude vlhký a šťavnatý. Kto rád a veľa pečie a nebojí sa používať hlavu, príde na to hneď. Toľko k základu.

Teraz poďme ďalej - k srdcu toho koláča. Myslím, že nemusíte byť ani Jamie Oliver, aby ste poznali, že koláč bez nejakých chuť vylepšujúcich prísad (ovocie, čokoláda, šľahačka) bude pomerne fádny a ničím originálny. Ako napríklad obyčajná piškótová bábovka z vajec, múky, cukru a kypriaceho prášku a štipky soli. Aby ste to nepochopili nesprávne, na piškótovej bábovke nie je nič zlé. Mňam. Ale už nemáte nikdy v živote upiecť nič iné a zaujímavejšie, lepšia bude s hrozienkami alebo orieškani, nie? Alebo ju aspoň polejete čokoládou.

Rovnako je to aj s kozmetikou. Na niektoré kozmetické suroviny narážame stále, na iné menej, ale vždy majú svoju funkciu. Určité suroviny tvoria akýsi "korpus" - základ celého toho produktu, ktorý ja tiež nazývam často nosičom. Nosiče nesú výnimočné a účinné ingrediencie kozmetiky - akési srdce. Tie, ktoré produkt svojimi účinkami odlíšia od ostatných kúskov na trhu.. Ak je ich tam málo, potom máte v ruke priemerný produkt, ktorý síce spraví robotu, ale je to iba kozmetická "piškótová bábovka" bez iných unikátnych pôžitkov pre telo.

Má to ale jeden háčik, pre ktorý som nerobila slovník


Rokmi písania článkov o kozmetike som prišla k záveru. Slovník ingrediencií aj s krátkym popisom a mojim názorom na každú, to by bola práca s termínom NEKONEČNO. Takých je na internete veľa a ani ich nepovažujem za veľmi osožné. Látky sa v rôznych prostrediach, rôznych kombináciách s inými zložkami a s rôznou úpravou môžu správať úplne inak. Dám aj príklad jednej rozdielnej úpravy známej z kuchyne. Vezmite si napríklad také vajce v koláči. Je rozdiel, či sa oddelí bielok a samostatne vyšľahá na sneh, alebo sa vyšľahá s cukrom celé vajce do peny, alebo sa to vajce iba zamieša s múkou a cukrom, olejom...  Ten koláč bude zakaždým chutiť dobre - len mierne INAK. Bielkový sneh šľahaný samostatne dáva koláčom ľahkosť. Aj pena spraví svoje. Sneh s cukrom sa dokonca dá použiť aj ako poleva a zapiecť navrchu.



Rovnako niektoré ingrediencie je možné vyšľahať ako ten bielok a vyšľahané sa javia ľahšie. Nejaká podobnosť s kuchyňou tu je.

Lenže kozmetika mi nepríde taká jednoduchá na analýzu ako kuchyňa. Aby ste sa v zozname ingrediencií svojej kozmetiky nestratili, radšej vás naučím, do akej skupiny ktorá látka patrí a akú funkciu v kozmetike dokáže robiť celá jej skupina. Zhotovím pre vás úplne iný slovník. Budú to vlastne dva slovníky, z ktorých už čosi spracované mám.

1. Veľký abecedný slovník pre ingrediencie kozmetiky


Slovník bude obsahovať bežne používané ingrediencie kozmetiky v abecednom poradí, ku ktorým napíšem všetky ich obvyklé funkcie v kozmetických produktoch. Týmto sa nám vlastne zaradia do akýchsi skupín. To bude tá jednoduchá časť. Slovník si môžete kedykoľvek nájsť cez vrchné menu cez záložku SLOVNÍK > INGREDIENCIE KOZMETIKY - ABECEDNÝ SLOVNÍK.

2. Slovník skupín ingrediencií


Tu sa už zapotím. Tento slovník je už viac menej hotový a vytvára akýsi prehľad funkcií a skupín jednotlivých skupín látok. Dostanete sa k nemu cez vrchné menu v záložke SLOVNÍK > INGREDIENCIE KOZMETIKY - ROZDELENIE ÚLOH (SKUPINY).

Je to vo svojej podstate akýsi základný plán, v ktorom sa každá úloha postupne prepojí s náučným článkom, kde si o rodinke týchto látok budete môcť prečítať viac. Začneme detergentnými surfaktantmi, o ktorých článok som vám sľúbila minule. Rozoberieme si postupom času samozrejme aj rastlinné extrakty a kopec iných zaujímavých vecí. Článkov o účinných látkach ale bude viac než 11. Svet kozmetiky je plný bohatstva a ako ste si mohli všimnúť v abecednom slovníku, účinné látky majú nespočetné množstvo funkcií. Tak by som vám ich chcela ukázať čo najviac a aj tento plánik budem rozširovať o nové skupiny. Každú skupinku potom prelinkujem s článkom.

Náučné články budem prelinkovávať aj so samotným abecedným slovníkom, aby ste sa z funkcie ktorejkoľvek látky v ňom mohli prekliknúť priamo na zdroj, kde sa o nej dozviete viac.



Keď sa teda naozaj budete chcieť niečo naučiť, stačí čítať články postupne, ako sa budú objavovať. Na to som vám do menu pridala ešte jednu záložku SLOVNÍK > INGREDIENCIE KOZMETIKY - NAJNOVŠIE ČLÁNKY s odkazom na celú rubriku. Z nich sa dozviete, akým spôsobom ingrediencie fungujú (alebo aj nefungujú). Čo majú robiť a ako sú v tom efektívne. Už podľa zloženia kozmetiky - jej surovín - tak budete vedieť odhadnúť, čo môžete od produktu reálne čakať, čo obsahuje a čo je iba dobrá práca marketingového oddelenia so skvelým grafickým dizajnérom.

O toto mi vlastne ide od začiatku existencie môjho blogu. Kto chce vedieť, ako šampón pení, ako tá tekutina vyzerá a vonia, môže skočiť čítať hocijaký blog. Alebo do obchodu a pozrieť si ho + ovoňať sám. 😉 Pomerne nepodstatných informácií nájdete všade veľa a ako sme skonštatovali minule s blogerkou Luckou, niektoré blogerky majú za ne aj kráľovsky zaplatené. Keby mi šlo o peniaze alebo produkty zadarmo, kašlem na ingrediencie kozmetiky a tiež sa budem zaoberať iba vizuálnou stránkou.

Ja si ale s týmto nevystačím. Kozmetiku hodnotím veľmi prísne a detailne. Na tom sa nič nebude meniť. Vždy sa v recenzii dozviete, čo produkt reálne robí a čo z tvrdení výrobcu ostalo iba napísané. Nebudem vás opíjať rožkami, lebo to nie je môj štýl. Napíšem, čo si myslím. Aj za tú cenu, že so mnou nebudú chcieť značky spolupracovať, lebo sa ma budú báť. 😃 A tieto nové slovníky mi v tom iba pomôžu. Môžem vám aj s pomocou nich prepájať recenzie na slovníky, jednotlivé témy a za chvíľku budete vedieť aj vy analyzovať kozmetiku ako profesionáli.

A prepáčte mi, ak sa vám zdá, že som vás za posledné týždne zanedbávala a nepísala pre vás články. Môj priateľ by vám povedal, koľko večerov a rán som presedela pri počítači pred i po robote.  V skutočnosti som pracovala na vytváraní slovníka, v ktorom je už teraz na začiatku viac než 250 riadkov pre ingrediencie kozmetiky. Tiež som vymýšľala systém, ako vám tie články budem prepájať,  aby bolo všetko prehľadné, ako sa k nim dostanete a ako sa v nich nestratíte. A v neposlednom rade som riešila jeden technický problém - načítanie stránok blogu. Bolo mi treba ho nejako zrýchliť, pretože nikoho z vás by nebavilo čakať pol minúty po každom jednom kliknutí. Problém je vyriešený, web opäť fičí a celá moja doterajšia snaha na tomto blogu začína dávať vyšší zmysel. Pevne verím, že to tak vidíte a cítite aj vy.
ZDIEĽAJTE:

1 komentár :

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes