Dr. Hauschka: zubné pasty Med Zahn

 Dr. Hauschka: zubné pasty Med Zahn

Zuby si vyžadujú špeciálnu starostlivosť. Nemusím azda nikomu vysvetľovať, že drhnúť ich tvrdou kefkou je najkratšia cesta do pekla. Lepšia je mäkká zubná kefka s hustými štetinami, ktoré ďasná len jemne vymasírujú ale vašou poctivou prácou odstránia zubný povlak z povrchu zuba. K tomu by mala prirodzene patriť pasta, ktorá nemá abrazívny účinok, čiže neškriabe. Možno aj táto?


Nepotrebujeme žiadny brúsny papier, ale určite chceme čisté zuby s hladučkým povrchom. Na takom povrchu nemajú baktérie zubného povlaku šancu chytiť sa a tým pádom sa ani zuby nekazia. Dobrou vlastnosťou hladkého povrchu je i to, že zub sa nezafarbí len prostým popíjaním vína. Niečo vydrží. Aby zuby neboli citlivé, potrebujete tiež zdravé a pevné ďasná. Majú poriadne priliehať a nemali by byť náchylné na dráždenie a poškodenie. Krvácanie, to je príznak, že ďasná v poriadku rozhodne nie sú.

Ibaže klasické zubné pasty predávané v drogériach sú presne tým, čo tie zuby práve poškodzuje. Zato by som si nikdy nekúpila lacnú pastu, Pozerám, čo pasta obsahuje, aby som vedela, čo môžem od nej čakať. Mikrogranule, látky tlmiace bolesť a podobné nezmysly idú pomimo mňa. Keď som nedávno na Facebooku videla možnosť otestovať prírodné zubné pasty, bola som prirodzene zvedavá. Dokáže prírodná pasta to isté ako moja osvedčená pasta Enzycal?


Zubné pasty Med Zahn boli vyvinuté špeciálne pre citlivé zuby a ďasná. Čo je na nich také špeciálne je to, že sa v nich nenájdu silné peniče, pretože príroda nerobí toľko peny. To je prvý argument k dobru. Nie sú v nich ani látky čokoľvek tlmiace a ani žiadne syntetické častice. 

Účinnosť z dlhodobého hľadiska a obal pást tentokrát hodnotiť nebudem. Mám len 8 ml vzorky a musela by som ich kritizovať za to, že na nich chýba slovenský preklad. Letáčik je v nemčine a v angličtine, ktorej našťastie rozumiem, ale niektorý iný Slovák by sa z neho nedozvedel nič. No šípim, že plné balenie už nejaký obkec na sebe mať bude, takže radšej sa zdržím bodovania.

Moje skúsenosti s pastami Med Zahn

SENSITIV ZAHNCREME SOLE


Čo vás možno na nej prekvapí (a mňa nie), je jej slanosť. Soľ je hlavnou zložkou. Údajne pochádza časť z jazera a časť z mora. Pasta má žlto-hnedé sfarbenie a chutí slano, ešte slanšie ako Enzycal, na ktorý som si musela dlho zvykať, ale podotýkam, že to nie je napodiv nejaké nepríjemné. Pasta je ochutená ešte ďalšími bylinkami, ktoré osviežujú dych a posilňujú ďasná. Vôbec neškriabe, na dotyk je jemnučká. Ak vám ďasná krvácajú alebo máte nejaké afty v puse, pripravte sa na to, že vás môže pri prvom používaní tá soľ trošku dráždiť, ale inak môžem na ňu povedať, že zuby perfektne pomohla vyčistiť a zdalo sa mi, že ostali aj o čosi belšie. Že boli chránené, tomu verím. Vždy, keď spapáte niečo a v ústach sa vám schyľuje ku kyslosti, ktorá poškodzuje sklovinu, tak nie je úplne odveci tú kyselinu neutralizovať. Presne na tom princípe funguje aj Enzycal. Takže ja ju chválim.

Moje hodnotenie zubnej pasty Sensitiv:

Textúra: stredná a na vyčistenie stačí množstvo veľkosti hrášku
Zbavenie zubov citlivosti: asi záleží, z čoho sú citlivé, ale ja ich citlivé nemám, takže neposúdim, či mi v tomto nejako pomohla
Dezinfekcia: 5 (keďže je tam tá soľ, tak dezinfikuje isto, nemám žiadne problémy)
Čistiaci efekt:
 5
Vôňa a chuť:
 netypická slaná príchuť, ktorá však nesie v sebe príjemné bylinky a vonia
Celková spokojnosť:
 10 (maximálna spokojnosť) 

Cena: pohybuje sa okolo 5 EUR za 75ml, kúpite na internete
  

celkové hodnotenie - slovomNAJLEPŠIA Z NAJLEPŠÍCH
obal / prezentácia výrobku
krátkodobá účinnosť
účinnosť v dlhodobom horizonte
čistiaci efekt
dezinfekcia ústnej dutiny
vôňa vs. chuť
pomer kvalita / cena
celkové hodnotenie

FORTE ZAHNCREME MINZE


Oproti slanej paste táto pení o trošku viac, ale zasa to nie je plná papuľka peny, ako u tých komerčných pást, takže úplne OK. Penu tvoria rastlinné extrakty, ktoré majú dobrý čistiaci účinok. Nie je v nej slaná pachuť, ale budete sa čudovať, prečo nie je sladká. Nuž nedali nám do nej až toľko sorbitolu a xilitolu, ako býva v iných pastách. Má čistiť, nie rozmaznávať. Napriek všetkému chutí príjemne bylinkovo a sviežo. Hneď ako ju strčíte pod nos, poznáte, že v nej tie bylinky určite sú. Vonia zeleňou a aj samotná pasta je zelená. Túto bylinkovú pastu odporúčam tým, čo majú večne doráňané ďasná od nejakých zákrokov či jedla. Mala som z nej pocit, že tie ďasná aj mierne sťahuje a bola svojou štruktúrou ešte jemnejšia a krémovejšia než tá slaná. Ja ju však nebudem môcť kupovať a pôjdem po tej slanej, pretože obsahuje propolis, ktorý mne nerobí práve dobre a mätu, ktorá sa bije s mojimi homeopatikami. Ak ste alergickí na včelie produkty, pozor! 

Moje hodnotenie zubnej pasty Forte:

Textúra: stredná a na vyčistenie stačí množstvo veľkosti hrášku
Posilnenie ďasien: to teda rozhodne, cítila som sťahovanie
Dezinfekcia: 5 (propolis a azadirachtu neznesú žiadne baktérie, takže 100%)
Čistiaci efekt:
 4 oproti Sensitiv sa mi zdal trošku slabší
Vôňa a chuť:
 málo sladká (čo je super), príjemné bylinky a vonia úžasne zeleňou
Celková spokojnosť:
 8 (trošku mi vadila tá pena a to slabšie čistenie) 

Cenapohybuje sa okolo 5 EUR za 75ml, kúpite na internete
  

celkové hodnotenie - slovomVYNIKAJÚCA
obal / prezentácia výrobku
krátkodobá účinnosť
účinnosť v dlhodobom horizonte
čistiaci efekt
dezinfekcia ústnej dutiny
vôňa vs. chuť
pomer kvalita / cena
celkové hodnotenie

Krátka analýza pást

Sensitiv

Najväčší podiel v paste tvorí soľ (SEA SALT) a morská voda (SEA WATER), ako som už spomínala a uhličitan vápenatý (CALCIUM CARBONATE) - ten zrejme na vyváženie pH v ústach. Na dezinfekciu sú špecialistkami bylinky, konkrétne sú tam zastúpené silne dezinfekčné a protizápalové esenciálne oleje. Odporúčam pri vyplachovaní úst aj kloktať a baktérie sa Vášmu hrdlu budú vyhýbať oblúkom. Ďalej je citrónová kôra (CITRUS MEDICA LIMONUM (LEMON) PEEL OIL), ktorá má taktiež dezinfekčné účinky. Na posilnenie odolnosti zubov poslúži voda z hamamelisu - HAMAMELIS VIRGINIANA (WITCH HAZEL) WATER, živica zvaná mastix - PISTACIA LENTISCUS (MASTIC) GUM, (karagénan - CHONDRUS CRISPUS (CARRAGEENAN) EXTRACT, rašelina (PEAT MOSS EXTRACT) a farbivo xantofyl (XANTHOPHYLL), ktoré tu však nie je len na zafarbenie. Xantofyl poznáte tiež pod pojmom luteín. Je to silný antioxidant, ktorý sa používa okrem iného aj pri liečbe porúch zraku. Predchádza degenerácii oka a antioxidant tejto sily nikdy nemôže byť na škodu ani v zubnej paste. 

Čo na tejto paste čistí? Tak soľ určite, ale tiež kremík, kaolín a DIATOMACEOUS EARTH/SOLUM DIATOMEAE, v preklade prášok z morských pancierovitých živočíchov veľmi najemno zomletý. Aj preto táto pasta čistí lepšie ako tá druhá. 

Forte

Naproti paste Sensitiv má pasta Forte úplne tradičný základ. Voda (údajne termálna), sorbitol, silikát sodný a glycerín, čím sa takmer nelíši od iných pást. Takmer. A tiež je v nej prášok z pancierov zmiešaný s oxidom kremičitým (SILICA). Takže tento základ pekne zúbky čistí.

Výťažok z pagaštanu konského - AESCULUS HUPPOCASTANUM (HORSE CHESTNUT) SEED EXTRACT) pôsobí ako prirodzený detergent (penič) a posilňuje ďasná. Môže trošku aj sťahovať, takže predídete krvácaniu. Opäť tam máme karagénan, mastix a musím spomenúť azadirachtu (MELIA AZADIRACHTA) - druh nimbovníka, ktorý už z môjho blogu poznáte v podstate ako rastlinu, ktorá potláča zápaly a mala by sa používať aj preventívne. 

Na zafarbenie pasty bola použitá dezinfekčná meď spracovaná so zeleným farbivom chlorofylom. Nie je to opäť len farbivo. Chlorofyl v tomto mixe bráni rozkladu potravy a prežívaniu baktérií, čím bráni nepríjemnému dychu spoločne s éterickými olejmi.

Mne na tejto paste nevyhovuje mätový olej (MENTHA PIPERITA OIL) a propolisový vosk (PROPOLIS CERA/WAX). Ono sú to super dezinfekčné látky, ale na mňa až moc silné. Lenže ja som ja a mne spôsobujú alergiu. Vy z toho nemusíte mať strach.

Pasty Dr. Hauschka veľmi milo prekvapili svojim komplexným zložením. Rozhodne by som nikdy nebola povedala, že prírodná pasta môže byť takto dobre vybavená. Experti tu pomysleli na všetky potreby zdravého chrupu a jednotlivé zložky zladili tak dobre, že pastám nechýba žiadny z podstatných účinkov. Na tou slanou určite ešte pouvažujem.
ZDIEĽAJTE:

4 komentáre :

  1. Vůbec neznám tuhle značku :-)
    Zvu vás všechny na mou Giveaway o voňavé ceny :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. U mňa skôr pasta č. dva. To slané by som asi neprekusla :-/... Raz sme mali nejakú /Parodontax?/, čo bola nechutne slaná a dala som tak dve čistenia, viac né... som slaboch :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež som si myslela, že si na to nezvyknem. Ale keď mi zubár kázal používať ten Enzycal a táto pasta je mierne slaná, tak som poslúchla a zvykla. :-)

      Odstrániť
  3. tak tu musim skúsiť :D vždy som používala len pasty z drogérie a myslela som si že Vademecum bylinková je ta najlepšia pasta na svete, pretože všetky ostatne mi dráždli dasna, no vždy po umyti zubov, hlavne ráno by bolo na zvracanie z tej chute... odkedy používam Curaprox, ktorá vlastne ani nepeni a nijak špecifický nechutí taký problém nemám :) :) chela by som ale niečo oveľa prirodnejšie, tak snad sa mi podari zohnať vzorka práve z tejto pasty :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes