Viete o svojej platobnej karte všetko?

Myslíte si, že ste v bezpečí, lebo nenosíte PIN kód spolu s kartou a pri bankomate si prekrývate klávesnicu? Pozor, aby sa vám nejaký zlodejíček nepostaral o prekvapenie. Podvodník nepotrebuje váš PIN, aby vám mohol vybieliť bankový účet a pripraviť vás o vaše ťažko zarobené peniaze. Ste si istá, že naozaj poznáte svoju platobnú kartu a viete, čo vám hrozí?


Sú medzi nami a striehnu na naše chyby. Niektorí sa nájdu tam, kde by ste ich ani v najhoršom sne nečakali a niektorí sa ani len nemusia unúvať, aby sledovali vaše ruky a čítali číselká z vašej karty. Jedna skupinka lepí na bankomaty kryty s kamerami a klávesnice, druhá sedí pri pokladniach s POS terminálmi a vašu kartu usilovne skenuje dvojmo a tá tretia si z pohodlia domova prezerá obsah vášho počítača cez svinstvo, ktoré ste si nechtiac stiahli z internetu, alebo vás okráda cez vymyslené internetové obchody. Ako sa proti takýmto stratám peňazí brániť?

Krádež cez bankomaty

Začnime tou prvou skupinou, kde je obrana asi najkomplikovanejšia. Sú kamery, ktoré voľným okom zazriete, alebo ktoré sú upevnené tak nešikovne, že vám stačí prekryť rukou kartu vsúvajúcu sa do prístroja (ja prekrývam aj kartu a držím ju celú v dlani) a klávesnicu, na ktorej zadávate svoj PIN kód a zlodej si môže pískať. Źiaľ, ľudia sú vynachádzaví a vyrábajú čoraz lepšiu techniku. Falošnú klávesnicu si asi sotva všimnete a proti takýmto vykrádaniam asi nič nezmôžete. Jediným riešením je:
  • Vyhýbať sa bankomatom umiestneným na miestach, ktoré nie sú frekventovane navštevované či obchádzané inými ľuďmi a keď už nemáte na výber a musíte takýto bankomat použiť, potom majte oči na stopkách a sledujte svoj bankový účet.
Podvody v obchodoch

Proti zlodejom sediacim pri pokladni v menšom obchode či reštaurácii sa taktiež chráni dosť ťažko. Na veľké šťastie pre Slovákov, tento druh podvodu nie je na našom území taký bežný. Takéto veci sa dejú skôr v USA a v západných krajinách. Avšak podľa mojich skúseností je len otázkou času, kedy táto "móda" príde aj k nám. Čo robiť, aby vás neokradli? Je to celkom jednoduché.
  • Určite viete, ako vyzerá POS terminál. Pár takých vecičiek ste už videli a viete, že je to len jedno zariadenie, cez ktorého čítaciu zónu sa karta pretiahne magnetickým prúžkom, poprípade sa karta doňho vloží čípom nahor/nadol a transakcia sa uskutoční. Alebo sa tam karta priloží. Ak predávajúci vašu kartu prikladá či skenuje aj cez ďalšie prídavné zariadenia alebo ňou otáča a kadejako manipuluje, pričom na ňu ani poriadne nedovidíte, potom je to viac ako podozrivé. Buď vlastní odchytávač a kopíruje údaje z vašej karty (nazýva sa to skimming), alebo tam má niekde kameru a snaží sa nasnímať údaje, ktoré na karte vidieť. Pokiaľ máte podozrenie, radšej kartu zablokujte, alebo preveďte peniaze z účtu (napríklad manželov účet či sporiaci účet).
  • Vždy si kontrolujte účtenku a výslednú hodnotu nákupu s bločkom z terminálu a doklady si odkladajte. Ak by sa niekedy daná transakcia prešetrovala, banka ich bude od vás žiadať.
Ak chcete celkovo predísť takejto problémovej situácii, potom:
  • Nenakupujte a neplaťte kartou u malých a neoverených obchodníkov.
  • Kartu majte vždy v dosahu očí, hlavne keď je embosovaná a nemá čip (čísla sú na nej pretlačené, že ich vidno aj na druhej strane karty), lebo pri platbe takouto kartou ani netreba zadávať PIN kód. Podvodník sa naučí váš podpis a má o zárobok postarané.
  • Dávajte si pozor na karty, ktoré sa dajú použiť na platbu cez internet. To sú karty, ktoré majú na zadnej strane tzv. CVC/CVV kód, čo je alternatíva PIN kódu (vo forme 3-ciferného čísla). Ani tie nespúšťajte z očí a nedávajte ich do cudzích rúk. Aj keď sedíte v reštaurácii, čašník je povinný doniesť vám POS terminál k stolu. Ak to neurobí, radšej sa zodvihnite a zaplaťte priamo pri pokladni, ale buďte pri svojej karte.
  • Nikdy nikomu nedávajte číslo vašej karty a už vôbec nie spomínaný CVC/CVV kód. Nediktujte ho nikomu do telefónu ani neposielajte emailom, hoci by vám tvrdil, že vaša platba neprešla a je treba ju nanovo zadať. Spôsobov úhrady služieb a tovaru je veľa. Koniec koncov, či platba prešla alebo nie, to si kedykoľvek môžete overiť vo svojej banke.
  • Najviac bezpečné platobné karty sú karty s čipom, kde musíte pri transakcii zadávať PIN kód.
  • Ak svojou kartou nebudete platiť cez internet, požiadajte banku trebárs o kartu Maestro. Tieto karty nezvyknú mať CVC/CVV kód a banky ich väčšinou dávajú novým zákazníkom. Na internete sú bez aktivovania rôznych prídavných služieb prakticky nepoužiteľné a bez PIN kódu ani v obchode. Jedine, že by ten PIN zlodej uhádol.
  • Pri menších nákupoch je výhodné vlastniť bezkontaktnú kartu. Dnes už také karty vydáva každá banka a sú označené ako VISA PayWave alebo MasterCard PayPass. Zaplatiť nimi môžete nákup do 20 EUR a karta sa len priloží k zariadeniu a platba je uskutočnená. Žiadne podpisy ani PIN kódy. Pozor, dá sa ňou platiť na internete!
  • Existujú aj platobné samolepky, ktoré sa umiestnia buď na mobilný telefón, hodinky alebo iný predmet (napríklad StickAir od UniCredit banky) a fungujú rovnako ako bezkontaktné karty. Tieto navyše nebývajú vždy viazané k bežným účtom, ale sú dobíjateľné, čiže ešte o niečo bezpečnejšie. Horšie, ak vám niekto potiahne mobil...
Podvody pri platbách cez internet, phishing a spoofing

Internet je výborné miesto pre lov údajov z kreditných a debetných kariet. Ani neviete ako a do pár minút či sekúnd ste ľahší o desiatky až tisícky EUR. Úplne najjednoduchší spôsob, ako z naivnej ženy vylákať údaje, je poslať jej email. Mnohým ľudom chodia emaily, ktoré sa tvária ako emaily z bánk, kde oznamujú potrebu verifikovania údajov a priamo si žiadajú číslo kreditky i podobné informácie. Potom existujú rôzne download servery a stránky s hrami, kde si číslo vašej karty vyžiadajú na verifikáciu veku alebo z iných vymyslených dôvodov. Nedajte sa dobehnúť:
  • Žiadny, ale naozaj žiadny seriózny obchodník ani banka vás nebudú kontaktovať takýmto spôsobom. A verifikácia veku podľa čísla karty zatiaľ nie je možná. Obchodník nemá podľa čísla karty najmenšiu šancu zistiť, koľko rokov má jej majiteľ. Údaje o karte v žiadnom prípade neposkytujte.
  • Nehrajte hry na pochybných serveroch a ani si nič nesťahujte. V hre môže byť pribalený aj "suvenír" v podobe malware, ktorý bude od jeho stiahnutia monitorovať všetku vašu aktivitu v počítači. Uvedomte si, čo všetko v ňom robíte, čo máte v ňom uložené (kópie dokladov, firemné dokumenty, telefónne čísla, osobné údaje) a potom si predstavte, čo všetko sa s takýmito dokumentami dá robiť.
  • Chráňte svoj počítač pred hackermi a vírusmi naozaj adekvátnym spôsobom.
Nákupy cez internet sú inou kapitolou. Pri platbách cez internet väčšinou obchodníci využívajú tzv. sprostredkovateľov, čo je o niečo bezpečnejší spôsob platby než ten, keby si od vás obchodník priamo pýtal číslo karty (ako to býva v USA). Na Slovenskom trhu sa príležitosti našťastie ujali sprostredkovatelia, ktorými bývajú buď platobné inštitúcie v priamej spolupráci s bankami (ktorí navyše poskytujú obchodníkom a tým aj ich zákazníkom okrem platieb kartou aj ďalšie možnosti platieb - napríklad platby bankovým prevodom), alebo banky samotné. V praxi to vyzerá tak, že banka poskytne na platbu svoj platobný systém, ktorý je vlastne to isté, čo v obchodoch POS terminál. Zákazník svoje údaje cez formulár banky posiela do autorizačného strediska cez vysoko zabezpečené spojenie. Obchodník sa nedozvie číslo karty, len výsledok, ako platba dopadla (tzv. 3G platba). Ak nechcete prísť o svoje peniaze:
  • Najlepšie máte platiť u obchodníkov používajúcich sprostredkovateľa alebo priamo platobný systém banky, prípadne nejaký rokmi overený platobný systém. Na Slovensku banky poskytujú sprostredkovateľom a overeným obchodníkom tieto platobné systémy: eCard (VÚB), CardPay (TatraBanka), E-COMM (ČSOB). Spoľahlivo ich poznáte, pretože priamo na stranke s formulárom máte aj logo banky. V zahraničí úspešne fungujú systémy ako napríklad PayPal, Skrill.
  • Pozor, keď zadávate číslo karty, kontrolujte adresu v adresnom riadku. Musí začínať ako "https://...." a hľadajte symbol zámku. Znamená to, že stránka je zabezpečená.
  • Niektorí obchodníci (hlavne poskytovatelia služieb v zábavnom priemysle - online poker, download servery) od vás môžu žiadať kópiu kópiu karty. Je to obvyklý spôsob, ako si obchodník overuje, či osoba na druhom konci nepoužíva kradnutú kartu. Kópie môžete poskytnúť, no trvajte na prekrytí / vymazaní niektorých údajov. Pozor, nikdy nikomu neposkytujte kópiu, na ktorej vidno celé číslo karty. A už vôbec neposkytujte CVV/CVC kód. Keď editujete snímku, dajte si pozor, aby ste výsledok uložili ako nový obrázok a poslali ten nový. Neviem, čím to je, ale všimla som si, že niektoré počítače síce uložia upravené snímky správne, no v náhľade tie originály ponechajú bez zmien. Ak teda neposielate emailom originál, nikto ani z náhľadu neprečíta celé číslo karty.
Spoofing je veľmi nebezpečná forma okrádania. Naši podnikavci si vyrobia stránky, ktoré sa tvária ako roky fungujúci e-shop. Sú schopní úplne verne skopírovať nejakú oficiálnu stránku, alebo len časť, ktorá vás má presmerovať na platobný formulár a vy potom svoje údaje odovzdáte nie banke ani obchodníkovi, ale priamo hackerovi. Tí lepší hackeri svoje výmysly dotiahnu až do takej dokonalosti, že vám príde aj email o úspešne vykonanom nákupe a vy ste im možno práve v tejto chvíli zaplatili dovolenku na Havaji. Dávajte teda veľký pozor a nerobte chyby:
  • Nakupujte len u overených obchodníkov na overených stránkach.
  • Keď vidíte na nejakej stránke banner odkazujúci na známeho predajcu a nejakú jeho akciu, môžete naň kliknúť a pozrieť si akciu. Máte však istotu, že vás banner nenasmeruje k podvodníkovi? To teda nie. Tak nebuďte lenivé. Už viete, čo je to za produkt a v ktorej kategórii ho máte hľadať. Tak si pekne otvorte nové okno/kartu v prehliadači, naťukajte tam pekne oficiálnu webovú adresu obchodu manuálne (nekopírujte ju z predošlého okna), tovar pracne vyhľadajte a až potom ho objednávajte a plaťte.
  • Opäť pri platbe hľadajte symbol zámku a kontrolujte adresu začínajúcu ako "https://".
  • Niektoré banky poskytujú možnosť zriadenia virtuálnych kariet. Tie sa používajú len na internete a niektoré sú aj jednorázovo použiteľné. Ak ste nákupná maniačka a nakupujete cez internet, nie je zlé mať takúto kartu.
  • Ak máte o svoju kartu obavy, môžete si nechať v banke aktivovať aj extra bezpečnostné opatrenia - napríklad 3D Secure vo forme špeciálneho kódu.
A napokon ešte všeobecné rady, ktoré sa vám budú hodiť bez ohľadu na okolnosti.
  • Ak platíte za vedenie svojho účtu a nemáte nejaký úplne základný účet, potom máte predplatený určite nejaký balíček, ktorého súčasťou môžu byť viaceré zaujímavé služby. Informujte sa vo svojej banke o svojich možnostiach. Teraz nehovorím, že sa máte dať nahovoriť na nejaké sporiace účty. S tým aj ja posielam reprezentantov rovno do kelu... Avšak banka vám môže v rámci balíčka zadarmo poskytovať napríklad SMS notifikácie o platbách realizovaných kartou.
  • V rámci balíčka vám môže banka poskytnúť aj výhodné cestovné poistenie alebo poistenie platobnej karty. To nie je zlé, pretože keď vám niekto odcudzí poistenú platobnú kartu, banka vám väčšinou preplatí škody, ku ktorým došlo aj pekných pár hodín pred zablokovaním karty.
  • Pokiaľ nemáte SMS notifikáciu, kontrolujte výpisy i priebežný stav na účte. Pozor, nenechajte sa pomýliť a nepozerajte na celkový zostatok, ale radšej pozerajte disponzibilný zostatok a blokované položky na účte. Nie každá platba je zúčtovaná bankou v ten istý deň, ako ňou bola uskutočnená platba. Niektoré platby sa na výpise môžu objaviť aj za 2 - 4 týždne.
Keď sa vám niečo nezdá a máte nejaké otázky, zájdite do pobočky vašej banky alebo tam zavolajte. Nie je hanbou opýtať sa. Hanba je hrať sa na chytrú a potom sa nechať okradnúť. A vždy si noste pri sebe číslo kontaktného centra, na ktoré môžete zavolať v prípade, že by ste museli zablokovať kartu. Čas letí a pri krádeži karty je dôležitá každá minúta.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes