Weleda: masážny olej s arnikou

Weleda: masážny olej s arnikou

Ako som na tom s olejmi? Nuž nejako som si ich posledný rok zamilovala. Kedysi by ma ani párom volov nedonútil niekto natrieť sa olejom a dnes sa nimi natieram ako drak. A nielen ja, ale i sesternica Janka, ktorú poznáte z mojej predošlej recenzie.


Aj o tento olej sme sa podelili, nakoľko má problém s artritídou a už niekoľko mesiacov užíva lieky, ktoré jej súčasne ničia a vysušujú pokožku (preto aj ten Atoderm). Ona veru dobre vie, čo je to bolesť, takže kto iný by lepšie posúdil, či olej pomáha? Ja mám zasa problém s kŕčovými žilami a občas sa ozvú i moje kolená. Hlavne po tanci. A čo ma ešte štve, je akné na ramenách alebo v dekolte, lebo keď sa mi raz za čas vyhodí nejaká vyrážka, nezmizne ani za mesiac a necháva fľaky. Ale teraz sme olej skúšali primárne na chrbticu, kolená a moje večne opuchnuté nohy.

Čo hovorí na olej Janka (mohla by byť pokojne blogerkou, však?)

"Sklenená fľaša, v ktorej sa testovaný olej nachádza, má objem 50 ml. Už aj podľa objemového množstva sa dá usúdiť, že nie je príliš veľká a je praktická nielen pri používaní, ale aj skladovaní. Pri nanášaní sa drží dobre. Problém môže nastať po nanesení, kedy sa môže stať, že malé množstvo oleja stečie po fľaške a tá sa môže z ruky vyšmyknúť. 

Podľa údajov na fľaške je olej vyrábaný vo Francúzsku, distribuuje ho ale rakúska spoločnosť. Aj preto sú všetky informácie uvedené v nemeckom jazyku. V prípade, že jazyk našich západných susedov neovládate, odporúčam si papierový obal ponechať, prípadne si všetky pre vás podstatné fakty zapamätať, pretože slovenský preklad je prilepený len na papierovom obale. Popis v slovenčine je v porovnaní s tým nemeckým dosť stručný, avšak so všetkými potrebnými informáciami o používaní a zložení. 

Olej bol využitý na kúpeľ, na masáž chrbta a artritídou postihnuté kolená. V oboch prípadoch masáže bolo potrebné pomerne malé množstvo oleja, ktoré sa do 15 minút vstrebalo. Efektívnejší účinok bol pri masáži chrbta, na ktorý je olej aj odporúčaný. Príjemné teplo sa rozlievalo po celej ploche, kde sa arnikový olej aplikoval, a poskytovalo očakávané uvoľnenie. 

Pri použití oleja na bolestivé kolená nebol efekt prehrievania tak účinný ako pri masáži chrbtice. To však výrobcovia v popise ani neuvádzajú, takže toto využitie bolo výlučne pokusné. 

Kúpeľ splnil účel a s pár kvapkami bolo dosiahnuté sľubované uvoľnenie. Takúto regeneráciu rozhodne odporúčam po nejakom náročnejšom športovom výkone, svaly sa zregenerujú a na druhý deň nehrozia žiadne problémy typu „ja sa dnes asi nepostavím z postele“.

Príjemné prehriatie pôsobilo uvoľňujúco a poskytlo úľavu na 2-3 hodiny. Navrhujem vám olej použiť pred tým ako pôjdete spať, spánok ako vo vatičke je zaručený

Olej je pomerne ľahko roztierateľný. Radím aplikovať radšej menšie množstvo. Môže sa totiž ľahko stať, že neodhadnete potrebný objem a zbytočne vám zostane na rukách olej, ktorý neminiete, respektíve použijete väčšie množstvo oleja, čo je jednak úplne zbytočné (väčším množstvom oleja sa efekt prehrievania nezvýši) a jednak sa vytvorí mastnejší povlak. To síce vôbec nie je žiadna katastrofa, ale ja osobne tento pocit príliš neobľubujem. 

Ako som už spomínala, olej potrebuje maximálne 15 minút na celkové vsiaknutie. Ihneď po aplikácii sa pokožka leskne a pôsobí mastným dojmom, ale po absorpcii nie je po lesku a mastnote ani chýru a zostáva len príjemný pocit a vôňa.  

Keď privoniam k fľaške s olejom, mám pocit, že som na povale, kde sa sušia bylinky. Vôňa na môj vkus ihneď po použití dosť intenzívna. Napriek tomu vôbec nie nepríjemná, či nebodaj vyvolávajúca bolesť hlavy ako sa mi to pri niektorých olejoch a krémoch stáva. Vôňa vsiaknutím oslabuje, úplne sa stratí až po pár hodinách.

Cena oleja za 50 ml balenie je okolo 7,96 €, čo je za takéto balenie pomerne veľa. Napriek tomu sa kúpa oplatí. Nielen kvôli regeneračným a uvoľňujúcim účinkom, ale aj kvôli zloženiu oleja, ktoré je čisto prírodné (ako to už pri výrobkoch značky Weleda býva)."



Čo hovorím na olej ja?

K slovám od Janky asi ani nie je veľmi čo dodať, lebo by som sa len opakovala.  :-) Plne s ňou súhlasím, že olej prehrieva a nevstrebe sa okamžite, čo je u masážnych olejov veľká výhoda. Môžete si užívať dlhšie pôžitok z príjemnej vône a dotykov. Vôňa mne taktiež pripomína bylinky, ale mňa hneď v duchu preniesla do lekárne. Presne takto voňali oleje, ktoré sme pripravovali i čajíky, ktoré sme predávali. Podobne ako u ďalšieho oleja (o ktorom budem písať nabudúce) vystačí balenie na dosť dlhú dobu. Oleje sú už raz také. Netreba ich použiť veľa, aby ste mali účinok.

Účinok na moje boľavé nohy sa dostavil rýchlo. Po tanci alebo po dlhšom sedení, potrebujem pomasírovať nohy, v opačnom prípade mi opuchnú (mám kŕčové žily) a nezapnem potom ani čižmy. Po masáži som sa cítila dobre. Krok bol ľahký, ako keby som predtým ani nebola cvičila, čo človeka môže zvádzať k tomu, aby ďalej cvičil. Dávajte si na to pozor. Masážou sa svaly uvoľnia a nemali by sa zaťažovať. Preto ako Janka radila, pomasírovať a spať, alebo aspoň ľahnúť a odpočinúť si. 

Obal sme si skenovali a posielali mailom, prirodzene sme ho nemali obidve. Takže čo sa týkalo informácií, Janka má úplnú pravdu, že ak zapatrošíte niekde škatuľku a neviete po nemecky, tak aj zabudnete, čo to doma máte. V hodnotení tohto oleja sme sa plne zhodli.

Moje hodnotenie oleja:

Textúra: klasická tekutá a olejová, dobre roztierateľná (presne taký tekutý, ako býva olivový olej)
Okamžitý hrejivý efekt:
 5 (efekt nastupuje rýchlo a olej naozaj hreje)
Výživa: 5 (úplne stačí aj suchšej pleti, netreba už nič iné používať)
Vôňa: príjemná bylinková
Celková spokojnosť: 10
Cena: 7,96 EUR za 100 ml a kúpite ho v e-shope Weleda.sk alebo v lekárňach

celkové hodnotenie - slovom

VYNIKAJÚCI

obal / prezentácia výrobkuhttp://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg
krátkodobá účinnosť - úľava
účinnosť v dlhodobom horizonte
hrejivý efekt - intenzita
výživa
vôňa
pomer kvalita / cena
celkové hodnotenie

Všetky doteraz otestované oleje, o ktorých ešte bude reč, sú výborné. Čo tento olej predurčuje na úspech?

Obsahové ingrediencie oleja


Tento olej sa odporúča aj na celulitídu, takže ak by som ho náhodou nemala stihnúť minúť na kolená, žily, použijem ho na masáže problémových partií. Jednou z byliniek obsiahnutých v oleji je list brezy previsnutej / bielokôrej (BETULA ALBA LEAF EXTRACT). Breza má sťahujúce účinky, ale skôr by sme vedeli brezu nazvať ako strom, ktorý špeciálne hospodári s vodou v ľudskom tele (i so svojou vlastnou). Rozbieha spomalený bunkový metabolizmus, má prečisťujúce účinky a dokáže zbavovať tkanivá nahromadených toxínov. To je na celulitídu priam stvorené. Špekuluje sa, že by sa brezou mohli dať liečiť aj nádory. V tomto oleji zapasovala Janke hlavne preto, lebo upokojuje pleť a tlmí svrbenie i zápaly, čo sa špeciálne hodí pri ekzémoch a veľmi suchej pokožke, akú Janka má. Veď produkty s extraktom z brezy sú najviac odporúčané na lupiny a vypadávajúce vlasy, takže na pokožku má extrakt evidentne blahodarné účinky. 

Tým najhlavnejším extraktom je extrakt z arniky horskej (ARNICA MONTANA FLOWER EXTRACT). Arnika obsahuje zložky, ktoré z nej robia hotový liečivý zázrak. Vie tlmiť opuchy, urýchľuje vstrebávanie modrín. Pre svoje flavonoidy veľmi dobre pracuje so žilami a spevňovaním ich stien. Rozširuje drobné kapiláry, čím umožní lepšie prúdenie krvi, takže keď nohy bolia a sú opuchnuté, rýchlo sa toho opuchu i bolesti zbavíte, čo potvrdzujem. Po 3-hodinovke tanca som sa dostala do pohody bleskovou rýchlosťou. Druhý deň mi nebolo nič. Kedysi sa robil taký pokus, pri ktorom porovnávali arniku s účinkom liečiva proti bolesti a zápalu - diklofenakom. A vtedy učinili zaujímavé zistenie, účinok arniky je porovnateľný. Tento kvietok má len jediné obmedzenie. Nemal by sa používať na poškodenú pokožku. Koža musí byť celistvá, keď chcete olej s arnikou aplikovať, čiže na modriny OK, ale na rany v žiadnom prípade. Už aj pre tie éterické oleje v obsahu.

Olej má krásnu zlatistú farbu. Ako nosič týchto účinných extraktov bol zvolený slnečnicový - HELIANTHUS ANNUUS (SUNFLOWER) SEED OIL a olivový olej - OLEA EUROPAEA (OLIVE) FRUIT OIL. Oba oleje patria svojou povahou k tým, ktoré sa tak rýchlo nevstrebávajú, preto sa do masážneho oleja hodia a dobre urobili i suchej pokožke Janky.

Takže hoci som kedysi odsúdila arnikový gél od Oriflame, proti tomuto oleju vôbec nefrflem. Tento robí s mojimi nohami presne to, čo robiť má. A tá vôňa... to by ste museli cítiť. Pripadám si ako vo wellnesse, niekde vo fínskej saune. Takže tento olej sa zrejme stane mojim must-have. A nielen tento. 
ZDIEĽAJTE:

3 komentáre :

  1. Tiež začínam ulietavať na olejčekoch poslednú dobu, aj keď u mňa určite vedie arganový na ksichte... Určite bude recenzia :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja mám ešte rakytníkový. To je tiež poriadna šupa. Keď sa ním natriem po osprchovaní a naparfumujem sa hoci i nejakou slabou voňavkou na úrovni kolínskej, voniam aj 8 hodín. A keď sa večer osprchujem nejakým pomarančovým sprcháčom a natriem olejom, tak vôňu, ktorá by inak zmizla po hodinke, cítim ešte ráno. Obidva oleje majú čosi do seba.

      Odstrániť
  2. Ja som si tiež tento olej poslednú dobu veľmi obľúbila, na noc je naozaj skvelý, vždy si ho dávam po tom ako viac makám, svaly tak nestuhnú príliš rýchlo, čo zabraňuje ich skracovaniu. Dávam si ho aj ráno na svalovku, tiež aby som sa rýchlejšie ponaťahovala a niekdy len tak, pretože mi je zima, napríklad na trapézy, čo sú svaly, ktoré bývajú veľmi často skrátené v dôsledku stresu. Som veľmi rada, že som ho objavila, pomáha mi aj na boľavý chrbát :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes