Šperky Swarovski - originály alebo napodobeniny?

Včera mi kamarátka položila otázku, či sú kamienky, ktoré kupuje v obchodoch ako Swarovski komponenty, naozaj z dielne Swarovski, alebo ide o fake. Vo voľnom čase sa venuje vyrábe šperkov a niekto jej povedal, že jej šperky sú "fake" a teda si žiadny od nej nekúpi. Tak ako je to? Čo vlastne kupujeme na trhu a čo v klenotníctvach?


Moja odpoveď? Ten dotyčný má z časti pravdu a z časti zasa nie. Záleží na tom, ako sa na celú vec pozeráte a aké nároky máte. Takže začneme tým, prečo ÁNO, teda prečo kamarátka nepredáva originálne Swarovskeho šperky.

Originálny šperk Swarovski vás vyjde o niečo viac


Originály prirodzene niečo stoja. Šperk nevyrába klenotník vo svojej predajni, ale celý proces od návhu až po samotné vytvorenie sa udeje priamo v dielni značky Swarovski. Platíte teda za značku, za osobitý dizajn a vlastne i ten dovoz a ostatné veci spojené s distribúciou šperkov. Čo dostanete?

1. Šperk v obale s logom Swarovski a tie drahšie môžu mať aj hologram, čiže žiadna darčeková škatuľka s reklamným logom klenotníctva či bez loga, alebo dokonca vrecúško. Každý šperk má svoj obal.


2. V škatuľke je vždy certifikát. Bez neho nemáte prečo veriť, že si kupujete originálny šperk. Certifikát je viacjazyčným záručným listom a návodom, ako sa máte o šperk starať.


3. Úžasne lesklý šperk, ktorého lesk vás doslova oslepuje a ak sa oň budete dobre starať (aj ho pekne odkladať do škatuľky), tak si ten lesk dlho dlho udrží. Tento môj šperk má už 10 rokov a vidíte, že jeho kvalita sa nezmenila.


4. Šperk s prepracovanými detailami, medzi ktorými nesmie chýbať vygravírovaný názov dielne na komponentoch.


Takže sčítané a podčiarknuté, ak si kupujete originálny šperk z dielne Swarovski, potom ide o detailnú a kvalitnú prácičku, ktorú prirodzene treba zaplatiť a aj obchod, ktorý ju predáva, musí mať z toho nejaký zisk. Koľko bola výsledná cena tohto dielka, to vám neprezradím. Bol to darček, ktorý mám ako pamiatku z Anglicka a jeho presnú hodnotu neviem, zato som videla podobné kúsky v iných obchodoch a ani jeden vtedy nestál menej ako 200 EUR. Dnes sa určite dá zohnať aj lacnejšie. Kúpa cez internet môže byť výhodnejšia, stačí pozrieť priamo stranky Swarovski.

Ale teraz už prejdeme k druhej časti odpovede a teda, prečo nemal dotyčný pravdu, keď obviňoval kamarátku z podvodu, teda prečo ja jeho tvrdeniam hovorím NIE.

Swarovski nevyrába len šperky, ale tiež komponenty

Z dielne Swarovski nevychádzajú len kompletné šperky, ale existuje tzv. "Swarovski Elements", čo je samostatná značka, respektíve divízia, ktorá do celého sveta vyváža pestrofarebné kamienky a komponenty kamienkami vykladané. Aj táto patrí tomu istému človeku, ktorým je (ako inak) pán Swarovski - vynálezca technológie brúsenia skla za pomoci energie získanej z vody.

Aby ste nežili v omyle, nejde tu o kryštál - nerastnú látku. Swarovski už síce vyrába svoje komponenty z viacerých materiálov, no tento krásny lesk - príznačný pre väčšinu jeho výrobkov - vydáva číre, farbené alebo pokovované sklo brúsené unikátnymi technológiami, čiže krištáľ. Farbu i výsledný efekt komponentu určuje jeho farba, výbrus, veľkosť i koncová úprava. Keďže som s týmito vecičkami pracovala, viem, že Swarovski má naozaj široký výber farieb, tvarov i veľkostí. Všetko sú to originály, akurát k nim Swarovski nevydáva certifikáty, lebo komponenty sú síce vyvážané vo veľkoobchodných baleniach, ale sa predávajú na drobno. Niekto kúpi jeden, iný sto kusov...

Či mú celé balenie svoj certifikát, to môžem len hádať. Ja si však myslím, že áno. Klenotník si objedná tieto veľké balenia, vyrobí z nich šperky a vďaka dokladu o pôvode týchto komponentov (či možno stačí aj faktúra, alebo iná špeciálna licencia) získava oprávnenie označovať svoje šperky štítkom MADE WITH SWAROVSKI ELEMENTS (alebo niekde píšu aj MADE WITH CRYSTALLIZED SWAROVSKI ELEMENTS). Alebo si ich nekúpi od výrobcu vo veľkom balení a zadováži si len zopár kúskov od nejakého obchodníka. Ako to má potom vyriešené po právnej stránke, aby mohol používať spomínané označenie, to už neviem. Nikdy som nevyrábala šperky vo veľkom za účelom predaja a ani sa na to nechystám, preto ma táto vec nikdy nezaujímala, ale určite sú na to nejaké spôsoby.

Čo som robila ja? Objednala som si pár komponentov, aby som ich pospájala a predala ich rodine i kamarátkam len za cenu toho materiálu. Alebo som svoje šperky využívala ako darčeky. Nepotrebovala som na tom zarábať a teda mi nezáležalo na nejakom označení. Viem však, že som kupovala kvalitu, lebo renomované obchody s korálkovým tovarom celkom určite predávajú originálne komponenty. Dvakrát mi totiž pri jednom z väčších nákupov obchod zaslal komponenty v pôvodnom balení. Zrejme to boli posledné kusy a tak ich nechal v tom istom obale. A pozrite, takto pekne tie obaly vyzerali.



V takom veľkoobchodnom balení môžete mať aj 1400 kusov. Keby mal mať každý kus svoj certifikát, pán Swarovski by nezarobil ani na slanú vodu. Tie väčšie kúsky a limitované edície stoja viac, no všeobecne tieto komponenty nie sú extrémne drahé. To by mohla byť aj odpoveď na vaše prípadné pochybnosti, či ten obal tiež nebol fake. Načo by niekto robil až takto kvalitný falzifikát obalu komponentov v predajnej cene 20 centov za kus? Mám teda za to, že obchody predávajú komponenty vyrobené v dielni Swarovski, nie napodobeniny.

Kamienok Swarovski sa dá od lacnej napodobeniny ľahko odlíšiť

Isteže sú aj falošné napodobeniny Swarovského komponentov, ale ich kvalita nie je bohviečo a dá sa to väčšinou poznať. Vždy si všímajte farbu, povrchovú úpravu, brus, tvar i odlesky.

FARBA

Ako prvú si vždy všímam farbu. Swarovski má presne stanovené farebnice. Ak sa nejaká farba volá povedzme Light Amethyst, potom každý jeden kamienok v tejto farbe bude mať totožné sfarbenie. Ani jeden nebude tmavší či svetlejší. Možno nebudete so mnou úplne súhlasiť, lebo brúsenie vás môže mierne pomýliť a kamienok sa bude javiť iný, no keď sa naň pozorne zadívate, dáte mi za pravdu.

Z času na čas sa objaví nejaká inovácia a v rámci nej nová farba, ale aj tu platí to isté pravidlo. Nezáleží na veľkosti alebo tom, ako je kamienok v danej farbe prevŕtaný (dierku môže mať z prednej strany, z bočnej strany, alebo môže byť dokonca len nalepovací), farba bude rovnaká. Farebnica nepustí. Vidieť to môžete na tejto mojej sade. Ako prvé som vyrobila náušnice. Asi za pol roka pribudol náramok a o rok aj to najväčšie srdiečko. Každý kamienok logicky pochádza z inej šarže výroby, no ich farby sú úplne totožné.


Keby som šla teraz zhrnúť série v šedej farbe, vo farebnici by sa určite našli tieto 4 odtiene.


Tu som vám ich odfotila aj s bleskom, aby ste mohli vidieť svetelné efekty. Kamienok v poradí druhý (to srdiečko) má zadnú stranu pokovovanú a preto sa po ožiarení bleskom fotoaparátu jeho farba radikálne mení.


Tak teraz poďme ku konfrontácii prívesku vyrobeného z komponentu Swarovski s prsteňom z čínskeho obchodu, ktorý sa ako Swarovski komponent len tvári. Vybrala som kamienky rovnakej farby a dala ich do svetla. Čo sa stalo? Farba nezodpovedá. Sklo samotné je rovnako svetlé, no pri zdroji svetla sa zafarbilo odtieňom blížiacim sa k poslednému kúsku na obrázku vyššie. Ani s tým sa však nerovná. Ide teda o farbu, ktorá sa vymyká farebnej stupnici.


POVRCHOVÁ ÚPRAVA a BRUS

Pokovovanie Swarovski býva dvojaké. Niektoré kamienky sú označované skratkou AB (ako Aurore Boreale) a iné patria do kategórie BLAB (Blue Aurore Boreale). Vo farbe samotnej rozdiel nie je. Sklo ma rovnaký odtieň. Položme ho však na podložku nejakej inej farby a všetko je odrazu inak. Všimnite si, že to veľké srdce sa na pozadí v studenej a svetlej lila farbičke javí ako modré. Keď sa odtieň priblíži k marhuľovej alebo inej teplej farbe, odrazu je zlaté. Taký efekt vytára pokovovanie typu AB. Naproti tomu menšie srdiečko i snehová vločka sú na tom úplne inak, pretože pokov má modrastý nádych (BLAB) a preto nezáleží na podklade. Zachovávajú si modré odlesky. Ide o technológiu, ktorú bežne potiahnutím akéhokoľvek kameňa striebornou vrstvou nenapodobíte. Možno získate niečo podobné zrkadlu a váš výtvor sa bude ligotať, no dúhové odlesky vaše očko nepotešia. Na dosiahnutie takých svetelných efektov potrebujete aj kvalitný brus.


Vezmime si teda do parády čínske a Swarovski srdiečko. Hoci nemajú rovnaký odtieň skla, ich zadná strana je potiahnutá rovnakým striebristým filmom. A tu opäť uvidíme rozdiel. Pokovovanie originálneho komponentu spraví modrastý efekt, že sa srdiečko zdá fialové. Na inom pozadí je viac šedé. Napodobeninu môžem otáčať akýmkoľvek smerom a dávať ju môžem na akúkoľvek podložku, stále bude len šedá. Nie je ani AB, ani BLAB.

Všimnite si aj výbrus. Obe srdiečka sú natočené rovnakým uhlom a fotené s bleskom, no brusenie od Swarovskeho sa javí ako 3D, zatiaľ čo fake má brus úplne jednoduchý.


TVAR KOMPONENTU

Na toto porovnanie je už nutný väčší cit pre detail, ale pre Swarovskeho komponenty sú typické aj vždy rovnaké proporcie každého modelu bez ohľadu na veľkosť. Je jedno, či má hviezda 4 centimetre alebo len 2. Keď si pravítkom či šublérou zistíte pomer jednotlivých strán a uhly, nájdete 100% zhodu. Ak vašimi rukami prejde niekoľko modelov v rôznych veľkostiach, budete to mať v oku a možno už na prvý pohľad zaregistrujete, že tvar napodobeniny sa nezhoduje s tvarmi, aké má v ponuke výrobca. Ja proste vidím, že tá oblinka je skrátka iná.


ŠÍRKA KOMPONENTU Z PROFILU (alebo ak chcete, tak hrúbka)

Aj na túto konfrontáciu treba istú skúsenosť, no kto by ju nemal, na oficiálnych stránkach si môže hravo zistiť, ako má kamienok vyzerať. Sú dokonca stránky, kde si ho môže pozrieť aj v otáčajúcom sa náhľade z každej strany. Je síce pravda, že nalepovacie a z bokov prederavené kamienky bývajú mohutnejšie, no až takýto rozdiel, ako ukazuje obrázok, to naozaj nie je. Fake komponent má minimálne trojnásobne väčšiu hrúbku.


Môj názor je taký, že s troškou snahy sa dá rozoznať, či máte česť so šperkom s originálnym komponentom alebo s napodobeninou. Rozumný človek to pozná aj podľa ceny, i keď tá nie je vždy smerodajná. Keď moja rodina počula, za koľko im dám tie šperky, čo som im vyrobila, mali prirodzene pochybnosti o ich pravosti. Uznajte, že je poriadny rozdiel obdivovať vo výklade obchodu sadu slzičkových náušníc s príveskom a bez retiazky v sume 120 EUR a potom takú sadu dostať odo mňa za 24 EUR. Keď si kamarát vybral na internete pre manželku darček za 100 EUR, ja som mu ho vyrobila za 22 EUR. Tie isté kamienky, tie isté strieborné očká, rovnaké materiály, skrátka úplne totožné sady. Nevideli by ste jediný rozdiel okrem rozdielu v cene. Prečo?

Zlatníctva si šperky vyrábajú z podobných alebo aj rovnakých komponentov. Som si dokonca istá, že niektoré obchody si šperky zo Swarovski Elements možno nakupujú aj od takých ľudí, ako som bola ja, len títo si k cene rátali aj prácu a nejakú tú prirážku, aby mali zisk. Prirodzená vec. K tomu ešte prirátajte zisk obchodu, nájom priestorov a plat predávača a dostanete sa k tým astronomickým rozdielom, ktoré som načrtla v odstavci vyššie. Otázkou je teda, aká cena je ešte v poriadku a aký chytrý + dôverčivý je zákazník. Pre mňa má zmysel kupovať v obchode napríklad takéto šperky za 2-násobok výrobnej ceny. Obchod vám poskytuje aj záruku, ktorú vám väčšina hobby-šperkárov nedá (niektorí vám nevymenia zatváranie, ktoré ste pokazili, ako som to robila pre svoju rodinu ja), preto navýšenie ceny nie je úplne od veci. Kupovať však niečo predražené 4-násobne a nedostať k tomu certifikát, to mi už takú logiku nedáva. Mnohí ľudia tak robia, lebo buď nedôverujú hobby-šperkárom, alebo nikoho takého nepoznajú, alebo esa nikdy nad touto témou nezamýšľali. Mám teda pre vás zopár rád. Keď sa vám zapáči šperk, ktorý niekto propaguje ako šperk Swarovski, zisťujte si následovné:

1. Je to originál šperk Swarovski, alebo ide len o šperk MADE WITH SWAROVSKI ELEMENTS? Ak vám na toto predávač nevie dať odpoveď, otočte sa na päte a odíďte. Rozumný predávajúci pozná rozdiel a takouto otázkou nebude zaskočený.

2. Ak by ste narazili na originál, pýtajte sa na certifikát.

3. Pokiaľ ide o šperk vyrobený z komponentov, zapamätajte si cenu a posurfujte na internete, či ho nenájdete niekde aj oveľa lacnejšie. Pár krát som zavítala na stránky Mimibazar.sk a Fler.cz, kde niektoré ženy ponúkajú svoje výrobky. Určite si do ceny diela zarátajú prácu a nepredávajú ho za nákupné ceny komponentov, ale tie ich ceny nie sú až také premrštené.

4. Našli ste šperk na internete a je to TOP lacná ponuka? Pozor. Nemusíte vždy brať to najlacnejšie, ak nemáte predávajúceho overeného. Dajte si pozor, aby ste nesadli na lep podvodníkovi.

5. Chcete kvalitný šperk z obchodu a nemusí to byť práve Swarovski s certifikátom? A čo tak kúpiť si krištáľ od našich susedov Čechov? České sklo nie je veru zlej kvality a značka PRECIOSA to dokazuje každý deň. V ponuke majú rôzne farby, tvary a ich kamienky sa krásne ligocú. Viem to veľmi dobre, lebo aj z tých som zopár mala. Z Čiech pochádza aj tento krížik, ktorý mám už viac ako 11 rokov. Tie roky mu na lesku neubrali.


Nie je všetko zlato, čo sa blyští, no nikde nie je napísané, že to nemôže byť aj krištáľ Swarovski alebo kamienok iného dobrého výrobcu. Nenechajte sa však nalákať na predražené šperky ani nestrácajte čas s príliš lacnými napodobeninami z čínskych obchodov. Aj tie od Číňanov sa síce ligocú, ale ako dlho im to vydrží? Ak vám nejde o záruku (alebo o ohúrovanie známych cenou) a budete opatrní, pokojne si kúpte šperk od takýchto zručných žien na trhu alebo na spomínaných stránkach. Sú to naozaj krásne kúsky, za ktoré by ste v obchode vycalovali celý majetok.

Verím, že vám môj článok pomohol v rozhodovaní a celkovo vás uviedol do tejto problematiky. Prajem pekný deň. :-)


P.S. Týmto Vás chcem poprosiť, aby ste ma nekontaktovali s objednávkami šperkov. Aj keď ma to veľmi bavilo, ja už šperky naozaj nevyrábam. Ani pre seba, lebo to neustále rozširovanie mojej zbierky (niekedy vám ju odfotím celú) už pomaly začínalo hraničiť so psychickou poruchou. ;-) Šlo to tiež do peňazí a ja vážne nie som Rockefeller. :-)
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes