Je zelený a biely čaj zdravší než čierny?

black tea a green tea - čierny a zelený čaj značky Mistral

Dva mesiace dozadu som načala tému pitia čaju pre krásu. Článok mal skvelý ohlas, preto by som v tejto téme rada pokračovala a dnes vám predstavím aj iné druhy čaju. Mnohých z vás prekvapí, keď poviem, že pu'erh, zelený, biely, čierny čaj i oolong sa získava z jednej a tej istej rastliny. Pijeme teda to isté? Aké sú rozdiely medzi šálkami týchto čajov?

Po celé roky sa štúdie zameriavali na zelený čaj. Prečo? Dôvodom je nižší obsah kofeínu a preto sa začal viac odporúčať než čaj čierny. Podľa reklamy to miestami vyzeralo, že čierny čaj je absolútne nezdravý nápoj a len zelený čaj obsahuje cenné antioxidanty. No toto tvrdenie má od pravdy ďaleko. Nakoľko je zdrojom všetkých čajov ten istý druh vždyzelenej rastlinky Camellia sinensis, to zloženie sa až tak výrazne nemení. Mení sa len chuť a podiel jednotlivých cenných látok. Slovíčko, ktoré predstavuje najväčší rozdiel, začína písmenkom O. Je to OXIDÁCIA.

OXIDÁCIA
 
Proces, pri ktorom sa mení chemické zloženie v čajovom lístočku a je započatý už po jeho odtrhnutí. Oxidácii podlieha všetko. Vinou vystavenia látok účinkom kyslíka sa kazí ovocie, povrch železných predmetov pokrýva hrdzou a my starneme. Kyslík však dokáže aj užitočné veci. Prináša život, dáva svetu potrebné zlúčeniny (mnoho materiálov sa reakciou s kyslíkom mení k lepšiemu) a čaju dáva rôznorodé príchute i farbu. Ak ho pravda pripravujeme správne. Nie všetky čaje môžeme zaliať vriacou vodou!

vľavo zelený čaj, uprostred čierny čaj zn. Mistral, vpravo pu’erh zn. Oxalis
 Ak by sme čaje a ich druhy usporiadali podľa stupňa oxidácie, poradie by bolo takéto:

Biely čaj

biely čaj Mistral
Lístočky tohto čaju sa najviac blížia pôvodnému materiálu. Nie sú skrútené, zachovajú si svoju striebristo - zelenkavú farbu i štruktúru. Chuť je svieža a pre niekoho absolútne nevýrazná. To je dané tým, že listy dlho neoxidujú a nevznikne v nich ani toľko kofeínu. Obsah kofeínu je len 10 - 15 miligramov v bežnej šálke (250 ml) a kto čaj zaleje vriacou vodou, tak bude piť naozaj len teplú vodu, lebo tento čaj by sa mal zalievať vodou s maximálnou teplotou 80 stupňov. Čajík na obrázku má intenzívnejšie sfarbenie než zelený čaj vyššie, pretože nejde o čisto biely čaj. Tento je s príchuťou čerešne. Inak má biely čaj zhruba rovnakú farbu ako zelený.

Zelený čaj

Ak by ste si kúpili sypaný zelený čaj, lístočky v ňom budú pokrútené. Záleží od krajiny. V Číne sa lístočky často stočia do mesiačikového tvaru a vytvarujú do tvaru perličiek.

Gunpowder tea green with prickly pear, zn. Bastek
Japonské a cejlónske čajové lístky sú obvykle stočené do roliek alebo mesiačikov. 

Cejlónsky zelený čaj BIO od zn. Natura
V oboch prípadoch vidíte, že tvar vznikol z lístka rastliny. Chuť je svieža, no už naberá na horkosti a šálka Vám do obehu dodá 25 - 35 miligramov kofeínu. Čínske sú trošku silnejšie. Ak čaj necháte pridlho lúhovať, bude horký. Ideálna teplota je 80 stupňov a lúhovať ho treba tak 3 minúty.

Oolong

Oolong je akýmsi medzistupňom medzi zeleným a čiernym čajom. Tento čaj mám veľmi rada, pretože sa dá zalievať viackrát ako niektoré čierne čaje a materiál si stále ponecháva vizuálne i chuťové kvality zeleného čaju. Pokiaľ nemáte ďalšími procedúrami upravovanú zmes, stále vám bude jasné, že ide o list rastliny, no zmes bude viacfarebná. Niektoré lístočky sú zelenkavé, iné hnedasté. Chuť záleží od druhu, no túto zmes by ste rovnako nemali zalievať vriacou vodou. Počkajte aspoň minútu či dve a zalejte ho vodou s teplotou 90 stupňov. Vo vode ho ponechajte podľa toho, koľko šálok chcete pripraviť. Ak chcete tri, tak prvú lúhujte len minútu až dve, na tú poslednú už treba aspoň tri minúty, ak v nej má ostať nejaký ten kofeín. V tej poslednej bude 5 - 10 miligramov, no v tej prvej môže byť aj 50. 

Čierny čaj

V tejto čajovej zmesi už nenájdete jediný lístok, ktorý by si ponechal svoju pôvodnú farbu či štruktúru. Všetky sú pevne stočené do roliek, ktoré sa už väčšinou nedajú rozvinúť. 

sypaný čierny čaj Oxalis
Skôr než list pripomínajú drobné nasušené korienky a všetky sú hnedé až čierne. Čierny čaj potrebuje vriacu vodu, inak z neho nedostanete všetko. Na dobe lúhovania až tak nezáleží. Pokiaľ nie je pomiešaný s inými bylinkami, nehorkne, nesladne a nijako podstatne sa nemení. Obsah kofeínu sa pohybuje medzi 40 - 60 miligramami, čo je dávka, ktorú vám dodá jedno espresso.

Pu’erh

Asi ste to netušili, no pu’erh je svojim spôsobom "historický čajový artefakt". Zatiaľ čo tie ostatné čaje sú pripravené raz dva, tento musí ležať a fermentovať celé mesiace. Obvykle to trvá 6 - 12 mesiacov, kým čaj získa svoju prirodzenú sladkastú chuť. Čím dlhšie ležal, tým je sladší a lahodnejší. Môže to byť fermentovaný zelený i čierny čaj. Často natrafíte na miešané zmesi a od toho závisí aj ich farba, no už na pohľad vidíte, že zmes vyzerá akosi staršie. 

pu’erh zn. Oxalis
Aj pu’erh si vyžaduje vriacu vodu a černy pu’erh môže obsahovať aj 70 miligramov, ten zelený máva do 40.

Obsahové látky čajov

Čo obsahujú všetky druhy bez výnimky a čo podstatne mení ich účinky na krásu a zdravie, to sú tieto účinné látky:

V prvom rade je to spomínaný kofeín, ktorý má povzbudzujúci účinok. Rozprúdi krv, čo uvítajú tkanivá, ktoré sa tak lepšie regenerujú. Celulitída tak nemá čancu. Kofeín dáva čaju horkastú chuť. Ak ho pravda neprebijú iné látky, ktoré sa môžu v čaji nachádzať. Obsah kofeínu v jednotlivých čajoch som už popísala vyššie. Čím oxidovanejší čaj, tým viac kofeínu.
 Teanín je aminokyselina učinkujúca presne opačne ako kofeín. Umožňuje telu uvoľniť sa a vypnúť. Preto je pri rozčúlení šálka čaju rozhodne to najlepšie, ak máte vyjednávať a neskočiť niekomu do vlasov. Práve teanín je dôvodom, prečo by som odporúčala piť čaj radšej než kávu. Povzbudí rovnako, no nerozbúši srdce, pretože teanín (neprítomný v káve) účinok kofeínu vyvažuje.

Katechíny zo skupiny polyfenolov v tele fungujú ako antioxidanty. Sú teda prevenciou pred srdcovo-cievnymi chorobami a spomaľujú starnutie. Ak nepatríte medzi milovníkov červeného vína a chcete ostať mladí, pite biely a zelený čaj, nie tie ďalšie, pretože katechíny sa oxidáciou z čajových lístočkov vytrácajú. A najlepšie sú s citrónom alebo limetkou. Mňam.


Mistral biely čaj a zelený čaj
Čím oxidovanejší čaj, tým menej katechínov, zato však prichádzajú ďalšie polyfenoly. Sú to polyfenoly teaflavín a tearubigín, o ktorých kolujú chýry, že sú dobré najmä pri rekonvalescencii po mŕtvici,  infarkte a rakovine (zdroj: International Journal of Molecular Medicine 1998 Apr;1(4):725-7.). Samozrejme, majú taktiež preventívny účinok. Medzi dalšie efekty týchto polyfenolov patrí zlepšenie zažívania a zniženie hladiny cholesterolu.

Čaj a jeho výhody pre krásu i zdravie

Výhody bieleho čaju: nízky obsah kofeínu, prítomnosť vápnika a fluoridu - stavených prvkov potrebných pre dobré zdravie zubov i nechtov

Výhody zeleného čaju: stále nízky obsah kofeínu a najlepšie vyvážený podiel kofeínu voči teanínu

Výhody čaju oolong: povzbudzujúci účinok, skvelý na trávenie, dobrá prevencia proti mozgovým i cievnym ochoreniam, zniženie hladiny cholesterolu

Výhody čierneho čaju: prevencia celulitídy a povzbudenie pre vyšší obsah kofeínu (rovná sa káve), prevencia proti mozgovým i cievnym ochoreniam

Výhody čaju Pu’erh: povzbudenie, zniženie hladiny cholesterolu, preukázaný účinok v boji proti nadváhe, pretože má vplyv na odbúravanie tukov v organizme (zdroj)

Záver

Každý čaj má iný podiel látok a tento rozdiel spôsobil oxidačný proces. Nedá sa však povedať, že by bol nietorý čaj viac hodnotný ako ten druhý. Ja ich pijem všetky a všetky mi chutia. Biely i zelený čaj si ochuchujem limetkou, oolong a čierny čaj pijem s mliekom (alebo s citrónom), pu'erh zásadne neochutený. Pre mňa je čaj rovnako hodnotný ako káva. Ak sa mám rozhodnúť, ktorý si dám, volím podľa nálady, chuti i množstva kávy, ktoré som už vypila. S kofeínom to predsa netreba preháňať. Krása nekrása. :-)
ZDIEĽAJTE:

5 komentárov :

  1. TOP članok :)) dakujem za cenne info

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie je za čo ďakovať. :-) Keby ťa zaujímalo čokoľvek ohľadom čajov alebo kozmetiky, rada napíšem aj ďalšie články a zodpoviem prípadné otázky. A ďakujem za pochvalu.

      Odstrániť
  2. super článok, ja čaje velmi rada pijem, takže doplním zbierku, akurát by ma zaujímalo aký pomer mlieka si dávaš? Nakoľko som to neskúšala , čierny pijem len s citrónom,nechám si poradiť :) ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. :-) Množstvo mlieka som nikdy nemerala, dávam si tak od oka. Vodu nalejem tak centimeter a pol od okraja šálky a mliekom dolejem centimeter. A nesladím moc. Cukor sa snažím po novom nahrádzať sirupom z agáve. Ale niekto pije čaj s mliekom aj v pomere pol na pol. Záleží podľa chuti.

      Odstrániť
    2. ďakujem, tak budem skúšať ako mi bude chutiť :D

      Odstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes