Ja a systémová žehlička Philips PerfectCare VIVA


Za celý život som mala zatiaľ len jedného nepriateľa. Pýtate sa, koho? Odpoveď znie: žehličku. Ja a žehličky sa nemáme moc v láske, ale časy sa menia, ľudia tiež a našťastie sa menia aj žehličky. K lepšiemu, ako moja nová žehlička Philips PerfectCare VIVA.



Aby som bola konkrétnejšia, moja nová žehlička má dlhšie meno a volá sa systémová žehlička Philips PerfectCare VIVA, GC7015/20. Bežné ceny parných generátorov sa na internete pohybujú okolo 110 - 200 EUR za o trošku lepšie modely. Tento môj model bežne stojí 150 EUR. Ja som ho však kúpila v akcii Philips cez obchod Elnino.sk, ktorý predáva parfumy, kozmetiku a zľavy na produkty Philips poskytuje svojim verným zákazníkom ako benefit za nákupy. V starom roku dával obchod za každých 20 EUR nákupu zľavový kupón v hodnote 10% zľavy z bežnej ceny vybranej elektroniky. Zľavy sa dajú sčítavať a konkrétne túto žehličku som tak mohla kúpiť až o 40% lacnejšie, len za necelých 90 EUR.

Teraz ale poďme k môjmu postoju k žehleniu. Ja žehlenie neznášam. Keď som si kúpila svoju prvú žehličku, žehliaca plocha bola taká hrozná, že sa chytala na všetko. A nechceli by ste vidieť ten poskrúcaný kábel, ktorý sa čoskoro začal prelamovať. Po niekoľkých rokoch som ju vymenila za lepšiu. Teda lepšiu... hoci som sa o ňu príkladne starala a používala len destilovanú vodu, po roku a pol z nej začala odvšadiaľ vytekať voda. Tiekla fakt všetkými dierkami len nie tade, kade mala. Tam už šlo o holý život a tiež o moje tečúce nervy. Neskôr mi darovali známi ďalšiu, ale tá naparovala veľmi slabo.

Viete, kedy som mala najlepší rok? Vtedy, keď začali byť v móde plisované veci a veci s pokrčeným vzhľadom. Ja totiž narobím záhyby všade. I tam, kde nemajú byť. :-) Som asi jediný človek, ktorý dokáže urobiť z nohavíc s pukmi nohavice na popukanie. Keby som si pred rokmi v Londýne dala inzerát, že budem ľuďom za peniaze žehliť (a privyrábať si tak), dávali by mi peniaze, len aby som už prepánakráľa prestala žehliť. Takže toľko k môjmu postoju. Poďme hodnotiť techniku.

Žehlička Philips PerfectCare VIVA, GC7015/20 - technické riešenie


Moja nová systémová žehlička Philips PerfectCare VIVA mi poskytla všetko, čo by som od žehličky chcela i to, čo by som ani vo sne neočakávala. Zhodnotím teda jej funkcie a výhody.

- šikovne riešené šnúry

Žehlička samotná nie je pripojená do elektrickej siete. Jej šnúrou je hadica na paru dlhá až 1,6 metra. Je trošku tvrdá a nepovoľná, ale zvyknem si. Elektrické napájanie má zásobník pary. Položí sa na žehliacu dosku a šnúrou dlhou 1,8 metra sa zapojí do zástrčky. Tých 1,6 metra hadice je teda k dobru a mám dostatočnú dĺžku na manipulovanie so žehličkou neskrátenú o odstup od elektrickej zásuvky. Aby sa hadica pri skladovaní a prenášaní žehličky nepolámala, dá sa obtočiť okolo zásobníka. Je tam drážka, do ktorej po ovinutí zapadne.

- veľký zásobník vody so silným prúdom a tlakom pary

Systémová žehlička Philips PerfectCare VIVA ako typický parný generátor nepotrebuje dopĺňať vodu po ožehlení každej druhej košele. To teda fakt bolo otravné pri žehlení starou žehličkou. Do tejto nalejem naraz až 1,7 litra vody. Žehlím aj dve hodiny a nestarám sa vodu. Keby voda došla, zásobník začne vydávať zvuky ako "pumpovanie" hlasitejšie než pri bežnom žehlení a ja viem, že ho treba naplniť.


- široký otvor na nalievanie vody aj s lievikom

Žehlička má vyklápací kryt širokého otvoru na vodu, ktorý slúži ako lievik. Do iných žehličiek treba vodu naliať odmerkou a vypnúť ich z bezpečnostných dôvodov. Do tejto vodu nalejem priamo z kanistra alebo vodovodu kedykoľvek.


- jasná signalizácia

Nemám v láske komplikované stroje a signalizáciu, pri ktorej vždy musím hľadať návod na použitie, lebo jej nerozumiem (ako napríklad môj wifi router). Tu je všetko jasné. Keď svieti panel namodro, žehlím s normálnym výstupom pary, ak svieti zeleno, žehlím ekologicky, čiže zmenším spotrebu vody. Biela je Turbo režim, pri ktorom ožehlím veľmi hrubé a odolné tkaniny so silným tlakom pary. A keď svieti žehlička načerveno a žehlička vydáva pípavý zvuk, chce odstrániť vodný kameň. Je nová, takže ešte to nepotrebuje, no som rada, že ma upozorní, keď to treba spraviť. Vyčistí sa sama. Slúži jej na to samostatná nádobka.


- rýchle zahriatie bez nutnosti nastavovania

Žehlička sa nahreje rýchlo. Dve minúty a para v generátore je pripravená na chŕlenie. Vtedy žehlička zapípa a ja viem, že môžem žehliť aj s naparovaním. Celá je podstietená, takže aj keby som ju náhodou nepočula pre hluk, modré svetlo na rukoväti mi pripravenosť oznamuje neprerušeným svietením. Systémovú žehličku môžem rovno postaviť na akýkoľvek materiál a netreba nič nastavovať. Sama zistí, čo ide žehliť a nič nepoškodí. Umožňuje jej to technológia OptimalTEMP na detekciu materiálu.


- tlačidlo naparovania na spodnej časti rukoväte

Pre niekoho je možno normálne, že musí stláčať tlačidlo na vrchu žehličky, ale mne viac vyhovuje tlačidlo, ktoré je odspodu. Šetrí mi to zápästie, ktoré už aj tak dosť namáham pri práci s počítačom. Keď nie je stlačené, žehlí sa bez pary. Keď chcem napariť záves, nie je problém. Naparuje aj v zvislej polohe.


Systémová žehlička Philips PerfectCare VIVA, GC7015/20 v praxi


Žehlička nie je v ruke ťažká, že by sa mi s ňou zle manipulovalo. Aj tvar je šikovný a ožehlí aj užšie plochy ako límce a gombíkové légy. Aj rukávy sa mi vcelku dobre žehlili.

Na žehlenie poddajnej bavlny (tričká, tielka, tepláky) úplne postačuje režim ECO. Tento režim má teploty rovnaké ako pri všetkých režimoch, ale uvoľňuje znížené množtvo pary a šetrí vodu i elektrickú energiu. Vyžehlí v podstate väčšinu oblečenia.

V normálnom režime žehlička vyžehlí pevnejšiu bavlnu a košele. Dokonca aj tie moje záhyby a krkvance, čo stále robím. :-) Pri predošlej žehličke by som už musela použiť kropenie, aby som vystrela, čo som omylom zažehlila, systémová žehlička Philips PerfectCare VIVA to vyžehlí bez problémov. Takže zatiaľ čo moje predošlé žehlenia boli dlhodobou záležitosťou a vyžadovali čas, za ktorý by schopnejší režisér natočil celovečerný film, teraz žehlím ako blesk. :-) A jedno cez druhé. Rifle, nohavice, tričko, potom jemnú blúzku... žiadne prenastavovanie teplôt.

Normálny režim a tlak pary som otestovala ešte inak. Dala som na seba tri utierky na riad z poctivej hrubej bavlny. Ak je tlak pary naozaj dostatočný a ak si vie systémová žehlička Philips PerfectCare VIVA zistiť optimálnu teplotu, nemala by mať problém, nie? A naozaj ho nemala. Vyžehlila tri utierky naraz. Doteraz som utierky z lenivosti nežehlila (a kadečo som nežehlila), ale už asi budem. Už sa totiž nemám na čo vyhovárať.


Ach jaj, beda mi v obchode, keď uvidím peknú košeľu. :-D Doteraz som mala dobrý argument. Povedala som si: "Žena, budeš toto žehliť"? a predišla som investícii, lebo žehliť ďalšiu vec sa mi samozrejme nechcelo. Teraz bude ťažšie odolávať. ;-)

Na svojho úhlavného nepriateľa - dierovaný ľanový obrus z poctivého hrubého materiálu - som vyskúšala aj režim TURBO. Tento obrus je krásny, mám ho od mamy, no na jeho ožehlenie by človek potreboval priemyselný lis. Alebo ho môžem strčiť pod matrac a dva týždne na ňom ležať a potom by sa možno vystrel. TURBO režim mu nadeill toľko pary, že musel obrus kapitulovať a vyrovnať sa hneď. Podotýkam, že to množstvo pary bolo požehnané. Žehliť v menšej miestnosti, tak sa môžem natrieť kamennou soľou, zabaliť do plachty a mám soľnú saunu. :-) Ani sa nečudujem, že sa obrus vystrel.

Trošku som mala problém s tým, ako žehličku pri manipulovaní s vecami budem odkladať. Bežne musíte žehličku postaviť špicou nahor, keď idete obrátiť vec, ktorú žehlíte, alebo žehličku položiť na stojan. Systémová žehlička Philips PerfectCare VIVA sa postaviť nedá. Je tam hadica. A potom som si uvedomila jej obrovskú výhodu - BEZPEČNOSŤ.

Žehličku nemusíte zakaždým odkladať na zásobník. Môžete ju nechať položenú na oblečení, alebo ju len zošuchnete na dosku. Šetríte sa a nerobíte žiadne zbytočné pohyby. Žehlička môže ležať aj žehliacou plochou nadol. Ona pozná materiály a nepoškodí dosku ani odevy. Schválne som ju nechala položenú na utierke, či ju spáli. Iná žehlička by vypálila dieru, táto utierku nespálila ani po minúte! Len si musím na túto vymoženosť zvyknúť. Ešte stále mám chuť ju otáčať. :-)

A keby ste sa náhodou chceli ulievať a nežehliť, zhruba po troch minútach začne blikať a pripomínať vám tým, že je zapnutá a ak nechcete žehliť, mali by ste ju vypnúť. Niektoré modely sa samé aj vypnú, tento nie. No hádam som natoľko zodpovedná, aby som ju nenechávala zapnutú. Treba byť ECO.

Už len jedna vec. Zatiaľ neviem, kam ju budem odkladať. Je to žehlička so zásobníkom, ktorá aj bez vody váži 4 kilogramy. Potrebuje viac miesta. Ale dobrých ľudí a dobrých spotrebičov sa všade veľa vmestí a systémová žehlička Philips PerfectCare VIVA je dobrý spotrebič. Niekam ju už dám a možno si urobím miesto aj pre nejakého ďalšieho pomocníka.

Ja, kvázi žena s nie veľkou chuťou k domácim prácam (okrem varenia, pečenia a umývania okien, lebo to mám rada), potrebujem pomoc. Čas ušetrený na domácich prácach radšej venujem pohybu v prírode a písaniu recenzií, z ktorých bude mať osoh viac ľudí, nielen ja.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes